Pszichológus válaszol

Kérdezzen pszichológusainktól

Maximális terjedelem: 1000 karakter!
0/1000

Ha olyan problémája van, amit néhány mondatban meg tud fogalmazni és úgy gondolja, hogy egy e-­mail terjedelmű válasz is iránymutatást tud adni Önnek, kérjük írja meg kérdését és a válasszal együtt (moderálás után) megjelenítjük azt oldalunkon.

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy az írásos, online pszichológiai tanácsadás nem egyenértékű a pszichológiai vizsgálatra (videobeszélgetés vagy személyes találkozás során létrejövő első interjúra) alapozott szakvéleménnyel, kizárólag a problémafelvetés alapján a szakemberben keletkező benyomásokat és annak személyes véleményét tükrözi. Ez tehát nem minősül pszichológiai tanácsadásnak vagy javaslatnak! A hozzászólás elküldésével Ön automatikusan hozzájárul ahhoz, hogy kérdése a válasszal együtt (egyéb adat nélkül, névtelenül) oldalunkon megjelenjen, ezért kérjük, hogy ha anonim szeretne maradni, akkor a levél szövegébe ne írjon nevet, vagy más beazonosítható adatot. Köszönjük, hogy tapasztalatai megosztásával másoknak is segít: támogatást és reményt ad. A hozzászólás megírásához és a korábbi kérdések és válaszok eléréséhez lejjebb kell görgetni.

A pszichológus válaszol rovatban a válaszadás ingyenes és 15 munkanapon belül történik.

Felhívjuk figyelmét, hogy nem a beküldés sorrendjében válaszolunk a megkeresésekre. A kérdés és válasz megjelenéséig szükséges várakozási idő a választott pszichológus élérhetőségétől függően változik. Amennyiben az Ön által választott szakember egy napon belül nem tudja megválaszolni kérdését, másik kolléga segítségére számíthat.

Személyes konzultáció

Ha négyszemközt
szeretne beszélni…

… ellenőrzött, megbízható pszichológusaink valamelyikével, az adott szakember adatlapján oldasható árak befizetése után tudja ezt megtenni. Pszichológsainkkal tehát online is konzultálhat az általuk megadott időpontokban. Gyermeknevelési kérdésekben is szívesen állunk a rendelkezésére.

Sürgős esetben (például öngyilkossági krízis esetén) az alábbi linken elérhető lelki elsősegély telefonszámokon kaphat azonnali segítséget.

szakembereink

Gyakran felmerülő kérdések

Kérdezési szabályzat

1, A kérdés szövegébe kérjük, hogy ne írjon olyan adatot, ami kizárja, hogy, a kérdézés anonim maradhasson.

2, Egy ember egy alkalommal egy kérdést csak egy pszichológusnak küldhet el.

3, Ugyan annak a pszichológusnak lehet válaszolni ezután is, utalva a korábbi levelezésre.

4, Érdemes tudni, hogy a hosszas levélváltások szakmai szempontból kerülendők.

Miért kapom azt a választ, hogy keressek fel pszichológust, ha ezt már megtettem, hiszen azért írok Önöknek levelet?

Az emberek többsége konkrét kérdésre konkrét választ vár, ám a lelki problémák sajnos természetük miatt bonyolultabbak, ezért képtelenség egyértelműen válaszolni az ilyen jellegű kérdésekre. Minden ember más és más és egy adott probléma (pl. párkapcsolati konfliktus vagy válás, gyermeknevelési nehézség) kialakulásához is teljesen egyéni utak vezetnek. Ezért nem érdemes általánosítani. Hiszen ami az egyik embernek beválik, a másiknak egyáltalán nem biztos, hogy be fog.

Egy-egy hozzászólás elolvasása után egy tapasztalt pszichológus el tudja dönteni, hogy valószínűleg elegendő lehet-e egy néhány soros válasz. Néhány átgondolandó, önismereti témájú kérdés megfogalmazása, vagy mindenképp négyszemközti konzultáció szükséges a nehézség megoldásához. Persze nem kellemes azt olvasni, hogy keressünk fel egy szakembert, de vannak olyan helyzetek, amikor nem érdemes az egyéni megoldásokkal bajlódni, mert az nagy valószínűséggel több kárt okozna, mint hasznot.

Miért van az, hogy nem kapok konkrét tanácsot?

