Pszichológus válaszol

Kérdezzen pszichológusainktól

Ha olyan problémája van, amit néhány mondatban meg tud fogalmazni és úgy gondolja, hogy egy e-­mail terjedelmű válasz is iránymutatást tud adni Önnek, kérjük írja meg kérdését és a válasszal együtt (moderálás után) megjelenítjük azt oldalunkon.

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy az írásos, online pszichológiai tanácsadás nem egyenértékű a pszichológiai vizsgálatra (videobeszélgetés vagy személyes találkozás során létrejövő első interjúra) alapozott szakvéleménnyel, kizárólag a problémafelvetés alapján a szakemberben keletkező benyomásokat és annak személyes véleményét tükrözi. Ez tehát nem minősül pszichológiai tanácsadásnak vagy javaslatnak! A hozzászólás elküldésével Ön automatikusan hozzájárul ahhoz, hogy kérdése a válasszal együtt (egyéb adat nélkül, névtelenül) oldalunkon megjelenjen, ezért kérjük, hogy ha anonim szeretne maradni, akkor a levél szövegébe ne írjon nevet, vagy más beazonosítható adatot. Köszönjük, hogy tapasztalatai megosztásával másoknak is segít: támogatást és reményt ad. A hozzászólás megírásához és a korábbi kérdések és válaszok eléréséhez lejjebb kell görgetni.

A pszichológus válaszol rovatban a válaszadás ingyenes és 15 munkanapon belül történik.

Felhívjuk figyelmét, hogy nem a beküldés sorrendjében válaszolunk a megkeresésekre. A kérdés és válasz megjelenéséig szükséges várakozási idő a választott pszichológus élérhetőségétől függően változik. Amennyiben az Ön által választott szakember egy napon belül nem tudja megválaszolni kérdését, másik kolléga segítségére számíthat.

Személyes konzultáció

Ha négyszemközt
szeretne beszélni…

… ellenőrzött, megbízható pszichológusaink valamelyikével, az adott szakember adatlapján oldasható árak befizetése után tudja ezt megtenni. Pszichológsainkkal tehát online is konzultálhat az általuk megadott időpontokban. Gyermeknevelési kérdésekben is szívesen állunk a rendelkezésére.

Sürgős esetben (például öngyilkossági krízis esetén) az alábbi linken elérhető lelki elsősegély telefonszámokon kaphat azonnali segítséget.

szakembereink

Gyakran felmerülő kérdések

Kérdezési szabályzat

1, A kérdés szövegébe kérjük, hogy ne írjon olyan adatot, ami kizárja, hogy, a kérdézés anonim maradhasson.

2, Egy ember egy alkalommal egy kérdést csak egy pszichológusnak küldhet el.

3, Ugyan annak a pszichológusnak lehet válaszolni ezután is, utalva a korábbi levelezésre.

4, Érdemes tudni, hogy a hosszas levélváltások szakmai szempontból kerülendők.

Miért kapom azt a választ, hogy keressek fel pszichológust, ha ezt már megtettem, hiszen azért írok Önöknek levelet?

Az emberek többsége konkrét kérdésre konkrét választ vár, ám a lelki problémák sajnos természetük miatt bonyolultabbak, ezért képtelenség egyértelműen válaszolni az ilyen jellegű kérdésekre. Minden ember más és más és egy adott probléma (pl. párkapcsolati konfliktus vagy válás, gyermeknevelési nehézség) kialakulásához is teljesen egyéni utak vezetnek. Ezért nem érdemes általánosítani. Hiszen ami az egyik embernek beválik, a másiknak egyáltalán nem biztos, hogy be fog.

Egy-egy hozzászólás elolvasása után egy tapasztalt pszichológus el tudja dönteni, hogy valószínűleg elegendő lehet-e egy néhány soros válasz. Néhány átgondolandó, önismereti témájú kérdés megfogalmazása, vagy mindenképp négyszemközti konzultáció szükséges a nehézség megoldásához. Persze nem kellemes azt olvasni, hogy keressünk fel egy szakembert, de vannak olyan helyzetek, amikor nem érdemes az egyéni megoldásokkal bajlódni, mert az nagy valószínűséggel több kárt okozna, mint hasznot.

Miért van az, hogy nem kapok konkrét tanácsot?

