Dr. Szabó Zsuzsanna

pszichoterapeuta szakorvos, sématerapeuta, DREAM- terapeuta, okleveles rajzelemzési szakértő, képzésben levő pár- és családterapeuta

Bemutatkozás

Célom segítséget nyújtani az önismeret elmélyítésében, pályaválasztási és életciklus-krízisek, illetve párkapcsolati problémák megoldásában, testi betegségekhez kapcsolódó és egyéb okból kialakult szorongások oldásában, mind egyéni, mind pártanácsadás formájában.
Rendszerszemléletben gondolkozva, nyitott, empatikus, elfogadó közegben egyénre szabott módszereket alkalmazva dinamikusan oldjuk meg közösen a felmerült problémákat, és keresünk megoldást a nehézségei feloldására.

Választható terápiák: Egyéni ülés 50 perc, Pár-és családterápiás ülés 60 perc, Állapotfelmérés, szupportív terápia, tanácsadás: 30 perc

A rövidített, fél órás időtartamban lehetőség van:

 • Állapotfelmérésre, melynek során egyénileg adok tanácsot, vagy javasolok kezelési tervet problémájával kapcsolatban
 • Korábbi terápiás klienseim számára rendszeres, vagy alkalomszerű kontrollra
 • Szupportív/támogató terápiás ülésre

 

Keressen bizalommal!

Óradíj 20 000 Ft 50 perc

BEMUTATKOZÁS

A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvosi Karán diplomáztam általános orvos szakon. Ezután családorvostanból, majd pszichoterápiából szakvizsgáztam, ezt követően okleveles rajzvizsgálati szakértő végzettséget szereztem a Rajzelemzési Intézetben, illetve nemzetközi sématerapeuta címet. Jelenleg képzésben lévő pár-és családterapeuta vagyok.

A PTE Klinikai Idegtudományok Doktori Iskolájában folytatok Ph.D. tanulmányokat depresszió és szuicidium témakörben. Diplomázásom óta dolgozom a gyakorlati betegellátásban is.
Felsőfokú orvosi szaknyelvi C típusú angol, és középfokú C típusú német nyelvvizsgával rendelkezem.

MÓDSZEREK

Pszichoterapeutaként egyéni felnőtt terápia során pszichodinamikus szemléletben, alapvetően analitikus (dinamikus rövid analitikus – DREAM módszer) és sématerápiás módszerrel, Illetve az álmok, rajzok szimbólumrendszerével dolgozom legszívesebben főként az élethelyzeti, munkahelyi, párkapcsolati krízisek és a szorongás pszichoterápiás elemekkel történő oldása céljából, a szupportív / támogató terápia mellett, egyéni szükséglet alapján relaxációs elemekkel kiegészítve.

Célom segítséget nyújtani az önismeret elmélyítésében, pályaválasztási és életciklus-krízisek megoldásában (pl. válás, költözés, nyitás új munkahely, élethelyzet, párkapcsolat irányába).
Rendszerszemléletben gondolkozva várom továbbá a kapcsolati válsággal, családi nehézségekkel, elakadásokkal küzdőket, hogy nyitott, empatikus, elfogadó közegben egyénre szabott módszereket alkalmazva dinamikusan oldjuk meg közösen a felmerült problémákat, és keresünk megoldást a nehézségei feloldására.

Végzettségeim, munkatapasztalatom és terápiás tapasztalataim alapján vállalom továbbá a szomatikus (testi) betegségek provokálta lelki nehézségek, kellemetlen érzések, pszichés stressz, feloldásának segítését, kiegészítve akár az orvosi leletek, vizsgálatok eredményeinek közös értelmezésével, magyarázatával. Tapasztalataim alapján a leletek tisztázása megnyugtatóan hathat, melynek során a terápiás fókusz fokozatosan kerül át a testi tünetekről a lelki síkra.

Módszerek, technikák melyekkel rendszeresen dolgozom:
A DREAM módszer (Dinamikus Rövid Analitikus Módszer) az élettörténet rekonstrukciójával, a traumatikus mozzanatok megértésével eredményezi a személyiség érettségének tovább növelését és érzelmi erőforrásainak megnyitását.

