Félelem a szüléstől: a tokofóbia kezelési lehetőségei

Félelem a szüléstől: a tokofóbia kezelési lehetőségei

A tokofóbiában szenvedő nők kórosan félnek a szüléstől, és emiatt gyakran szélsőséges fogamzásgátlási módszereket is alkalmazhatnak, hogy elkerüljék a teherbeesést, vagy a magát a szülést, még akkor is, ha egyébként szeretnének gyermeket. A tokofóbiáról bővebben ebben a cikkünkben olvashat.

A terhességgel, szüléssel kapcsolatos szorongásos zavarok úgymint a lehangoltság -akár az átmenetileg tapasztalt hangulatzavarok is-  viszonylag gyakoriak, míg a valódi tokofóbia, vagyis a szüléstől való irracionális fóbiás félelem viszonylag ritkának számít. Mindezek mellett azonban számos hosszútávú, komoly következménye lehet, mind az anyára, mind a magzatra nézve. Éppen ezért fontos tisztában lenni ezekkel a kockázatokkal, és a tokofóbia lehetséges kezelési módjaival. Az alábbiakban ezekről olvashat.

A tokofóbia kockázatai

Az anyát érintő kockázatok: Álmatlanság, szülés előtti és utáni depresszió fokozott kockázata. Jellemzőbb a hosszabb vajúdás (az epidurális fájdalomcsillapítás fokozott használatához kapcsolódóan), gyakoribb eszközös beavatkozás, szülésbefejezés (vákuum, fogó stb.), magasabb a császármetszések száma és ezáltal a nagy hasi műtétek minden szövődményének emelkedik a kockázata, következményesen a traumás szülések száma is, melyet sok esetben poszttraumás stressz zavar kialakulása is követhet.

Tokofóbiában szenvedő anyáknál csökkenhet a kötődés a csecsemőhöz, ha szülnek is, gyakran nem vállalnak további terhességet, vagy nagy az időkülönbség a terhességek között, esetleg utólagosan a sterilizálás mellett döntenek.

Kockázatok a baba számára:    Alacsonyabb a születési súly, megnövekedett a neonatalis intenzív osztályos felvételek száma (8%-kal magasabb gyakoriság), az anya-gyermek kötődési zavarok pedig hosszú távú érzelmi kihatással vannak a csecsemőre.

Tokofóbia kezelése

A tokofóbia kezelése multidiszciplináris megközelítést alkalmaz, amely magában foglalja mind a pszichológiai, mind a szülészeti támogatást.
Nincs egyetlen megbízható bizonyítékbázis annak igazolására, hogy ki a legalkalmasabb a tokofóbia kezelésére. Következésképpen minden, terhesgondozásban részt vevő szakembernek – védőnőktől a szülésznőkön, bábákon át a nőgyógyászokig – figyelemmel kell lennie a lehetséges tünetekre, és tisztában kell lennie a kezelési stratégiákkal, lehetőségekkel. Nagyon fontos a felismerés és a kezelés, mivel, ha a tokofóbiával nem foglalkoznak, a későbbi terhességek során még intenzívebbé válhat, és erőteljesen kihathat a nők partnereikkel és gyermekeikkel való kapcsolatára, melynek hosszútávú pszichés, kapcsolati ezáltal társadalmi hatásai is lehetnek.

Fontos, hogy a tokofóbiában szenvedő nők kezelésben részesüljenek annak érdekében, hogy mind az anya, mind a gyermeke egészséges legyen. Ez magában foglalhatja a nő szülészorvosától kapott támogatást pszichológussal vagy pszichiáterrel egyeztetve.

Egy mentálhigiénés szakember (súlyosságtól függően mentálhigiénikus, pszichológus, vagy pszichiáter) segíthet kezelni néhány mögöttes okot, amelyek miatt a rendellenesség előszörre kialakulhatott, beleértve a már meglévő depressziót vagy szorongásos állapotokat.

A jó módszertanú szülésfelkészítők oktatást és megfelelő egészségügyi felkészültséget tudnak nyújtani annak érdekében, hogy a nők úgy érezzék, félelmeiket a szülési folyamat körül megfelelően kezelik.

