Pszichológus válaszol

Kérdezzen pszichológusainktól

Minimális terjedelem: 200 karakter! Maximális terjedelem: 1000 karakter!
0/1000

Ha olyan problémája van, amit néhány mondatban meg tud fogalmazni és úgy gondolja, hogy egy e-­mail terjedelmű válasz is iránymutatást tud adni Önnek, kérjük írja meg kérdését és a válasszal együtt (moderálás után) megjelenítjük azt oldalunkon.

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy az írásos, online pszichológiai tanácsadás nem egyenértékű a pszichológiai vizsgálatra (videobeszélgetés vagy személyes találkozás során létrejövő első interjúra) alapozott szakvéleménnyel, kizárólag a problémafelvetés alapján a szakemberben keletkező benyomásokat és annak személyes véleményét tükrözi. Ez tehát nem minősül pszichológiai tanácsadásnak vagy javaslatnak! A hozzászólás elküldésével Ön automatikusan hozzájárul ahhoz, hogy kérdése a válasszal együtt (egyéb adat nélkül, névtelenül) oldalunkon megjelenjen, ezért kérjük, hogy ha anonim szeretne maradni, akkor a levél szövegébe ne írjon nevet, vagy más beazonosítható adatot. Köszönjük, hogy tapasztalatai megosztásával másoknak is segít: támogatást és reményt ad. A hozzászólás megírásához és a korábbi kérdések és válaszok eléréséhez lejjebb kell görgetni.

A pszichológus válaszol rovatban a válaszadás ingyenes és 15 munkanapon belül történik.

Felhívjuk figyelmét, hogy nem a beküldés sorrendjében válaszolunk a megkeresésekre. A kérdés és válasz megjelenéséig szükséges várakozási idő a választott pszichológus élérhetőségétől függően változik. Amennyiben az Ön által választott szakember egy napon belül nem tudja megválaszolni kérdését, másik kolléga segítségére számíthat.

Az oldal készítői es tulajdonosai fenntartják a jogot, hogy tekintettel a hatályos jogszabályokra, a médiatörvényre, a beküldött kérdések közül válogassanak és eldöntsék az oldalon írásban mely tartalom jelenhet meg. Mivel weboldaunk nem korhatáros, kérjük hogy a szexualitásra vonatkozó kérdéseit diszkrét, kulturált módon tegye fel. A sértő, egyértelműen spam jellegű kérdések automatikusan törlésre kerülnek.

Személyes konzultáció

Ha négyszemközt
szeretne beszélni…

… ellenőrzött, megbízható pszichológusaink valamelyikével, az adott szakember adatlapján oldasható árak befizetése után tudja ezt megtenni. Pszichológsainkkal tehát online is konzultálhat az általuk megadott időpontokban. Gyermeknevelési kérdésekben is szívesen állunk a rendelkezésére.

Sürgős esetben (például öngyilkossági krízis esetén) az alábbi linken elérhető lelki elsősegély telefonszámokon kaphat azonnali segítséget.

szakembereink

Gyakran felmerülő kérdések

Kérdezési szabályzat

1, A kérdés szövegébe kérjük, hogy ne írjon olyan adatot, ami kizárja, hogy, a kérdézés anonim maradhasson.

2, Egy ember egy alkalommal egy kérdést csak egy pszichológusnak küldhet el.

3, Ugyan annak a pszichológusnak lehet válaszolni ezután is, utalva a korábbi levelezésre.

4, Érdemes tudni, hogy a hosszas levélváltások szakmai szempontból kerülendők.

Miért kapom azt a választ, hogy keressek fel pszichológust, ha ezt már megtettem, hiszen azért írok Önöknek levelet?

Az emberek többsége konkrét kérdésre konkrét választ vár, ám a lelki problémák sajnos természetük miatt bonyolultabbak, ezért képtelenség egyértelműen válaszolni az ilyen jellegű kérdésekre. Minden ember más és más és egy adott probléma (pl. párkapcsolati konfliktus vagy válás, gyermeknevelési nehézség) kialakulásához is teljesen egyéni utak vezetnek. Ezért nem érdemes általánosítani. Hiszen ami az egyik embernek beválik, a másiknak egyáltalán nem biztos, hogy be fog.

Egy-egy hozzászólás elolvasása után egy tapasztalt pszichológus el tudja dönteni, hogy valószínűleg elegendő lehet-e egy néhány soros válasz. Néhány átgondolandó, önismereti témájú kérdés megfogalmazása, vagy mindenképp négyszemközti konzultáció szükséges a nehézség megoldásához. Persze nem kellemes azt olvasni, hogy keressünk fel egy szakembert, de vannak olyan helyzetek, amikor nem érdemes az egyéni megoldásokkal bajlódni, mert az nagy valószínűséggel több kárt okozna, mint hasznot.

Miért van az, hogy nem kapok konkrét tanácsot?