Ha úgy érzi, mintha az életében újra és újra visszatérően ugyanazok a problémák ismétlődnének, nagy valószínűséggel sématerápiás stratégiával (mely Jeffrey E Young által kifejlesztett integratív kognitív és viselkedésterápiás módszer ) feltárhatjuk azokat a maladaptív sémákat, amelyek  gátolják a mindennapokkal való megküzdésben.

A lakás érzelmi térképének felvételével és módszerével segítek az online térbe szorult munkavállalás és a családi élet/ párkapcsolat harmonizálásában, az egyensúly megtalálásához.

Lehetőség van pár- és családterápiás konzultációra is, melyet koterapeutával ( család-és párterapeuta kollégával) közösen vezetünk, családterápiás konzultáció esetén facilitálva a szülők és gyermekek közti korai kapcsolat harmonikus alakulását, így tágítva a párkapcsolati gondok mellett a családi gondokkal küzdők lehetőségeit is.

Idegennyelvű terápiát is vállalok elsősorban angol nyelven.
I also undertake therapies in English.

SZAKTERÜLETEK

Problémák, melyekkel kapcsolatban bizalommal kereshet:

 • Kommunikációs problémák
 • Koncentrációs vagy tanulási nehézségek, Munkahelyi, iskolai problémák, Kiégés
 • Önbizalomhiány, önismereti fejlődési igény, enyhe személyiségzavar
 • Konfliktus a családban
 • Krónikus betegségek, Pszichoszomatikus betegségek (fájdalmak, allergia stb.)
 • Meddőség, Terhességgel, szüléssel, anyaság megélésével kapcsolatos nehézségek
 • Párkapcsolati problémák, és szexuális zavarok a párkapcsolatban
 • Stresszes élethelyzetek, ebből adódó döntési nehézségek
 • Alvászavarok
 • Céltalanság, Félelmek, Szorongások Lehangoltság, levertség
 • Gyász
 • Internet függőség
SZEMÉLYES

Az önismereti fejlődés rendkívül fontos egy terapeutának. Egy-egy módszer, terápiás technika elsajátítása a sajátélményű tapasztaláson keresztül lehetséges csak a maga teljességében, így lesz életszerű. Vallom, hogy csak akkor lehet megérteni milyen nehéz is egy terápiás helyzetben megnyílni, megosztani a problémáinkat, ha terapeutaként is „voltunk a másik oldalon” ,melynek egyik eszköze a sajátélmény, illetve az önismeret.
Dinamikus analitikus egyéni és csoportterápiás módszerben, progresszív relaxáció és autogén tréning egyéni és csoportos módszerben, sématerápiás módszerben szereztem sajátélményű gyakorlatot, tapasztalatot.

RÉSZLETES SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ

Interjú dr Szabó Zsuzsanna családorvos pszichoterapeutával

SZAKMAI TAGSÁGOK

Magyar Orvosi Kamara
Pannon Pszichiátriai Egyesület
Dinamikus Rövidterápiás Egyesület és Alkotóműhely
Magyar Családterápiás Egyesület

Magyar Pszichiátriai Társaság

Nemzetközi Sématerápiás Egyesület (ISST)

Kognitív és Sematerápiás Központ

Dr. Szabó Zsuzsanna

Időpontfoglalás

A szolgáltatást csak magánszemélyek vehetik igénybe.

