A koronavírus járvány 6 pozitív hatása

A koronavírus járvány 6 pozitív hatása

A legtöbb ember számára a hétköznapi stressz legnagyobb része a munkánkból fakad, vagy abból, ahogy megpróbáljuk egyensúlyban tartani azt a kapcsolatainkkal, magánéletünkkel. A munkahelyi stressz menedzselésére vonatkozó tippjeinkről már Instagram oldalunkon is osztottunk és osztunk meg folyamatosan tippeket, látogasson el oldalunkra, ahol megtekintheti ezeket! Mai cikkünkben pedig azt nézzük meg közelebbről, hogy a sok megterhelő és negatív életesemény mellett milyen pozitívumokat is hozott a Covid-19 az életünkbe.

Krónikus stressz a Covid-19 hatására

Erre a hétköznapi stresszre rakódott rá nagyon hangsúlyosan a COVID-19 járvány, sok esetben krónikussá téve a stresszt. Nem beszélve a rengeteg személyes és társadalmi veszteségről, amit az elmúlt másfél év számlájára írhatunk, ahogy korábbi cikkeinkben részleteztük. Ahhoz azonban, hogy előre tudjunk nézni, és bizakodva álljunk a posztcovid mindennapokhoz, a pandémia és a korlátozások pozitív hatásaira is felfigyelve kihozhatjuk a legjobbat ebből az időszakból is. Megbékélve a tegnappal, a jelenben megújulhatunk. Erre pedig mindannyiunknak szüksége van!

Íme a COVID-19 pandémia néhány eredménye, amit ne söpörjünk a szőnyeg alá!

1.Segített a valódi kapcsolatok kiépítésében
Sokan annyira elfoglaltan élték az „életet”, rohanva munkahelyről munkahelyre a megélhetés érdekében, hogy elveszni látszottak azok a valódi pillanatok, amelyeket csak a szeretteikkel élhettek át. A COVID-19 miatt kialakult helyzet azonban sok esetben pozitívan befolyásolta ezen kapcsolatok fenntartását. A szűk családdal töltött minőségi idő, és a kezdetben kényszerűségből jobban megtervezett munka és időbeosztás valóban segíthetett a munkát és a családi életet egyensúlyba hozni.
Ahogy az élet lelassult, könnyebben megtaláltuk a módját, hogy kapcsolatban maradhassunk az emberekkel, még akkor is, ha csak virtuálisan is. Kreatívabb lett a kommunikáció, sok esetben az idősebb korosztály is rugalmasan alkalmazkodott például a videohívásokhoz. Ez nagy előny lehet a jövő idősgondozásában is akár, vagy gondoljunk csak az online pszichoterápiás konzultációk térnyerésére, amelyek segítségével könnyebben megtalálhatjuk a személyiségünkhöz legjobban passzoló szakmai segítőt.

2.Az eszközök és szoftverek új hulláma
A vállalatoknak online eszközökre és szoftverekre volt szükségük, amelyek segíthettek abban, hogy a digitális tantermekre és a virtuális irodai helyekre való áttérés zökkenőmentes legyen. Ez megnyitotta az ajtót minden olyan alkalmazás előtt, amely lehetővé tette a munkafolyamatok továbbfejlesztését, amelyek kulcsfontosságúakká váltak nem csak a digitális oktatásban, vagy a home officeban, hanem például az egészségügyben is.

Vegyük példának csak az EESZT felületének fejlesztését, az orvosi szoftverek összekötését segítő programokat, az oltási regisztráció oldalát, vagy a hiánypótló online pszichoterápiákra lehetőséget adó felületek megsokszorozódását. Mi, az onlinepszichológus.net csapata is sok tapasztalattal lettünk gazdagabbak, sokat fejlődtünk, fejlesztettünk ez idő alatt, hogy még szélesebb körhöz eljuttassuk a pszichológiai segítség lehetőségét. A terápiák mellett az ingyenes pszichológus válaszol rovatunk is népszerűvé vált. A muszáj szorításában a telemedicina fejlődésének köszönhetően talpon maradt az egészségügy.

Mindezek mellett megnövekedett az igény olyan eszközökre és szoftverekre, amelyek a jövőben segíthetnek túlélni egy újabb járványt, vagy kiegészíthetik a munkafolyamatokat. Felértékelődött és fejlődött az online világ és kommunikáció, amelynek kialakult előnyeit pazarlás lenne sutba dobni.

