Pszichológus válaszol

Kérdezzen pszichológusainktól

Ha olyan problémája van, amit néhány mondatban meg tud fogalmazni és úgy gondolja, hogy egy e-­mail terjedelmű válasz is iránymutatást tud adni Önnek, kérjük írja meg kérdését és a válasszal együtt (moderálás után) megjelenítjük azt oldalunkon.

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy az írásos, online pszichológiai tanácsadás nem egyenértékű a pszichológiai vizsgálatra (videobeszélgetés vagy személyes találkozás során létrejövő első interjúra) alapozott szakvéleménnyel, kizárólag a problémafelvetés alapján a szakemberben keletkező benyomásokat és annak személyes véleményét tükrözi. Ez tehát nem minősül pszichológiai tanácsadásnak vagy javaslatnak! A hozzászólás elküldésével Ön automatikusan hozzájárul ahhoz, hogy kérdése a válasszal együtt (egyéb adat nélkül, névtelenül) oldalunkon megjelenjen, ezért kérjük, hogy ha anonim szeretne maradni, akkor a levél szövegébe ne írjon nevet, vagy más beazonosítható adatot. Köszönjük, hogy tapasztalatai megosztásával másoknak is segít: támogatást és reményt ad. A hozzászólás megírásához és a korábbi kérdések és válaszok eléréséhez lejjebb kell görgetni.

A pszichológus válaszol rovatban a válaszadás ingyenes és 15 munkanapon belül történik.

Felhívjuk figyelmét, hogy nem a beküldés sorrendjében válaszolunk a megkeresésekre. A kérdés és válasz megjelenéséig szükséges várakozási idő a választott pszichológus élérhetőségétől függően változik. Amennyiben az Ön által választott szakember egy napon belül nem tudja megválaszolni kérdését, másik kolléga segítségére számíthat.

Személyes konzultáció

Ha négyszemközt
szeretne beszélni…

… ellenőrzött, megbízható pszichológusaink valamelyikével, az adott szakember adatlapján oldasható árak befizetése után tudja ezt megtenni. Pszichológsainkkal tehát online is konzultálhat az általuk megadott időpontokban. Gyermeknevelési kérdésekben is szívesen állunk a rendelkezésére.

Sürgős esetben (például öngyilkossági krízis esetén) az alábbi linken elérhető lelki elsősegély telefonszámokon kaphat azonnali segítséget.

szakembereink

Gyakran felmerülő kérdések

Kérdezési szabályzat

1, A kérdés szövegébe kérjük, hogy ne írjon olyan adatot, ami kizárja, hogy, a kérdézés anonim maradhasson.

2, Egy ember egy alkalommal egy kérdést csak egy pszichológusnak küldhet el.

3, Ugyan annak a pszichológusnak lehet válaszolni ezután is, utalva a korábbi levelezésre.

4, Érdemes tudni, hogy a hosszas levélváltások szakmai szempontból kerülendők.

Miért kapom azt a választ, hogy keressek fel pszichológust, ha ezt már megtettem, hiszen azért írok Önöknek levelet?

Az emberek többsége konkrét kérdésre konkrét választ vár, ám a lelki problémák sajnos természetük miatt bonyolultabbak, ezért képtelenség egyértelműen válaszolni az ilyen jellegű kérdésekre. Minden ember más és más és egy adott probléma (pl. párkapcsolati konfliktus vagy válás, gyermeknevelési nehézség) kialakulásához is teljesen egyéni utak vezetnek. Ezért nem érdemes általánosítani. Hiszen ami az egyik embernek beválik, a másiknak egyáltalán nem biztos, hogy be fog.

Egy-egy hozzászólás elolvasása után egy tapasztalt pszichológus el tudja dönteni, hogy valószínűleg elegendő lehet-e egy néhány soros válasz. Néhány átgondolandó, önismereti témájú kérdés megfogalmazása, vagy mindenképp négyszemközti konzultáció szükséges a nehézség megoldásához. Persze nem kellemes azt olvasni, hogy keressünk fel egy szakembert, de vannak olyan helyzetek, amikor nem érdemes az egyéni megoldásokkal bajlódni, mert az nagy valószínűséggel több kárt okozna, mint hasznot.

Miért van az, hogy nem kapok konkrét tanácsot?

