Pszichológus válaszol

Kérdezzen pszichológusainktól

Ha olyan problémája van, amit néhány mondatban meg tud fogalmazni és úgy gondolja, hogy egy e-­mail terjedelmű válasz is iránymutatást tud adni Önnek, kérjük írja meg kérdését és a válasszal együtt (moderálás után) megjelenítjük azt oldalunkon.

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy az írásos, online pszichológiai tanácsadás nem egyenértékű a pszichológiai vizsgálatra (videobeszélgetés vagy személyes találkozás során létrejövő első interjúra) alapozott szakvéleménnyel, kizárólag a problémafelvetés alapján a szakemberben keletkező benyomásokat és annak személyes véleményét tükrözi. Ez tehát nem minősül pszichológiai tanácsadásnak vagy javaslatnak! A hozzászólás elküldésével Ön automatikusan hozzájárul ahhoz, hogy kérdése a válasszal együtt (egyéb adat nélkül, névtelenül) oldalunkon megjelenjen, ezért kérjük, hogy ha anonim szeretne maradni, akkor a levél szövegébe ne írjon nevet, vagy más beazonosítható adatot. Köszönjük, hogy tapasztalatai megosztásával másoknak is segít: támogatást és reményt ad. A hozzászólás megírásához és a korábbi kérdések és válaszok eléréséhez lejjebb kell görgetni.

A pszichológus válaszol rovatban a válaszadás ingyenes és 7 munkanapon belül* történik

Felhívjuk figyelmét, hogy nem a beküldés sorrendjében válaszolunk a megkeresésekre. A kérdés és válasz megjelenéséig szükséges várakozási idő a választott pszichológus élérhetőségétől függően változik. Amennyiben az Ön által választott szakember egy napon belül nem tudja megválaszolni kérdését, másik kolléga segítségére számíthat.

* kivéve hétvégén és ünnepnapokon

Személyes konzultáció

Ha négyszemközt
szeretne beszélni…

… ellenőrzött, megbízható pszichológusaink valamelyikével, az adott szakember adatlapján oldasható árak befizetése után tudja ezt megtenni. Pszichológsainkkal tehát online is konzultálhat az általuk megadott időpontokban. Gyermeknevelési kérdésekben is szívesen állunk a rendelkezésére.

Sürgős esetben (például öngyilkossági krízis esetén) az alábbi linken elérhető lelki elsősegély telefonszámokon kaphat azonnali segítséget.

szakembereink

Gyakran felmerülő kérdések

Miért kapom azt a választ, hogy keressek fel pszichológust, ha ezt már megtettem, hiszen azért írok Önöknek levelet?

Az emberek többsége konkrét kérdésre konkrét választ vár, ám a lelki problémák sajnos természetük miatt bonyolultabbak, ezért képtelenség egyértelműen válaszolni az ilyen jellegű kérdésekre. Minden ember más és más és egy adott probléma (pl. párkapcsolati konfliktus vagy válás, gyermeknevelési nehézség) kialakulásához is teljesen egyéni utak vezetnek. Ezért nem érdemes általánosítani. Hiszen ami az egyik embernek beválik, a másiknak egyáltalán nem biztos, hogy be fog.

Egy-egy hozzászólás elolvasása után egy tapasztalt pszichológus el tudja dönteni, hogy valószínűleg elegendő lehet-e egy néhány soros válasz. Néhány átgondolandó, önismereti témájú kérdés megfogalmazása, vagy mindenképp négyszemközti konzultáció szükséges a nehézség megoldásához. Persze nem kellemes azt olvasni, hogy keressünk fel egy szakembert, de vannak olyan helyzetek, amikor nem érdemes az egyéni megoldásokkal bajlódni, mert az nagy valószínűséggel több kárt okozna, mint hasznot.

Miért van az, hogy nem kapok konkrét tanácsot?