Vélemények szakemberünkről

János
Odafigyelése, kedvessége hozzásegített, hogy a szorongásaim oldódjanak, és el tudjam engedni a problémákat, amiken korábban sokat kattogtam. Kiegyensúlyozottabbnak érzem magam, minden terápiás óra után sokkal jobb ... Végre nem vagyok magamra hagyva a nehézségeimmel, úgy érzem valódi segítséget kaptam.
Regina Kiss
Kedves Mindenki! Ha biztosan megoldást keresel a problémáira ha segítségre útmutatásra van szükséged a doktornő a megoldás. Odafigyel minden rezdülésre észre vesz minden lehetőséget. Támogat együtt gondolkodik lelket melengető. Köszönöm hogy virtuálisan megfogta a kezem és jó irányba állított. Köszönöm hogy úgy segített ahogy nekem jó
Tóth Z.
Nagyra becsülesem szeretném kifejezni Önnek. A terápiája során olyan hatékony segítséget kaptam mint még soha. Működik az életem. Köszönöm.
Tóth Z.
Nagyra becsülesem szeretném kifejezni Önnnek.Sajat kezembe vettem az életem. Köszönöm.
Z.E.
Szakmabeliként is, hathatós segítséget kaptam az önismereti munkában. Úgy érzem közelebb kerültem önmagamhoz, ráláttam a vakfoltjaimra és ki tudtam lépni azokból a maladaptív körökből, amik korábban mintha automatikusan működtették volna a mindennapjaim. A klienseimmel megértőbbé, elfogadóbbá váltam. Könnyebben megbírkózom a hétköznapi stresszel, munkahelyi problémáimmal, és már nem érdekelnek a toxikus kollégák beszólásai sem. :) Köszönöm szépen!
Anett S. N.
Dr. Szabó Zsuzsannát munkahelyi szorongás és depressziós epizód/kiégés miatt kerestem fel. A terápiás üléseink nem csak a munkahelyi szorongásaimat oldotta fel, hanem sokkal többet adott. Az életem összes más területét mint pl párkapcsolat, család, abszolút pozitívan befolyásolta. Az együttmüködésünk pozitiv hatásait elötte nem is tudtam volna elképzelni. A mindennapjaimat béke, kiegyensúlyozottság, magabiztosság jellemzi amit mind a doktornô szakértelmének és odafigyelésének köszönhetek!

Mondja el a véleményét!

Az email címet nem tesszük közzé.

szakemberünk írásai

Mi az a családterápia, és hogyan zajlik?

A családterápia módot és lehetőséget kínál a családoknak az egészséges, működő család kialakítására vagy fenntartására. A családterápia szokásos céljai a kommunikáció javítása, a családi problémák megoldása, a speciális családi helyzetek megértése és kezelése, a jobban működő otthoni környezet megteremtése. A családterápia segíthet a család egészének a gyógyulásában. Segíthet a család minden tagjának konkrét, pozitív változásokat

Mozaikcsaládok problémáinak kezelése – tippek és terápia

A mozaikcsaládok vagy patchwork- családok különböző kifejezések a vegyes családokra vagy  „mostohacsaládokra”. Ez a mára már szintén gyakori családi felállás akkor fordul elő, amikor egy gyermekes személy újraházasodik. Kettő-öt évbe is telhet, amire az új családnak teljesen sikerül alkalmazkodni a vegyes családi dinamikákhoz. Az első néhány év sok család számára nehéz lehet. A kölcsönös tisztelet,

Félelem a szüléstől: a tokofóbia kezelési lehetőségei

A tokofóbiában szenvedő nők kórosan félnek a szüléstől, és emiatt gyakran szélsőséges fogamzásgátlási módszereket is alkalmazhatnak, hogy elkerüljék a teherbeesést, vagy a magát a szülést, még akkor is, ha egyébként szeretnének gyermeket. A tokofóbiáról bővebben ebben a cikkünkben olvashat. A terhességgel, szüléssel kapcsolatos szorongásos zavarok úgymint a lehangoltság -akár az átmenetileg tapasztalt hangulatzavarok is-  viszonylag

Félelem a szüléstől: a tokofóbia

A terhesség és a szülés jelentős események a nők életében. Bár többségében örömteli időszakról van szó, stressz és szorongás forrása is lehet. A nők gyakran aggódnak a szülés során fellépő fájdalom miatt, és amiatt is, hogy valami rosszul sülhet el. Ezek mind normális aggodalmak, amelyeket szinte minden terhes nő tapasztal valamilyen szinten. A gyermek világra

Rosszkedv szex után? A posztkoitális diszfória nyomában

A szex olyan tevékenység, amely az emberek nagy többsége számára kellemes, normális körülmények között kívánatos és kielégítő élmény. Általában élvezzük az egész folyamatot, és amikor az együttlét véget ér, és elértük az orgazmust, jellemzően megjelenik a relaxáció és az elégedettség érzése.Néhány ember azonban a szexuális együttlét vagy az orgazmus után szomorúságot érez és gyötrődik, ami

Hogyan előzhetjük meg az idegösszeomlást?

