A lelki egészség alapvető emberi jog és szükséglet. Ugyanakkor a felgyorsult világban sokszor elmarad  az egészség ilyen irányú ápolása, a napi rutin, gondok, krízishelyzetek okozhatnak olyan állapotokat, amikor szürkén, sötéten, vagy félve, szorongva, ijedten éljük napjainkat. Családi és környezeti hatások különböző problémákat válthatnak ki, amire lehet, hogy hajlama van a kliensnek, ugyanakkor megfelelő terápiával, önvizsgálattal és önismerettel ezek a problémák sok esetben orvosolhatók.

" /> A lelki egészség alapvető emberi jog és szükséglet. Ugyanakkor a felgyorsult világban sokszor elmarad  az egészség ilyen irányú ápolása, a napi rutin, gondok, krízishelyzetek okozhatnak olyan állapotokat, amikor szürkén, sötéten, vagy félve, szorongva, ijedten éljük napjainkat. Családi és környezeti hatások különböző problémákat válthatnak ki, amire lehet, hogy hajlama van a kliensnek, ugyanakkor megfelelő terápiával, önvizsgálattal és önismerettel ezek a problémák sok esetben orvosolhatók.

">

Filep Orsolya Veronika

Gyermek klinikai szakpszichológus és mentálhigiénés szakember, művészetterapeuta

Bemutatkozás

A lelki egészség alapvető emberi jog és szükséglet. Ugyanakkor a felgyorsult világban sokszor elmarad  az egészség ilyen irányú ápolása, a napi rutin, gondok, krízishelyzetek okozhatnak olyan állapotokat, amikor szürkén, sötéten, vagy félve, szorongva, ijedten éljük napjainkat. Családi és környezeti hatások különböző problémákat válthatnak ki, amire lehet, hogy hajlama van a kliensnek, ugyanakkor megfelelő terápiával, önvizsgálattal és önismerettel ezek a problémák sok esetben orvosolhatók.

Óradíj12 000 Ft 50 perc

A pszichológia ma már nem egy félelmetes tudomány, pszichoterápia szinte mindenki számára elérhető. A szakmailag megalapozott és gyakorlatban jól alkalmazható eszközökkel segíti az embereket a lelki stabilitás helyreállításában és az önmagukkal kapcsolatos kérdések és válaszok felfedezésében.

MÓDSZEREK

Klinikai és mentálhigiénés szakpszichológusként fontosnak tartom, hogy bizonyítékokon alapuló módszerekkel dolgozzam. Munkám során a kognitív-viselkedésterápiás elemektől kezdve, az NLP-n keresztül a művészetterápián át sokféle módszert alkalmazok, leginkább az adott problémához, ügyfélhez kapcsolódó segítségnyújtásra fókuszálva. Holisztikus szemlélettel állok a kérdésekhez, igyekszem az ügyféllel együtt megérteni az ő egyéni lelki dinamikáját vagy adott élethelyzetbeli nehézségét, vagy akár feltérképezni a kapcsolati hálójában rejlő dinamikát. Fontosnak tartom, hogy az ügyfél biztonságban érezze magát, amikor velem beszél, empatikusan és a lehető legjobb szakmai segítséget kapja meg.

SZAKTERÜLETEK

2008 óta dolgozom leginkább szomatikus – testi tünetekkel – háttérrel rendelkező gyerekekkel, fiatal felnőttekkel, illetve szüleikkel. Nevelési tanácsadásért és pszichológiai tanácsadásért sok esetben keresnek meg. Illetve idős-ellátásban szerzett több éves pszichológiai tapasztalatom miatt demencia, időskori depresszió és szorongás kérdéskörei is foglalkoztatnak.