Igen gyakori igény, hogy a kérdező konkrét tanácsot, vagy javaslatot vár, a válaszlevélben véleményformálásra kéri a pszichológust. Ez két tényező miatt lenne igen veszélyes: az első, hogy az írásos kommunikáció csak felszínes benyomások alkotását teszi lehetővé a szakember számára. Egy levélváltás alapján nagyon könnyű félreérteni valamit, mind a pszichológus, mind az olvasó részéről. Elég lehet ehhez egy nem jól megválasztott szó, vagy pontatlanul megfogalmazott mondat. Erre a problémára jó megoldás lehet egy négyszemközti beszélgetést kérni a pszichológustól, közösen átgondolni a téma kapcsán felmerülő kérdéseket. A videohívás információtartalma jóval magasabb, ráadásul lehetőség van azonnal reagálni, visszakérdezni egy-egy kétértelmű szituációban. A másik ok, hogy egy magára valamit is adó pszichológus nem ad tanácsot

Hosszú-hosszú tanulmányok és empátia ide vagy oda, senki sem tudhatja jobban azt, hogy mi magunk mit élünk át, mire van szükségünk, mint mi magunk. A saját kérdéseinkre ezért leghatékonyabban mi magunk tudjuk megtalálni a számunkra megfelelő válaszokat. A pszichológus szerepe ebben az, hogy megfelelő kérdéseket tegyen fel, visszajelzéseivel segítse a problémahelyzet átgondolását. A nehézséghez kapcsolódó vágyak és érzelmek megfogalmazását, megértését. A terápiás kapcsolat elmélyülését. A tapasztalat azt mutatja, hogy egy rendszeres konzultáció sorozat segítségével általában még a legreménytelenebb helyzetéből is talál kiutat a kliens. (Ez azonban nem megy írásban.)

Csak a diagnózis a kérdésem, miért nem mondják meg?

Igen gyakran előfordul, hogy diagnózissal kapcsolatban kérnek tőlünk állásfoglalást. A diagnózis alkotás azonban egy igen komplex, meglehetősen idő és erőforrás igényes feladat, amely mindenképpen személyes találkozást kíván a diagnózist váró klienssel. Ennek menete általában az, hogy a pszichológus először egy beszélgetést (ún. diagnosztikus első interjút) készít, melynek során a probléma forrásával kapcsolatos hipotéziseket (feltételezéseket) fogalmaz meg a saját maga számra. Ezeket aztán különféle pszichológiai tesztek segítségével teszteli. Ezek lehetnek kérdőíves, vagy úgynevezett projektív tesztes eljárások. Utóbbiaknál a kérdésekre adható válaszok teljesen egyéniek, ezeket a szakember sokféle szempont alapján osztályozza és ezután a szakmai standardok alapján értékeli ki. Ez tehát egy hosszú és bonyolult folyamat, melyet minimálisan klinikai szakpszichológus végzettségű szakember végezhet el.

Érdemes azt hangsúlyozni, hogy egyetlen pszichológiai teszt kitöltése sem ad önmagában diagnózist. Ha tehát kitölti valamelyik kérdőívet az oldalunkon, abból legfeljebb a lelki probléma gyanúja és szakember felkeresésének szükségessége merülhet fel, semmiképpen sincs oka az ijedtségre. Az a célunk ezzel a szolgáltatással, hogy egy objektv mérőeszköz segítségével jobban megismerhesse önmagát.

Azért mondják, hogy keressek fel egy pszichológust, mert pénzt akarnak rólam legombolni!

Tény, hogy a pszichológusok is pénzből élnek, a boltban nekünk is ugyan úgy kell fizetnünk az alapvető élelmiszerekért, mint bárki másnak. Ezért tehát nem dolgozhatunk ingyen. Abban viszont nagyon szerencsések vagyunk, hogy olyan hivatást űzhetünk, amivel hatékony segítséget tudunk nyújtani a minket megkereső klienseknek lelki problémák esetén. Gyakran nagyon nehéz helyzetben levő, elkeseredett levélírók keresnek meg bennünket. Sokaknak igen nehéz már az is, hogy megfogalmazzák kérdésüket és hogy egy nyilvános fórumon feltegyék azokat. Ezért aztán könnyen előfordul, hogy a kapott válasszal kapcsolatban csalódniuk kell. Ahogy fentebb kifejtettük, az írásos keretek azonban jelentősen korlátozzák a kommunikációt. Szükség esetén lehet reagálni a válaszainkra, később, vagy más kérdésben is szívesen állunk a kedves olvasók rendelkezésére. Amiben tudunk, segítünk, az ingyenes fórumukon is, de ez nem minden probléma esetén elég. Szakembereink legtöbbszörn azért nem reagálnak részletesen a megkeresésekre, mert sokszor tévútra vinne a hosszúra nyúlt reakció. Van amikor csak javasolt, máskor megkerülhetetlen klinikai szakpszichológus/pszichiáter szakember személyes felkeresése (péládul önsértő magatartás, vagy személyiségzavarok esetén). A nyilvános kérdezéssel minden kedves Kérdezőnk sok más elkeseredett embernek segít a hozzászólásával. Sokszor már az is nagy dolog, hogy azt érezzük: nem vagyunk egyedül a problémánkkal.

Mire jó akkor az írásos online pszichológiai tanácsadás?