Igen gyakori igény, hogy a kérdező konkrét tanácsot, vagy javaslatot vár, a válaszlevélben véleményformálásra kéri a pszichológust. Ez két tényező miatt lenne igen veszélyes: az első, hogy az írásos kommunikáció csak felszínes benyomások alkotását teszi lehetővé a szakember számára. Egy levélváltás alapján nagyon könnyű félreérteni valamit, mind a pszichológus, mind az olvasó részéről. Elég lehet ehhez egy nem jól megválasztott szó, vagy pontatlanul megfogalmazott mondat. Erre a problémára jó megoldás lehet egy négyszemközti beszélgetést kérni a pszichológustól, közösen átgondolni a téma kapcsán felmerülő kérdéseket. A videohívás információtartalma jóval magasabb, ráadásul lehetőség van azonnal reagálni, visszakérdezni egy-egy kétértelmű szituációban. A másik ok, hogy egy magára valamit is adó pszichológus nem ad tanácsot

Hosszú-hosszú tanulmányok és empátia ide vagy oda, senki sem tudhatja jobban azt, hogy mi magunk mit élünk át, mire van szükségünk, mint mi magunk. A saját kérdéseinkre ezért leghatékonyabban mi magunk tudjuk megtalálni a számunkra megfelelő válaszokat. A pszichológus szerepe ebben az, hogy megfelelő kérdéseket tegyen fel, visszajelzéseivel segítse a problémahelyzet átgondolását. A nehézséghez kapcsolódó vágyak és érzelmek megfogalmazását, megértését. A terápiás kapcsolat elmélyülését. A tapasztalat azt mutatja, hogy egy rendszeres konzultáció sorozat segítségével általában még a legreménytelenebb helyzetéből is talál kiutat a kliens. (Ez azonban nem megy írásban.)

Csak a diagnózis a kérdésem, miért nem mondják meg?

Igen gyakran előfordul, hogy diagnózissal kapcsolatban kérnek tőlünk állásfoglalást. A diagnózis alkotás azonban egy igen komplex, meglehetősen idő és erőforrás igényes feladat, amely mindenképpen személyes találkozást kíván a diagnózist váró klienssel. Ennek menete általában az, hogy a pszichológus először egy beszélgetést (ún. diagnosztikus első interjút) készít, melynek során a probléma forrásával kapcsolatos hipotéziseket (feltételezéseket) fogalmaz meg a saját maga számra. Ezeket aztán különféle pszichológiai tesztek segítségével teszteli. Ezek lehetnek kérdőíves, vagy úgynevezett projektív tesztes eljárások. Utóbbiaknál a kérdésekre adható válaszok teljesen egyéniek, ezeket a szakember sokféle szempont alapján osztályozza és ezután a szakmai standardok alapján értékeli ki. Ez tehát egy hosszú és bonyolult folyamat, melyet minimálisan klinikai szakpszichológus végzettségű szakember végezhet el.

Érdemes azt hangsúlyozni, hogy egyetlen pszichológiai teszt kitöltése sem ad önmagában diagnózist. Ha tehát kitölti valamelyik kérdőívet az oldalunkon, abból legfeljebb a lelki probléma gyanúja és szakember felkeresésének szükségessége merülhet fel, semmiképpen sincs oka az ijedtségre. Az a célunk ezzel a szolgáltatással, hogy egy objektv mérőeszköz segítségével jobban megismerhesse önmagát.

Azért mondják, hogy keressek fel egy pszichológust, mert pénzt akarnak rólam legombolni!

Tény, hogy a pszichológusok is pénzből élnek, a boltban nekünk is ugyan úgy kell fizetnünk az alapvető élelmiszerekért, mint bárki másnak. Ezért tehát nem dolgozhatunk ingyen. Abban viszont nagyon szerencsések vagyunk, hogy olyan hivatást űzhetünk, amivel hatékony segítséget tudunk nyújtani a minket megkereső klienseknek lelki problémák esetén. Gyakran nagyon nehéz helyzetben levő, elkeseredett levélírók keresnek meg bennünket. Sokaknak igen nehéz már az is, hogy megfogalmazzák kérdésüket és hogy egy nyilvános fórumon feltegyék azokat. Ezért aztán könnyen előfordul, hogy a kapott válasszal kapcsolatban csalódniuk kell. Ahogy fentebb kifejtettük, az írásos keretek azonban jelentősen korlátozzák a kommunikációt. Szükség esetén lehet reagálni a válaszainkra, később, vagy más kérdésben is szívesen állunk a kedves olvasók rendelkezésére. Amiben tudunk, segítünk, az ingyenes fórumukon is, de ez nem minden probléma esetén elég. Szakembereink legtöbbszörn azért nem reagálnak részletesen a megkeresésekre, mert sokszor tévútra vinne a hosszúra nyúlt reakció. Van amikor csak javasolt, máskor megkerülhetetlen klinikai szakpszichológus/pszichiáter szakember személyes felkeresése (péládul önsértő magatartás, vagy személyiségzavarok esetén). A nyilvános kérdezéssel minden kedves Kérdezőnk sok más elkeseredett embernek segít a hozzászólásával. Sokszor már az is nagy dolog, hogy azt érezzük: nem vagyunk egyedül a problémánkkal.