Igen gyakori igény, hogy a kérdező konkrét tanácsot, vagy javaslatot vár, a válaszlevélben véleményformálásra kéri a pszichológust. Ez két tényező miatt lenne igen veszélyes: az első, hogy az írásos kommunikáció csak felszínes benyomások alkotását teszi lehetővé a szakember számára. Egy levélváltás alapján nagyon könnyű félreérteni valamit, mind a pszichológus, mind az olvasó részéről. Elég lehet ehhez egy nem jól megválasztott szó, vagy pontatlanul megfogalmazott mondat. Erre a problémára jó megoldás lehet egy négyszemközti beszélgetést kérni a pszichológustól, közösen átgondolni a téma kapcsán felmerülő kérdéseket. A videohívás információtartalma jóval magasabb, ráadásul lehetőség van azonnal reagálni, visszakérdezni egy-egy kétértelmű szituációban. A másik ok, hogy egy magára valamit is adó pszichológus nem ad tanácsot

Hosszú-hosszú tanulmányok és empátia ide vagy oda, senki sem tudhatja jobban azt, hogy mi magunk mit élünk át, mire van szükségünk, mint mi magunk. A saját kérdéseinkre ezért leghatékonyabban mi magunk tudjuk megtalálni a számunkra megfelelő válaszokat. A pszichológus szerepe ebben az, hogy megfelelő kérdéseket tegyen fel, visszajelzéseivel segítse a problémahelyzet átgondolását. A nehézséghez kapcsolódó vágyak és érzelmek megfogalmazását, megértését. A terápiás kapcsolat elmélyülését. A tapasztalat azt mutatja, hogy egy rendszeres konzultáció sorozat segítségével általában még a legreménytelenebb helyzetéből is talál kiutat a kliens. (Ez azonban nem megy írásban.)

Csak a diagnózis a kérdésem, miért nem mondják meg?

Igen gyakran előfordul, hogy diagnózissal kapcsolatban kérnek tőlünk állásfoglalást. A diagnózis alkotás azonban egy igen komplex, meglehetősen idő és erőforrás igényes feladat, amely mindenképpen személyes találkozást kíván a diagnózist váró klienssel. Ennek menete általában az, hogy a pszichológus először egy beszélgetést (ún. diagnosztikus első interjút) készít, melynek során a probléma forrásával kapcsolatos hipotéziseket (feltételezéseket) fogalmaz meg a saját maga számra. Ezeket aztán különféle pszichológiai tesztek segítségével teszteli. Ezek lehetnek kérdőíves, vagy úgynevezett projektív tesztes eljárások. Utóbbiaknál a kérdésekre adható válaszok teljesen egyéniek, ezeket a szakember sokféle szempont alapján osztályozza és ezután a szakmai standardok alapján értékeli ki. Ez tehát egy hosszú és bonyolult folyamat, melyet minimálisan klinikai szakpszichológus végzettségű szakember végezhet el.

Érdemes azt hangsúlyozni, hogy egyetlen pszichológiai teszt kitöltése sem ad önmagában diagnózist. Ha tehát kitölti valamelyik kérdőívet az oldalunkon, abból legfeljebb a lelki probléma gyanúja és szakember felkeresésének szükségessége merülhet fel, semmiképpen sincs oka az ijedtségre. Az a célunk ezzel a szolgáltatással, hogy egy objektv mérőeszköz segítségével jobban megismerhesse önmagát.

Azért mondják, hogy keressek fel egy pszichológust, mert pénzt akarnak rólam legombolni!

Tény, hogy a pszichológusok is pénzből élnek, a boltban nekünk is ugyan úgy kell fizetnünk az alapvető élelmiszerekért, mint bárki másnak. Ezért tehát nem dolgozhatunk ingyen. Abban viszont nagyon szerencsések vagyunk, hogy olyan hivatást űzhetünk, amivel hatékony segítséget tudunk nyújtani a minket megkereső klienseknek lelki problémák esetén. Gyakran nagyon nehéz helyzetben levő, elkeseredett levélírók keresnek meg bennünket. Sokaknak igen nehéz már az is, hogy megfogalmazzák kérdésüket és hogy egy nyilvános fórumon feltegyék azokat. Ezért aztán könnyen előfordul, hogy a kapott válasszal kapcsolatban csalódniuk kell. Ahogy fentebb kifejtettük, az írásos keretek azonban jelentősen korlátozzák a kommunikációt. Szükség esetén lehet reagálni a válaszainkra, később, vagy más kérdésben is szívesen állunk a kedves olvasók rendelkezésére. Amiben tudunk, segítünk, az ingyenes fórumukon is, de ez nem minden probléma esetén elég. Szakembereink legtöbbszörn azért nem reagálnak részletesen a megkeresésekre, mert sokszor tévútra vinne a hosszúra nyúlt reakció. Van amikor csak javasolt, máskor megkerülhetetlen klinikai szakpszichológus/pszichiáter szakember személyes felkeresése (péládul önsértő magatartás, vagy személyiségzavarok esetén). A nyilvános kérdezéssel minden kedves Kérdezőnk sok más elkeseredett embernek segít a hozzászólásával. Sokszor már az is nagy dolog, hogy azt érezzük: nem vagyunk egyedül a problémánkkal.

Mire jó akkor az írásos online pszichológiai tanácsadás?