Az online tanácsadás sajnos nem csodaszer. Az írásos pszichológus válaszol rovatnak megvannak a maga korlátai és a előnyei is. Meg kell értenünk, hogy a lelki problémák kezelésére nincsen azonnali és hosszú távon is működő megoldás. A legjobb, ha mindent alaposan átgondolunk, megértünk. Írásos válaszaink segíthetnek elindulni egy mélyebb önismeret és sikeresebb életvezetés felé vezető úton. Ha átmeneti elakadásról, vagy egy-egy kevésbé bonyolult konfliktushelyzetről, esetleg átmeneti elbizonytalanodásról van szó, pszichológus válaszol rovatban adott válaszaink hatékony megoldást jelenthetnek. Vannak azonban olyan esetek, amikor szakszerűbb segítségre, négyszemközti konzultációra, vagy személyes pszichoterápiás kezelésre van szükség. Akkor is, ha nehéz ezt elfogadni. A probléma felismerése és elfogadása az első lépést jelentheti a változás felé vezető úton!

Olyan problémával fordulok önhöz, hogy vannak olyan időszakok amik teljesen kiesnek. Ezekre az időszakokra abszolút nem emlékszem, ezzel kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni öntől. Ez mentális vagy fizikális probléma lehet?

Kedves Kérdező, a levelében írtakra azt javaslom, hogy ezt a típusú problémàt személyes tanácsadáson, orvosi konzultációk, vizsgàlatok után érdemes részletesen megbeszélni. Első körben a hàzi orvosàt keresse meg, aki az orvosi vizsgálatok után tud javasolni teràpiás folytatást. Ha kizárhatók a testi okok, akkor szakorvosi javaslattal tud szakpszichológiai segítséget igénybe venni, akàr a mi szakmai csoportunk is rendelkezésére áll. Üdvözlettel

Filep Orsolya Veronika Önismeret / 2020.09.29.

Jó estét!Azzal a problémával fordulok önhöz hogy az abortuszom óta nem igazán érzek vágyat hogy szeretkezzek és orgazmusom sincs azóta. Mi ennek az oka

Kedves Kérdező, az abortusz utáni testi (pl.hormonok) és lelki (pl. gyász érzése, düh, harag, szomorúság, önértékelés, önvàdlás) folyamatok közül sok tényező állhat a szexuális vágy zavarai mögött. Érdemes lenne szakemberrel konzultálnia, hogy jobban megértse, mi az, ami most önben leginkább zajlik. A nőgyógyász, házi orvos, lelki kérdésekben pedig szakpszichológus segítségével tudná átbeszélni az aktuális nehézségeket. Üdvözlettel

Filep Orsolya Veronika Szexuális zavarok / 2020.09.29.

1 nötem fell

Kedves Levélíró,

Kérjük küldje el újra levelét.

Üdvözlettel:

Szabó Lili Párkapcsolati problémák / 2020.09.27.

Az érdekelne hogy a párommal 15 éve vagyunk együtt az utóbbi időben észre vettem hogy ja sírok semmilyen reakcióit nem váltok ki nála ez mennyire normális? Arra gondolok hogy én egy idegent is megsajnalok megkerdezem mi bántja stb. Meghalt apuka és sokat sírok megbsem ölel… Semmi sose teljesen mindegy hogy miért sírok meg sem kérdezni… ☹️ 😔

Kedves Kérdező,

Köszönjük levelét!

Érdemes lenne szóba hoznia az észrevételét a párjának, hogy vajon miért nem kérdezi meg ő, hogy Ön miért sír. Egy őszinte beszélgetésből kiderülhetne, hogy mi állhat a háttérben, mi változott benne az elmúlt időszakban.

Üdvözlettel:

Szabó Lili Párkapcsolati problémák / 2020.09.26.