Mire jó akkor az írásos online pszichológiai tanácsadás?

Az online tanácsadás sajnos nem csodaszer. Az írásos pszichológus válaszol rovatnak megvannak a maga korlátai és a előnyei is. Meg kell értenünk, hogy a lelki problémák kezelésére nincsen azonnali és hosszú távon is működő megoldás. A legjobb, ha mindent alaposan átgondolunk, megértünk. Írásos válaszaink segíthetnek elindulni egy mélyebb önismeret és sikeresebb életvezetés felé vezető úton. Ha átmeneti elakadásról, vagy egy-egy kevésbé bonyolult konfliktushelyzetről, esetleg átmeneti elbizonytalanodásról van szó, pszichológus válaszol rovatban adott válaszaink hatékony megoldást jelenthetnek. Vannak azonban olyan esetek, amikor szakszerűbb segítségre, négyszemközti konzultációra, vagy személyes pszichoterápiás kezelésre van szükség. Akkor is, ha nehéz ezt elfogadni. A probléma felismerése és elfogadása az első lépést jelentheti a változás felé vezető úton!

kiskoromtól kezdve zárkózott vagyok kerülöm az emberek társaságát valamint depresszió ès szorongás van rajtam urrá kèzremegès is előfordul de volt olyan hogy öngyilkos akartam lenni ès sokszor èrzem azt hogy nem vagyok jó senkinek nen èrek semmit

Kedves Károly!

Érdemes lenne a fenti tünetekkel kapcsolatban mindenképpen felkeresni egy pszichiáter szakorvost, illetve pszichoterápiás folyamatba kezdeni.

Ha öngyilkossággal kapcsolatos gondolatai vannak, akkor mindenképp kérjen segítséget! Éjjel-nappal ingyen hívható a 116-123 lelkielsősegély-szolgálat. A telefonos lelkisegély szolgálatok azért jöttek létre, hogy ezekben a beszűkült helyzetekben segítsenek. Sokszor egyetlen beszélgetés is elég, hogy elinduljon valaki felfelé a gödör aljáról.

Üdvözlettel,

Micskei Orsolya Személyiségzavarok / 2022.01.21.

Tisztelt Címzett!
Röviden és érthetően próbálom leírni a történetem. 2019-ban “lebuktam” a férjem előtt egy Nem általam létrehozott facebookkal. Ezt a facebookot nem arra használtam, hogy én valakivel beszéljek, szimplán ott volt, beléptem, lapozgattam, ingatlanos oldalr kerestem fel. De semmi más nem törtent. En 2 éve próbálom bebizonyítani, hogy senkivel nem beszélgettem, nem jelentett számomra semmit. Azt is megértem, hogy félreérhető volt, és tudom, hogy hibát követtem el. De egy félreértés miatt nem szeretném, ha a családom rámenne. És azt mondta a párom, akkor bocsájt meg, ha elárulom kivel beszélgettem. De ezt nem fogom tudni neki megtenni, mert senkivel nem beszéltem. Mindig hüseges voltam. Nem tudom, hogyan tudnám bebizonyítani neki h semmi nem volt. Felajánlottam, hogy hazugságvizsgáló alá vetem magam, de nem hisz benne, azt is hogy keressünk fel szakembert, de a válasz, ha elárulom kivel beszéltem. Mi tévő legyek? Hogyan bizonyítsam be azt, ami nem történt meg? Köszönöm!

Kedves Ágnes!

Próbáljanak meg leülni ketten, és beszélni erről a helyzetről. Kérdezze meg tőle, hogy mi az oka annak, hogy nem fogadja el azt válaszként, amit Ön mond, vagy mit adna neki, ha tudna egy nevet. Mire lenne szüksége ahhoz, hogy higgyen Önnek vagy rendezni tudják a helyzetet.

A probléma megoldásához mindenképpen érdemes lenne szakemberhez fordulni!

Üdvözlettel,

Micskei Orsolya Párkapcsolati problémák / 2022.01.21.

Az lenne a problémám hogy a párom, akivel már 10 hónapja élek együtt. A családom is szereti. És engem is szeret. Nagyon boldogok vagyunk. Édesapám kint dolgozik Németországba. És anyámnak van egy szeretője. Akit a párom kinem állhat. De úgy hogy látszik is rajta. És ha próbálok a párommal beszélni akkor csak veszekszik ez ügyben. Édesanyám is észrevette. És azt kéri beszéljek vele vagy különben kifogja utálni a párom. De én már nem tudom mit csináljak mert tudom ha megpróbálnák vele beszélni csak vita lenne. Nem akarom hogy a család kiutálja vagyis édesanyám mert eddig nagyon jól megvoltunk. Nem tudom mit tegyek. És édesanyám áll se tudok nagyon erről beszélni

Kedves Aranyhal!