Az online tanácsadás sajnos nem csodaszer. Az írásos pszichológus válaszol rovatnak megvannak a maga korlátai és a előnyei is. Meg kell értenünk, hogy a lelki problémák kezelésére nincsen azonnali és hosszú távon is működő megoldás. A legjobb, ha mindent alaposan átgondolunk, megértünk. Írásos válaszaink segíthetnek elindulni egy mélyebb önismeret és sikeresebb életvezetés felé vezető úton. Ha átmeneti elakadásról, vagy egy-egy kevésbé bonyolult konfliktushelyzetről, esetleg átmeneti elbizonytalanodásról van szó, pszichológus válaszol rovatban adott válaszaink hatékony megoldást jelenthetnek. Vannak azonban olyan esetek, amikor szakszerűbb segítségre, négyszemközti konzultációra, vagy személyes pszichoterápiás kezelésre van szükség. Akkor is, ha nehéz ezt elfogadni. A probléma felismerése és elfogadása az első lépést jelentheti a változás felé vezető úton!

Tisztelet dr. úr/nő
Hónapok óta ugy érzem hogy meg bántottak ,vagy csalódás szerű érzés .Nincs kedvem emberekkel kommunikálni .Egész nap csak feküdni szeretnék egyedül.Nincs kedvem semmihez eddig boldog vidám nő voltam .De nincs kedvem kimozdulni a szobából .Nincs energiám másokhoz sem magamhoz .Alacsony a vérnyomásom,szédülök,gyomorgyörgyöm van,ideges vagyok csak ugy magamtól,fáj a hátam a derekam ,a szívemet ugy érzem ki esik a helyéről ugy dobog.Gyengének és olyan semminek érzem magam.

Kedves Andrea!

Első körben mindenféleképpen fel kellene keresni a háziorvosát és egy kivizsgálását kérni tőle, hogy a tünetek mögött nem-e valamilyen szomatikus probléma van. Ha ennek negatív az eredménye szükséges lenne egy pszichiáter felkeresése, valamint konzultálni egy pszichológussal. Ha nagyobb lelki megterheléssel járó esemény nem történt mindenképpen első körben az orvosi kivizsgálás lenne szükséges.

Üdvözlettel,

Micskei Orsolya Egyéb / 2021.07.29.

Iskolai zaklatás feldolgozása?
Engem rengeteget bántottak az iskolában. Ezek ok nélküli bántások voltak. Folyamatos ismétlődő, leginkább gúnyolódás, kinevetés amikor megszólaltam. Középiskolában leginkább, de általánosban is ment a bullying de ott kb mindenkit zaklatott valaki. Engem gyakran leköptek, belém kenték a nyálukat 2 alak. Azzal csúfoltak hogy hosszú fejem van, és mindig nyomogatták a fejem. De általánosban csak az udvaron zajlottak ezek, középiskolában a tanórán.
Felnőttem már, de még mindig kisértenek ezek. Előfordult hogy rá is írtam facebookon a régi zaklatókra, de semmi bocsánat.
Középiskolában a tanórán csinálták, folyton szólítgattak hogy “nézz ide!” és el kezdtek röhögni, mutogatni, nyelvüket nyújtogatták, azt mondták mindig hogy engem parodizálnak ki, mert fogyatékos fejem és hangom van, folyton utánozták a hangomat ilyen eltorzítottam. Tanárokat is le alázták, velük is arrogánsan viselkedtek, amelyik nem tetszett nekik, az óráján majom hangokat adtak ki és fellengzően ordibáltak, a tanár el is sírta magát és ők meg örültek hogy legyőzték. Nem hatotta meg őket ha beírást kaptak, máskor meg profi szinten magyarázták ki magukat. Nagyrészt végig bugdácsolták az iskolát, pótvizsgázta, bár valaki jó tanuló volt, némelyikük jeleskedett valami sportban.
Lenézték a másikat.
Egy másik osztálytársamat aki kövér vos őt nagyon durván alázták mondjuk ő folyton kiborult és nekik ment,kétszer akkora volt mint ők mégis bátran szólogattak be neki. “Neki itt nincsenek jogai mert fogyatékos, menjen kisegítőbe.” “Bizonyítsa be hogy zaklattuk.” Most őket idéztem.
Volt szó órán erről a zaklatásról, akkor is magyarázták a zsarnokok, hogy mindig az áldozat a hibás stb.
Az osztály többi tagjai is velük volt, röhögtek,partnerek voltak a bullyingban, gondolom féltek hogy ők fognak következni, vagy így alkalmazkodtak, vagy foglalmam sincs. Nálam ki alakult a folyamatos stressz miatt valami lelki betegség. Gyógyszereket is szedtem. Volt hogy nem jartam be suliba, inkább csavarogtam. Nem is tanultam én se.
Mondjuk egymást is folyton csesztették,alázták, ki tud nagyobbat szólni. Mintha egy verseny lett volna, ki az erősebb verbálisan.
Folyton szerencsejátékokról, mónika showról, éjjel nappal budapestről akartak beszélni a tanárokkal.
Mindezeket az órán csinálták, nem szünetben, nem lehetett rájuk hatni tanári részről. A tanár meg csak ült, nem tudott mit tenni, ezek az agresszor gyerekek uralkodtak. Valamelyik tanár még partner is volt ebben. Az osztályfőnök is elég szórakozott alak volt.
Régebben jártam egy pszichológus szerinte az osztálytársaim súlyos önértékelési zavarban szenvedtek, egész életükben mások eltaposását tanulják.
Ilyen esetben nekem kéne beilleszkednem az osztályba és alkalmazkodni hozzájuk? Én csak csendben ültem. Meg is haragudtam arra a pszichológusra, mert úgy fogalmazott mintha az én hibám is lenne és nekem kéne megoldani, nem tudtam kiállni magamért. Nem a tanároknak, vagy az agresszor fiatalok szüleinek?
Miután kikerültem az iskolából belőlem is agresszor lett. Sokat bántottam másokat. Mostanában is csak úgy beszólok embereknek az utcán hogy “de csúnya vagy”. Stb. Nem engedek közel magamhoz senkit, mert bántana.
A társadalomra is dühös vagyok. Mintha ez egy norma lenne, az agresszió, és a másik alázása. Nem is tudnék olyan munkát vegezni ahol közösségben kell lenni. Kialakult nálam kicsit ilyen antiszociális (társadalom ellenes) személyiség. Ha valaki elkezd nézni, rögtön azt érzem, hogy gúnyolódni akar és mennék neki. De nem teszem, tudom kontrollálni.
Ez amúgy egy kisvárosi szakközépiskola volt.
Sokat segítene ha meg tudnám érteni ezeket az embereket, és én is megértést kapnék. És az ilyen fajta bullying okait megtudnám. Mindenhol mást olvasok.
Mert más az ha valakit egyszer kétszer kigúnyolnak, vagy néha összecsapnak, verekednek a gyerekek, de ez annál durvább volt. Rá szállnak a másikra, akivel megtehetik.