Igen gyakori igény, hogy a kérdező konkrét tanácsot, vagy javaslatot vár, a válaszlevélben véleményformálásra kéri a pszichológust. Ez két tényező miatt lenne igen veszélyes: az első, hogy az írásos kommunikáció csak felszínes benyomások alkotását teszi lehetővé a szakember számára. Egy levélváltás alapján nagyon könnyű félreérteni valamit, mind a pszichológus, mind az olvasó részéről. Elég lehet ehhez egy nem jól megválasztott szó, vagy pontatlanul megfogalmazott mondat. Erre a problémára jó megoldás lehet egy négyszemközti beszélgetést kérni a pszichológustól, közösen átgondolni a téma kapcsán felmerülő kérdéseket. A videohívás információtartalma jóval magasabb, ráadásul lehetőség van azonnal reagálni, visszakérdezni egy-egy kétértelmű szituációban. A másik ok, hogy egy magára valamit is adó pszichológus nem ad tanácsot

Hosszú-hosszú tanulmányok és empátia ide vagy oda, senki sem tudhatja jobban azt, hogy mi magunk mit élünk át, mire van szükségünk, mint mi magunk. A saját kérdéseinkre ezért leghatékonyabban mi magunk tudjuk megtalálni a számunkra megfelelő válaszokat. A pszichológus szerepe ebben az, hogy megfelelő kérdéseket tegyen fel, visszajelzéseivel segítse a problémahelyzet átgondolását. A nehézséghez kapcsolódó vágyak és érzelmek megfogalmazását, megértését. A terápiás kapcsolat elmélyülését. A tapasztalat azt mutatja, hogy egy rendszeres konzultáció sorozat segítségével általában még a legreménytelenebb helyzetéből is talál kiutat a kliens. (Ez azonban nem megy írásban.)

Csak a diagnózis a kérdésem, miért nem mondják meg?

Igen gyakran előfordul, hogy diagnózissal kapcsolatban kérnek tőlünk állásfoglalást. A diagnózis alkotás azonban egy igen komplex, meglehetősen idő és erőforrás igényes feladat, amely mindenképpen személyes találkozást kíván a diagnózist váró klienssel. Ennek menete általában az, hogy a pszichológus először egy beszélgetést (ún. diagnosztikus első interjút) készít, melynek során a probléma forrásával kapcsolatos hipotéziseket (feltételezéseket) fogalmaz meg a saját maga számra. Ezeket aztán különféle pszichológiai tesztek segítségével teszteli. Ezek lehetnek kérdőíves, vagy úgynevezett projektív tesztes eljárások. Utóbbiaknál a kérdésekre adható válaszok teljesen egyéniek, ezeket a szakember sokféle szempont alapján osztályozza és ezután a szakmai standardok alapján értékeli ki. Ez tehát egy hosszú és bonyolult folyamat, melyet minimálisan klinikai szakpszichológus végzettségű szakember végezhet el.

Érdemes azt hangsúlyozni, hogy egyetlen pszichológiai teszt kitöltése sem ad önmagában diagnózist. Ha tehát kitölti valamelyik kérdőívet az oldalunkon, abból legfeljebb a lelki probléma gyanúja és szakember felkeresésének szükségessége merülhet fel, semmiképpen sincs oka az ijedtségre. Az a célunk ezzel a szolgáltatással, hogy egy objektv mérőeszköz segítségével jobban megismerhesse önmagát.

Azért mondják, hogy keressek fel egy pszichológust, mert pénzt akarnak rólam legombolni!

Tény, hogy a pszichológusok is pénzből élnek, a boltban nekünk is ugyan úgy kell fizetnünk az alapvető élelmiszerekért, mint bárki másnak. Ezért tehát nem dolgozhatunk ingyen. Abban viszont nagyon szerencsések vagyunk, hogy olyan hivatást űzhetünk, amivel hatékony segítséget tudunk nyújtani a minket megkereső klienseknek lelki problémák esetén. Gyakran nagyon nehéz helyzetben levő, elkeseredett levélírók keresnek meg bennünket. Sokaknak igen nehéz már az is, hogy megfogalmazzák kérdésüket és hogy egy nyilvános fórumon feltegyék azokat. Ezért aztán könnyen előfordul, hogy a kapott válasszal kapcsolatban csalódniuk kell. Ahogy fentebb kifejtettük, az írásos keretek azonban jelentősen korlátozzák a kommunikációt. Szükség esetén lehet reagálni a válaszainkra, később, vagy más kérdésben is szívesen állunk a kedves olvasók rendelkezésére. Amiben tudunk, segítünk, az ingyenes fórumukon is, de ez nem minden probléma esetén elég. Szakembereink legtöbbszörn azért nem reagálnak részletesen a megkeresésekre, mert sokszor tévútra vinne a hosszúra nyúlt reakció. Van amikor csak javasolt, máskor megkerülhetetlen klinikai szakpszichológus/pszichiáter szakember személyes felkeresése (péládul önsértő magatartás, vagy személyiségzavarok esetén). A nyilvános kérdezéssel minden kedves Kérdezőnk sok más elkeseredett embernek segít a hozzászólásával. Sokszor már az is nagy dolog, hogy azt érezzük: nem vagyunk egyedül a problémánkkal.

Mire jó akkor az írásos online pszichológiai tanácsadás?