Üdvözlöm,

Barátságon belüli konfliktusról van szó. Már korábban is volt pár furcsasága a barátnőmnek, pl. ha nem értem rá éppen, amikor találkozni akart, mert mással beszéltem már meg valamit, akkor megsértődött. Azzal jött, hogy biztos fontosabb nekem a másik személy és ő értem bármilyen programot lemondana (azt mondta, hogy még az esküvőjét is képes lenne…) Mikor nem volt senkije, állandóan csak panaszkodott, hogy biztos az alakja miatt van és hozzá egy férfi sem vonzódik, folyamatosan meggondolatlan kalandokba vagy kapcsolatokba ment bele, amik után sajnáltatta magát, hogy őt soha senki nem fogja szeretni, 100 ilyen szenvedős sztoriját kellett már végighallgatnom, pl. képes volt Ausztriába utazni egy fiúért, akit csak netről ismert, vele volt 3 napot, majd miután a srác mondta, hogy ennek így nincs jövője, vagy fél évig nekem kellett összeszednem őt a padlóról. Emellett kettős mércét is alkalmazott már velem kapcsolatban, előfordult, hogy sok dolgom volt és csak 1-2 nap múlva írtam neki, ő meg csinált olyat is, hogy vagy 2 hétig nem reagált semmire, mondván, hogy depressziós és el akart vonulni, azt persze tiszteletben kellett tartanom, de ha én később írtam vissza, akkor már jött azzal, hogy miért “tünedezek” így el, elhanyagolom őt, nem vagyok eléggé akítv messengeren stb.
Mindezek ellenére rengeteg pozitívumot is kaptam tőle, de a legutóbbi húzása óta azt érzem, kezd sok lenni. Röviden a lényeg, hogy életemben először komoly kapcsolatom van, szerelmes lettem, amit személyesen akartam neki elmesélni. De közben valahogy felmerült neten is a téma (ő kérdezett rá, mi a helyzet velem ezen a téren), így megírtam neki röviden, hogy van valaki és hogy majd kifejtem, ha találkozunk, mert eredetileg is élőben akartam. Mikor rájött, hogy utólag tudta meg (szerinte kötelező lett volna rögtön megírnom neki, mert ő is mindig egyből leírta, ha összejött valakivel), iszonyúan megsértődött, hogy titkaim vannak előtte, szerinte ez nem méltó és nem illik a barátságunkhoz és mennyire megbántottam ezzel, mindenképp tisztázzuk élőben. Hiába írtam le neki, hogy ez nem ellene szól, egyszerűen csak komoly témákat személyesen beszélnék meg, és most épp úgy jött ki, hogy egy ideig nem találkoztunk (a vírus első hulláma idején, a kijárási korlátozás miatt). Csak azt hajtogatta, hogy nem ezt várta volna el tőlem és hogy biztos el fogom őt hanyagolni a fiú miatt. Mindezt annyiból szűrte le, hogy nem online akartam neki elmesélni meg egyszer-kétszer lassabban vagy kevesebbet írtam neki. Már elsőre is erősen támadónak és jogtalannak éreztem (a magánéletemről szerintem akkor és úgy beszélek, ahogy én szeretnék, ennek semmi köze a barátságunkhoz), de úgy voltam vele, hogy ha őt ez bántja akkor jó, beszéljük meg. Megbeszéltünk egy időpontot, de sajnos aznap nagyon elkezdett fájni a bölcsességfogam, ami most nő, így megírtam neki még 3 órával a tervezett találkozó előtt (tehát szerintem még időben, nem 10 perccel előtte), hogy ma nem fog menni mégsem, sajnálom, hogy variálok. Erre mindössze egy lájk jelet volt képes küldeni. Nem írt semmit, hogy elindult-e már vagy odament a helyszínre vagy most mi van pontosan. Ennek már 3 hónapja, azóta nem írt semmit és én sem neki. Őszintén szólva nem érzem azt, hogy nekem kéne bocsánatot kérnem egy olyan dologért, ami a személyiségem része, ő kényszerített bele ebbe a szituációba, hogy nekem bűnbánóan tisztáznom kéne ezt a helyzetet. Az egészre feltette a pontot ezzel a lájk jel küldéssel, ami annyira nevetséges és gyerekes.
Nagyon fáj, hogy nem tud örülni a boldogságomnak, hanem azzal van elfoglalva, hogy mikor és hogyan tudta meg a hírt és szerinte nem így kellett volna meg hogy ő másképp csinálta. De én nem ő vagyok, nekem bezzeg tiszteletben kell tartanom az ő személyiségét, fogadjam el, hogy őt ez bántja, de neki eszébe se jut, hogy én más személyiség vagyok. Ő mindig írogatta a kis kalandjait messengeren, ilyen külföldi csávóval találkozik, olyan tinder randija lesz… Én megtisztelem annyira ezt az egész témát (nagyon jól tudja, milyen érzékeny vagyok ezzel kapcsolatban és hogy alakult a magánéletem), hogy nem így állok hozzá és nem az interneten beszélek a (kezdődő) kapcsolatomról vagy hogy beleszerettem valakibe. A többi barátnőmnek is személyesen meséltem el a jó hírt, mindenkinek úgy akartam, hogy akkor mondom, amikor lesz lehetőségünk találkozni. Senkinek semmi baja nem volt ezzel, sőt, örültek, hogy élőben meséltem és senkit nem érdekelt, hogy csak később mondtam. Nagyon össze vagyok zavarodva, mert egyrészt sok jó élményem van ezzel a barátnőmmel, sokat segített is, mellettem volt stb., de ez a reakció akkor sem normális a részéről. Mit kéne tennem? Nem tudom meghazudtolni önmagam és bocsánatot kérni. Nem nekem kéne keresnem őt, de úgy érzem, ő már sosem fog. Ráadásul az már rég rossz, ha ő eldöntötte, hogy szerinte “nem fér bele egy 10 éves barátságba a titkolózás és a nem elmondás, ez nem méltó hozzá”. Lehetséges, hogy ez kellett ahhoz, hogy felismerjem, mérgező barátságban volt részem? Van értelme folytatni ezt egyáltalán? Az elengedés lenne a megoldás vagy vegyek erőt magamon és keressem én?

Kedves Kérdező,

Köszönjük levelét!

