Mi az a családterápia, és hogyan zajlik?

Mi az a családterápia, és hogyan zajlik?

A családterápia módot és lehetőséget kínál a családoknak az egészséges, működő család kialakítására vagy fenntartására. A családterápia szokásos céljai a kommunikáció javítása, a családi problémák megoldása, a speciális családi helyzetek megértése és kezelése, a jobban működő otthoni környezet megteremtése. A családterápia segíthet a család egészének a gyógyulásában. Segíthet a család minden tagjának konkrét, pozitív változásokat elérni és megtartani.

Mindannyian a családdal kezdjük ezt az életet. A család állhat a vér szerinti rokonokból, örökbefogadó szülőkből, de akár szorosan összetartozó szomszédságból vagy nevelőcsaládból is egyaránt. Ez a család, amelyet születésünkkor szerzünk, életünk minden területére hatással van, az első pillanatoktól az utolsóig. A családunk hatással van arra, hogy kik vagyunk és kivé válunk, jóban és rosszban. Megtanuljuk szókincsüket, szokásaikat, és rituáléikat, valamint azt, hogyan tekintsük és figyeljük meg a minket körülvevő világot. Azt is megtanuljuk, hogyan szeressünk és hogyan lépjünk kapcsolatba másokkal ezekből az első fontos kapcsolatokból.

Ha egészséges családba születünk, egészséges kapcsolatokkal, akkor valószínűleg megtanuljuk, hogyan tartsunk fenn egészséges kapcsolatokat. Ha olyan rosszul működő családba születünk, amely küzd a kapcsolatteremtésért, akkor az is lehet, hogy nehezen tudunk kapcsolódni másokhoz. Bár kétségtelenül nem szerencsés a második típusú családba születni, ez nem változtathatatlan helyzet. Szinte minden család szembesül valamiféle működési zavarral, de a legtöbb család képes rá, hogy megtartsa vagy visszaszerezze a teljesség és a boldogság érzését, és ennek egy kiváló eszköze a családterápia. A családterápia szokásos céljai a kommunikáció javítása, a családi problémák megoldása, a speciális családi helyzetek megértése és kezelése, a jobban működő otthoni környezet megteremtése.

Mi az a családterápia?

A családterápia egy olyan pszichoterápiás kezelési forma, amelyet kifejezetten a családok mentális egészségét és működését érintő problémák megoldására terveztek. Segítségével átsegíthető a család egy nehéz időszakon, egy jelentős átalakuláson, vagy a családtagok mentális vagy viselkedési egészségügyi problémáin. Segíthet az egyes családtagoknak erősebb kapcsolatok kialakításában, javíthatja a kommunikációt és kezelheti a családi rendszeren belüli konfliktusokat. A családterápia az egyének problémáit a nagyobb egység, a család kontextusában szemléli. Az ilyen típusú terápia feltételezése az, hogy a problémákat nem lehet sikeresen kezelni vagy megoldani a csoport -jelen esetben a család- dinamikájának megértése nélkül. Azaz: a család működési módja befolyásolja, hogy egy adott személy problémái hogyan alakultak ki.

A gyermekek viselkedési vagy érzelmi problémái gyakori okok egy családterapeuta felkeresésére, mivel a gyermek problémái nem légüres térben keletkeztek és léteznek, és valószínűleg foglalkozni kell velük a családdal összefüggésben.

Megjegyzendő, hogy a családterápiában vagy a tanácsadásban a „család” kifejezés nem feltétlenül jelent vérrokonokat. Ebben az összefüggésben „család” az, aki „hosszú távú támogató szerepet tölt be az életében, ami nem feltétlenül jelent vérrokonokat vagy családtagokat egy háztartásban”

A családterápia elsődleges céljai közé tartozik a családi problémák megoldása, valamint a családok előtt álló egyedi problémák megértése, és egy érzelmileg élhetőbb otthoni környezet megteremtése.

A családterápia típusai

Többféle családterápiás megközelítés létezik. Néhány főbb irányzat, amivel találkozhat, a következők:

Családi rendszerterápia, vagy másnéven rendszerszemléletű családterápia: Ez a fajta megközelítés arra összpontosít, hogy segítse az embereket kapcsolataik erősségeinek hasznosításában, például a mentális egészségügyi problémák leküzdése céljából.