Az online tanácsadás sajnos nem csodaszer. Az írásos pszichológus válaszol rovatnak megvannak a maga korlátai és a előnyei is. Meg kell értenünk, hogy a lelki problémák kezelésére nincsen azonnali és hosszú távon is működő megoldás. A legjobb, ha mindent alaposan átgondolunk, megértünk. Írásos válaszaink segíthetnek elindulni egy mélyebb önismeret és sikeresebb életvezetés felé vezető úton. Ha átmeneti elakadásról, vagy egy-egy kevésbé bonyolult konfliktushelyzetről, esetleg átmeneti elbizonytalanodásról van szó, pszichológus válaszol rovatban adott válaszaink hatékony megoldást jelenthetnek. Vannak azonban olyan esetek, amikor szakszerűbb segítségre, négyszemközti konzultációra, vagy személyes pszichoterápiás kezelésre van szükség. Akkor is, ha nehéz ezt elfogadni. A probléma felismerése és elfogadása az első lépést jelentheti a változás felé vezető úton!

Kedves Pszichológus!
Több mint 2 éve vagyunk együtt párommal, lassan 1 éve együtt is élünk. Még a kapcsolatunk elején átbeszéltük egymás múltját és úgy tudom egy csúnya megcsalásos szakításon esett át, ahol ő volt a megcsalt fél. 1 év után észre vettem hogy újra ismerősök lettek és mindent lájkol ami az exével kapcsolatos. Többször jeleztem felé hogy engem ez bánt és nem értem az okát de csak veszekedés lett a vége. A kapcsolatunk emellett harmonikusan működik mégis aggódom miért csinálja.

Kedves Fanni!

Az, hogy mi az oka ami miatt az ex párjával felvette a  kapcsolatot újra a barátja – ezt így, nélküle nem tudjuk megmondani. Mivel a kapcsolatuk ezt a témát leszámítva harmonikus, és meg tudnak minden egyéb dolgot beszélni, mindenképp jó lenne ezt a “homokszemet” kivenni.

Nem csak rövid- és hosszútávú terápiára van lehetőség, hanem akár egy ilyen konkrét problémának az átbeszélése is lehetséges, ahol a terapeuta elsősorban mediátori szerepet tölt be. Sokszor, amikor mindkét fél érzelmileg érintett a témában, kialakult helyzetben, nehéz nyugodtan meghallgatni, befogadni a másik fél érveit, szempontjait, érzéseit. Ennek közvetítésében, a kommunikáció és mölcsönös megértés és elfogadás segítésében lehet kulcsszerepe a terapeutának.

Buzdítanám, hogy jelentkezzenek be az egyik pszichoterapeutánál, akik a konstruktív megoldásban, kölcsönös megértettségben és elfogadásban támogatja Önöket!

Üdvözlettel

onlinepszichologus.net csapata

Jakabos Hadassa Párkapcsolati problémák / 2023.12.01.

Jó napot kívánok. Mit tegyek a férjem bennem mindig csak a rosszat lássa . Nem tudjunk már beszélgetni mert ő csak hallgat. Ha megszólal akkor csak sértő szavakat mind. Mind ő az áldozat ahogyan elő adja . Nem bírom már lelkileg. Mindig haragszik mindig.

Kedves Julia!

Ha jól vettem ki a leveléből, akkor szeretné megérteni, hogy a kapcsolatukban hogyan tudnának egymással hatékonyan kommunikálni a problémák megoldása érdekében. Szeretné ha a férje a hallgatás helyett válaszolna? Ha aktívan részt venne a problémák megbeszélésében? Fontos lenne megérteni elsőként azt, hogy a problémáik mikor és hogyan kezdődtek. Honnan vezetett az út odáig, hogy nem tudják egymás szükségleteit és érzéseit megérteni, meghallani.

Javasolni szeretném hogy ha ezekről a kérdésekről és a hatékony konfliktuskezelésről szívesen beszélgetne egy szakemberrel, akkor keresse meg bátran valamelyik pszichológus kollégámat, akivel átbeszélve a problémát, együtt megtalálhatják a válaszokat a kérdéseire.

Minden jót kívánva:

Kovács Gábor – tanácsadó szakpszichológus

Párkapcsolati problémák / 2023.11.30.

Kedves Doktornő!

Úgy érzem , hogy segítségre van szükségem!
26 éve ismerem a Kedvesem, 10 éve vagyunk házasok, 3 gyermekünk van. Párom 43, én 44 éves vagyok. Látszólag gyönyörű, boldog életünk van, sajnos csak látszólag. A probléma már a kapcsolatunk elejétől fenn áll. Féltékeny vagyok. De nem
betegesen. Ami zavar már az elejétől, az a mini és a rövid szoknya, amit Kedvesem szívesen hordana. Szexuális életünk hullámzó. Fiatalabb korunkban is az volt. Volt hogy 3-4 hónapig semmi. A szeretkezéshez kezdetben szívesen húzott sexi ruhát, harisnyát, tangát. Később abszolút nem. Viszont ha valahova mentünk, harisnya, szoknya, rúzs, smink. Szerette mutatni a bájait. Otthon a szeretkezéshez semmi, póló, bugyi, pedig tudja hogy megőrülök a harisnyáért, a sexi fehérneműért. Persze ezt szóvátettem, hogy nem miattam öltözködik, sminkel, lakkoz , epilál. Próbáltam szó nélkül is hagyni , a szeretkezés akkor sem lett sűrűbb .
Jó párszor veszekedtük miatta. Egy darabig lehiggadtunk,…

Kedves Gábor!