 • Rossz a hangulatod napok/hetek óta?
 • Magányos vagy?
 • Reménytelennek látod a helyzeted?
 • Feszült vagy ideges vagy, amikor egy élethelyzetre gondolsz?
 • Testi tüneteidnek nem találnak az orvosok magyarázatot?
 • Nehezen jössz ki a szüleiddel/gyerekeddel egy ideje?
 • Problémáid vannak az iskolában, úgy érzed nem vagy ott elismerve?
 • Folyamatosan nehéz párkapcsolat helyzetbe kerülsz? Elhagynak vagy éppen Te nem bírod elviselni egy idő után a másikat?
 • Úgy érzed, hogy mindenki ….-abb nálad? (egészítsd ki egy pozitív tartalommal a kérdést)
 • Anya lettél, de mégsem vagy felhőtlenül boldog?
 • A munka – magánélet egyensúlyát nehezen találod?
 • Idős hozzátartozód egyre felejtősebb, időnként akár szóban agresszív veled és nem tudod mitévő légy, hogyan kezeld?

Bármelyik kérdésre igen a válasz, hívj/hívjon bizalommal és együtt megkeressük a megoldást! Illetve: Szorongás, levert hangulat, depresszió, önbizalmi/önértékelési nehézségek, anyaság, nőiség kérdései, kapcsolati kudarcok, jövő tervezése, időskori nehézségek, céltalanság, stb. problémakörök esetén is forduljon bizalommal hozzám.

SZEMÉLYES

Pszichológusként és magánemberként is az életet folyamatos tanulásnak fogom fel, állandó lehetőséget kapunk önmagunk megismerésére, kapcsolataink megértésére, viselkedéseink, érzéseink és gondolataink felfedezésére. 2008-ban végeztem pszichológia szakon, majd 2013-ban szereztem meg a szakvizsgát, amihez előírás a kötelező minimum 150 óra célzott önismeret. Azóta is rendszeresen veszek részt önismereti csoportokon, NLP csoporton, komplex művészetterápiás önismereti- és saját élmény csoportokon. A rendszeres pszichés/önismereti „karbantartást” a lelki élettel dolgozók számára (is) elengedhetetlennek tartom.

Interjú Filep Orsolya Veronika gyermek klinikai szakpszichológussal

HIVATALOS ADATOK

Szakpszichológusok Alapnyilvántartásában Nyilvántartási Szám: A/1540 (2013.12.06.)

Működési nyilvántartási szám: 37881294

Adószám: 66704643-1-34

Székhely: 8600 Siófok, Zalán utca 21/A

Magyar Orvosi Kamara Nyilvántartási szám: 500200

SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ

DIPLOMA MÁSOLAT

Időpontfoglalás

Vélemények szakemberünkről

5.00 out of 5
Anna, nem publikus, 38 éves
Nekem nagy segítség az a folyamatos figyelem, amit a terapeutámtól kapok, könnyen megérthetőek a visszajelzései és végig érzem, hogy együtt dolgozunk. Sokszor két alkalom között is eszembe jut mit és hogyan fogunk vajon megbeszélni, ami segítség, hogy egy-egy mély pontot könnyebben vészeljek át.
5.00 out of 5
Krisztina, banki ügyintéző, 33 éves
Életvezetési elakadás miatt dolgoztunk együtt, pár alkalmas konzultáció során sikerült új megoldási módokat felismernem magamban és a munka - párkapcsolati egyensúlyt megteremtenem. Mindenkinek javaslom, hogy a a nehéz élethelyzetekben a baráti tanácsok mellett külső szakember segítségét is kérje.
5.00 out of 5
János, nem publikus, 54 éves
Megbízható és szakmailag is korrekt terapeutának tartom, a kialakult kapcsolatban folyamatos megértést és elfogadást tapasztalok.
5.00 out of 5
Brigi, tanuló, 17 éves
Sokszor csak nevettem a találkozások alatt, tudtam, hogy a terapeutám előtt ez sem lesz ciki. Közben megértettem, hogy az egész napi feszültségemet máshogy is levezethetem. Az osztályban nem mertem megszólalni, emiatt szégyelltem magam, de valahogy ma már nincs ilyen gondom, nem hagyom hogy kiközösítsenek vagy kihasználjanak. A legfontosabb, hogy magammal rendben legyek. Egy művészeti iskolába felvettek, ahol igazán önmagam lehetek.
5.00 out of 5
Éva , jogász, 26 éves
A folyamatos belső munka és az önismereti terápia által egyre több erőforrásom szabadul fel és egyre kiegyensúlyozottabb vagyok.