Igen gyakori igény, hogy a kérdező konkrét tanácsot, vagy javaslatot vár, a válaszlevélben véleményformálásra kéri a pszichológust. Ez két tényező miatt lenne igen veszélyes: az első, hogy az írásos kommunikáció csak felszínes benyomások alkotását teszi lehetővé a szakember számára. Egy levélváltás alapján nagyon könnyű félreérteni valamit, mind a pszichológus, mind az olvasó részéről. Elég lehet ehhez egy nem jól megválasztott szó, vagy pontatlanul megfogalmazott mondat. Erre a problémára jó megoldás lehet egy négyszemközti beszélgetést kérni a pszichológustól, közösen átgondolni a téma kapcsán felmerülő kérdéseket. A videohívás információtartalma jóval magasabb, ráadásul lehetőség van azonnal reagálni, visszakérdezni egy-egy kétértelmű szituációban. A másik ok, hogy egy magára valamit is adó pszichológus nem ad tanácsot

Hosszú-hosszú tanulmányok és empátia ide vagy oda, senki sem tudhatja jobban azt, hogy mi magunk mit élünk át, mire van szükségünk, mint mi magunk. A saját kérdéseinkre ezért leghatékonyabban mi magunk tudjuk megtalálni a számunkra megfelelő válaszokat. A pszichológus szerepe ebben az, hogy megfelelő kérdéseket tegyen fel, visszajelzéseivel segítse a problémahelyzet átgondolását. A nehézséghez kapcsolódó vágyak és érzelmek megfogalmazását, megértését. A terápiás kapcsolat elmélyülését. A tapasztalat azt mutatja, hogy egy rendszeres konzultáció sorozat segítségével általában még a legreménytelenebb helyzetéből is talál kiutat a kliens. (Ez azonban nem megy írásban.)

Csak a diagnózis a kérdésem, miért nem mondják meg?

Igen gyakran előfordul, hogy diagnózissal kapcsolatban kérnek tőlünk állásfoglalást. A diagnózis alkotás azonban egy igen komplex, meglehetősen idő és erőforrás igényes feladat, amely mindenképpen személyes találkozást kíván a diagnózist váró klienssel. Ennek menete általában az, hogy a pszichológus először egy beszélgetést (ún. diagnosztikus első interjút) készít, melynek során a probléma forrásával kapcsolatos hipotéziseket (feltételezéseket) fogalmaz meg a saját maga számra. Ezeket aztán különféle pszichológiai tesztek segítségével teszteli. Ezek lehetnek kérdőíves, vagy úgynevezett projektív tesztes eljárások. Utóbbiaknál a kérdésekre adható válaszok teljesen egyéniek, ezeket a szakember sokféle szempont alapján osztályozza és ezután a szakmai standardok alapján értékeli ki. Ez tehát egy hosszú és bonyolult folyamat, melyet minimálisan klinikai szakpszichológus végzettségű szakember végezhet el.

Érdemes azt hangsúlyozni, hogy egyetlen pszichológiai teszt kitöltése sem ad önmagában diagnózist. Ha tehát kitölti valamelyik kérdőívet az oldalunkon, abból legfeljebb a lelki probléma gyanúja és szakember felkeresésének szükségessége merülhet fel, semmiképpen sincs oka az ijedtségre. Az a célunk ezzel a szolgáltatással, hogy egy objektv mérőeszköz segítségével jobban megismerhesse önmagát.

Azért mondják, hogy keressek fel egy pszichológust, mert pénzt akarnak rólam legombolni!

Tény, hogy a pszichológusok is pénzből élnek, a boltban nekünk is ugyan úgy kell fizetnünk az alapvető élelmiszerekért, mint bárki másnak. Ezért tehát nem dolgozhatunk ingyen. Abban viszont nagyon szerencsések vagyunk, hogy olyan hivatást űzhetünk, amivel hatékony segítséget tudunk nyújtani a minket megkereső klienseknek lelki problémák esetén. Gyakran nagyon nehéz helyzetben levő, elkeseredett levélírók keresnek meg bennünket. Sokaknak igen nehéz már az is, hogy megfogalmazzák kérdésüket és hogy egy nyilvános fórumon feltegyék azokat. Ezért aztán könnyen előfordul, hogy a kapott válasszal kapcsolatban csalódniuk kell. Ahogy fentebb kifejtettük, az írásos keretek azonban jelentősen korlátozzák a kommunikációt. Szükség esetén lehet reagálni a válaszainkra, később, vagy más kérdésben is szívesen állunk a kedves olvasók rendelkezésére. Amiben tudunk, segítünk, az ingyenes fórumukon is, de ez nem minden probléma esetén elég. Szakembereink legtöbbszörn azért nem reagálnak részletesen a megkeresésekre, mert sokszor tévútra vinne a hosszúra nyúlt reakció. Van amikor csak javasolt, máskor megkerülhetetlen klinikai szakpszichológus/pszichiáter szakember személyes felkeresése (péládul önsértő magatartás, vagy személyiségzavarok esetén). A nyilvános kérdezéssel minden kedves Kérdezőnk sok más elkeseredett embernek segít a hozzászólásával. Sokszor már az is nagy dolog, hogy azt érezzük: nem vagyunk egyedül a problémánkkal.