Ha jól hallom a leveléből, akkor a házasságuknak a féltékenységgel, a kommunikációval és a szexuális élet terén vannak problémáik, ezekkel szeretnének foglalkozni, megoldásokat találni, feloldani ezeket a problémákat és közös nevezőre jutni. Természetesen a legfontosabb ebben a helyzetben, hogy nyíltan és őszintén tudjanak ezekről a problémákról kommunikálni, hogy meghallják egymás kielégületlen szükségleteit és visszatérjenek oda, hogy aktívan gondoskodnak egymás testi és lelki szükségleteiről. Ez csak úgy lehetséges, ha nyitottak egymást meghallgatni, meghallani, hogy a másikat mi bántja, mire vágyik és ha ezt ki tudják mondani, akkor rendszeresen meg is adni a másiknak azt, amire vágyik.

Feltételezem, hogy a házasságukban most nagy szükség lenne, hogy újra felfedezzék egymást, hogy újra egymás felé forduljanak és tegyenek egymásért, különben egyre nehezebb lesz megértniük egymást.

Ehhez nagy segítség lenne egy párkapcsolati tanácsadás vagy terápia, ahova mindkettőjük közös vállalása és elköteleződése szükséges, ha tényleg tenni akarnak a kapcsolatukért.

Ha ez nem működik valami miatt, akkor Önnek javaslom, hogy egyéni tanácsadást vegyen igénybe, hogy megtalálja az utat a felesége felé és javíthassa a kapcsolatukat.

Kitartást kívánok ezen az úton!

Üdvözlettel: Kovács Gábor – tanácsadó szakpszichológus

Párkapcsolati problémák / 2023.11.28.

Jó napot. Idàig nekem ez az első alkalom hogy tanàcsot kèrek. 17 ève èlek a férjemmel, 3 gyermekünk van, szeretjük egymást. A szexuális èletünk is jó, azt kivéve hogy èn mèg talán egyszersem kezdemènyeztem nála, annak ellenère hogy bennem van a vágy, de nem közeledek, mindíg megvárom hogy ő kezdeményezzen. Ha ő nem, èn hiába szeretnèm, beletörődöm hogy ő most biztos nem akarja. Tudom hogy ez nem jó, már többször felhozta, hogy èn miért nem mutatom ki hogy én is szeretnèm, nem csak ő. Ennek àltalában vita a vège, mert èn megsèrtődöm hogy miért várja el tőlem hogy másmilyen személyisèg legyek, de igazából èn elnyomom az èrzéseimet, es az akaratomat, . Ön szerint mi lehet ennek az oka, és hogy lehet ezen segíteni. Köszönöm válaszát. Üdvözlettel: Mária

Kedves Mária!

Ha jól hallom a leveléből, akkor a házasságukban jelenleg a szexuális élet területén vannak nehézségek, ugyanakkor azt is írta, hogy a szexuális életük jól működik. Feltételezem, hogy ez akkor van így, amikor a férje kezdeményez. Írta hogy magában is van vágy a kezdeményezéshez, ami egy nagyon jó kiindulópont és fontos lenne erről beszélnie a férjével. Egyébként mi tartja vissza, hogy kezdeményezzen? Mi lenne ha megtenné?

Javaslom, hogy beszélgessenek erről a férjével és próbálja neki őszintén és nyíltan kifejezni a vágyait, és hogy miért okoz nehézséget a kezdeményezés, mit tudna ezért a férje tenni. Ha a férjét partnernek tekinti, aki szintén vágyik arra hogy érezze a maga szeretetét és vágyát, akkor ez megerősítő lehet hogy félelem nélkül tegyen lépéseket felé.

Ha jól tudnak egymással kommunikálni, akkor erről a témáról is fontos lenne a nyílt kommunikáció, hogy meg tudják beszélni, meg tudják oldani.

Nem kell ahhoz változtatnia a személyiségén, hogy kezdeményezni tudjon, hiszen ez egyfajta cselekvés, amihez bátorság és nyitottság szükséges, amire a férje is vágyik. Próbálja megengedni magának a kezdeményezést és az érzéseit kifejezni, hiszen ez lehet a megoldás felé vezető út.

Kitartást és bátorságot kívánok mindehhez!

Üdvözlettel: Kovács Gábor – tanácsadó szakpszichológus

 

Párkapcsolati problémák / 2023.11.28.

Semminek nem tudok már örülni. 5 gyermekem van, teljessen elfogyott a türelmem hozzájuk. Minden felidegesit, a rend a függőségem. Folyamat az miatt megy a veszekedés. Mindent széthagynak. Csak takarítok pakolok utánuk. És az Apjuk sem jobb. A fejem szétfeszít. Ha valami izgalom van rosszul leszek. Pl felforrosodott a kazán megilyedtem és azt hittem elájulok. Nem voltam ilyen. Bőgni tudnék. Imádom a gyerekeim de állandó a veszeledés a rend miatt. Reggeltől estig csak takarítok pakolok utánuk. A szobájuk mint egy disznó ol és hiába mondom nem csinálnak semmit. 15 hós a pici és nincs türelmem hozzá mint annó a többihez volt. Folyamat feszült vagyok és rosszul érzem magam. Sokszor alig várom az estét hogy vége legyen a napnak. Nem voltam ilyet, szerettem az életem. Sose volt segítségem. Nincs családom. A Párom meg mindig dolgozik. 17 évből 14 et pesten volt hetente, 2 hetente járt haza 1-2 napra. Mindig megfogadom h holnap más lessz, de sose 🙁

Kedves Adrienn!