Kedves Kérdező!

Ez egy nagyon nehéz és nagyon komplikált helyzet. Az iskolai zaklatás éveken keresztül nagyon mély sérüléseket tud okozni, melynek hatása lehet a személyiség fejlődésére és a későbbi társas kapcsolatok kialakítására, és azok működtetésére. A nem megfelelően feldolgozott trauma komoly, úgynevezett poszt traumás tüneteket tud okozni. Ennek enyhítése, és a történtek feldolgozása és az életminőség javítása érdekében mindenképpen fontos lenne egy hosszabb terápia elkezdése.

Üdvözlettel,

Micskei Orsolya Erőszak elszenvedése / 2021.07.29.

Üdvözlöm!Segìtségét szeretném kérni.Barátnöm egyik napròl a másikra elfordult tőlem.Vannak problémái,távolságtartò azzal ia akit kedvel.2 hònapja kezdődött minden,előtte kaptam tőle egy meghatò születésnapi képeslapot,amibe az állt hogy legyen ez a nap olyan csodállatos különleges felejthetetlen mint amilyen te vagy(én)Szeretten volna megbeszélni mi történt vele,de nem akar beszélni ròla.Sajnos most irtam neki nem szép dolgokat mérgemből,de letiltott a facebokrol es a mesengerből.2 nap után feloldotta,de nem lehet ismerősnek jelölni.Mi lehet a hirtelen változás oka ön szerint?Köszönöm válaszát

Kedves Andrea!

Nagyon nehéz lehet Önnek ez a helyzet. Nagyon kevés az információ, amit leírt, így nehéz megmondani pontosan, hogy mi lehet a háttérben. Érdemes átgondolni a korábbi beszélgetéseket és találkozásokat, hogy esetleg történt e valami, ami megváltoztatta a kapcsolatukat. Érdemes lenne tisztázni személyesen az esetleges félreértéseket, konfliktusokat. Lehet nem szerencsés ezt szöveges üzenetben, esetleg haragból tenni.

Üdvözlettel,

Micskei Orsolya Egyéb / 2021.07.29.

Tisztelt doktor/nő!