Funkcionális családterápia: Ez egy rövid távú kezelés, amelyet gyakran alkalmaznak olyan fiatalok számára, akik kockázatos viselkedéssel, erőszakkal vagy szerhasználattal kapcsolatos problémákkal küzdenek. Segít a tinédzsereknek és a családoknak megoldást keresni, mindeközben bizalmat és tiszteletet épít ki kölcsönösen minden egyes személy iránt.

Narratív családterápia: Ennek az irányzatnak a képviselői arra ösztönzik a családtagokat, hogy mindegyikük mesélje el a saját történetét, hogy megértsék, hogyan formálják ezek a tapasztalatok azt, hogy kik is ők, és hogyan viszonyulnak másokhoz. Ha ezzel a narratívával dolgoznak a terápiás üléseken, a személy elkezdheti objektívebben szemlélni a problémákat, mintha csak a saját beszűkült nézőpontjából közelítené meg a dolgokat.

Pszichoedukáció: Ez a fajta kezelés arra irányul, hogy segítse a családtagokat jobban megérteni a mentális egészségi állapotokat. Ha többet tudnak a gyógyszerekről, a kezelési lehetőségekről és az önsegítő megközelítésekről, csoportokról a családtagok egy jobban összetartó támogató rendszerként működhetnek együtt.

Támogató, vagy más néven szupportív családterápia: Ez a fajta terápia egy biztonságos környezet megteremtésére összpontosít, ahol a családtagok nyíltan megoszthatják érzéseiket, és támogatást kaphatnak családjuktól.

Egyes terapeuták ragaszkodhatnak a családterápia egy bizonyos típusához. Ezzel szemben mások eklektikusabb, multimodálisabb megközelítést alkalmazhatnak, amely magában foglalja a különböző típusú kezelések szempontjait és eszköztárát kifejezetten a család szükségleteihez igazítva.

Technikák

A családterápiában alkalmazott technikák – terápiás eszköztár, feladatok-  jellemzően olyan tényezőktől függnek, mint a terapeuta elméleti orientációja és a család sajátos szükségletei. Ezeknek a technikáknak a többsége az érzelmi tudatosság javítására, a családon belüli jelentős változások segítésére irányulnak, elősegítve azt, hogy a családtagok képessé váljanak olyan dolgok elfogadására, amelyeket nem tudnak befolyásolni. Mindezek mellett ezek a technikák még a kommunikáció és az együttműködés javítására összpontosítanak.

Néhány gyakran használt módszer:

Viselkedéses vagy kognitív terápiás technikák: Ezek a módszerek gyakran a készségek képzésére és a pszichoedukációra összpontosítanak azzal a céllal, hogy segítsenek a családtagoknak a konkrét problémák megoldásában. Például egyes helyzetek modellezése és a szerepjáték segíthet a családtagoknak kommunikációs problémák megoldásában.

Pszichodinamikus technikák: Ezek a módszerek annak felmérését foglalják magukban, hogy az egyes családtagok hogyan értelmezik és reagálnak azokra a problémákra, amelyekkel szembesülnek. A terapeuta a családdal együtt dolgozik, hogy annak tagjai új érzelmi belátásokat fejlesszenek ki, és felfedezzék a hatékonyabb válaszadás új módjait.

Strukturális technikák: Ezek a módszerek arra összpontosítanak, hogy segítsék a családtagokat a családon belüli határok és erőviszonyok, dinamikák felismerésében és alakításában. Az ilyen technikák segíthetnek a családoknak új határok és olyan rutinok kialakításában, amelyek javítják a család működését.

A családterápiában alkalmazott egyéb speciális technikák közé tartozhat az empátia gyakorlásának elsajátítása, az érzelmi érvényesítés, a reflektív (figyelmes, visszajelző) hallgatás és a kognitív újrakeretezés.

Miben segíthet a családterápia?

A családterápia sokféle probléma esetén segíthet az embereknek. Ezek közül néhány :

A családterápia azokat az egyéni mentális egészségügyi problémákat is kezelheti a család szintjén -kiegészítő terápiaként- , amelyek az egész családot érintik, beleértve például a szorongást, a krónikus betegségeket, a depressziót, a schizophreniát, és a szerhasználatot is.