Köszönjük a kérdését!

Érezhető leveléből, hogy emiatt a konfliktus miatt elég negatív a légkör, s ez legtöbbször Önön csapódhat, aki nem is résztvevője a helyzetnek. Érdemes lenne a párjával arról beszélnie, hogy próbáljanak a saját kapcsolatukra, dolgaikra koncenrálni, s ne a szülei kapcsolatát próbálják orvosolni, hiszen ez az Önön számára megoldhatatlan, amíg a szülei ezt nem szeretnék megoldani. Emellett ez az Önök kapcsolatára is negatív hatással lehet. Másrészt érdemes lenne édesanyjával is beszélnie arról, hogy Önöknek mit jelent ez a teher, amit az ő titka miatt hordoznak, és hogy ez milyen konfliktust okoz önmagukban és a párjával való kapcsolatában is.

Üdvözlettel:

Gór Dóra

Stressz / 2022.01.21.

Üdvözlöm!
2ève kezdődött az egèsz amikor spontan elvetèltem, onnantól kezdve fáj az alhasam több vizsgalaton keresztül mentem eddig nem talaltak semmi elváltozást azóta cisztasodok is babát is nehèz igy újra vállalni.Viszont nem kèpzelem be mert mai napig előjön ès látszik is mikor jobb oldalt kipuklisodik az alhasam,aztan a fajdalomtol ès hogy nem talaltak az okat sokszor rèmísztő volt hogy mitől lehet,a szorongastol és az aggódastol valoszínű az emèsztèssel is lettek gondok mert annyira fajtak a beleim hogy nem nagyon tudtam enni ezáltal lefogytam,-17kg jelenleg 42 kg vagyok.Mára már tudok enni csak olyan adaggal nem tudom megterhelni és nehéz a hízás is.Sok bántást kapok hogy vèkony lettem,csaladban többen szekálnak hogy egyek, mikor-mennyit ez mèg inkább stresszel hogy nem hadjak hogy annyit egyek amennyi jol esik szorongok emiatt. Nem tudom hogy lehetne elengedni ès a lelkemet egyensulyba hozni mert tudom hogy amiatt sem hízom barmennyit fogok enni.
Válaszukat köszönöm!

Kedves Orsolya!

Köszönjük a levelét!

Orvosi szempontból mindenképp különös eset, amit érdemes részletes vizsgálatokkal megnézni. Írta, hogy több vizsgálaton is volt már, de nem tudom, hogy teljes körű nőgyógyászati, endokrinológiai és gasztroenterológiai szempontból is megvizsgálták-e. Továbbá a spontán vetélés oka is kérdéses, melyre érdemes lehet választ találni. A tünetei miatt megjelenő étkezési problémák és az étkezéstől való félelem tekinthető természetes reakciónak, viszont az egészségügyi állapotára mindenképp negatív hatással van. Emiatt ajánlanám mindenképp pszichológus felkeresését, akivel közösen dolgozhatnának a félelmein, az étkezésen és az esetleges gyászon. Módszerek tekintetében hipnoterapeuta felkeresését javasolnám.

Üdvözlettel:

Gór Dóra

Stressz / 2022.01.21.

Üdvözlöm.
Van egy 7 éves lányom akinek külön szobája lett. Nehezen alszik egyedül, nagyon kötődünk egymáshoz ,most próbáljuk szoktatni. Van egy dolog ami idegesít engem. A plüss játékokat megfordîtsa , fal felé árvák ,hogy ne nézzék őt, mert csúnyán néznek rá. Szeretném megkérdezni, hogy ez normális? Köszönöm szépen a válaszát. Erika

Kedves Erika!

Köszönjük levelét!

Megértem, hogy aggasztja kislánya megnyilvánulása.

Azt írja levelében, hogy erős a kötődésük és ha jól értem, most vannak a közös alvásról való  leszoktatás folyamatban. Úgy gondolom ez szorongással tölti el a kislányát és ezért érzi, hogy csúnyán néznek rá a plüssállatok. Érdemes lenne beszélgetnie vele arról, ő hogyan éli meg a külön szobába való “átköltözést”, milyen félelmei, gondolatai vannak elalvás előtt, sőt, ha igényli, ki is lehet pakolni (átmenetileg) a plüssállatokat. Hatékony lenne ha felszínre jönnének ilyen módon a negatív érzései.

Arról is beszélhetnek, hogy mi a pozitív abban, hogy külön szobában alszik már. Ha igényli legyen mellette elalváskor, ugyanakkor érezze azt, hogy bármikor szólíthatja anyut/aput és erre van reakció, megnyugtatás. Kereshetnek egy olyan kedvenc alvótársat, kedvenc párnát ami egy átmeneti tárgyként pótolhatja az Ön közelségét és ami megnyugtató számára.