Előző blogcikkünkben arról ejtettünk szót, mi az az idegösszeomlás, milyen okai lehetnek, mi az idegösszeomlás kezelésének módja és milyen tünetek merülhetnek fel. Jelen írásunkban ennek elkerülési módjairól szólunk bővebben. Mit tehetünk, hogy megelőzzük az idegösszeomlást? Az önismeret, a tudatos jelenlét mellett az egyik legfontosabb a megelőzésben az öngondoskodás és az önegyüttérzés. Az önmagunkkal kapcsolatos szeretetteljes

Az újdonsült szülők szorongásának csökkentése

A legtöbb friss szülő számtalan olyan élethelyzettel találja magát szemben, amelyben elbizonytalanodhat, olyannyira, hogy következményesen akár önvádlás és szorongás is megjelenhet. Ezeket az érzéseket pedig a nagyon gyakran jelen lévő alváshiány pedig csak tovább súlyosbítja, akár olyannyira hogy a pszichés egyensúly megőrzéséért szakemberhez kell fordulni. Az igazán nehéz rész pedig az, ahogy a megoldást keresve

A párterápia 11 jótékony hatása

A házaspárok közel fele már részt vett valamilyen tanácsadáson. Ha abban reménykedik, hogy javíthat kapcsolati elégedettségén, az első lépés lehet egy párterapeuta felkeresése.  A párterápia a pszichoterápia, azon belül is a családterápia egy speciális típusa, amely hasznos lehet egy pár két tagja közötti konfliktus kiváltó okainak feltárásában, és orvosolásában. Ez a fajta kapcsolatterápia a kommunikációs

Mikor érdemes párterápiára menni?

A legtöbb szakértő úgy véli, hogy a párterápia fontos része lehet egy párkapcsolatnak. A legtöbb probléma ugyanis egy párkapcsolaton belül kicsiben kezdődik, és ha nem oldódnak meg, komoly konfliktusforrássá is válhatnak. Ilyenkor a párterápia azáltal segíthet, hogy eszközöket és technikákat ad a konfliktusok megoldásának javítására. A pároknak valójában akár jóval azelőtt érdemes lenne párterápiás segítséget

Mi a párterápia, és hogyan zajlik?

A párterápia drámaian hangozhat, de a valójában a párterápiára vagy pártanácsadásra járás egy nagyon egészséges lépés lehet egy kapcsolatban. Általában annak a jele, hogy egy pár tagjai elkötelezettek egymás iránt, tudatosan és kölcsönösen szeretnének javítani a kapcsolatukon. A párterápia hihetetlenül jó eszköz, ha módot keres kapcsolata megerősítésére vagy javítására. Szert tehet olyan kommunikációs készségekre, amelyekre

A vers, mint terápia – a magyar költészet napja

Mai blogcikkünk apropóját a József Attila születésnapja, vagyis a magyar költészet napja inspirálta. Bejegyzésünkben szó lesz a versírásról és versolvasásról, mint terápiáról, valamint megtudhatja azt is, hogy milyen hatással van a költészet ránk, milyen pozitívumai lehetnek mentális egészségünkre. A költészet pszichoterápiás alkalmazása A pszichofiziológia, az idegi képalkotás és a viselkedési reakciók segítségével kimutatták, hogy a

A transzgenerációs trauma tünetei és lehetséges kezelési módjai

Bárki érzékeny lehet a generációs traumákra, de vannak bizonyos populációk, amelyek előéletük miatt sebezhetőek. A szisztematikus kizsákmányolás, az ismételt és folyamatos visszaélések elviselése, a rasszizmus és a szegénység mind eléggé traumatikus ahhoz, hogy genetikai változásokat idézzen elő. A természeti és egyéb katasztrófák elszenvedői, a családon belüli erőszak, a szexuális zaklatás vagy a gyűlöletből elkövetett bűncselekmények

Velünk élő múlt – a kollektív és a transzgenerációs traumáról

Az elmúlt évek, hónapok, hetek, vagyis a közelmúlt megpróbáltatásai, sokakban aktiválhatott –akár énidegen- erős szorongást, félelmet, élelmiszerek felhalmozására irányuló, vagy egyéb vásárlási kényszert, vagy akár kifejezett menekülési vágyat is, melyre a magyarázatot, az okokat, vagy a válaszokat nagyobbrészt nem, vagy elsősorban nem az egyén saját élettörténete adja meg. Sokszor a tágabb család, a felmenők által

Hogyan kommunikáljunk katasztrófa-túlélőkkel, menekültekkel?