Hagyományosan a perinatális mentális egészséggel kapcsolatos kutatások a depresszióra összpontosítanak, de a szorongás mind az általános, mind a terhes populációban elterjedt , ezért több kutatásra, bizonyítékra van szükség a szüléstől való félelem kezelésének szempontjából. Ráadásul egyre nyilvánvalóbb, hogy a tokofóbia jelenléte előre jelzője lehet az anya pszichológiai egészségének és jólétének a perinatális időszakban. Egybehangzó bizonyítékok vannak arra vonatkozóan, hogy a tokofóbia szorosan összefügg a terhesség alatti pszichés jóllét károsodásával, pl. a nők nagyobb valószínűséggel szenvednek terhesség előtti depresszióban, és ez előre jelzője lehet a szülés utáni mentális egészségüknek is.

A tokofóbiában szenvedő nők szoronghatnak és aggódhatnak, és néha ami a terhesség korai szakaszában egy kis aggodalomnak vagy szorongásnak indul, az felerősödhet, és magas vagy súlyos tokofóbiáig fokozódhat, ahogy a szülés egyre közeledik. Ezért fontos a rendszeres terhesgondozás, a védőnők képzése, tájékoztatása a tünetekről.

A súlyos tokofóbia összefüggésbe hozható fizikai panaszokkal, például alvászavarokkal, álmatlansággal és rémálmokkal, gyomor- és fejfájással, ami a háziorvosi/szülésznői vagy kórházi látogatások megnövekedését eredményezheti.

Ezenkívül a tokofóbia negatívan befolyásolhatja a partnerkapcsolatokat, ami azért fontos, mert a társas támogatás alacsony szintje és a partnerek elégedetlensége szignifikánsan összefügg a tokofóbiával. Bizonyíték van arra, hogy a nőknek klinikai környezetben nyújtott információ pozitív vagy negatív hatással lehet a tokofóbiára.

Azt is felvetették, hogy a tokofóbia generációkon keresztül anyáról lányára örökölhető, ahol az anyának traumatikus élményben lehetett része, és a tokofóbiát a tapasztalata révén továbbítja a lányának, ezért a tokofóbia megfelelő kezelésének transzgenerációs pozitív hatásai is lehetnek. Különösen fontos az anyák támogatása a perinatális időszakban, mely hosszú távú előnyökkel járhat saját és csecsemőjük egészségére nézve.

Társas támogatás a terhesség alatt

Fontos a szociális támogatás forrásainak megtalálása. Sokak számára megnyugtató lehet az a tudat, hogy vannak emberek, akik segítenek nekik. Az ilyen támogatás erősítheti a nők önhatékonysági érzését, és még csökkentheti is a választható császármetszések számát.

Tanulmányok kimutatták, hogy a terhességtől és a szüléstől súlyosan félő terhes nők támogatása hatékony stratégia lehet a tünetek minimalizálására.

A hatékony társas támogatás történhet egyénileg vagy támogató csoportokon keresztül. Ilyen támogatást gyakran olyan emberek nyújtanak, akiket a nők már ismernek, például családtagok vagy barátok, de származhatnak szülészektől, szülésznőktől, pszichológusoktól vagy tanácsadóktól is. Különösen hatékonyak a jól szervezett módszertanilag hatékonyan felépített szülésfelkészítő kurzusok, ahol a szülés folyamatán, és a csecsemőgondozás menetén kívül a pszichés jóllétre és a pszichológiai változásokra is figyelmet fordítanak. Ha egy mód van rá, ezeket a tematikájú szülésfelkészítőket válasszuk.

A pozitív szülési tapasztalat szintén csökkenti a szüléstől való félelmet. Egy tanulmány kimutatta, hogy azoknál a nőknél, akik úgy érezték, hogy uralják testüket, és jól tájékozottak voltak a szülés előrehaladásával kapcsolatban, nagyobb valószínűséggel csökkentek vagy megszűntek a félelem tünetei.

Sok nő kér útmutatást és támogatást más nőktől, akiknek már volt tapasztalatuk gyermekvállalással kapcsolatban, gyakran köztük anyák, nővérek, családtagok és barátok. A kutatások kimutatták, hogy a születéstől súlyosan félő nők támogatása 50%-kal csökkentette a császármetszések arányát.

Pszichoterápia alkalmazása tokofóbia esetén

A kognitív viselkedésterápia (CBT) és a pszichoterápia szintén hatékony lehet a tokofóbia kezelésében. A CBT jó választás lehet rövid távú időtartama és a konkrét tünetekre való összpontosítás miatt.

Egy tanulmány az internet-alapú (online) kognitív viselkedésterápiás kezelések hatékonyságát vizsgálta a szokásos ellátáshoz képest. Míg a kutatók azt találták, hogy mindkét megközelítés a félelem csökkenéséhez vezetett, a CBT csoportban a tünetek nagyobb csökkenést mutattak egy év elteltével a szülés után.