Ezek által kialakítható, hogy biztonságban érezze magát a kislánya akkor is ha Ön nincs közvetlenül mellette.

Ha nem enyhülnek a szorongások, keressék fel az iskolapszichológust ahol négyszemközt beszélhetnek a problémáról.

Kitartást kívánok Önöknek, üdvözlettel, 

Kovács Zsuzsanna Gyermeknevelési nehézségek / 2022.01.20.

Tisztelt Pszichológus! 24 éves nő vagyok, a párom 23, két éve vagyunk együtt, 1 éve együtt élünk.Mindketten két egyetemre is járunk, és dolgozunk is. Az utóbbi időben (11 napja) a párom nem kívánja a szeretkezést, ami kezd kétségbe ejteni, mert korábban mindennapos volt. Ha kérdezem, csak azt mondja, hogy stresszes, és majd megoldja. Számomra nagyon furcsa, hogy elzárkózik, mert egyébként mindig ő kezdeményezi a problémák megbeszélését és nem szereti a kimondatlan dolgokat. Tény, hogy sokat dolgozik, mégsem érzem teljesen indokoltnak, hogy ennyire megviseli. Gondoltam, hogy esetleg 3. Személy van a dologban, de ezt nem tartom valószínűnek, mert azt mondaná (nagyon őszinte). Segítséget szeretnék kérni, hogy hogyan viselkedjek vele. Távolodjak, hátha a elkezdek hiányozni neki, vagy támogassam, hátha tényleg stresszes vagy erőltessem a kommunikációt.Utóbbi esetében mindig bezárkózik és kerülni akarja a témát, így félek, hogy csak még több nyomást helyezek rá, és csak nehezítem a dolgot.

Kedves Kérdező,

Levele alapján úgy gondolom, hogy érdemes lenne a párját támogatni abban, hogy szakemberhez forduljon, ha a problémáiról nem szeretne Önnel beszélni. Egy idegen szakembernek valószínűleg könnyebben megnyílna.

Üdvözlettel:

Szabó Lili Párkapcsolati problémák / 2022.01.20.

Üdvözlöm!58 évesen teljesen céltalan az életem!Egyedül élek!Az első férjemtől elváltam,mert gyűlöltem,de már meghalt,2006-ban és még mindig gyűlölöm,vele álmodok rengeteg rosszat!!A második férjem 10 éve halt meg,Édesanyám 6 éve! A lányommal nem az igazi a kapcsolatunk,egy évben 2-3-szor találkozunk,az ő részéről muszájból!Meg akarok halni,mert egész nap csak céltalanul ülök a gép előtt!Mindennap,megcsinálok mindent amit egy tanyán szükséges,a házban,rend és tisztaság van,hogyha megölöm magam akkor ne szóljon meg senki!Eddig csak az tartott vissza,az öngyilkosságtól.hogy a lányom így is szégyell engem,mert régóta le vagyok százalékolva és nem dolgozom,és szégyen teljes lesz a számára az is ha az anyja öngyilkos lesz!Kapok gyógyszereket már 20 éve,járok pszichiáterhez,de ott nem történik semmi,csak a gyógyszerek ellenőrzése!Senki nem mondja meg rólam,hogy ilyen mélyen depressziós vagyok,mert nagy az önuralmam és kifelé ezt megpróbálom nem mutatni!Nem akarok tovább élni,értelmetlen!

Kedves Kérdező,

Köszönjük levelét!

Levele alapján úgy gondolom, hogy érdemes lenne a pszichiáter kezelőorvosával felvennie a kapcsolatot, s elmondania, hogy jelenleg milyen állapotban van, milyen gondolatai vannak. A gyógyszeres terápia állításában tudna ő segíteni, illetve pszichoterápiás ellátásba is tudná tovább Önt küldeni pszichológushoz.

Amennyiben otthon Önre törnének az öngyilkossággal kapcsolatos gondolatok vagy úgy érzi lelki krízisben van, az alábbi linket található telefonszámokat tudja hívni:

https://onlinepszichologus.net/app/uploads/telefonos-lelkisegely.pdf

Üdvözlettel:

Szabó Lili Céltalanság / 2022.01.20.

Jó napot kívánok
Azért írok Önnek mert sajnos stresszes életbe élek.Remeg a gyomrom van úgy hogy zsibbad a fejem.Bármi történik összerándul a gyomrom.Van amikor remegek alig kapok levegöt
Érdekkörnél hogy mit javasol?
Elöre is köszönöm Tisztelettel Zsuzsanna

Kedves Zsuzsanna,

Köszönjük levelét!