Mondja el a véleményét!

Az email címet nem tesszük közzé.

szakemberünk írásai

Függőség helyett tudatos jelenlét

Az alábbi cikk a Száraz November apropóján íródott. A Száraz November kampányt a Kék Pont Alapítvány öt évvel ezelőtt hozta létre. A kampány céljai között szerepel, hogy segítsen elkerülni a problémás, kontroll vesztett ivás kialakulását, hangsúlyozza a mértékletes alkoholfogyasztás értékét, illetve idén azzal is kiegészült, hogy megerősítse az egyéni felelősséget az ivásban, de a járványban

Rituálék szerepe az emlékezésben – 7 lehetőség, hogy segítsünk a gyermeknek a veszteséggel való megküzdésben

Egy anyukás csoportban tették fel a kérdést: Vajon mi megy át a gyerekeknek abból, ha foglalkozunk a múlt veszteségeivel? Hogyan értik meg ők azokat a történelmi fájdalmakat vagy éppen a családi múltbéli veszteségeket, dédik vagy távoli nagyszülők halálát? Van-e értelme ezzel foglalkozni? Ma már egyre inkább kezd ismert lenni, vagy mondhatjuk úgy, hogy újra egy

A születési sorrend hatása a testvérkapcsolatokra

A pszichológiai kutatások szerint nagyban meghatározhat bennünket az, hogy a családunkba hányadik gyermekként születtünk bele. Egyrészt megalapozza a felnőttekkel való kapcsolatunkat, másrészt a testvéreinkhez fűződő viszonyunkat is. Hosszútávon pedig az egész személyiségfejlődésünkre kihathat. Azon túl, hogy a személyiségvonásainkat is meghatározhatja, első, második vagy sokadik gyermekként jövünk a világra, azokban a családokban, ahol a szülők szűkös

Hogyan kezeljük a testvérek közti civódást, verekedést?

Korábbi blogbejegyzésünkben olvashattak a testvérkapcsolatok nehézségeiről, jelen írásunkban arról tudhatnak meg többet, hogy mit jelent a hatékony közbeavatkozás veszekedés esetén? Veszekedés lehetséges okai: tulajdon, terület, unalom, hatalmi kérdés, szülői figyelem Faber könyvében 5 lépést javasol arra, hogyan kezeljük a veszekedéseket szülőként. 1. Először is vegyük tudomásul a gyerekek egymás iránti haragját, és öntsük szavakba. Ez

Gyakori nehézségek a testvérkapcsolatban

Szülőnek lenni nem könnyű, váratlan és visszatérő problémákat kell megoldanunk nap-mint nap. “Ültem az autóban, hátul hatalmas civakodás, hogy neki mégis ugyanaz a játék kell, mint a testvérének. Hideg zuhanyként ért, hiszen a boltban még hatalmas együtt értésben osztozkodtak és döntötték el, hogy melyik játékot ki választja. Még nem tudatosult bennem a perspektíva váltásról szóló

A gyermekkori depresszió kezelése

Előző blogcikkünkben arról ejettünk szót, mennyire gyakori ez a betegség, milyen tipikus tünetei vannak a gyermekkori depressziónak? Ebben a blogcikkben pedig arról fogunk írni, mi okozza a gyermekkori depressziót. Hogyan diagnosztizálható? Milyen kezelési lehetőségeink vannak? Milyen jelek hívhatják fel a figyelmünket arra, hogy a gyermek öngyilkosságon gondolkodik? Néhány szóban érintjük a gyermekkori biploláris zavart is.