Mostanában eléggé a feje tetejére fordult az életem. Fogalmaznék úgy hogy nagy fordulatot vett. Gyakran vagyok feszült és ideges. Viszont a diagnosztizált bipoláris zavarom miatt ezeket a tüneteimet már ismerem. Mostanában a depressziós fázisomat élem. Van egy újabb tünetem, amit nem tudok hova sorolni, illetve nem tudom melyik fázisomat élem ilyenkor. Hangokat hallok a fejemben. Emiatt nem tudok/ nem merek elaludni. A hangok gyakran tárgyi mozgások, zajok, düborgések. Máskor viszont több ember beszélgetését hallom. Úgy érzem romlott az állapotom. A gyógyszerek amiket kapok nem használnak, és mivel kB. Másfél hete egyszerre beszedtem mindet, mivel úgy érzem értéktelen az életem, most már nincs is gyógyszerem. Nem merek újra gyógyszert íratni, mivel kiderülne, hogy 1 nap alatt megettem 120 db bisoprolol sandozt (tachycardya), illetve tegretol, aneptinex gyógyszereimet. Augusztus. 19-énre kaptam időpontot az új pszichiáterhez. Addig viszont szeretnék valakivel erről beszélni. Jobban mondva a hangokról amiket hallok, és megtudni miért hallom őket. Üdv.: Szintia

Kedves Szintia!

Köszönjük a levelét!

A bipoláris affektív zavar velejárója lehet ún. pszichotikus állapot, amikor a személy olyat lát/hall/érzékel, stb. ami valójában nincs ott. Ilyen esetben mindenképp érdemes a pszichiáterével konzultálni, mert lehet, hogy gyógyszer emelés vagy módosítás szükséges. Emellett a gyógyszeres szuicid kísérletet is komolyan kell venni, hiszen ennyi hatóanyag bevétele mellett sokkal nagyobb gond is lehetett volna. Mindenképp konzultáljon a pszichiáterével, s nem tartanám tanácsosnak jelen állapotban a pszichiáter váltást, aki lehet egy másik gyógyszerelésben hisz és újra kezdődhet minden előről, míg az Ön tünetei továbbra is fennállnak.

Akut esetben pedig mindenképpen kérjen segítséget a területileg illetékes pszichiátriai osztályon!

Üdvözlettel:

Gór Dóra

 

Alvászavarok / 2021.07.27.

Jó napot kívánok! olyan problèmám van hogy 3 ève elváltam nagyobbik kislàny Vivien végig nézte hogy apja megver és eltörte a kezem ! Azóta kislány kifordult önmagából teljesen egyszerű nem tudok rá hatni semmivel tanulására is rá ment sajnos nagyon nehéz tudok vele tanulni egyszerű nem akkar semmit csak játszani internetezni! Egyedül nevelek 3kiskorú kislányt Vivien 7. Bianka. 4 Anna 5hónapos a volt barátommal is szét mentünk mert Vivien mindig össze ugrasztott mindket ! Édesanyám mindig mondta hogy Vivin ezzel èl vissza mindig rá hagyok mindet nem vagyok annak a híve hogy bátsam. Max büntetem de akkor is hiszti rohamot kap rám csapja az ajtót Húgát Biankànak irányítja folyamatosan Hiány foglalkozók vele sokat semmi mindig ha csak a falnak beszélnek ! Mindig bocsánatot kér ha le szidon pár perc múlva újból csinálja a butaságokat !Ebbe szeretnèk tanácsot kérni mit csináljak kislánnyal hogy szotfogadó legyen köszönöm szépen előre segítséget további szép napot!! Tisztelettel : kucseràk Nikoletta.

Kedves Nikoletta!

Bizonyára sok nehézséget tapasztalhat, három gyermeket egyedül nevelni nagyon nehéz dolog. A válás és a gyermekek édesapja által mutatott fizikai agresszió egyaránt megterhelő, traumatizáló lehetett Önök számára, a kislányok is érzékelhették az édesanyjuk és édesapjuk közötti feszültséget. Sok esetben a dühkitörések, és az Ön által leírt “hisztirohamok” azért fordulnak elő, mert a gyermek nem tudja megfelelően kommunikálni érzelmeit, nehezen tartalmazza a benne felgyülemlő indulatokat, bizonytalanságot, kétségeket élhet át, lehetséges, hogy édesapjára is dühös. Az érzelmek kifejezésének megkönnyítésére javaslom a Mit érzel ? – Az érzelmek színes világa című könyvet, dühkezelési nehézségekkel kapcsolatban pedig a Mint egy nagy vulkán, forrok és mindjárt felrobbanok című könyvet, melyek szülők és gyermekek számára sok indulatkezelési lehetőséget bemutatnak. Amennyiben a problémák nem enyhülnek, érdemes lehet a területileg illetékes Pedagógiai Szakszolgálathoz vagy a Családsegítő -és Gyermekjóléti Központhoz fordulni, ahol nevelési tanácsadás keretében pszichés támogatást, megsegítést nyújtanak szülők és gyermekek részére.

Üdvözlettel,

Móra Katalin

Gyermeknevelési nehézségek / 2021.07.27.