Levele és az abban leírt tünetei alapján úgy gondolom, hogy érdemes lenne felkeresnie a területileg illetékes pszichiátriai gondozót, ahol részlete első interjú felvétele után tudnának Önnek terápiás javaslatot adni.

Üdvözlettel:

Szabó Lili Félelmek és szorongások / 2022.01.20.

Kedves Doktornő/Doktor Ùr!

Az én problémám azt hiszem nem egy nagyon komoly dolog, mégis zavar egy jò ideje.
Az életem nagyjából rendben van, párommal és kutyákkal élünk harmóniában; szeretetteljes kapcsolatban.
A munkámmal jelenleg nem vagyok elégedett, sokszor eszembe jut, hogy ennél talán többre lennék hivatott. Tudom, hogy ezen valtoztatnom kell és fogok is.

A problémám a szabadidőm eltöltése és egy állandó görcs és feszültség, amivel egyszerűen nem tudok mit kezdeni. Bármit teszek, bármibe fogok bele, aminek a kikapcsolódás lenne a célja, azt érzem, hogy valami egészen mást kellene csinálnom…mintha minden csak haszontalan időtöltés lenne.

Pár hónappal ezelőtt vègbèlrepedèssel mentem orvoshoz, ez azóta is tart. Fizikálisan minden rendezett, nem kellene ennek a repedésnek fent maradnia… attól tartok, hogy ez az állandó görcs ami bennem van, ez nem engedi gyógyulni.

A kérdésem az lenne, hogy érdemes-e ezzel esetleg valamilyen terápiára járnom?

Előre is köszönöm tanácsukat!

Kedves Kérdező!

Frusztráló lehet, hogy éppen amikor kikapcsolódna, akkor nem tudja elengedni magát. Nagyon fontos feszültségszabályozás szempontjából, hogy megtalálja azokat a tevékenységeket, amelyek ki tudják kapcsolni, oldani tudják a stresszt és pihenni tud közben akár aktívan, akár passzív módon. A munkájával és a szabadidő “hasznos” eltöltésével kapcsolatos megjegyzéséből úgy tűnik, hangsúlyos az életében a teljesítmény, a hasznosság szerepe. Terápiás munka során ezzel érdemes lehet dolgozni, hogy vajon miért ilyes fontosak ezek, milyen előnyökkel és hátrányokkal jár a teljesítménnyel való intenzív foglalkozás.

A testi panaszokkal kapcsolatban azt írja, hogy a fizikai kivizsgálás megtörtént. Amennyiben orvos által megerősített, hogy fizikai okok nem állnak a panaszok hátterében, a terápiás munka során a lelki állapot és a testi panaszok alakulásának összefüggéseit érdemes elsőként megvizsgálni, elképzelhető, hogy a stressz, szorongás összefügghet velük.

Úgy gondolom pszicohlógiai konzultáció segíthet Önnek kibontani a fenti témákat.

 

Üdvözlettel,

Maróti Eszter

Céltalanság / 2022.01.17.

Üdv!
Nekem volt egy kapcsolatom még 4 hónapja ami 10 hónapig tartott. Ebben a kapcsolatban voltam életemben a legboldogabb és itt éreztem igazán hogy baromi szerelmes vagyok. Nekem ez volt a 3. Kapcsolatom de ehhez foghatót nem éreztem soha. Nagyon nehezen léptem túl rajta sőt még most ott tartok hogy csak 99%ban vagyok túl ezen. Exem még mindig életem része mert ugyan azokban a körökben mozgunk és szinte mindig össze futunk de jóban is vagyunk. Most jelenleg jött 1 hónapja az életembe egy ember aki rettenetesen szeret és tényleg ki is mutatja de én egyszerűen alig érzek bármi fajta érzelmet is mióta exem szakított velem. És egyszerűen nem tudok mit kezdeni azzal hogy van egy ember aki rettentően szeret de én nem tudom ezt olyan szinten viszonozni pedig nagyon szeretném. Nem tudom hogy most mit tegyek mert fájna ha elveszíteném ezt az embert viszont rossz hogy nem érzek iránta akkora szerelmet mint amikor exemmel voltam együtt. Ön szerint most mit kéne tennem vagy mit csináljak?

Kedves Kérdező!

