Száraz Cintia

felnőtt klinikai és mentálhigiénés szakpszichológus, pszichoterapeuta, családterapeuta, autogén tréner, gyásztanácsadó, pszichodráma asszisztens, WÉK facilitátor

Bemutatkozás

Szakmai hozzáállásomat a folyamatos továbbképzés, szakmai ismeretek bővítése, fejlesztése jellemzi. A többféle módszerben való jártasság egy problémakör többféle megközelítését teszik lehetővé. Módszerválasztásomat mindig a kliens személyisége és problematikájának jellege határozza meg.

Óradíj15 000 Ft 50 perc

MÓDSZEREK

Egyéni pszichoterápiát, pszichológiai tanácsadást online és személyes találkozás keretében is vállalok. A terápiás módszerek közül pszichodinamikus és kognitív viselkedésterápiás eszközöket is használok a probléma jellegétől és a kliens személyiségétől függően. Gyakran alkalmazok relaxációs módszereket. Az autogén tréninget önállóan és kiegészítő elemként is szoktam alkalmazni egyéni terápia során. Önálló alkalmazásakor 12- 13 alkalomból áll a találkozások száma, és a relaxációs gyakorlatot verbális feldolgozás követi egyrészt a gyakorlatokhoz tartozó kérdések révén, másrészt a testi élményekhez kapcsolódó emlékek, gondolatok, asszociációk feldolgozása révén. A páciensek hasznos, konkrét segítségnek tekintik, kezdetben azonnali megnyugtató hatását tudják hasznosítani a feszültség szabályozásban. Majd később válnak tapasztalati élménnyé a hosszú távú hatások, pl. feszültségtűrő képesség javulása. Csoportterápiás lehetőségre csak személyesen van lehetőség. Krónikus betegségek feldolgozását segítő (pl. szívbetegség, cukorbetegség), stressz kezelő, asszertív kommunikációs, gyászfeldolgozást segítő, kismama csoporton, és autogén tréning csoportokon vehetnek részt magánrendelés keretében. Személyes találkozásra Veszprémben, ittetve Budapesten van lehetőség. A személyes találkozás annyiban előnyösebb a Skype terápiával szemben, hogy a kliens mélyebb szintű megismerését teszi lehetővé. Viszont online módon a távolság kiküszöbölhető, és így olyan problémák is kezelhetővé válnak, mint pl. ha valaki nem tudja elhagyni otthonát valamely betegsége folytán, vagy külföldön tartózkodik, vagy lakhelyén nem tud szakemberhez fordulni.

SZAKTERÜLETEK
  • Pre-és perinatális pszichológia: a Károli Egyetemen szakdolgozatomat a várandósság lélektanáról, valamint császármetszéssel és hüvelyi úton született kismamák összehasonlító vizsgálatáról írtam.
  • Krónikus szomatikus betegségek kapcsán fellépő pszichés zavarok kezelése, főként kardiológiai rehabilitációs tapasztalatokkal.
  • A pszichés zavarok közül főként a szorongásos megbetegedések terápiája (mint pl. generalizált szorongás, pánikbetegség, fóbiák, akut és poszttraumás stressz zavar, hipochondriázis).
  • Gyász, és egyéb veszteségek feldolgozása.
  • Szívesen foglalkozom párkapcsolati problémákkal is. Ezek a krízisek jól kezelhetőek párkonzultáció, párterápia segítségével, ha mindkét fél igényli kapcsolatuk változását. Amennyiben a pár egyik tagja nem akar részt venni terápiában, akkor is érdemes a terápiát kívánó félnek segítséget keresni, hiszen a személyiség kapcsolatban alakul úgy is, ha a terapeuta a másik fél. A dinamikus szemléletű, és a rendszerszemléletű egyéni terápiák a kapcsolati vonatkozásokra nagy hangsúlyt fektetnek.
  • Önismereti igény, önértékelési problémák. Az önbecsülés számomra egy átfogó, sok tényezőt magában foglaló fogalom, ugyanis az, hogy valaki alul vagy felül értékeli önmagát számos tényező függvénye. Nagymértékben függ koragyermekkori élményektől, szülővel való kapcsolattól, így ha az önbecsüléssel valakinek nehézsége van, kezelésére feltáró pszichoterápiát tartok hasznosnak.
SZEMÉLYES