Üdvözlöm teljesen ki vagyok készülve folyamatosan gyerekkorom tol kezdve csak bántalmazva voltam anyám élettársa 8eves koromtól kezdve 5even át molesztált anyám meg nem én érdekemet nézte hanem akkori élettársát védte az se érdekelte hogy akkori élettársát rajta kapta hogy molesztált meg fogdosott.miutan kiderült hogy én beszámoltam róla mit éltem át anyám megfenyegetett hogy az utcán fogok megdogleni mert minek kellett elmondani hogy miket éltem át gyerekkènt.hiaba nem vagyok egyedül és van tamaszom aki a jelenlegi férjem anyám akarata érvényesülni fog hisz már hétfő óta utcán vagyunk.

Tisztelt Kérdező!

Köszönjük levelét!

Nagyon nehéz lehetett Önnek átélni ezeket a gyerekkori traumákat és sajnálom, hogy jelenleg is ilyen nehéz helyzetben vannak. Tekintve, hogy éveken keresztül tartott a bántalmazás és teljesen védtelennek érezhette magát, érthető, hogy a mai napig kísérti a múlt, hiszen ezek a személyiségfejlődésében is mély nyomokat hagytak.

Javaslom, hogy keressen fel egy pszichológust, aki segít feldolgozni ezeket a sérelmeket.

 

Üdvözlettel,

Kovács Zsuzsanna Erőszak elszenvedése / 2021.07.26.

Üdvözlöm!

éjjel látok dolgokat, kb hallucinàlok?
Erre az orvosom semmit nem mond.
Éjjel felébredtem,láttam egy fehér/világos folyosót. Ott ült egy kislány, mosolygott (mintha a kisebbik lányom lett volna kisebb korában)
Ez álom volt-gondolom. viszont felébredtem és még mindig láttam.
Nyitva volt a szemem,de N a sötétséget láttam a szobában,hanem a világos folyosót, a kislánnyal. Kezdtem ketsegbeesni,hogy nem látom a valóságot, és a mellettem alvó páromat probaltam kitapogatni és mondtam neki,hogy segítsen,mert nem látok.(vagyis az illúziót)
A kezet éreztem, hallottam ahogy szuszog. Csak azt mondogatták,hogy ne már megint ,ne. Akkor kezdett lassan eltűnni az illúzió és láttam a sötét szobát.
Sokszor fordul elő velem ilyesmi….

Tisztelt Kérdező!

Köszönjük levelét.

Megértem, hogy aggasztják a tünetei. Javaslom, hogy keressen fel egy pszichiáter szakorvost, hogy kiderüljön a pontos diagnózis, majd ennek függvényében kérhet pszichoterápiás segítséget.

Üdvözlettel,

Kovács Zsuzsanna Alvászavarok / 2021.07.26.

Üdvözlöm! Tanácsot szeretnék kérni,hogy hogyan kezeljünk egy energiavámpírt. Sajnos nem tudom elkerülni,mert a férjem nővére, és ha elkerülöm,akkor a férjem sértődik meg. Szerencsére külföldön élünk,így telefonon keresztül szívja a vérünket,de most készülünk szabadságra haza utazni,és már nagyjából be is osztotta az időnket,hogy mikor hová kell mennünk.Volt már eset,hogy nemet mondtunk, és akkor rosszullétre panaszkodott,amivel elérte hogy az legyen amit ő akar. Egyedül él,folyton panaszkodik és ha megszólalok valami jó tanács jelleggel,akkor úgy beszél velem, mintha a valagából húzott volna ki.
Nekem is vannak otthon rokonaim akiket meg szeretnék látogatni,de már ránk akaszkodott,hogy ő is jön velünk.
Nagy szükségem lenne a szakmai tanácsukra, hiszen pihenni szeretnék hazamenni.
Nagyon köszönöm előre is!
Üdvüzlettel!
Gréta

Kedves Gréta!

Köszönjük a levelét!

Valóban nagyon megterhelő lehet egy ilyen rokon jelenléte, de vele szemben meg kell tanulni nemet mondani, még akkor is, ha manipulatívan próbálja a figyelmüket felkelteni (pl. rosszullétekkel). A másik kérdés, ami felmerült bennem a levelét olvasva, hogy vajon a férje hogy áll ehhez. Ő is észre veszi-e a testvére viselkedését és megterhelését, illetve miért látja szükségét a testvére igényeinek kielégítésére? Ha igen, akkor lehet közösen beszélni és ötletelni arról, hogy hogyan lehet leállítani ezt a helyzetet és a viselkedést. Ha a férje nem látja, akkor próbálja kifejezni felé, hogy bár tiszteli a testvérét, de vannak olyan tulajdonságai (pl. az uralkodása és ragaszkodása), melyekkel nem ért egyet, és az Önnek szembeni hangnemet sem tűri meg.

