MI A PSZICHOTERÁPIA…

AVAGY HOGYAN SEGÍT RAJTAM AZ ÖNISMERET?

“Azt a szót, amely neked segít, egyedül nem tudod kimondani” – állítja a bölcs mondás.

Minden ember szubjektív saját magával szemben, ezért senki sem képes magát kívülről látni, reálisan felmérni a saját lelki állapotát. Ehhez egy külső tükörre van szükség, melyben torzításoktól mentesen láthatjuk meg saját magunkat, vehetjük észre viselkedésünk és kommunikációnk másokra gyakorolt hatásait, kapunk erről visszajelzést.

Mikor alkalmazandó az online pszichoterápiás konzultáció?

Amikor gyorsan, szakszerű segítségre van szükség*, illetve ha nincsen lehetőség személyes találkozásra.

(Amennyiben a kliens problémája ezt a szakember szerint lehetővé teszi.)

*Sürgős esetben (pl. öngyilkossági szándék esetén) az ingyenesen hívható lelki segély telefonvonalak igénybevételét javasoljuk.

MIKOR SZÜKSÉGES A PSZICHOTERÁPIÁS MUNKA?

  • Életünk során többször is kerülhetünk olyan helyzetbe, melyben az addig bevált problémamegoldó stratégiáink nem működnek. Nem haladunk egyről a kettőre, vagy ugyan az a probléma időről-időre előbukkan.
  • Gyakran megtörténik, hogy meg sem tudjuk fogalmazni, mi bánt bennünket valójában, mégis rossz a közérzetünk.
  • Ezt kísérhetik munkahelyi-, párkapcsolati- és családi konfliktusok is.
  • Orvosilag nem kezelhető testi tünetek esetén.
  • A megterhelő élethelyzetek és a megfoghatatlan, belső feszültség (diszkomfort érzés) tehát azt jelzi, szükséges egy szakértő bevonása, hogy más szemmel nézzünk rá a helyzetükre, könnyebben átgondolhassuk a változásokat és megtehessük a számunkra szükséges lépéseket.
  • Szintén fontos szakember segítségét kérni, ha tartósan nem találjuk a helyünket a világban, vagy elégedetlenek vagyunk az életünkkel, nem találjuk a kiutat helyzetünkből.
  • Az önismereti (terápiás) munka hatására nem csak a belső harmóniánk fog helyreállni, hanem tudatosabban kezelhetjük a terápia lezárása után adódó konfliktushelyzeteket is. Ennek magyarázata, hogy nemcsak a saját érzéseinkre látunk majd rá jobban, hanem mások szándékait is reálisabban felmérjük és tudjuk kezelni.
Szakembereink

Az online pszichoterápiás konzultáció előnyei

Kényelmes

Ki sem kell mozdulnia biztonságot adó otthonából, mégis hatékonyan nézhet szembe a problémáival.

Diszkrét

Ha nem szeretné, senkinek nem kell megtudnia, hogy pszichológushoz jár.

Gyors

Nincs hosszú előjegyzési idő, idegőrlő várakozás. Szakemberünkkel akár már holnap beszélhet.

Bárki számára elérhető

Ki sem kell mozdulnia biztonságot adó otthonából, mégis hatékonyan nézhet szembe a problémáival.

Szakértelem

Könnyű képzett szakembert találni. Már a kapcsolatfelvétel előtt meggyőződhet választott terapeutája képzettségéről, tapasztalatairól.

Személyre szabott megoldás

Személyre szabott megoldás életvezetési, vagy lelki nehézségek esetén

Nem kell akkor sem aggódnia, ha szerintünk a problémája személyes találkozást, pszichoterápiás kezelést kíván, hiszen szakembereink személyesen is elérhetőek magánrendelőikben, az ország különböző pontjain.
Szakembereink

Hogyan zajlik az online
konzultáció?

A szakembereink menüpontban tud választani pszichológust, akinél az általa megadott óradíj bankkártyával történő befizetése után tud időpontot foglalni.

Amennyiben nem talál weboldalunkon Önnek megfelelő időpontot, kérjük, hogy írjon az info@onlinepszichologus.net elektronikus levélcímre és igyekszünk közös nevezőt találni. Az időpontfoglalás után automatikus válasz e-mailben megkapja a számlát és egy tájékoztatót az online konzultáció pontos menetéről illetve egy linket, amin keresztül a lefoglalt időpontban a Skype hívást el tudja majd indítani.

Az online konzultáció menete

Miért jó Önnek, ha pszichoterápiás megoldást választ a problémája megoldásához?