5 gyermek napi menedzselése nem kis feladat! És sajnos bedarálhatja az embert, és egy idő után már csak feladatmegoldó-, takarító-, mosó stb. “robotnak” érezhetjük magunkat. Ha az élet egyetlen területén átmegyünk “robot”, “túlélő” üzemmódba, akkor csak idő kérdése, és az egész életünk kiüresedik. Ez ami nagyon nagy belső feszültséget hoz létre bennünk. De ez nem törvényszerű, hogy így legyen! Még 5 gyermek mellett is.

Buzdítanám, hogy foglaljon időpontot az egyik pszichoterapeutánál, és együtt elkezdhetik végig venni, hogy hozzáálláson, napi rutinon, reakciókon stb. milyen változtatásokat lehet megtenni, ami segít ebből az állapotból kijutnia, és újra megtalálnia Önmagát, az örömet és életet!

Üdvözlettel

onlinepszichologus.net csapata

Jakabos Hadassa Lehangoltság és levertség / 2023.11.25.

Jó napot, Doktoktornő!
43 éves nő vagyok, 2 felnőtt gyermek édesanyja. A párommal 10 hónapja vagyunk együtt, akinek szintén 2 felnőtt gyermeke van.A gyermekeim imádják őt és az övéi is engem.A kapcsolatunk mesébe illő volt. Közös programok, napi találkozások. Ennyi kedvességet, szeretetet,ölelést,,odaadást,segítséget még egy férfitól sem kaptam életemben. Úgy gondoltam, megtaláltam álmaim pasiját. Már az osszeköltözés témája jött szóba
2 percre lakik tőlem, szóval a találkozás, egymásnál alvás napi szintű volt, mígnem egyszer belenéztem a mobiljába, és amit ott találtam.bizony gyomorszájon ütött. Legalább 30 nővel irkált ez idő alatt, mindegyiknek találkát ígért, valamelyikének pénzt is. Másnap kérdőre vontam, beismerte tettét, megmagyarázta miért is történt ez az egész.Azt nondta megszokta az egyedüllét alatt az irkálást.Sokat csalódott es nehezen hisz.1 évet akart várni, hogy velünk hogy alakul. Bocsánatot kért, megígérte már nem fog írni senkivel.
Hihetek neki?

Kedves Erzsébet!

Köszönjük bizalmát, hogy megkeresett minket!

Ennyi információból amit itt pár sorban leírt, nem lehet megállapítani, hogy szavahihető vagy sem a párja. De mivel a kapcsolatukba a biztonság és bizalom megingott, így mindenképpen ezt érdemes átbeszélni egy külső, független szakemberrel. A terápia során a kérdések és különböző szempontok átbeszélése során Önmaga tud majd erre a kérdésre válaszolni, és eldönteni, hogy hogyan folytatja tovább a kapcsolatot. Az már önmagában is pozitív jel, hogy a párja beismerte és nem keresett bűnbakot, felelőst azért amit tett, nem hárította át senkire a felelősséget.

Buzdítanám, hogy 1-2 terápiás ülésre foglaljon időpontot az onlinepszichologus.net honlapon, és beszéljék át együtt a terapeutával az adott helyzetet, valamint a kapcsolatukat, a párjának a működésmódját, hogy tisztán tudjon látni. Sokszor a menyország után a pokol tud jönni, ha nem figyelünk az intő jelekre, de az is lehet, hogy egy kezdeti félreértés miatt egy nagyon jó kapcsolatnak lesz vége. Hogy a kettő közül melyik ami Önnél valószínűbb – ezt lenne jó pszichoterápiában egy tapasztalt terapeutával átbeszélniük.

Üdvözlettel

onlinepszichologus.net csapata

Jakabos Hadassa Krízishelyzetek / 2023.11.21.

Tisztelt pszichológus!

Autó vezetési engedély megszerzése során rengeteg negatív tapasztalatom volt: kiabáló,szitkozodo,alazo , műveletlen oktatók,akik csak negatív visszajelzést adtak
Ebből kifolyólag kialakult egy alacsony önbizalommal társuló félelem vizsga szituációban.
Annyira félek,hogy nem tudok gondolkodni a kresz vezetési vizsga alatt.
Hogyan kuzdjem le ezt az erős félelmet,amely meggatol abban ,hogy jól teljesítsek?
Jelenlegi oktatóm jó, pozitív,mar csak a vizsgafelelmet kell legyőzni.

Köszönöm a segítséget!

Üdv

Andrea

Kedves Andrea!

Ahogyan a gépjárművezetéshez kapcsolódó negatív gondolatok és a hozzájuk társuló félelmek, szorongások is kondicionálással, tanulással alakultak ki, ugyanazzal a “módszerrel” lehet az agyat “átkondicionálni”, a félelmeket, negatív érzéseket kioltani. Közlekedési baleset áldozatainál is jól működik vagy ha a gépjárművezetői vizsga letétele után nagyon sok idő eltelik, és úgy kell elkezdeni vezetni a forgalomban.