Egyéni önismeretemet módszerspecifikus képzéseim során szereztem mind egyéni mind csoportos formában. A kliens minél pontosabb megismerésében a szakember önismereti tapasztalata – véleményem szerint – elengedhetetlen.

Interjú Pergel-Száraz Cintia klinikai szakpszichológus, pszichoterapeutával

HIVATALOS ADATOK

Egészségügyi Engedélyezési Hivatal klinikai szakpszichológusok nyilvántartási száma: M/001637 Működési

Nyilvántartási Igazolvány száma: K/00540/15

Adószám: 66950356-1-39

Telephely: 8200 Veszprém, Wartha Vince u.4.

SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ
DIPLOMAMÁSOLAT

 

Személyes magánrendelés előzetes egyeztetés alapján Balatonfüreden és Budapesten elérhető. Érdeklődni erről az info@onlinepszichologus.net elektronikus levél címen lehet. Az onlike konzultáció jelenleg szintén előzetes időpont-egyeztetést igényel.

Az első alkalom ára: 15 000 FT/50 perc, a későbbiekben ez egyéni megegyezés szerint alakul.

Időpontfoglalás

Vélemények szakemberünkről

5.00 out of 5
Erika, operátor, 44 éves
Megtanította hogy egy dologról mindenki màst gondolhat. Úgy éljek és azt csináljak ami engem boldoggá tesz.

Mondja el a véleményét!

Az email címet nem tesszük közzé.

szakemberünk írásai

Rövid terápia vagy pszichoanalízis?

Mi a különbség a pszichoanalitikus pszichoterápiák és a pszichoanalízis között? Milyen esetekben érdemes rövid, és mikor hosszú terápiába fogni? Ezeknél a módszereknél a terápia lezárása után is mutatkozik javulás. Mi az a pszichoanalitikus pszichoterápia? A pszichoanalitikus pszichoterápia pszichoanalitikus elméletekre épülő terápiás módszer, mely több ponton eltér a pszichoanalízistől. Így például a terápiás célban (azaz a

Kognitív torzítások a gondolkodásban

A kognitív torzítások, más néven gondolkodási, vagy logikai hibák olyan spontán, automatikusan fellépő negatív gondolatokat eredményeznek, melyek aktuális életszituációban lépnek fel, azok hibás értelmezését és negatív érzelmi állapotot vonnak maguk után. Ezt a pszichológiában hangulat – kogníció kongruencia elvének nevezzük. Így például mellkasi nyomás érzése kiválthatja azt az automatikus gondolatot, hogy „infarktusom van”, mely gondolat

A rövid pszichodinamikus pszichoterápiáról röviden

A pszichodinamikus pszichoterápiák a pszichoanalízis alapgondolataira épülnek. Az analitikus folyamat felgyorsítása történik ennek során. Viszont míg a pszichoanalízis (mely egy időhatár nélküli hosszú terápiának tekinthető) a személyiség minél teljesebb átdolgozására törekszik, a rövid terápiák csak egy szűk területre fókuszálnak a személyiségen belül. Számos különbség mellett az is egy fontos különbség a pszichoanalízis és a rövid

Mire való a csoportterápia?