Rendkívüli események, humanitárius katasztrófák eseten a hosszú távú környezeti, fizikai, és mentális egészségügyi következményeken kívül van egy közös társadalmi, gazdasági és politikai dimenziója is, hiszen egyszerre sok ember szenved el tartós következményeket a katasztrófák, vagy a fegyveres konfliktusok folyamán. A megfelelő pszichoszociális támogatás megakadályozhatja, hogy a lelki sérülések kórképpé fejlődjenek, és segít az egyéneknek és

Mi az az idegösszeomlás?

Az idegösszeomlás, vagy idegösszeroppanás egy közkeletű kifejezés, mindenki ismeri, és sajnos sokan meg is tapasztalták már maguknál, vagy környezetükben azt az állapotot, amikor a korábbi megküzdési módjaik nem működtek kielégítően, énerejük, érzelmi tartalékaik kimerültek és ennek következtében kontrollvesztett állapotba kerültek, mentálisan összeomlottak. Így bár az idegösszeomlás, vagy épp az idegösszeroppanás, mint orvosi diagnózis nem létező

Miért álmodunk? Mit árulnak el rólunk az álmaink?

Minden ember álmodott már valaha, és minden bizonnyal a legtöbbünkben, ha nem is mindenkiben felmerült, hogy mit jelenthet az álma, jó-e egyáltalán valamire az álom? Az álmok minden korban és kultúrában foglalkoztatták az embereket, már az ókori görögök is megpróbáltak jelentést kapcsolni az álmokhoz. A mai köztudatban élő és pszichológiai terápiás munkában is alkalmazott álomelemzés

Családi feszültség és krízis kezelése karácsonykor – hogyan őrizhető meg a mentális jóllét?

A karácsony a családi ünnepségek, az egymásra figyelés, egymás megajándékozásának szinonimája. A társadalmi ideológiák is azt a nézetet erősítik, hogy a karácsony túlnyomórészt a családi ünneplésről szól. Míg azonban az ünnepek számos lehetőséget kínálnak a rokonokhoz való kötődésre, a karácsony a feszültséggel küzdő családi kapcsolatokat, helyzeteket is kiemelheti. Ez hatással lehet a család többi tagjára,

A koronavírus járvány 6 pozitív hatása

A legtöbb ember számára a hétköznapi stressz legnagyobb része a munkánkból fakad, vagy abból, ahogy megpróbáljuk egyensúlyban tartani azt a kapcsolatainkkal, magánéletünkkel. A munkahelyi stressz menedzselésére vonatkozó tippjeinkről már Instagram oldalunkon is osztottunk és osztunk meg folyamatosan tippeket, látogasson el oldalunkra, ahol megtekintheti ezeket! Mai cikkünkben pedig azt nézzük meg közelebbről, hogy a sok megterhelő

A járványválság okozta problémák kezelése tudatos jelenlét segítségével

A közelmúlt rossz tapasztalatai miatt sokan aggódással töltik a jelen lehetséges jó pillanatait az ismeretlen jövőtől való félelem miatt.  Főleg így, a negyedik hullámban. Sokakban megfogalmazódhat, minden megint olyan rossz lesz mint egy éve? Hát már sosem lesz vége? Hogy lehet ezt kezelni? Létezik-e terápiás módszer, amely segítségünkre lehet ebben? A válasz egyértelműen igen, a

A magzat elvesztésének pszichés hatásai

A terhesség élménye messze meghaladja a leendő anyában és gyermekében bekövetkező testi változások érzékelését és értékelését. Bár a gyermeket váró családnak ez az életszakasza (centripetális, ragaszkodó ciklus) a későbbi családi működést nagymértékben meghatározó szakasza, az egészségügy sajnos többnyire figyelmen kívül hagyja az állapot okozta lelki változásokat, és csak orvosi tanácsokkal látják el a kismamát. Emellett

Kíváncsi további érdekességekre? Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Ha kérdése vagy javaslata van szolgáltatásunkkal kapcsolatban, kérjük lépjen kapcsolatba velünk!