Buzdítanám, hogy foglaljon időpontot egyik kollégánál az onlinepszichologus.net honlapon, és egy, max két alkalommal kognitív-viselkedésterápiás elemekkel át tudják beszélni a félelmeinek a kioltását, hogy csak a “normál” sterssz szinten tudjon vizsgára menni. Ez azért is lenne fontos, mert a gyakorlat azt mutatja, hogy a vizsga letétele után is sokakban benne marad a bizonytalanság, nem érzik magukat felkészültnek a vezetéshez.

Udvözlettel

onlinepszichologus.net csapata

Jakabos Hadassa Félelmek és szorongások / 2023.11.21.

Tíz évvel fiatalabb páromat,2,5 éve ismertem meg,de nem élünk együtt,mert elmondása szerint,nála a sorrendben,mindig ő az első, aztán a hobbija és aztán a barátok.Megkért arra,h.ne is kérdezzem tőle,mikor jön hozzám látogatóba.Heti 2 napot itt tölt nálam.
Első fél évről vannak szebb emlékeim, de a többi siralmas.
Folyamatosan azzal vádol,h.megcsalom és durván adja elő,h.remeg kezem,lábam,hangom elcsuklik.Rekedtségig ordít velem,mert meggyőződése,h.megcsalom.Már egy telefonomat eltört,azt gondolta,azon más férfiakkal beszélek.Szavaimat kiforgatja,ezerrel kutat,keres a telefonomban,jelszavam megadtam,de nem talál semmit,mivek nincs is semmi,hisz sosem csaltam meg,mert szerettem.Betegesen féltékeny,és betegesen pornó függő.Együttléteink,órákig tartanak,mert neki nem sikerül.Ezután ő,kimegy a fürdőszobába,pornót néz a telefonján és elrendezi magát.Lábujjhegyen járok,nehogy megzavarjam,de leírhatatlanul kínos.Ön szerint,mi baja lehet,mit tegyek vele,én már,nem bírom elviselni a jelenlétét!

Kedves Tímea!

Levele alapján úgy látom, hogy Ön egy bántalmazó párkapcsolatban él.  Egy ilyen kapcsolatban olyan traumák érik, amelyek hosszú távon is negatív hatással vannak az életminőségére. Megértem, hogy ez a helyzet Önnek érzelmileg megterhelő, hiszen nehéz kilépni egy bántalmazó kapcsolatból, de nem lehetetlen!

Amennyiben segítségre van szüksége, vegye fel a kapcsolatot a NANE Egyesülettel. Ha támogatásra van szüksége, keressen fel egy pszichológust, aki a konzultáció során átsegíti Önt ezen a nehéz időszakon.

Üdvözlettel:

Tán-Cseh Vivien Szexuális zavarok / 2023.11.20.

27 hónapja”párkapcsolatban”vagyunk barátnőmmel.Rendkívül féltékeny típus vagyok.Sok valós okot gondolok bele,főleg a neten olvasott leírások alapján,bár konkrét bizonyítékom nincs,és ő is tagadja amikről rendszeresen felmerül a gyanúm.Bár volt,h.férfi ismerősének,névnapja alkalmából írt üzenetet a tudtomon kívül,akit 10 éve,egy társkeresőn ismert meg.Akit addig titkolt,míg rákérdeztem mi bántja,és akkor mondta el.Elmondása szerint,semilyen kapcsolat nem volt köztük,1-2 alk.kávéztak.22 éve él házasságban,de az utolsó 5 év,külön hálóban.Számomra megcsalásnak számít az is,ha idegen férfiakkal üzenetet vált.Telefonja kódját megadta,bárminek utána tudok nézni.Meggyőződésem,h.minden előzményt kitöröl,mert olyan tiszta,h.abban semmit nem találni.Egyáltalán nem tudok hinni,sem bízni benne.Elmondása szerint a becsületnél fontosabb nincs.Azóta én vagyok a szerető,de ez már kiderült.Bújkálni kell még most is a párkapcsolatban.44 éves,de mióta gyanusítgatom,eltávolodott tőlem.Van okom gyanakodni?

Kedves Zsigmond!

Köszönjük a levelét!

Valóban nehéz helyzetben vannak a párjával a háromszög helyzett miatt, azonban az Ön bizalmatlansága is nehezíti a közeledést, emiatt mindenképp javasolnám Önnek pszichológus felkeresését, akivel közösen választ találhatna arra, hogy miből fakad a fokozott bizalmatlansága, féltékenysége, s együtt megoldást találhatnának ennek oldására.

Üdvözlettel:

Gór Dóra

Párkapcsolati problémák / 2023.11.20.

5 éve kényszerbetegségben szenvedek és úgy érzem nem vagyok boldog, ki vagyok égve. Van 2 pici gyermekem és nagyon nehèz így a mindennapi teendőket ellátni , amikor kb 200szor kezet kell mossak vagy félek, ha nem takaritok le egy bizonyos részt abbol baj származik.

Kedves Renáta!

A kényszerbetegség (OCD) igen “makacs” pszichiátriai betegség, amin valóban nehéz túljutni, DE lehetséges!

Csak önmagában a gyógyszeres kezelés (antidepresszáns és szorongásoldó) nem szokott kielégítő eredményt hozni, pszichoterápiával kombinálva sokkal hatásosabb. Önmagában a pszichoterápia is tud teljes gyógyuláshoz vezetni, ebben a kliensnek is fontos szerepe van. Mindenképpen olyan pszichoterapeutát válasszon, akinek már van tapasztalata kényszerbetegek kezelésében.