A távolság alapvetően pozitív lehet egy ilyen helyzetben, de a telefonálások számát és intenzitását is lehet csökkenteni annak érdekében, hogy ne legyen az Ön számára zavaró és kellemetlen.

Üdvözlettel:
Gór Dóra

Konfliktus a családban / 2021.07.26.

Kedves Pszichológusnő!
Végső elkeseredésemben kérek tanácsot. A lányom nagyon fiatalon ismerkedett meg a párjával. Ennek 16 éve. Kapcsolatuk mindig nagyon viharos volt a párja alkohol fogyasztása, agressziója miatt ( lelki testi Bántalmazás) amit szakítás, majd békülés követett. Közelről láttam ezeket, mivel velünk laktak. De a lányom próbálta titkolni, pedig nagyon szenvedett, nem volt boldog. Hét nálunk töltött év után közös otthonba költöznek. Néhány hét után a lányom hazaköltözött. Ezt újabb békülés követte. 2016 tavaszán megszületett az unokám. A kapcsolatuk egyre rosszabb lett. A párterápia sem segített, hiszen a szerető már régóta jelen volt, de ez csak utólag derült ki. 2017 őszén hazaköltözött a lányom az unokámmal. 2018 tavaszán elváltak. Még ez év októberében újabb békülés következett. Néhány hét múlva ismét együtt laktak nálunk. Először újabb közös otthonban gondolkodtak. De időközben örökölt egy 1/2 házat és annak a felújítása mellett döntött. Ez csak az ő tulajdona, amiben nincs is semmi kivetnivaló. A felújítás elkezdődött, vele együtt a stressz levezetése ami a felesekben, és sörben nyilvánult meg. Az apuka és az unokám kapcsolata egyre sekélyesebb lett, ami eddig sem volt szoros.. 2020 szeptemberben elköltöztek. Egyre sűrűbbeklettek a viták, a lelki terror, a megalázás, és az ” én házam” mondatok. Ez odáig fajult, hogy június 13-án részegen,tetlegesség után kidobta a lányomat, és az unokámat az utcára. Amikor értük mentem borzalmas lelki állapotban találtam a lányom, az unokám reszketett a félelemtől. A ruháik zsákokban a kocsi mellett ledobálva,amire 10 percet kapott, hogy összeszedje. Azt hittük hogy ezzel vége a rémálmoknak. De NEM. A lányom a visszaköltözést fontolgatja. Abban bízik, hogy a jelenlegi pszichológiai kezelés segíthet megváltozni a párjának, hogy leteszi, az italt, hogy fel tudja dolgozni azt, hogy alkoholista szülő mellett nőtt fel, és képes lesz szeretni a saját gyerekét. Mi a párommal már nem hiszünk ebben , hiszen már elhangzott részéről az a mondat, hogy a lányom ne korlátozza őt az alkohol fogyasztásban. Már nem vagyok biztos benne hogy jár még pszichológushoz. A lányom is elment pszichológushoz, de nem tudom mire szeretne választ kapni. Nem értjük ezt az erős kötődést egy olyan emberhez akitől ennyi fájdalmat, és megaláztatás kapott 16 év alatt Miért áldozza fel magát, és az unokámat. Nem így nőtt fel, nem ezt látta, mi nem így élünk.Tőlünk biztonságot, és szeretetet kapott mindig, anyagilag is tudjuk támogatni. A 2018-as visszaköltözés után félretettük a fájdalmunkat, mi is megbocsájtottunk a párjának, de erre most képtelenek vagyunk.Nem megy. Rettenetesen fáj, hogy képtelenek vagyunk segíteni, hogy tönkre teszi magát, boldogtalan gyerekként fog felnőni az unokánk.
( Amikor jun 13 beléptünk a házunk ajtaján ezek voltak a mi kis ötévesünk szavai ” Édes otthon! ”
A lányom 32 éves, és diplomás.
Hogyan segithetnénk neki??
Tudom, hogy nagyon hosszú a levelem,, és köszönöm ha elolvassa.
Tisztelettel Nagyné Kata

Kedves Kata!

Köszönjük a levelét!