Mire jó akkor az írásos online pszichológiai tanácsadás?

Az online tanácsadás sajnos nem csodaszer. Az írásos pszichológus válaszol rovatnak megvannak a maga korlátai és a előnyei is. Meg kell értenünk, hogy a lelki problémák kezelésére nincsen azonnali és hosszú távon is működő megoldás. A legjobb, ha mindent alaposan átgondolunk, megértünk. Írásos válaszaink segíthetnek elindulni egy mélyebb önismeret és sikeresebb életvezetés felé vezető úton. Ha átmeneti elakadásról, vagy egy-egy kevésbé bonyolult konfliktushelyzetről, esetleg átmeneti elbizonytalanodásról van szó, pszichológus válaszol rovatban adott válaszaink hatékony megoldást jelenthetnek. Vannak azonban olyan esetek, amikor szakszerűbb segítségre, négyszemközti konzultációra, vagy személyes pszichoterápiás kezelésre van szükség. Akkor is, ha nehéz ezt elfogadni. A probléma felismerése és elfogadása az első lépést jelentheti a változás felé vezető úton!

Nagyon nem értem mit értek az alatt hogy jövőm kérdése hosszú elmagyarázni de egy hivason belül el tudom magyarázni

Kedves Kérdező,

Köszönjük levelét!

Nehéz pontosan leírni, hogy miről is szólhat ez a mondtad, hiszen a szövegkörnyezetet fontos lenne ismerni hozzá. De érdemes lenne az alábbi cikkünket elolvasni, ami talán megmagyarázhatja a hivatástudat jelentőségét:

A hivatásunk milyen összefüggésben áll lelki egészségünkkel?

Üdvözlettel:

Szabó Lili Egyéb / 2019.12.10.

Jo napot kivanok
A nevem Brigitta lenne egy problemam amit nem tudok hova tenni…
Van egy ferjem akivel 10eve vagyunk egyutt…van ket gyerekünk egy fiu aki 8eves es egy lany aki 3
A 10evbol 4et nagyabol kulon töltöttünk a párommal mivel o külföldön dolgozot…na mar most ez ido alatt tobb alkalom volt hogy félreléptem es megcsaltam ot…hianyzot a szeretet a szerelem a torodes
Azota nem tudok megallni
Ez ev júniusában haza jott vegleg es most ithon dolgozik es ugy erzem h ezzel megfojt engem nem tudom elfogadni hogy ithon van nem tudok megbarátkozni a gondolattal
Nem tartom vonzónak es a szexuális eletunk is csak kényszer
Fojton mas ferfiak társaságát keresem es arra vagyom h valaki szeressen
Ugy erzem h szomjas a lelkem a torodesre szeretetre szerelemre egy ölelésre egy szep szóra.
Nem tudom megallni hogy ne beszeljek ne keressem mas ferfi tarsasagat mindamellett hogy tudom hogy amit csinalok nem jo
Ezert kerem az on véleményét hogy erdemes e lenne pszichológushoz fordulnom ezzel vagy nincs koze a pszichológiának
Válaszát elore is köszönöm

Kedves Brigitta!

Igen, szerintem lenne értelme pszichológushoz fordulnia és közös munkával átgondolniuk, hogy a szeretetet, amire vágyik megkaphatja-e a párjától. Mik azok a dolgok, amik ezen kívül vonzóak az Ön számára a külső kapcsolatokban?

Ha igényli, weboldalunkon keresztül tud időpontot foglalni négyszemközti online konzultációra pszichológusaink egyikével.