Az alábbi blogbejegyzéseinkben írunk az érzelmi zsarolásról, amelyet érdemes lenne elolvasnia:

Segítség, anyagilag lehúz a családom!

A zsarolás négy arca, azaz az érzelmi zsarnokokról bővebben

Javasolt lenne végiggondolnia, hogy milyen pozitívumokat kap a kapcsolattól, s milyen negatívumokat. Tudna-e vele őszintén beszélni a baráti kapcsolatukban felmerülő problémákról, s ennek hatására tudnának-e változni úgy, hogy élvezni tudják a továbbiakban is a kapcsolatot. A kapott reakciókból tudná Ön felmérni, hogy tudják-e folytatni a barátságukat.

Üdvözlettel:

Szabó Lili Egyéb / 2020.09.25.

Kedves Pszichológus!
Terapeutához járok,önértékelési és párkapcsolati problémák miatt. Mindig megbeszéljük, hogy éppen milyen probléa foglalkoztat,hogy érzem magam a párommal. A szexről is szoktunk beszélni, ha éppen azzal van probléma (az utóbbi időben a hiányával). Hálás vagyok a pszichológusomnak, hogy meghallgat és próbál segíteni. Amikor rossz passzban vagyok, gondolatban sokszor megyek hozzá a rendelőbe. Az a baj, hogy most már nem csak arra vágyom, hogy gondolatban legyek vele,és érzelmileg erősítsen meg szavakkal és támogatással. Hanem már szexuális fantáziám is volt vele. A képzeletemben átéltem vele azt, amit a párommal kellene. Eddig semmilyen problémámról nem szégyelltem vele beszélni, de ez most más. Nem tudom, hogy mit kellene csinálnom. Elkellene mondanom neki?

Kedves Kérdező,

Köszönjük levelét!

Levele alapján úgy gondolom, hogy egy szakképzett szakembernek nem kínos vagy probléma, hogy a kliens róla fantáziál (akár szexuális tartalmút), ez a munkájában elő szokott fordulni. Mindent át érdemes beszélni, hogy mi állhat ezek mögött. A terápia haladását a véleményem szerint ez segítené.

Üdvözlettel:

Szabó Lili Egyéb / 2020.09.25.

üdvölzöm! Megint én vagyok. Tehát ön úgy gondolja, hogy mindezek pusztán a kamaszkori hormonváltozásnak voltak betudhatók:
– önvagdosás (mélyen, többször varni kellett)
– intenzív hangulathullámzások
– túlpörgött idegrendszer, asszociációk mindenről, hiperérzékenység
– súlyos szorongás
– dühkontroll problémák, például üvegajtó rugdosása
– olyan rohamok, hogy például ledobtam magam a földre és sikítottam, bömböltem
– egyéb elmebeteg megnyilvánulások
– folyamatos és elkeseredett keresése valaminek amivel azonosulni tudok
– bármi amit olvastam vagy a tévében láttam olyan mértékű hatással volt rám, hogy disszociatív módon felvettem a jellemzőit, azonossá váltam azzal amit láttam, vagy olvastam.

Bipoláris depressziót és a borderline-t állapítottak meg nálam akkoriban, azóta viszont már nagyon sok év eltelt – felnőttem – és az egésznek szinte nyoma sincs.
Tényleg válhat ennyire elmebeteg viselkedésűvé egy kamaszlány, illetve egy fiatal, pusztán a hormonális változás és egyéb érési folyamatok miatt?

Kedves Kérdező,

A tanult ismereteink, s a levél alapján keltett benyomásaink által általánosságban tudunk válaszolni a pszichológus válaszol rovatban. Erről az alábbi blogbejegyzésünkben írunk, hogy milyen korlátok között működik az ingyenes pszichológiai tanácsadás:

Az ingyenes online pszichológiai tanácsadásról

A kamasz korban leírt viselkedések számomra arról tanúskodhatnak, hogy akkor nem tudhatta a stresszt, a negatív érzéseket, indulatokat és gondolatokat megfelelően kezelni, mivel még nem alakulhatott ki akkoriban a személyisége, nem rendelkezett megfelelő megküzdési stratégiával ezek ellen, a hormonális változások erőteljesen hathattak Önre. Az erőteljes viselkedések a kamaszok egy részénél fellelhetőek, s sokuknál rendeződnek ezek felnőttkorra. A személyiség beérése pozitívan befolyásolhatta a tüneteit (és amilyen pozitív hatások érték 22 éves korától), ami alapján már nem tapasztal panaszokat a jelenben.

Azt javaslom, hogy amennyiben utána szeretne járni, hogy miért nincsenek tünetei jelenleg, keressen fel a régi dokumentációival egy serdülőkkel és felnőttekkel is foglalkozó klinikai szakpszichológust, aki az első interjú, részletes anamnézis (élettörténet), régi dokumentációk és aktuális állapotot vizsgáló tesztek felvétele után el tudja mondani a saját álláspontját, hogy akkoriban mennyire volt helytálló a diagnózisai, s jelenleg szenved-e Ön valamilyen lelki betegségben vagy vannak-e rejtett problémái.