“A terápiás csoportban, különösen a korai időszakban, a javulás egyik fő forrása lehet a páciens egyedüllét-érzésének cáfolása. A tagok, miután hallották a többieket az övékéhez hasonló problémákról beszélni, arról számoltak be, hogy közelebb érzik magukat a világhoz – a folyamatot úgy írják le, mint „megérkezést az emberi fajba”.” Irvin D. Yalom: A csoportpszichoterápia elmélete és

A külföldre költözés hatása a gyermekre

Általában, amikor egy család külföldre költözik, az a szülők döntése alapján történik, azaz a gyermek nincs döntési pozícióban, mondhatjuk, hogy passzívan viseli a szülők döntését. A lakhelyváltás egy országon belül is megterhelő lehet, hiszen egy számunkra idegen lakó környezetbe kell integrálódni. Külföldre költözésnél a kultúrák közötti különbség, esetleges nyelvi nehézségek plusz pszichés terhet rónak a

Hogyan dolgozható fel a lelki trauma?

Korábbi cikkünkben részletesen szóltunk róla, milyen ingerek jelenthetnek számunkra traumát, ezekre hogyan reagálhatunk. A feldolgozatlan pszichotraumának milyen testi-lelki tünetei vannak. Jelen blogcikkünkben arról szólunk, hogyan lehet pszichoterápia segítségével feldogozni ezeket az érzelmileg megterhelő eseményeket. A trauma egy olyan esemény (fizikai vagy pszichés inger, vagy ingerek összessége) a személy életében, melyet az aktuális fejlettségi szintjén nem

A nárcisztikus személyiségzavarról… a pszichológus válaszol

A nárcisztikus személyiségzavar vezető tünete a kliens önzése, az elismerés és különleges bánásmód iránti vágya, ami sok személyközi konfliktus forrása. A zavar súlyossága függ attól mennyire érett vagy éretlen a személyiség. A diagnózist pszichiáter szakorvos állíthatja fel. Mik a nárcisztikus személyiségzavar tünetei, mi áll ezek hátterében és mi a leghatékonyabb terápia?

Kismamának lenni… felhőtlen boldogság?

Milyen változásokat hoz magával a kismama lét? Ezáltal megváltozik a kapcsolatrendszere: férjéhez, édesanyjához, önmagához való viszonya is. Ennek kapcsán a pszichológia ún. normatív krízisről beszél: egyrészt lelki fejlődést hordoz magában ez az állapot, másrészt számtalan korábbi belső konfliktust, megoldatlan problémákat hozhat újra felszínre. Mik a leendő anyukák és apukák nehézségei? Mi segítheti át őket ezeken, hogy a gyermekvállalás és gyermeknevelés minél gördülékenyebb, örömtelibb folyamat legyen?

Gyász… avagy mi zajlik bennünk a veszteségélmény hatására?

A gyásszal már mindenki találkozott, vagy találkozni fog hozzátartozóinak, ismerőseinek, barátainak halála, vagy akár egy válás kapcsán. Veszteségre adott normál reakcióról van szó, ugyanakkor ez krízis helyzetnek is tekinthető, hisz ilyenkor gondolkodásunk, érzelmeink és magatartásunk is eltér a megszokottól. Gondolta volna, hogy a veszteség testi tüneteket is okoz? A gyászfolyamatban való elakadás komolyabb szervi elváltozásokat vagy testi betegségeket is kiválthat!

A pánikzavar hatékony kezelése

A pánikzavar visszatérő pánikrohamokból, azaz szorongásos rohamokból áll. Ezek különböző helyzetekben, körülmények között jelentkezhetnek, ezáltal bejósolhatatlanok. Egy idő után kialakul a rosszullétektől való félelem. A roham hirtelen jelentkezik, egyre fokozódó tünetek jellemzik, maximális intenzitását átlagosan 10 perc alatt éri el, majd spontán enyhül. Ha érdekli, hogyan kezelhető a pánikbetegség, olvassa el blogbejegyzésünket. Kíváncsi, van-e Önben szorongás? Ha kitölti tesztünket, ezt is megtudhatja!

Kíváncsi további érdekességekre? Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Ha kérdése vagy javaslata van szolgáltatásunkkal kapcsolatban, kérjük lépjen kapcsolatba velünk!