Buzdítanám, hogy ne adja fel! Sok kényszerbeteg kliensem teljes értékű életet él, semmilyen kényszertünete (sem gondolati, sem cselekvéses) nincs már jelen az életében! A kényszerbetegség, tünetek nagyon “beszédesek”, de ki kell emelni, hogy nem tudatos, hanem tudatelőttes szinten jönnek létre, hasonlóan mint az álmok – azaz úgy is kell kezelni őket. A pszichoterápia során a kényszertünetek hátterét tudják feltárni, átdolgozni, megszelídíteni – így azok már kontroll alá vonhatók – nem a kényszer uralja a személyt, hanem az ember ura önmaga gondolatainak.

Az onlinepszichologus.net honlapon keressen Önnek megfelelő szakembert, foglaljon időpontot és el tudják kezdeni közösen a munkát!

Üdvözlettel

onlinepszichologus.net csapata

Jakabos Hadassa Egyéb / 2023.11.16.

Szükségem van gyogyulasra, meg kell gyozodjek h nem bolondulok meg a stressz és az alvás zavar ki keszit meg persze a sok túl gondolkodasom, 1 év depresszió és szorongás teljesen tönkre tett össze akarom szedni magam h megint boldog legyek semmi akadály nélkül

Kedves Nikoletta!  Nagyon nehéz lehet most  önnek ezeket átélni. A stresszfaktorok folyamatos jelenléte, plusz az alváshiány okozta állapot megterheli/felborítja a pszichés stabilitást, illetve felerősiti a ruminációt (rágódást).

Amennyiben már fizikai tünetekben is megnyilvánul a szorongása (=szomatizáció ), továbbá a -már korábban diagnosztizált_ major depresszió (?)tüneteit érzi,  érdemes minél előbb klinikai szakpszichológussal, vagy pszichoterapeuta végzettségű szakemberrel  dolgoznia ezeken.

 

Ha igényli, hogy ebben segítsünk, weboldalunkon tud időpontot foglalni négyszemközti konzultációra pszichológusaink egyikével. Üdvözlettel

Lengyel Katalin Stressz / 2023.11.15.

Tisztelt Doktornő!
10 éves a lányom.3-om éves kora óta ,ha valami véget ért ami jó program,elfoglaltság volt dühös lesz,és engem okol érte.Nem tudom vele megértetni,ha valami véget ért akkor jönni fog egy új lehetőség.Nem tudja elfogadni a nemet Ordít,düh rohama lesz.10 évesen is egyből ordít és vádaskodik ha reggel sietünk az iskolába én dolgozni és merem mondani neki ,hogy haladjunk.Kitalál mást magának ,hogy ne tudjunk elindulni időbe Hátráltat szándékosan Megüt,a cipőm eldobja,hogy ne tudjam felvenni.Leőnt vízzel Ez a viselkedése mindennapos.
Várom segítő válaszát ..tisztelettel:.Anita

Kedves Anita!

Leveléből érződik, hogy aggasztó, megterhelő lehet Önnek gyermeke viselkedési problémáival szembesülni. A gyermekek normál fejlődési útjának része a hétköznapi néven dackorszakként emlegetett időszak, mely során a fokozott önérvényesítés, akaratuk véghezvitelének korlátozása esetén dühös, irritált viselkedés jelenik meg. Az Ön gyermeke életkorát tekintve ezt az időszakot már túlhaladta. Ebben az esetben érdemes fokozottan figyelni a gyermekre és környezetére, okokat keresni a viselkedés mögött. Vannak olyan helyzetek, amiket a gyermekek nehezebben fogadnak el, vagy életkoruknál fogva nem értenek meg, és viselkedésváltozással üzennek a környezetüknek, hogy “valami baj van, figyeljetek rám”. Az okok sok esetben kereshetők a család életvitelében (például mindkét szülő visszaáll a munka világába, holott korábban az édesanya egész nap a gyermekkel volt), családszerkezeti vagy élethelyzeti változásokban (kistestvér születése, költözés, szeretett személy elvesztése, válás), vagy a gyermek szociális közegében (óvodába/iskolába történő nehéz beilleszkedés, kortársak által érkező bántások, csúfolások).
A düh kifejezésével kapcsolatosan fontos lehet bevezetni otthon az úgynevezett dühszabályokat (“ne bánts másokat (fizikai vagy szóbeli agresszióval), ne bántsd önmagadat, ne tegyél kárt a környezetedben, amint megnyugodtál, beszélj a haragodról”). Jutalomtáblázat készítésével nyomon tudják követni a gyermek helyes és helytelen viselkedéseit adott héten, jutalommegvonással lehet reagálni a helytelen viselkedésre, apróbb jutalmakkal (például matrica, pirospont) az elvárt viselkedésre.
Amennyiben a problémák továbbra is fennállnak, javasolt pszichológiai ellátást igénybe venni.

Üdvözlettel,
Móra Katalin

Gyermeknevelési nehézségek / 2023.11.15.