Üdvözlettel:

Szabó Lili Személyiségzavarok / 2020.09.23.

Üdvözlöm! Szeretnék választ kapni múltbéli dolgaimra, mert van amit nem értek. Kb 13-22 éves korom között nagyon súlyos problémáim voltak. Kontroll problémáim voltak, nem tudtam kontrollálni a hangulatváltozásaimat, érzelmeimet, dühömet. Olyan voltam, mint akinek túlműködik az idegrendszere. Ezek nem csak kisebb mértékű “kamaszos” dolgok voltak, mert sajnos brutális dolgaim voltak – vagdosás (mélyen), gyógyszeres “visszaélések”, nem normális viselkedés. Volt olyan rohamom nem egyszer, hogy levágtam magam a földre és csak bömböltem. Volt, hogy a tejüveg ajtót rúgtam szét. Pszichiáter bipoláris depressziót állapított meg nálam, illetve később borderline személyiségzavart. Tele voltam szorongással, és mindenre (környezeti ingerekre is) érzékeny voltam. Elképesztően könnyen azonosultam bármivel amit az interneten olvastam vagy amit a tévében láttam. Mindenről és folyamatos jelleggel asszociációim voltak. Szóval a lényeg az, hogy egy nagyon komoly, elmebeteg időszak volt… Viszont képzelje el 29 éves vagyok és az egésznek nyoma sincs. 22 évesen mérséklődni látszott, majd 25 éves koromtól teljesen normális, jó életet élek. Persze érzékeny és érzelmes személy vagyok, de ennyi. Visszagondolok a kamasz koromra és csodálkozok magamon. Nem tudom ezt a dolgot hova tenni. Hangulatjavító gyógyszert sosem szedtem, most sem szedek. Nem értem, hogy lehetséges az, hogy ha valakit olyan betegségekkel diagnosztizálna, mint a bipoláris, vagy a borderline az hogy múlhat el csak úgy?? Vagy akkor ezek szerint mégsem voltak ilyen betegségeim és más a magyarázat a fiatalkori énemre? El tudja ezt nekem magyarázni? Köszönöm szépen

Kedves Kérdező,

Köszönjük levelét!

A mai világban a kamaszkor akár a 20-as évek elejéig is kitolódhat. Ebben az időszakban a hormonváltozások is okozzák a tüneteket (pl. hangulatingadozások, impulzuskontroll zavar), illetve a saját határait is próbálgatja a kamasz, lázad a világ ellen. Nem mindegyik szakember szeret diagnosztizálni, illetve gyógyszert felírni ebben a korban, mivel a személyiség még alakulóban van, nem kiforrott, s a hormonhatások is erősen befolyásolják a kamasz állapotát.

Üdvözlettel:

Szabó Lili Személyiségzavarok / 2020.09.23.

Mostanában nagyon magam alatt vagyok. Nagyon erős kényszer cselekvéseim voltak. Most eldöntöttem egyik napról a másikra, hogy nem teszek eleget ezeknek a gondolatoknak. Ez is nagyon nehéz, de az önértékelésem az utóbbi időben egyre alacsonyabb. Most kezdem el dolgozni egy új helyen. És félek mindentől, mindenkitől, hogy nem felelek meg. Testi tüneteim is vannak, szorongok. Minden nap sírok.

Kedves Kriszta!

Köszönjük a levelét!

Írása alapján úgy vélem, hogy kényszergondolatai és kényszercselekvései, illetve szorongása már megnehezíti a mindennapokban való adaptív működését, ezért minél hamarabb érdemes lenne pszichológust és pszichiátert felkeresnie. Pszichiáterhez a területileg illetékes pszichiátriai gondozóban tud bejelentkezni.

Üdvözlettel:

Gór Dóra

Félelmek és szorongások / 2020.09.23.

Üdvözlöm
Baratnőm 30 éves,pszichiáteredhez járt, alvászavar miatt. Amit felírtak neki: Ypsila
MIRZATEN
Lelkileg teljesen felépült, depresszió nincsen, de alvása gyógyszer nélkül nem megy. Le szeretne szokni a gyógyszerről de az alvása….
Kihez forduljunk?
Köszönöm a választ

Kedves János!

Köszönjük a levelét!

Az alvászavar általában egy tünet, s ha így gondolkodunk róla, akkor érdemes megtalálni a probléma forrását. Ha eddig még nem volt, akkor érdemes egy teljes neurológiai kivizsgálás, hiszen a rossz alvás hátterében lehet ilyen irányú elváltozás is. Negatív neurológiai lelet esetén pedig ajánlom pszichológus felkeresését, hiszen pszichés problémák is vezethetnek ilyesfajta tünetek megjelenéséhez.

Üdvözlettel:

Gór Dóra

Alvászavarok / 2020.09.23.