3.Az életmódváltás divat lett, a higiénia gyakorlása egyenesen kötelező.
A megelőző népegészségtan, és egészségnevelés hirtelen rivaldafénybe került, higiénikusnak lenni pedig már nem csak egy jó szokás, hanem a túléléshez szükséges készség is.
Az egész társadalom tisztába került azzal, hogy mennyire fontos köhögéskor eltakarni a szájat, és kezet mosni, miután bármi mást megérintettünk, mert következménye volt, ha elmulasztottuk. Így nemcsak a koronavírus, hanem más szezonális fertőző betegségek is visszaszorultak.

Valójában mindannyian életmódot váltottunk. A közösségi rendezvények korlátozásával, a személyes jóllét más aspektusai, például az egészséges életmód, diéták, sport, bőrápolás, vagy épp a mentális rendrakás vált szélesebb körben az elérhető kényeztetéssé.

4.Emellett voltak kedvező környezeti következményei is a járványügyi helyzetnek.
A csökkenő szárazföldi és légi közlekedés, valamint a gyárak, finomítók termelésének csökkentése vagy akár leállítása jelentős károsanyag-kibocsátás csökkenést, levegő- és víz minőség javulást eredményeztek a világ számos pontján. Ezáltal környezetünk is egészségesebbé vált.

A tisztább levegő tovább csökkenthette nemcsak a koronavírus-fertőzés komplikációinak veszélyét, de az egyéb légúti panaszok előfordulását, például az asztma kiújulását is. Azokat az embereket ugyanis, akik tartósan szennyezett levegőt lélegeztek be, súlyosabban érinthette a fertőzés, akárcsak mint a dohányosokat. Valószínűleg a járvánnyal kapcsolatos intézkedések hatására javult a levegőminőség.

5.Csökkent a koraszülések száma
Ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy a koronavírus miatti karantén idején számos ország kórházaiban jelentős visszaesés volt tapasztalható a koraszülések számában. Az otthon maradt várandós kismamák közt csökkent az anyai fertőzések előfordulása, és általánosságban (például home officeban) kevesebb stressz érte őket, mint egy zsúfolt munkahelyen.

A home office lehetőséget biztosított akár arra is, hogy megspórolva a munkahelyre való utazási időt, pszichésen is készülhessenek az anyaságra – akár online terápia igénybevételével.

6.Az oktatás digitalizálttá és megfizethetőbbé vált
A világjárvány veszélyt jelentett az egész oktatási rendszerre. Az iskolákat, egyetemeket és főiskolákat bezárták. Valóban, a közösségi, szociális érintkezés kiesése több szempontból is hátrányos volt, ám az oktatási intézmények megtalálták a módját ennek kezelésére.

A technológiának köszönhetően újra elkezdődtek az órák. Az online órák az oktatási intézmények új normájává váltak, és ez néhány előnnyel is járt. Az intézmények megtakarították az infrastrukturális költségeket, és ennek következtében a hallgatóknak sem kellett viselniük az utazással, szállással, étkezéssel járó költségeknek a terhét, így az oktatás némiképp megfizethetőbbé, sőt a felnőttképzésben elérhetőbbé is vált.

Gyermekükkel kezdetben kényszerűségből szorosabban együtt tanuló szülők testközelből is megtapasztalhatták gyermekeik iskolával kapcsolatos szorongásait, amire gyermekpszichológus kollégáink is felkészülten reagáltak, amikor segítségnyújtásról volt szó.

Ha az észszerűség mellett az online oktatási rendszer továbbra is fennmaradhatna, számíthatunk az oktatás elérhetőségének növekedésére a társadalom minden rétegében, amely a szegregációt, elszigetelődést is csökkenthetné. Ha ezt kombináljuk a távmunka elterjedésének „főpróbájával” és bizonyított sikerével újabb lehetőségek nyílhatnak azok előtt, akik a leszakadó településen a munkanélküliséggel küzdenek, vagy akár a nők részmunkaidős foglalkoztatása előtt is. Ezek pedig összességében növelve a jóllétet, hosszútávon is hozzájárulnak mind a fizikai mind a mentális egészséghez is.

Összességében elmondható, hogy a koronavírus járvány nem csak sok korlátozást hozott, hanem számos olyan változást is, melyeket hosszú távon megtartva rengeteg lehetőség tárul elénk. Fontos, hogy a negatívumok mellett a pozitív hatásokat is meglássuk és értékeljük, hiszen ahogy fentebb részleteztük, ha jól megvizsgáljuk, jócskán találunk azokat is!

Az ön életére milyen hatással volt a koronavírus járvány az elmúlt másfél évben? Amennyiben megosztaná velünk gondolatait, szeretettel várjuk Facebook oldalunkon és csoportunkban, valamint az Instagramon is!

A cikket Dr Szabó Zsuzsanna családorvos, pszichoterapeuta írta, akihez időpontot négyszemközti konzultációra itt foglalhat.

dr. Szabó Zsuzsanna online pszichológus