Üdvözlettel:

Habis Melinda Párkapcsolati problémák / 2019.12.10.

hello nm tudom mi van velem de en ugy erzem nem ez vagyok valami hianyzik valami az eletembol erzes amit csk gyermek koromig ereztem.magabisztosag szeretet most mg egy szettort onbizalom hianyos magàny feles szorogas tehetetlenseg ont el mindig el vagyok gondolkozva.az igasagot mondva nem szeretem a tarsasàgot magamnak valo vagyok csendes viszahuzodo mg sokszor inkab ki hagyom a beszeggeteseket mert felk mg szolani vagy h le jaratom magam es inkab egyedul nm erdekel semi es senki a suli szar mivel nem tudok olyan leni amilyen akkarok ugy erzem magam mint egy fel ember mint akinek nicsenek erzesei figyelmetlen is vagyok ketelyekel teli sokszor nm tudom es nkm ez fajj

Kedves Erzsi!

Nagyon jó, hogy leírta a félelmeit!

Hasznos volna ezekről rendszeresen kommunikálnia a szüleivel, vagy más megbízható felnőttel. Ha ilyet nem talál a közelében, bátran hívja a 116-111-es telefonszámot!

Üdvözlettel:

Habis Melinda Félelmek és szorongások / 2019.12.10.

Az utóbbi időben egyre rosszabbak a jegyeim az iskolában a barátommal 2naponta megy a veszekedés de mégsem tudok kilépni a kapcsolatunkból mindeközben a volt barátom is megtalált ezért két tűz között vagyok.Senkihez nem tudok fordulni a szüleim úgy tartják hogy sosem fogok élni így boldog sem lehetek úgy hiszik képtelen vagyok saját döntésre és csak az a jó amit ők mondanak nem érdeklik hogy mégis mi a jó nekem. Egyre többször sírva alszom el és a fejem is egyre többet fáj, nem akarok emberek közé menni. Nem akarom hogy tudjanak a bennem kavargó fajdalmaktol . Félek nyílni mások fele.

Kedves Regina, a kamaszkor lelki folyamatainak megoldása, a leválás, felnőtté válás stb. egy megterhelő időszakot eredményeznek a legtöbb fiatal életében. Ez idővel rendeződik. Azonban ha tartós a probléma,  mindenképpen javaslom, hogy valamilyen támogatást kérjen olyan ismerőstől, megbízható felnőttől, akiben megbízik vagy az iskolai pszichológust, pedagógiai szakszolgálatot keresse, házi orvos mentálhigiéniai ajánlásait kérje. Az iskolai jegyek és a kapcsolati kérdések miatt is előfordulhat szorongás, belső feszültség, aminek az egészséges oldásához érdemes lenne szakmai segítséget kérnie. Üdvözlettel

Filep Orsolya Veronika Kamaszkori problémák / 2019.12.10.

Jó napot! 11 éves a keresztfian és az ágyra meg a szekrényre keni a kakit amit kiszed a fenekéből szilárd a széklete nit kéne tenni?

Üdvözlöm. Azt gondolom, hogy egy 11 éves egészségesen fejlődő kisgyermekkel meg lehet beszélni, hogy ezt ne tegye. Helyette inkább gyurmázzon, fessen vagy más kenceficés dolgot csináljon, süssenek közösen mézeskalácsot. Amennyiben valamilyen testi és/vagy lelki fejlődési elmaradása van, úgy a területileg illetékes szakszolgálatnál kérjenek ellátást pl. pszichológiai segítséget. Üdvözlettel

Filep Orsolya Veronika Gyermeknevelési nehézségek / 2019.12.10.

Üdv!
Segítséget szeretnék kérni hogy megtudjam milyen vagyok.
Másnak érzem magam mint a többi ember,de mégis nekik megvan valami ami nekem nincs.hiába töltök ki online személyiség teszteket mindig valami mást eredményt ad,vagy már előre tudom mit ad ki.Mindenkinek van egy sajátos személyisége,valaki aranyos és kedves,valaki meg agresszív és bunkó,én meg valahogy sehol nem találom magam.Jó lenne végre tudnom milyen vagyok.
Sokszor előrelátok dolgokat,vagyis inkább következetes vagyok,ha csinálok valamit mindig meggondolom mik történhetnek,talán ezért vagyok jó sakkban.viszont nem vagyok egy éltanuló,de nagyon jó a gondolkodásom.egyedül érzem magam a sok meggondolatlan ember között és nem ismerek senki mást aki ”olyan” lenne mint én.
Nem vagyok benne biztos hogy ön megértette-e hogy mi a problémám,de legalább kiírtam magamból a dolgokat.