Üdvözlöm!! Nem is tudom hogyan kezdjek hozzá. Talán azzal hogy 17 éve vagyunk házasok a feleségemmel de most a hetekben derült ki az hogy az egyik kollégáját kirúgták a feleségem utánaindult és úg, búcsúztak el hogy megcsókolták egymást. Megkérdezem miért tette kiderül hogy már régóta emaileznek egymással és közelkerültek egymáshoz. Azt is monda a feleségem hogy minden nő keresi azt ami az elején van egy kapcsolatnak a tűz. Lelkileg nagyon fály 4 gyermek mellet nem tudom mit tegyek elhagy, ám vagy se. Mert őragaszkodik hozzám de éreztem miért a srácnak is van családj

Kedves Tibor!

Köszönjük a levelét!

Minden hosszú kapcsolatban, házzasságban megjelennek hullámvölgyek, amikor a pár tagjai választás előtt állnak. Írása alapján úgy érzem, hogy most Ön is és a felesége is ilyen válaszút előtt áll, s dönteniük kell arról, hogy együtt, vagy külön folytatják az életüket. Véleményem szerint mindenképp érdemes lenne erről hosszabban beszélgetniük, ahol ki tudják fejezni érzéseiket, válasz kaphatnak a kérdéseikre, megtudhatják, hogy kinek mire lenne szüksége, s együtt meg tudják válaszolni azt is, hogy miért tűnt el a tűz és újra fellángolhat-e. Ha ezt a konfliktus helyzetet otthon nem sikerül megoldaniuk, akkor javaslom párterapeuta felkeresését, aki segítené Önöket ebben a folyamatban.

Üdvözlettel:

Gór Dóra

Párkapcsolati problémák / 2020.09.23.

Jó napot kívánok!
Nagyon nehéz erről írnom.16 éves vagyok és kb 6 éve fogyni akarok.Már mindent megpróbáltam.És ahogy teltek az évek csak híztam és híztam.Sajnos nagyon megbízták,most 162cm és 65kg vagyok.Nagyon leszeretnék fogyni,de nem megy.Sokan azt gondolhatják rólam ,hogy nincs elég akaraterőm,nem akarom eléggé.Pedig nagyon szeretnék fogyni. Előfordul,hogy nem eszem 500 kalóriánál többet,viszont olyan is ,hogy teleeszem magam és ha nincsenek otthon akkor hányok.Félek,hogy elhízok.Néha nagyon rosszul érzem magam,kövérnek,csúnyának és nem elég jónak.Állandóan bűntudatom van bármit is teszek és mindenhol beégetem magam.Nem tudom,hogy miért vagyok ilyen,de utálom magam.Voltam már az iskolapszichológusunknál nagyon kedves volt velem,nagyon megszerettem,de úgy voltam vele,hogy ő mindenkivel kedves és biztos nem szeret,csak megjátsza,ezért mostanában nem voltam nála.
Köszönöm szépen,ha elolvassa a levelemet!Nagyon kíváncsi vagyok a válaszára!

Kedves Kérdező!

Köszönjük a levelét!

Írása alapján úgy vélem, hogy pont abban a korban van, amikor a test jelentősen változik. Megerősödnek a másodlagos nemi jellegek (például mellek, széles csípő, kerekebb fenék, stb.) és a hormonháztartás változása miatt hízás is előfordulhat. Emellett azonban mindenképpen érdemes lenne elmennie egy teljes kivizsgálásra a háziorvos segítségével, mert szintén ebben a korban jelentkezhet például rossz pajzsmirigy működés is, mely befolyásolhatja a súlyt. A háziorvos mellett kérheti dietetikus segítségét, aki segítene beállítani Önnek egy, az anyagcseréjének és paramétereinek megfelelő étrendet és edzéstervet. A testkép elfogadásának kérdésében pedig úgy gondolom, ha sikerült az iskolapszichológussal egy jó kapcsolatot kialakítania, akkor ne hagyja ezt elveszni, hiszen ő sokat tudna segíteni Önnek önmaga elfogadásában és fejlesztésében.

Üdvözlettel:

Gór Dóra

Egyéb / 2020.09.22.

Jó napot ! Körülbelül másfél éve küzdök kényszerbetegséggel. Gyógyszert szedek és az utóbbi fél évben semmi problémám nem volt. Az utóbbi időben nem szedtem rendszeresen a gyógyszerem és pár napja ismét megjelentek a kényszer gondolatok. Először szexuális tartalmú, amit elég jól tudtam kezelni, de aztán egyik pillanatról a másikra új gondolat jött létre, amit nagyon nehezen tudok megfogalmazni. A gondolat az hogy mi az élet értelme és mi miért van úgy ahogy, mi a cél…. rettenetesen szenvedek tőle, bármit csinálok mindig az eszembe van, hiszen bármivel próbálom elterelni a figyelmem, mindig jön a gondolat hogy amit éppen teszek az miért van… Nem tudom hogy ez a kényszerbetegségem miatt van-e, vagy más az oka, de már fizikálisan is vannak tüneteim, hasmenés, hányinger. Előre is köszönöm a válaszát !