A gyermekkori depresszió kialakulása

Sokan azt gondolják, hogy a gyermekeknél átmeneti a lehangoltság érzése, őket nem érinti a felnőtteknél oly gyakori depresszió problémája. Ez sajnos koránt sincs így. Alább kifejtjük, amit tudni érdemes erről a mentális zavarról, mik a tipikus tünetek. Tényleg létezik gyermekkori depresszió? Igen. A gyermekkori depresszió különbözik a normál rossz kedvtől és a mindennapi érzelmektől, amelyek

Down szindrómás gyermek a családban

“A beilleszkedéshez nem bizonyos képességekre vagy egy adott teljesítményre van szükség, hanem arra, hogy a közösség befogadja az embert.” Gyarmati Andrea A Down-szindróma világnapját (World Down Syndrome Day) március 21-én tartják. Az eredeti ötlet Stylianos E. Antonarakis genetikustól származik, majd az ART21 nevű svájci betegcsoport átvette a napot. Az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az

A falcolás (önsértés) szakszerű kezelése

Ahogy korábbi blogbejegyzésünkben említettük, a falcolásnak igen sokféle oka lehet, melynek megértése alapvető a tünet megszüntetéséhez. Lehet, hogy sokkoló, de minden ötödik ember szenved falcolástól vagy „öngyilkosság nélküli önkárosítástól”. A probléma gyakran észrevétlen marad, mert könnyű elrejteni a ruházat alatt, így még a szeretteik sem veszik észre. A falcolás definíciója: a testszövet szándékos, önkényes megsemmisítése,

A falcolás (önsértés) okairól röviden

Amikor egy gyerek, vagy serdülő falcolásával foglalkozunk, mi klinikai szakpszichológusok a lelki folyamat dinamikáját szeretnénk megérteni, hogy mi zajlik a fiatalban. Mi az, ami miatt ezt a “tünetet” “választotta”. Ha valaki élt már át bármilyen lelki szenvedést, akkor tudja, hogy nagyon nehéz kifejezni az adott fájdalmat, sokszor nincsen minta rá, nincsenek gyakorlati használatban rá szavaink,

Óvodások és kisiskolások indulatkezelésének javítása relaxációs játékokkal

A gyerekekkel foglalkozó szakemberek egyre többször tapasztalják, hogy a mai gyerekek sokszor fáradtak, ingerlékenyek, az alapvető érzelmeket is nehezen fogalmazzák meg, vagy ismerik fel. Hamarabb reagálnak indulatosan, agresszívabban. A gyermekeknek óriási a teljesítményszorongásuk már kisiskolás korban. Mi lehet az oka ennek? Hogyan tudjuk segíteni a legjobban gyermekeinket? Fontos, de itt erre nem térünk ki részletesen,

Amit a válásról (szakításról) tudni kell

Manapság a házasságok csaknem fele válással végződik. Érdemes ezért jobban megismernünk, mivel jár, ha felbontuk egy párkapcsolatot. Hogyan lehet érzelmileg feldolgozni egy ilyen veszteséget. Korábban írtunk arról is, mi segít a gyermeknek szülei válása során. Beck elmélete szerint a „saját élet”, amit a modern társadalmak emberei élnek egyfajta kísérleti élet. Egyrészt összhangban kell lennie a

A szorongó gyermek viselkedésének jellemzői

Szülőként, nagyszülőként a legjobbat akarjuk a gyermekünknek, ezért jó, ha tisztában vagyunk azzal, milyen jelekre kell felkapnunk a fejünket, ha észre vesszük az utódunk viselkedésében. Mik a gyermekkori szorongás tünetei? Hogyan segíthetünk a gyermekünknek, ha ezek bármelyikét észrevesszük rajta? Életkortól és lelki fejlődési szinttől függően sokféle tünete lehet egy kisgyermek életében a szorongásnak, nézzük meg most ezeket!

Kíváncsi további érdekességekre? Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Ha kérdése vagy javaslata van szolgáltatásunkkal kapcsolatban, kérjük lépjen kapcsolatba velünk!