Várom válaszát,üdv!

Kedves Kérdező!

Érdemes, ha iskolájában van, akkor iskolapszichológust felkeresnie vagy serdülőkkel foglalkozó pszichológust. Kérdéseire a választ a pszichológussal való találkozások sora adhatja, mely magában foglalhat teszt felvételt is, illetve a pszichológussal való – nem hétköznapi beszélgetésre hasonlító – beszélgetések révén.

üdvözlettel Pergel-Száraz Cintia

Önismeret / 2019.12.09.

Jonapot ezek a pánik rohamok már másfél honapja tart. Ithol nyugot vagyok, kimuzdulni kisé nehezeben. Munkába alig akarok meni. Most várjuk elsö gyermekünk születését, és nem tudom mitévö legyek hogy kigyogyujak eböl. Ha tud kérem segicsen. Köszönöm elöre is.

Kedves Kérdező!

Pszichiátert és/vagy klinikai szakpszichológust érdemes személyesen felkeresnie. A gyógyszer viszonylag gyorsan hat, a pszichológus által nyújtott pszichoterápia több hónap után tud segíteni.

üdvözlettel Pergel-Száraz Cintia

Félelmek és szorongások / 2019.12.09.

Üdvözlöl!
Kisfiam 22hónapos örökmozgó, vidám gyermek. 3nappal ezelőtt kezdődött minden mikor elmentek a Nagymamával a Dédimamához. Hazafele jövet már üvöltött a gyerek, azóta nem tudom kivinni a levegőre. Nem akarja hogy letegyem, fél a fűre is lépni. Imádott kint lenni az udvaron, rohangálni. Most meg menni sem akar kint. Nagyon el vagyok szomorodva. Vajon mi lehet a probléma?

Kedves Kérdező!

Érdemes lenne csecsemőkkel foglalkozó gyermekpszichológussal konzultálnia. Én felnőttekkel foglalkozom.

üdvözlettel Pergel-Száraz Cintia

Egyéb / 2019.12.09.

Jó napot! Pár éve fel fedeztem hogy talán depresszióban szenvedek, azóta alaposan utánna néztem ennek sok gyógymódnak de semmiképpen nem szeretnék gyógyszert szedni. Igazából nem tudom mi a pontos problémám. Az elején könnyen tudtam kezelni a rossz időszakokat de azóta párkapcsolatba kerültem és súlyos mértékben ki hat rá akármi is legyen a problémám. Legtöbbször túlgondolom a dolgokat vagy bele gondolok valamit amit igazából nem is úgy érez a párom és sokszor még én se, valamiért nagyon sokat veszekedek vele jelentéktelen dolgokon. Ezen próbálok változtatni talán már haladtam is előre egy kicsit. De a múltban volt dolgom pár emberrel akik csúnyán bántak velem és emiatt nem tudom teljesen el engedni magam az aktuális kapcsolatomban mivel félek hogy ugyan úgy járok mint régen pedig a mostani párom nem is hasonlítható az ezelottiekhez. Szeretném el engedni a múltat és túl lépni a dolgokon ami miatt problémáim lettek, szeretnék boldog lenni és nem mindig a rosszon gondolkodni és szeretnék egy jobb barátnő is lenni a páromnak. Mit tehetnek a helyzetemben?

Kedves Nóra!

Azt gondolom, hogy érdemes volna elmennie egy pszicho-diagnosztikai vizsgálatra, ahol kiderülhet, mi a probléma valójában. Fennáll-e depresszió, vagy más pszichés betegség. Ennek fényében lehet korrekt módon dönteni a szükséges kezeléssel kapcsolatban. Helyileg illetékes pszichiátriai gondozóban talál ilyen jellegű segítséget.

Üdvözlettel:

Habis Melinda Lehangoltság és levertség / 2019.12.09.