Kedves Kérdező!

A kényszergondolatok több formában is megjelenhetnek az élete folyamán. Amennyiben az alap probléma nem szűnt meg, vagy esetleg érte mostanában valamilyen nagyobb érzelmi hatás, akkor megjelenhet új érzés illetve gondolat is.
Fontos szempont lenne, hogy milyen indokkal hagyta abba a gyógyszer szedését, illetve hogy ezekről az új kényszer gondolatokról konzultált e a pszichiáterével.
Javasolnám, hogy a pszichiáter mellett ha szükségesnek érzi keressen fel egy pszichológust is, akivel pszichoterápia keretein belül tudnak foglalkozni a kényszer gondolatokkal és a velük járó testi tünetekkel.

Balogh Ádám Személyiségzavarok / 2020.09.22.

Tisztelt Csapat!

Mi Ausztriában élünk, 16 éves fiunkkal kapcsolatban írok. Öt éves kora óta itt élünk, itt jár iskolába, anyanyelvi szinten beszél németül.Az általános iskolát kiváló eredménnyel zárta.Középiskola 1. osztályában (erdőgazdasági középiskola,BHS,itt kollégista volt) 6 tantárgyból bukott.
Iskolát váltottunk, most egy kereskedelmi iskolába jár(HAK), itthonról jár be.Itt első osztályban félévkor ismét 6 tantárgyból bukott, de év végére pozitívan zárt. Nyáron saját akaratából dolgozott 12 órában Magyarországon, a Balatonparton, majd hazahoztuk, most kezdte a második osztályt.A sulit abba akarja hagyni, dolgozni akar.Eddig gyakorlatilag semmit sem tanult, úgyis mindegy alapon. Sajnos hasonló gondolkodású társaihoz vonzódik, akik már abbahagyták a sulit, vagy csak nem tanulnak.Nagyon értelmes, okos gyerek, de jelenleg ő irányít minket,nagyon önfejű. Kapcsolatunk ennek ellenére nagyon jó. Kérdésem: mi a helyes, hagyjuk hogy otthagyja a sulit, és ne érettségizzen le, vagy kényszerítsük, hogy maradjon?

Előre is köszönöm válaszukat. A helyzet viszonylag égető, mivel jelenleg semmit nem tanul.
Üdvözlettel: Palcsó Krisztina

Kedves Krisztina!

Ez valóban nagyon nehéz kérdés. Azt írta levelében, hogy jó viszonyuk van a fiúkkal. Én emiatt azt javasolnám, hogy mindenképp beszéljenek vele is erről a kérdésről. Gyakran érzik úgy szülők, hogy irányítja őket a saját gyermekük, de ha megpróbálnak közösen gondolkozni bizonyos kérdésekben, akkor talán újra irányba helyezhetik a dolgokat. Beszéljenek vele arról, hogy mit szeretne elérni, mit szeretne csinálni felnőtt korában. Mit gondol az iskoláról, esetleg idő pazarlás vagy stb.
Fontos, hogy megértsék, vajon miért változott a tanulmányi eredménye. Megbeszélhetik vele, hogy esetleg van e olyan szakma amit szívesen kitanulna. Így érettségi nélkül rögtön gyakorlati dolgokat tanulhatna és utána dolgozhatna ha inkább az érdekli.
Úgy gondolom ilyen fiatalon még a tanulás is nagyon fontos az életében, de lehet más keretek között szeretné ezt folytatni.

Balogh Ádám Kamaszkori problémák / 2020.09.22.

Jó napot!
Az a kérdésem lenne hogy mitől vannak enyhén bizarr gondolataim.. Nehezen tudom befolyásolni. Nem csinálok valójában semmi bizarr vagy eltérő dolgot. Egészséges szexuális vágyam van és tudok tiszta rendszerben gondolkodni. Szeretek olvasni.. Nem értem miért van hogy olykor szinte szemem előtt van az a szó hogy “szex” valamint az hogy “buzi”,.. Nagyon gáz.. Tiszta hetero vagyok. Szinte homofob. Nagyon zavar segítsenek.. Előre is köszönöm szépen válaszát!

Kedves Kérdező!

Az Ön által leírt helyzet valóban megterhelő lehet a mindennapok során. A bizarr gondolatok sok esetben nem fognak viselkedésben is megjelenni. Az állandó szexuális tartalmú gondolatok jelezhetnek dolgokat. Fontos, hogy milyen helyzetekben jelennek meg, illetve hogy mikor kezdődött, mikor vette elsőként észre.
Javaslom, hogy mindenképp keressen fel egy szakembert, akivel részletesebben tudnak beszélgetni a problémáról.

Balogh Ádám Személyiségzavarok / 2020.09.22.