A vers, mint terápia – a magyar költészet napja

A vers, mint terápia – a magyar költészet napja

Mai blogcikkünk apropóját a József Attila születésnapja, vagyis a magyar költészet napja inspirálta. Bejegyzésünkben szó lesz a versírásról és versolvasásról, mint terápiáról, valamint megtudhatja azt is, hogy milyen hatással van a költészet ránk, milyen pozitívumai lehetnek mentális egészségünkre.

A költészet pszichoterápiás alkalmazása

A pszichofiziológia, az idegi képalkotás és a viselkedési reakciók segítségével kimutatták, hogy a felolvasott költészet erőteljes ösztönzőként hathat a csúcs érzelmi reakciók kiváltására, beleértve a hidegrázást és az objektíven mérhető libabőrt, amelyek az elsődleges jutalmazási idegi hálózatokba kapcsolódnak. A versek olvasása és írása egyaránt leköti érzékeinket és érzelmeinket, ami ezt a művészeti formát élményszerűvé és rendkívül hatékonnyá teszi az elménkkel való összekapcsolódásban. Emiatt mind a versírás mind a versolvasás alkalmazása a pszichoterápiában rendkívül sikeres.

A versírást és olvasást alkalmazó pszichoterápiás ágat irodalomterápiának vagy biblioterápiának nevezzük. Mind a versírás, mind az olvasás érzéseik és szavak kifejezése révén rendkívüli terápiás hatást gyakorol az elmére.

A legjobb verseket gyakran szívből írják, nyersen, érzelmesen és lényegre törően. A vers megírása után egyfajta megnyugvás uralkodik el, mert már nem vesszük magunkra vallomásunk terhét. Könnyebbnek és megkönnyebbültnek érezhetjük magunkat.

A versírás, mint terápia

A versírás megköveteli tőlünk, hogy nyitottak és őszinték legyünk érzéseinkkel kapcsolatban, hogy tollal és papíron keresztül hangot adhassunk nekik, ami az első lépés az önmagunk valódi kifejezéséhez.

A költészet segít megérteni a szavak jelentőségét, mivel a versírás arra kényszeríti az embert, hogy fontolja meg és gondolja át verseinek minden darabját és hosszát.

A legbensőbb gondolataink elismerése lehetővé teszi, hogy hűek legyünk önmagunkhoz, és növeli önbecsülésünket. A depresszió és a szorongás a biblioterápiával kezelt két legfontosabb mentális betegség közé tartozik, és a költészeten keresztül az ember elkezdheti megérteni az elméjük körül kialakuló akadályokat és blokkokat.

A versolvasás mint terápia

Azok számára, akik nehezebben fejezik ki magukat, a versolvasás hasonló pozitív hatással járhat, mint az írás. A költészet olvasása lehetővé teszi, hogy egy másik ember lelkébe lássunk, meglássuk, mi nehezedik az elméjükre és a szívükre, és ajtókat nyithat olyan érzések előtt, amelyeket néha elfojtanak, amíg ez az ajtó ki nem nyílik.

Gyakran vonz minket egy vers, amikor kapcsolatba kerülünk a költő érzéseivel, akár úgy érezzük, mint a költő, vagy együtt érezünk vele. Az olvasók gyakran úgy érzik, hogy egy vers róluk szól, mert pontosan megragadja az érzéseiket. Ez mély, szinte katartikus hatással van az olvasóra.

A költészet olvasása alkalmas érzelmek kifejezésére, és talán ez az oka annak, hogy terápiaként nagyon népszerű. A versbe ritmikus mintázatban beágyazott képek és metaforák a zenéhez hasonló hatást keltenek: a költői formátum olyan érzelmek kifejezését teszi lehetővé, amelyeket egyébként nehéz lenne verbálisan kifejezni, vagy túlságosan fenyegetőnek érezhető lenne ahhoz, hogy ezt közvetlen módon tegye.

A költészet segít az embereket megérteni

A jelenlegi kor egyik nehézsége az egymás megértésének képessége. A félreértés tömeges frusztrációhoz vezet. A versek olvasása és írása valójában jobb képességet ad az embereknek arra, hogy megértsenek másokat. Egy leendő írónak képesnek kell lennie arra, hogy közvetítse írásának valódi természetét egy ismeretlen olvasó számára. Ez azt jelenti, hogy mélyen bele kell merülni abba, hogy mely részeket szeretné, hogy megértsék, mit érezzenek, és mit vigyenek magukkal, ami sokáig visszhangzik majd az olvasás után.

A költészet olvasójának türelmet ad ahhoz, hogy valaki más elméjébe nézzen, és empátiát fejlesszen egy másik személy iránt. Mind a személyes vélemény közvetítése, mind az együttérzés képessége fontos lépés lehet az asszertív kommunikáció felé. A költészet olyan betekintést nyújthat önmagába, amelyek létezéséről sosem tudta, de mindig is meg akarta érteni.

Íme néhány javaslat, amelynek segítségével belefoghat a versírásba:

Remélhetőleg ezek a tippek segítenek az indulásban.

A posztot készítette Dr. Szabó Zsuzsanna Pszichoterapeuta szakorvos, a 2015-ös év Év Orvos Költője. Amennyiben lelki segítségre van szüksége, foglaljon időpontot szakemberünkhöz ide kattintva.

dr. Szabó Zsuzsanna online pszichológus