Jó napot kívánok! azt szeretném mondani,hogy leszeretném tenni az antidepresszánst a neve Mirtadepi 30mg .Az a gond hogy többször is megpróbáltam csak egyszerűen nem ment jöttek a problémák azaz elvonási tünetek.levertség, izgatottság hányinger és gyomorfájdalom na meg persze étvágytalanság.Régebben egyszer sikerült is letennem gond nélkül akkor 3 hónapig ettem csak, és most meg 2,5 éve eszem sajnos 🙁 Szeretném kérni a segítséget hogy tudnám legyőzni ezeket az elvonási tüneteket? A másik kérdésem hogy ha elszeretném hagyni van valami gyógynövényes kapszula amivel ellensúlyozni lehet az elvonási tüneteket.Köszönöm hogy elolvasta a levelemet és várom mihamarabbi válaszát.

Kedves Bferi!

Javaslom, hogy keresse fel pszichiáterét és vele beszélje meg a gyógyszerszedés abbahagyásával kapcsolatos kérdéseit.

Üdvözlettel:

Habis Melinda Pszichoszomatikus betegségek (fájdalmak / 2019.12.09.

Jó napot kívánok!
2 hete hétfőn iskolába menet a semmiből hányingerem lett, és hánytam is, többször. Hazajöttem, elmentem orvoshoz, s végül kórházba kerültem 2 napra, infektológiára. Ott kivizsgáltak, semmilyen betegséget nem állapítottak meg, így hazaengedtek. 2 hetet itthon töltöttem, közben kértünk időpontot gasztroenterológiára, mert az állapotom, közérzetem nem javult. Ezt májusra kaptuk meg, így sokra nem megyek vele. Ezen a héten hétfőn már mentem iskolába, semmi gond nem volt. Kedden azonban még első óra előtt, előzmények nélkül ismét hánytam. Azóta itthon vagyok, a hányinger továbbra sem múlik. Nem merek iskolába menni, mert félek hogy ismételten hánynék. A környezetem, háziorvost beleértve, lelki okokra gondol, s mindenki azt mondja, ezt magamnak kell megoldani, de még a problémát sem sikerült felismernem, hogy mi van ennek valójában a hátterében. Ön mit gondol, mit javasol?
Előre is köszönöm
Balázs

Kedves Balázs!

Az, hogy valaminek lelki oka van nem jelenti azt, hogy házilagos keretek közt meg lehetne oldani, sőt. A háziorvosa is bizonyára tudja, hogy klinikai szakpszicholugusok foglalkoznak a lelki problémák feltérképezésével. Érdemes lenne egy pszicho-diagnosztikai vizsgálatra elmennie, ahol választ kaphat a lelki jellegű kérdésekre, ezek lehetséges összefüggéseire a hányásos panaszokkal.

Üdvözlettel:

Habis Melinda Stressz / 2019.12.09.

, én Jó napot Tegnap már írtam és arra kaptam választ és nagyon hálás is vagyok érte de akadt még egy kis problémám az hogy máma megint elkezdték ugyanazt csinálni pedig nem is csináltam semmit és mondjuk addig se csináltam ok nélkül csinálták ezt ők Na mindegy Az a lényeg hogy engem már nem bírtam visszatartani a dühöm és annyira bennem volt hogy megverem és hogy hozzá vágom a széket de szerencsére tudtam hatni magamra és kicsit már beteges Hogy elképzeltem ahogy megölöm Na mindegy azt szeretném kérdezni hogy hogyan lehetne az indulat egy mat visszafogni és lenyugtatni magamat úgy hogy más ne lássa hogy ideges vagyok?

Kedves Boglárka!

Az indulatkezelés önismereti munkával tanulható. Javaslom, hogy keresse fel iskolapszichológusát!

Üdvözlettel:

Habis Melinda Indulatkezelési problémák / 2019.12.09.

nagyon szorongok.tudtam kezelni gyogyszer nélkul sokáig.de nem rég két halál eset történt a családban és a fiam is pánik beteg lett.és már nem tudom kezelni.antideprenszánst nem merek szedni mert félek a hozzá szokástol illetve a mellékhatásoktol.

Kedves Anett!