Tisztelt doktor nő!Olyan problémám lenne hogy van egy 16 éves lányom (januárban lesz 17.).tegnap a bal karján nem mély de egy E és egy V betűt alakú sebbet láttam ami egész friss. Mikor meg kérdeztem mi történt a kezével azt kaptam válaszul hogy be nyúlt a táskájába és el vágta a hegyezö… Szóltam apukajanak, hátha neki elmondja de ő már azt a választ kapta hogy a cica meg karmolta.Az utóbbi 2 hétben mivel nem ez az első ilyen eset felhívtam a gyerek orvosunkat elmondtam mi történt és hogy aggódom mert nem tudom mi lehet a háttérben és egyszerűen nem tudom el hinni hogy egy hegyező vagy egy macska V és E betűt karmoljon vágjon a gyerek kezére. Ráadásul az utóbbi időben teljesen magába fordult.A házi orvos azt mondta hogy én dramatizálom túl a helyzetet.Kértem hogy esetleg írjon nekünk egy beutalot pszichológiai vizsgálatra hátha egy pszichológusnak elmondja mi a baj,de azt mondta a gyerekorvosunk hogy nem látja szükségesnek.Ön szerint is csak én aggódom túl?keresek neki magan orvost?

Kedves Mónika!

Leírása alapján maximálisan támogatom az Ön állásfoglalását, hogy a lányát szakemberhez kéne vinni, hogy kapjon segítséget, támogatást!

Több pszichoterápiás ellátás is van Magyarországon, ami nem beutaló köteles és ingyenes. Az, hogy mi lenne az Önök számára elérhető (helyileg hol laknak, utazás hogyan oldható meg stb.), legmegfelelőbb (heti rendszerességű, havi, pszichoterápiás osztály stb.) ellátás átbeszélése a lányának a pszichodiagnosztikai felmérése és Önökkel heteroanamnézis felvétele után átbeszélhető.

A lánya 16 éves, ebben az életkorban már az ő együttműködése is szükséges. Megfelelő pszichoterapeutával való közös munkában remélhetőleg a lánya támogatást él meg, és akkor meglesz a motivációja a terápiás munkára, fejlődésre.

Buzdítanám, hogy az onlinepszichologus.net honlapon válasszanak ki terapeutát és foglaljanak időpontot – vele át tudják ezeket beszélni és elindulhat a lányának a terápiás megsegítése!

Üdvözlettel

onlinepszichologus.net csapata

Jakabos Hadassa Gyermeknevelési nehézségek / 2023.11.15.

Üdvözlöm!
A problémám az hogy jó pár éve nagyon lehangolt vagyok!Általában mindig rossz kedvem van.Gyerek korom óta sokat vagyok egyedül.Most már annyira ki készít a magány hogy a munkahelyen nem is nagyon szólok senkihez.Haza megyek csak az üres lakás vár.Kezdek becsavarodni.Nem szeretek egyedül lenni.Csak azon agyalok hogy milyen rossz az életem.Tudom lehetne rosszabb is.Meg lehet szokni az állandó egyedül létet?Nem köt le semmi mindig csak szomorkodok.Próbáltam régebben a természetbe lenni sétálni de az se tett jót.Nem látom az életem értelmét.Olyan mintha egyedül lennék a világon.Már az is megfordult a fejembe hogy jobb lenne ha nem lennék hiszen nem is tünnék fel senkinek.34 éves vagyok úgy érzem nekem a magány a sorsom.Szüleim nem élnek.Konkrétan nincsen senkim.Nagyon elment az életedvem.lehet rajtam segíteni?kezdem feladni.Korábban jártam pszichologusnál de semmit nem segített.

Kedves Zsolt!

Érdemes lenne felkeresni egy pszichiáter szakorvost és valamilyen gyógyszeres támogatást kérni az erős depressziós tünetekre. Fel tudja keresni a területileg illetékes Pszichiátriai Gondozót vagy akár magán úton is tud segítséget kérni.

Krízis esetén hívja az ingyenesen elelérhető lelki elsősegély hívószámot a 116-123-as elérhetősgen.

Üdvözlettel,

Bánfalvi-Micskei Orsolya Krízishelyzetek / 2023.11.15.

Szép napot!
Nagyon érdekes problémával fordulok Önökhöz, ugyanis szerintem pszichés dolog áll a háttérben. Körülbelül 5-6 évvel ezelőtt volt az első ilyen eset velem aztán most körülbelül 1 éve egyre többször fordul elő. Régebben a lázhoz kötöttem ugyanis miután ezt tapasztaltam mindig belázasodtam rá maximum egy napra, viszont azóta láz nem kiséri ezt a dolgot.Nehéz leírni mit érzek viszont megpróbálom, főként a körülöttem lévő hangokra hat ki az érzés. Pár percig tart és ekkor akarmilyen kis hangot, zörejt, beszédet, a saját beszédemet is, erőszakosnak érzem, illetve az agyam úgy fogja fel mintha ezek gyorsan történnének, idegből. Ez még amikor először kb 5 éve tapasztaltam főként félelmet keltet bennem, azóta viszont nagyon zavaró és főként ideges leszek tőle, nem is magától a jelenségtől, hanem azért mert nem értem hogy miért történik.

Kedves Zalán!

Köszönjük a levelét!

Leírása alapján nehéz meghatározni a problémát, emiatt mindenképp ajánlanám Önnek pszichiáter felkeresését mihamarabb!

Üdvözlettel:

Gór Dóra

Egyéb / 2023.11.15.