Világunk tele van olyan szolgáltatókkal, akik azt ígérik, helyettünk megoldják a problémáinkat, a mi aktív közreműködésünk nélkül is élvezetessé teszik az életünket, ez azonban sajnos lehetetlen. Nekünk kell kézbe vennünk a saját életünk feletti irányítást, hiszen honnan is tudnák mások, mi a legjobb nekünk? Az utat magunknak kell megtalálnunk miután alaposan (egy objektív tükör segítségével) átgondoltuk helyzetünket, vágyainkat és lehetőségeinket is. Felgyorsult világunkban bármilyen problémára nagyon könnyű gyors megoldást találni, a nem életbe vágóan fontos problémákra pedig hajlamosak vagyunk legyinteni. Ha nem nézünk szembe velük, azonban ismét előjöhetnek valamilyen formában, sőt akár fokozódhatnak is a nehézségeink. Ha ez megtörténik, érdemes egy pillanatra megállni ás számot vetni önmagunkkal, hiszen a valódi, hosszú távú megoldást az önismeret, érzéseink és viselkedésünk átfogóbb megértése jelenti, melyhez pszichoterápiás megközelítésre van szükség.
pszichoterápiás megoldás
Nagyon fontos leellenőrizni, milyen képesítéssel rendelkezik leendő terapeutánk, mit várhatunk tőle. Evidens, hogy ha fáj a fogunk, fogorvoshoz megyünk, ha a rosszul látunk szemész orvost keresünk fel, de hogy lelki problémáinkkal pszichoterapeuta szakemberhez forduljunk, még nem eléggé egyértelmű. Ma már rengeteg életvezetési tanácsadó, coach és egyéb szakember kínálatából választhatunk akár személyesen, akár online keresünk megoldást. Fontos tisztázni, hogy ezek a szakemberek valóban segíthetnek bizonyos döntéshelyzetekben, de nem elég képzettek abból a szempontból, hogy észrevegyék, hogy a kimondott probléma hátterében mélyebb lelki dinamikák, korábbi generációkból hozott viselkedésminták figyelhetőek meg. A velük való találkozás a problémával való szembenézés illúzióját adja, ennek hatása mégis kérészéletűnek bizonyulhat. Egy pszichoterápiásan nem eléggé képzett szakemberrel való munka további veszélye, hogy nem veszi észre, ha szakszerű kezelést igénylő pszichés probléma van jelen. Munkacsoportunkban csak tapasztalt pszichoterapeutát, klinikai szakpszichológusokat illetve szakpszichológus jelölteket talál, akik rendszeres szupervízió segítségével biztosítják klienseik számára a maximális szakmai színvonalat.
Szakembereink
Mi a pszichoterápia? Hogyan hat?

Mi a pszichoterápia? Hogyan hat?

A pszichoterápia a lelki problémák megoldásának módja, a lelki egyensúly helyreállításának – tudományosan megalapozott – eszköze. A megtartó kapcsolaton keresztül, különféle verbális és nonverbális eszközök segítségével lelkünk legmélyét célozza meg, ezáltal gyógyítja be a múlt sebeit. Úgy kell ezt elképzelni, mint egyfajta együtt gondolkodás a szakemberrel a probléma megoldása (egy tünet megszüntetése), illetve saját magunk megismerése végett (viselkedésmintáink, érzelmeink, családi hagyományaink felismerése és átdolgozása céljából). A krízishelyzetek megoldásának képessége alapvetően a belső tudatosságon, az önismeret fokozódásán múlik. Vagyis minél kevésbé vagyunk érzelmeink, motivációink (és ezek összefüggéseinek) tudatában, annál jobban ki vagyunk nekik szolgáltatva. Belső „énünk” tudatosítása segíthet leküzdeni a berögzült viselkedésmintákat és sikeresebbeket kialakítani. A pszichoterápia kulcseleme minden esetben a kliens belső erőforrásainak mobilizálása. Hatására reálisabb képpel rendelkezünk önmagunkról, önbizalmunk megerősödik. A terapeuta szerepe ebben a folyamatban inkább kísérő, katalizáló. A változás a kliens belső világában történik meg, az Ő aktív részvételére van szükség a fájó pontok feltárásához, a terapeuta szakértelmére pedig ezek begyógyításához. A pszichoterápia hatásmechanizmusáról bővebben ITT is olvashat.

Még mindig vannak, akik kellemetlennek élik meg azt, hogy segítséget kérjenek, pszichoterápia segítségével gondolják át élethelyzetüket, értsék meg érzéseiket, tekintsenek rá a kapcsolataikra. Valóban nem könnyű észrevenni saját hiányosságainkkal, szembenézni a félelmeinkkel, negatívabb oldalunkkal. Kétségtelenül bátorságra és kitartásra van szükség ahhoz, hogy az ember egy önismereti munkába belefogjon, az eredmény azonban magáért beszél.

Egy volt kliensünk
véleménye

A terapeutámmal körülbelül tíz alkalommal konzultáltunk, és már az első alkalommal meglepett, mennyire őszintén tudok vele beszélni a problémáimról. Az első perctől kezdve nagyon megértő és segítőkész volt. Segített abban, hogy egy kicsit más szemszögből is megvizsgálhassam az engem gyötrő gondolatokat. Olyan kérdéseket tett fel, melyek által más megvilágítást nyertek a számomra evidensnek vélt dolgok, és ezáltal átgondoltam a múltamat, a családommal való kapcsolatomat, a félelmeimet és érzelmeimet, és így én magam is más értelmet nyertem. Bár nem mindig volt könnyű, a beszélgetések során egyre mélyebbre ástunk, egyre inkább friss szemmel nézhettem a problémáimra, és egyre inkább tudatosult bennem, hogy mit kell tennem ahhoz, hogy az életemet jobbá tegyem. Azokat a felfedezéseket, amelyeket a beszélgetések során tettem, azóta is igyekszem az életem részévé tenni.
A. Krisztina 32 éves