Hatékonyak lehetnék még a hipnoterápiás (integratív hipnoterápia, KIP stb.) módszerek és az enyhébb formáknál az a anya-magzat kapcsolatanalízis is, mely egy pszichoanalitikus elméleti alapokon nyugvó pszicho-edukatív eljárás, amit magyar szakértők: Dr. Hidas György és Dr. Raffai Jenő dolgoztak ki. Ez utóbbi módszernek a jelentősége a stressz csökkentésében és az anyai kompetencia fejlesztésében rejlik és létjogosultsága elsősorban a prevencióban van.

Gyógyszeres kezelés

A gyógyszerek önmagukban vagy más kezelési módszerekkel együtt is alkalmazhatók a mögöttes depresszió, szorongás vagy más pszichiátriai rendellenességek kezelésére. Kiválasztásuk egyénre szabva kell történjen, tekintettel arra, hogy mely készítmények alkalmazhatóak biztonsággal a terhesség, és a majdani szoptatási időszak alatt.

Megküzdés a tokofóbiával

Ha úgy érzi, hogy a szüléstől és a terhességtől való jelentős félelem hatással lehet az életére, néhány lépést ön is megtehet, hogy megkapja a szükséges segítséget.

Beszéljen az érzéseiről
Némi szorongás normális, és orvosa vagy szülésznője megnyugtatást és további segítséget tud nyújtani. A megbízható barátokkal vagy szeretteivel való beszélgetés is segíthet. Ha tudja, hogy körül veszik olyan emberek, akik megértik a félelmeit, és támogatást nyújtanak, az csökkentheti a szorongást.

Készítsen szülési tervet
Beszéljen orvosával kívánságairól és szükségleteiről, beleértve a fájdalomcsillapítás és a szülés lehetőségeit. A terv megalkotása és a szülési mód, körülmények kiválasztása segíthet abban, hogy erősebbnek és kontrolláltabbnak érezze magát.

A szülési„Horror történetek” elkerülése
Az ilyen történetek hallása, olvasása súlyosbíthatja, elmélyítheti a tokofóbiát. Ehelyett keressen hiteles orvosi információkat, és összpontosítson a szüléssel kapcsolatos pozitív tapasztalatokra. Ha az emberek olyan történeteket próbálnak megosztani, amelyeket nem akar hallani, akkor teljesen elfogadható, ha megkéri őket, hogy hagyják abba a történetmesélést. Szabjon gátat a médiafogyasztásának, hogy minél kevesebb nem kívánt stresszor érje.

Vegyen részt szülést támogató/felkészítő csoportokon
Ha megtudja, hogy mi történik a szülés során, és mit tehet a szülési fájdalom kezelésében, az segíthet abban, hogy kompetensnek és alkalmasabbnak érezze magát a szülésre. Ha módjában áll, konzultáljon dúlával, vagy válasszon pszichológus, dúla, bába által szervezett csoportot.

Beszéljen pszichológussal
Ha félelme zavarja az életét, kérje meg kezelőorvosát, hogy irányítsa pszichiáterhez, pszichológushoz, perinatális szaktanácsadóhoz vagy pszichoterapeutához, aki további tanácsokat és segítséget tud nyújtani.

A tokofóbia etiológiájának, tüneteinek és kockázatainak jobb ismerete fontos mind a szülés– születés folyamatában részt vevő szakemberek számára, hogy érzékeny, optimális ellátást nyújthassanak ezeknek a nőknek, mind az érintetteknek, hogy a jobb megértés alapján tudatosabban állhassanak a várandósság folyamatához.

Bár a kezelésnek mindig egyénre szabottnak kell lennie, egyértelmű, hogy a terhesgondozásban részt vevőknek bizalmi kapcsolatot kell kialakítaniuk ezekkel a nőkkel, és korai pszichológiai támogatást kell kínálniuk nekik, hogy elősegítsék az anyák és a csecsemők egészségét. Mindezek mellett további kutatásokra van szükség a tokofóbia végleges kezelési protokolljának kidolgozásához

Felhasznált szakirodalom és forrás

  • https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1751721415000548
  • wikipedia.org

A blogcikket dr. Szabó Zsuzsanna pszichoterapeuta szakorvosunk írta. Amennyiben úgy érzi, hogy szakemberünk önnek is segíthet lelki problémáinak megoldásában, ide kattintva foglalhat időpontot négyszemközti online konzultációra.

dr. Szabó Zsuzsanna online pszichológus