Leveléből úgy tűnik 3. kapcsolatában megélhette azt, ami Önnek fontos és jó egy párkapcsolatban. Ahogy elmondja, nagyon intenzív, erős érzések kötötték volt párjához. A szakítás egy veszteségélmény, amelyet nem könnyű feldolgozni, főként úgy, hogy jelenleg is töltenek együtt időt. A szakításuk okairól, mikéntjéről nem írt, de a feldolgozásban sokat számít, hogy ki kezdeményezte a szakítást, mennyire volt érthető, elfogadható a szakítása oka, kapott-e negatív visszajelzést, mi volt az ok. Ezek tudatában lehet a kérdésen dolgozni, ebben akár pszicohlógus is segíthet. Ezen információk hiányában az alábbi alternatívák jutnak eszembe a felvázolt probléma kapcsán:

  • A szakítás ténye nincs megfelelően  megdolgozva, mely akadályozza az új párkapcsolat kiteljesedését.
  • A szakítás során olyan lelki sebeket szerzett, elutasítást élt meg, amely miatt akár tudatosan, akár tudatalatt nem szeretné kitenni magát egy újabb csalódásnak. kvázi önvédő funkcióként gátlódnak le az elmélyült érzelmek, a viszonzott szerelem.
  • Az előző kapcsolat idealizálása, melynek fényében az új kapcsolat nem tűnik megfelelőnek – a két kapcsolat összehasonlításával akár irreális elvárások vetülnek az új párkapcsolatra.

Levelében az előző párkapcsolat fénéyben vizsgálja az új kapcsolatát, azonban javaslom, hogy korábbi tapasztalatát félretéve is vizsgálja meg a jelenlegi párkapcsolatát. Néhány gondolatébresztő kérdés:

  • Mivel vagyok elégedett a párkapcsolatomban?
  • Mi az ami hiányzik?
  • Mit szeretek a páromban?
  • Mi idegesít a páromban?
  • Mit várok egy párkapcsolattól?
  • Mitől vagyok boldog párkapcsolatban?
  • Milyen párra vágyom?

Ezek végiggondolása segíthet abban, hogy tisztábban lásson. Amennyiben úgy érzi egyedül nem jut előrébb, javaslom keressen fel pszicohlógust egyéni kozultáció keretein belül!

 

Üdvözlettel,

Maróti Eszter

Párkapcsolati problémák / 2022.01.17.

Jó napot kîvánok
Olyan kerdesem lenne …nagyon el vagyok keseredve 7 eves kisfiamon Eszre vettem a napokban youtube szokott meset nezni de most Eszre vettem H vannak a meg nezendo videók kozpzz olyanok hogy ferfiak alsó nadtahban mesztelen ferfiak stb…
Beszelgettwm vele es azt mondja nem tudja mert nezi meg olyan izgalom felet erez ketfeztem H a kukacabam is erez valami furcsat azt mondta igen
Ugye nem meleg hajlama van?🙄nagyon el vagyok keseredve
En amúgy is panik beteg vagyok meg pont ez hianyzik mindenen aggódom allamdoan
Valaszat előre is köszonom
H tudom belőle ki egetni H ne ezek a dolgok erdekeljek?😓

Kedves Hölgyem!

Szeretném eloszlatni aggodalmait a kisfia esetleges homoszexualitásával kapcsolatban. Az, hogy a kisfia ilyen videókat néz semmiképp sem jó, ugyanakkor nem a homoszexualitás jele. Teljesen természetes, hogy egy hétéves gyermek érdeklődik az emberi test kinézete, működése iránt – legyen az akár a saját neme, akár az ellenkező nem. Ezt a természetes érdeklődést a megismerés vágya táplálja, nincs szexuális vágyhoz, tevékenységhez kötődő háttere.

Épp ezért nem szabad bűntudatot ébreszteni a gyermekben amiatt, hogy ilyen videókat nézett. Ugyanakkor mindent el kell követni annak érdekében, hogy ne tudjon pornográf képeket, videókat nézni az interneten, mert a pornográfiával való találkozás ebben az életkorban káros hatással lehet a gyermek pszichoszexuális fejlődésére. A pszichoszexuális fejlődés azt jelenti, hogy a gyermek születésétől kezdve egészen felnőtté válásáig különböző fejlődési szakaszokon megy át; ennek a testi és lelki érésnek a folyamatában alakul ki, hogy hogyan gondolkodik a saját testéről, a saját szexualitásáról és nemi szerepeiről. Ha ez a természetes folyamat valahol elakad, az zavart okozhat.

Fontos tehát annak elkülönítése, hogy a gyermek természetes érdeklődése a saját teste és a vele azonos neműek teste iránt, vagy akár a másik nem iránt ebben az életkorban természetes, de a nyílt szexuális tevékenységgel, pornográfiával való találkozás nem az!

Javaslom, hogy kezdjenek el beszélgetni az emberi test működéséről, akár nézegessenek együtt olyan könyveket, amelyek a gyermek életkorának megfelelő szinten mutatják be az emberi testet, beleértve a nemi szerveket is.