Fontos volna hogy szakszerű segítséget kaphasson az Önt ért veszteségek feldolgozásához és a szorongását is hosszú távon megtanulja kezelni. Javaslom, hogy keresse fel a helyileg illletékes pszichiátriai gondozót és beszéljen a gyógyszerszedéssel kapcsolatos félelmeiről is.

Üdvözlettel:

Habis Melinda Félelmek és szorongások / 2019.12.09.

Jó napot!

Az az igazság hogy pár honapja még jártam pszichológushoz a középiskolában. Előtte kihagyásokkal több pszichológusnál és pszichiáternél jártam de sohasem állandóan.
Az öngyilkos gondolataim és próbálkozásaim miatt kellettek ezek. Egyébként még jelenleg is van egy B tervként nevezett csomag ami egy mappából aminek a címe “miért vagyok szörnyeteg?” és gyógyszerekből áll. Az a baj, hogy tudom magamról, hogy csak provokálni akarom az embereket ezekkel (bár nem mindig tudom eldönteni hogy tényleg baj van-e) Úgy érzem a viselkedésem nem elviselhető már a körülöttem lévőknek. Főleg az, hogy direkt kihasználom az aggódásukat és szeretetüket. Olyan mintha ez nem az én személyem lenne. Miután majdnem megöltem magam olyan mintha nem én lennék és valakit tényleg megöltem volna akkor. Nem tudom mit tegyek mert nem vagyok olyan családi és anyagi helyzetben, hogy segítséget kérjek. Mit tehetnék, ha minden gondolatom csak ezek körül forog?

Kedves Erzsébet!

Öngyilkossággal kapcsolatos gondolatokkal bármikor hívhatja a 116-123-as telefonszámot. A segítség nem pénz kérdése, TB alapú pszichoterápiás ellátást kaphat a helyileg illetékes pszichiátriai gondozóban. Fontos azonban a rendszeresség ahhoz, hogy hosszabb távú stratégiákat, hatékony segítséget kaphasson.

Üdvözlettel:

Habis Melinda Személyiségzavarok / 2019.12.09.

Szép estét.

Nem is tudom hol kezdjem. Szeretem a páromat. Közös jövőt szeretnék vele. Pár éven belül szeretnenk belevágni a baba-projektbe is. Minden tökéletes kivéve a szexet. Én sose tudtam elélvezni és mivel nagyon jó barátok voltunk ezt már a kapcsolatunk előtt tudta. Mostanra viszont teljesen rátelepedett ez a kapcsolatunkra. Kezdünk befeszülni és egyre több a problémánk ezen a téren. Érzem azt hogy ő is próbálkozik és én is igyekszem, viszont valahogy a kommunikáció is nagyon hiányos lett mostanság és ha beszélünk is erről akkor mindig veszekedés a vége. Kezdek elbizonytalanodni mindenben. Már nem tekintem magam igazi nőnek. A legutolsó veszekedésünk óta úgy érzem valami megtört bennem. Leültünk beszélgetni és még rosszabb lett minden. Elmentünk randizni pár nappal később és mire jött az este és az elvárás (nem kimondottan de érezhetően) hogy folytatódjon én befeszültem és megjátszottam magam pedig mindketten tudtuk hogy ez nem az igazi. Jó ideje küzdünk ezzel de nem tudom hogy nyugodhatnánk meg vagy mi lehetne a következő lépés. Félek hogy előbb utóbb ha nem teljesítsék akkor még fog csalni de ugyanakkor meg volt hogy én mondtam neki hogy tegye meg hogy végre a nyomás ami rajtam van, enyhüljön. Olyan mintha a végleteket élnénk meg folyton. Minden jó és valahogy a szex mindig a rosszban fordul. Nem tudom hogy írjam ezt le jobban.

Kedves Laura!

Értehtő, hogy a szexuális problémák miatt a párkapcsolatuk egyre feszültebb. Önön pedig egyre nagyobb a nyomás. A probléma szakszerű megoldását párterápia segítségével lehetne megtalálni. Ez szintén segíthet abban, hogy a végletek közötti érzéseket ismeg tudják élni közösen.

Üdvözlettel:

Habis Melinda Párkapcsolati problémák / 2019.12.09.