A családterápia előnyei

Mivel ez a kezelési forma a kommunikációt célozza meg, a családtagok megtanulhatják, hogyan oszthatják meg jobban gondolataikat és szükségleteiket, és hogyan oldják meg a konfliktusokat oly módon, hogy az legkevésbé károsítsa a kapcsolataikat.

Ez a fajta terápia arra is összpontosít, hogy a családtagok hogyan tudják kezelni az egyes családtagok nehézségeit. Például, ha az egyik családtagnak mentális egészségügyi problémája van, a családterápia segíthet megváltoztatni bizonyos családi állapotokat, felállásokat, amelyek néha hozzájárulnak a probléma elmélyüléséhez.

Amikor az egyéneket mentális betegség érinti, előfordulhat, hogy a családtagok nem tudják, hogyan segíthetnek. Ennek eredményeként olyan magatartásokat is folytathatnak, amelyek fenntartják vagy akár rontják a betegség egyes aspektusait. A családterápia segíthet a családtagoknak abban, hogy többet megtudjanak arról, mit tehetnek mentális zavarral küzdő családtagjaik támogatása érdekében, miközben megőrzik saját pszichés jóllétüket is.

A családon belüli problémák kezelésének ez a holisztikusabb megközelítése sok esetben rendkívül hatékonynak bizonyult, mivel a családterápia során a családok megfelelően képzett családterapeuta szakember irányításával, biztonságos és ellenőrzött környezetben dolgozhatnak problémáikon.

A családterápia további előnyei a következők:

Kutatások a családterápia hatékonyságára

A kutatások azt sugallják, hogy a családterápia számos célra hatékony lehet. Ezt több bizonyíték is alátámasztja.

Egy 2018-as áttekintés megállapította, hogy a családterápia hasznos lehet a felnőttekre összpontosító problémák kezelésében, beleértve a párkapcsolati szorongást, a hangulati zavarokat, a szorongásos zavarokat, a pszichózist, az alkoholproblémákat és a krónikus testi betegségekhez való alkalmazkodást.

Egy 2019-es tanulmány megállapította, hogy a családterápia segített javítani a család működésének különböző területeit, hogy segítsen a mentális egészségügyi problémákkal küzdő tizenéveseknek.

Egy 2019-es áttekintés megállapította, hogy a családterápia hatékonynak bizonyult a magatartási problémák, érzelmi problémák, étkezési zavarok, szomatikus problémák kezelésében, valamint a bántalmazásból vagy elhanyagolásból való felépülésben. A tanulmány azt is megállapította, hogy hasznos volt akár önállóan, akár multimodális kezelési program részeként.

 Az étkezési zavarok kezelésére javasolt elsődleges és leghatékonyabb kezelési forma a családterápia.

Megfontolandó szempontok mielőtt belevágna a családterápiába

Mivel a családterápia magában foglalja az érzelmi problémák és konfliktusok megbeszélését, ezért az üléseken részt venni nehéz és felkavaró lehet. Egyes esetekben az emberek kezdetben rosszabbul érezhetik magukat, mielőtt javulni kezdenek. Fontos emlékezni arra, hogy egy professzionális és képzett terapeuta segít a családtagoknak átvészelni ezeket a konfliktusokat, és kezelni az emberek által átélt heves érzelmeket.

Magyarországon a család-és párterápiás képzést a Magyar Családterápiás Egyesület kiképző családpszichoterapeutái végzik. A képzés több szakaszból álló posztgraduális képzés. A két év elméleti alapképzést és 150 órás önismereti fázist követően 240 óra csoportos szupervízió következik, mely mellett számos elméleti és gyakorlati kurzust kell még a képzésben részt vevő családterapeutáknak abszolválniuk a záróvizsga előtt, melyet legkorábban a kezdéstől számított négy éven belül lehet letenni.

Bár a családterápia hasznos lehet különféle problémák esetén, ez nem jelenti azt, hogy mindenkinek vagy minden helyzetben megfelelő. Bizonyos esetekben egyes problémák esetén néhány más típusú kezelés is hasznos lehet, mint például a szülőkonzultációval egybekötött gyermek pszichoterápia, vagy a kognitív-viselkedési terápia (CBT).