Továbbá javaslom valamelyik “szülői felügyelet” program telepítését arra az elektronikus eszközre, amit a gyermek rendszeresen használ. Ezek szűrik, hogy melyek a gyermekek számára engedélyezett tartalmak, illetve időkorlátot is beállíthat, hogy milyen felületet mennyi ideig használhat a gyermek naponta.

Üdvözlettel:

Györe Rita Egyéb / 2022.01.17.

7 éves gyermekem nagypapájánqk lesz a temetése. Okozhat valami lelki problémát a gyereknek a temetés? Én személy szerint nem szeretném ,ha temetésen venne részt. Szerintem még kicsi ahhoz. Köszönöm előre is a válaszát.

Kedves Kérdező,

Köszönjük levelét!

Az alábbi blogbejegyzéseinkben találhat információt a gyermeki gyászról, érdemes elolvasnia, a döntésben tudna segíteni Önnek:

Hogyan segíthetünk gyermekünknek a gyászban?

Rituálék szerepe az emlékezésben – 7 lehetőség, hogy segítsünk a gyermeknek a veszteséggel való megküzdésben

Üdvözlettel:

Szabó Lili Gyász / 2022.01.15.

Tisztelt Dr.Nő,

Az életünk férjemmel nem egyszerű mert neki van egy alapbetegsége ami miatt én folyamatosan az elvesztésétől rettegek. Jelenleg dialízisre jár már 4 éve és várjuk a csodát az életünkben, hogy majd csörög a telefon és kap új vesét. Amióta a tizen éve kapott vese leállt és újra dialízisre jár sokat volt korházban, sokszor műtötték, sokszor volt rosszul, töltöttünk már jó pár órát sürgősségin stb
Nagyon sokáig próbáltam erős lenni és társa mindenben de jelenleg úgy érzem elfogytam és talán depressziós lettem. Folyamatosan sírok, félek elveszítem, már reggelente nincs erőm felkelni.
A szememben Ő egy igazi hős,közel sem ilyen negatív mint én, időként még Ő tartja bennem a lelket.
Nagyon szeretne már gyermeket is de én bizonytalan jövőképünk miatt nem merem.
Próbáltam szakembert keresni itt Szolnokon de egyszerűen mind azt mondja nem tud új pácienst fogadni.Jelenleg Remotivval próbálom átvészelni a napokat de úgy érzem csak mélyebbre merülök.
Hogyan tudnék jobban lenni?

Kedves Kérdező,

Köszönjük levelét!

Levele és tünetei alapján úgy gondolom, hogy érdemes lenne a területileg illetékes pszichiátriai gondozót felkeresnie, ahol meg tudnák vizsgálni, hogy az átélt szorongás és hangulatzavar milyen mértékű Önnél, s milyen kezelést javasolnának Önnek.

Üdvözlettel:

Szabó Lili Félelmek és szorongások / 2022.01.15.

18 éves vagyok. Van egy 9 hónapos kapcsolatom.Nagyon jó a kapcsolatom. Szüleim is szeretik a párok. Egyébként 5 hónapja össze is költöztünk. De valamiért nem tudok benne megbízni, nem tudom az okát. Még amikor össze jöttünk, kB 2 hete lehettünk együtt amikor irogatott egy másik lánynak,úgy ahogy nekem. És ez rá 2 hónappal derült ki. Igaz akkor már nem beszélgetett a lánnyal. Egy lánnyal se. És elvileg megbánta. És azt a kis incidenst megbocsájtottam neki.Azóta a kezemet is megkérte. Valamiért mégse bízok benne 100%-osan.ami miatt lehet kicsit depressziós is vagyok. Nagyon szeretem őt és nem akarom elveszitteni amiatt mert nem bízok benne. Szeretnék benne bízni de valamiért nem megy

Kedves Kérdező,

Köszönjük levelét!

Levele alapján úgy gondolom, hogy több időnek kellene eltelnie ahhoz, hogy ez az esemény le tudjon ülepedni Önben. Amennyiben néhány hónap múlva is kétségeket tapasztal, érdemes lenne párkonzultációs ülésen részt venni a történtek átbeszélése miatt.

Üdvözlettel:

Szabó Lili Párkapcsolati problémák / 2022.01.15.

Jónapot ! Én az indulataimat szeretném megtanulni kezelni valamint illetve hogy ha a párom találkozzik a barátaival 1-2 órára ne legyek ideges ne hisztizzek stb ..
Tisztelettel  Ágnes

Kedves Ágnes,

Önismereti munka során lehetne a probléma mögé nézni, illetve ha nem szeretne egyéni terápiába járni, érdemes lenne indulatkezelési tréningen részt vennie, többféle tréning közül lehet választani manapság, javaslom, nézzen körül az interneten.

Üdvözlettel:

 

Szabó Lili Indulatkezelési problémák / 2022.01.15.