Párterápia vagy családterápia?

Ha otthoni problémái vannak, fontolóra veheti a családterápia helyett a párterápiás kezelési formát is. Bár mindkét lehetőség segíthet a konfliktusok megoldásában és kommunikációs készségeinek fejlesztésében, nehéz lehet eldönteni, hogy melyik a megfelelő az Ön számára? Az alábbiakban röviden összehasonlítjuk a párterápiát és a családterápiát, hogy jobban megismerhesse a lehetőségeit.

A legnagyobb különbség a között a párterápia és a családterápia között az érintett személyekben rejlik. A párterápia kifejezetten csak a pár szükségleteire összpontosít. A családterápia emellett tetszőleges számú személyt érinthet a családban – szülők, gyerekek, nagyszülők, társszülők stb.-, így akár csak egy szülőt és egy gyermeket, vagy akár egy egész háztartást is érinthet.

Bármelyik terápiás szetting felhasználható aggályai megoldására. Ha nehézségei vannak a kapcsolatában, jobb lehet, ha együtt, csak kettesben dolgoznak ezen. Ha nehézségek adódnak a családban, dolgozhat családterápiában, hogy feloldja a nézeteltéréseit és megerősítse a családi kötelékeit. Érdemes megfontolnia, hogy a házasságában felmerülő problémák a családjában is problémákat okozhattak. Ezért egyes esetekben a terápia indulhat párterápiásan, melynek során kezelheti az alapvető problémákat, majd a családterápiában dolgozhat az ebből adódó problémákon. Például: gyermekénél szorongás alakult ki a háztartásban zajló viták miatt. A párterápia során lezárhatja a vitákat, míg a családi tanácsadás segíthet gyermekének a szorongások kezelésében vagy leküzdésében.

Beszéljen házastársával/ párjával a céljairól, és válassza ki a családja számára megfelelő terápiás módot. Ha bizonytalan, mindehhez terapeuta segítségét is kérheti, aki a hozott probléma jellegétől függően fog terápiás formát javasolni.

Hogyan vágjon bele a családterápiába?

A családterápia gyakran jóval rövidebb távú (10-16 alkalom), és dinamikusabb kezelés, mint az egyéni terápia -mivel jellemzően a családtagok közötti interakciókkal, kapcsolatisággal dolgozik-  de a család helyzetétől és szükségleteitől függően akár egy évig is tarthat.  Noha gyakran a család minden tagját érinti, azokra is összpontosíthat, akik hajlandóak vagy képesek részt venni a kezelésben, például anya- lánya páros stb. Rendszerint kétheti gyakoriságú ülésekre kell számítani, egy ülés 60-90 percig tarthat.

A terápiás foglalkozások során a terapeuta kérdéseket tesz fel, hogy többet tudjon meg azokról a problémákról, amelyek a családot a terápiába hozták. Ezenkívül megvizsgálják a problémákhoz hozzájáruló egyéb tényezőket is, mint például a mentális egészségi állapotokat és a környezeti stresszt.

Ha szeretné kipróbálni a családterápiát, hasznos lehet, ha olyan szakembert keres a környékén -vagy akár online– aki kifejezetten erre a fajta pszichoterápiára specializálódott. Például akár a Magyar Családterápiás Egyedület honlapján is kereshet az online címtárban.

A családterápia nem oldja meg automatikusan a családi konfliktusokat, és nem szünteti meg a kellemetlen helyzeteket. De segíthet Önnek és családtagjainak jobban megérteni egymást, és készségeket biztosíthat a kihívásokkal teli helyzetekkel való hatékonyabb megbirkózásban. Ez pedig segíthet a családnak az összetartozás, és az egymáshoz való elkötelezettség érzéseinek elmélyítésében.

Források

A blogcikket dr. Szabó Zsuzsanna pszichoterapeuta szakorvosunk írta. Amennyiben úgy érzi, hogy szakszerű segítségre van szüksége párjával vagy családjával, szakemberünkhöz ide kattintva foglalhat időpontot online család-vagy párterápiás konzultációra.

dr. Szabó Zsuzsanna online pszichológus