Egy toxikus kapcsolatban benne lenni valóban egy idegörlő és fájdalmas dolog, s ez sokszor még nehezebb a hozzátartozóknak, akik kívülről, objektívebben látják a történéseket. Ebben az esetben látszik, hogy a lánya nagyon kötődik ehhez a férfihoz (már függő módon is, melyről bővebben itt olvashat: https://onlinepszichologus.net/blog/tarsfuggoseg-avagy-kodependens-kotodes-a-kapcsolatainkban/ ), még akkor is, ha bántalmazó és alkoholista, s emiatt Önöknek el kell fogadniuk a döntését, még akkor is, ha tudják, hogy rosszul dönt. A gyermek kérdése nehezíti ezt a helyzetet, hiszen ő még nem dönthet arról, hogy mit szeretne, s talán még kifejezni sem tudja, de Önök, mint nagyszülők mindenbizonnyal biztos pontként állnak a folyamatosan változó kis életében. Próbálják ezt a szerepüket megtartani, hiszen az unokájuknak szüksége van erre, s kissé visszavonulni a lányuk segítésében és megmentésében, mert úgy tűnik, hogy ő magát nem szeretné megmenteni, s ilyenkor nem lehet mit tenni. Nagyobb változás csak akkor lesz talán elérhető, ha a lányuk rájön, hogy bajban van és nincs, aki mindig kihúzza a pácból. Szülőként nehéz nemet mondani a gyermekünknek, de próbáljanak arra gondolni, hogy hosszú távon azzal menthetik meg az életét, ha most nem segítenek neki és nem próbálják a jelen helyzetből kimenteni.

A pszichológus mellett a lányuknak mindenképp a társfüggők csoportját, a CoDa-t ajánlanám (http://www.tarsfuggok.hu), Önöknek pedig további segítségért a függők hozzátartozóinak csoportját (http://www.al-anon.hu).

Üdvözlettel:

Gór Dóra

Párkapcsolati problémák / 2021.07.26.

Üdvözlöm! 1 hete volt a házasság kötés már több mint 4 éve együtt vagyunk. A páromra volt bízva a szervezés de nem foglalkozott vele,hogy szervezze meg úgy ahogy kellett volna, azon a napon 2 órára elment a barátaihoz beszélgetni azt hittem a virág csokromat intézi de nem, még virágom sem volt… össze vesztem vele le akartam fújni az egészet annyira bántott,hogy őt nem érdekelte fel sem fogta,hogy neki készülődni kell nem beszélgetni menni pont akkor el is késtünk kicsit mert vitáztam vele, vettem egy nagy levegőt és végig csináltam belül nagyon fájt de nem mutattam ki. Azóta is fáj és nem tudom mit tegyek hogyan lépjek túl ezen az érzésen? Mit tegyek,hogy túl tegyem magam nagyon rossz borzasztó arra a napra gonolni.

Tisztelt Kérdező!

Érdemes lenne egy semleges helyen, nyugodt körülmények között a párjával beszélnie erről az érzéséről, hogy a kapcsolatuk, kezdődő házasságuk a kölcsönösségen alapulhasson. Ha fél megosztani párjával az érzéseit, negatív megéléseit, és úgy gondolja ezek nem kifejezhetőek, esetleg párterapeuta mediációjának segítségével feltárhatóak lennének azok a problémák, rossz érzések, múltbeli események melyek maguk közé állhatnak.

 

Üdvözlettel:

Dr Szabó Zsuzsanna Egyéb / 2021.07.25.

Szép napot kívánok!
Hosszú ,évek óta pánikbetegséggel ,agorafóbiával ,és depresszióval küzdök .
Néhány éve, ezekhez társult alvás zavar, állandóan fáradt ,levert vagyok ,szorongok egyedül nem tudok elmenni sehová . 21, éves voltam mikor először jelentkezett nálam ,amihez halálfélelem társult.
Többször voltam kórházban , gyógyszereket kaptam ,és kognitív terápiás kezelést . 3,hónap után némiképp sikerült leküzdenem az agorafóbiát ,így tudtam dolgozni is. Viszont az elmúlt ,kb.15 évben újra visszaestem ,próbáltam ismét kórházi kezelést ,de eredménytelenül!
Escitil, és Rivotril szedek ,amit szeretnék abbahagyni ,,20.kg híztam az escitiltől ,sajnos az orvosom nem cseréli ,fokozatosan elkezdtem csökkenteni , 10mg napi másfél szem ,eddig jól megy de félek az elvonási tünetektől ! Ebben szeretnék segítséget kérni !
Üdvözlettel , Andrea

Tisztelt Kérdező!

Oldalunkon nem foglalkozunk gyógyszeres terápiával, sem ezek módosításával, felülbírálásával, a gyógyszerelés kérdése szigorúan pszichiáter szakorvosi kompetencia, főleg egy hosszan tartó terápia esetén, mint amilyen az ön esete is. Javasolom, hogy próbáljon beszélni a kezelőorvosával még egyszer mindenképpen, mivel ha saját hatáskörében önállóan csökkenti a beállított gyógyszeradagot, annak egyéb előre nem látható mellékhatásai is lehetnek, nem is beszélve az állapotrosszabbodás lehetőségéről. Ha nem megfelelő az ön számára ez az antidepresszáns, nem érzi már hatékonynak, mindeképpen jelezze határozottan orvosa felé, aki módosíthatja ezek alapján, a hízás kapcsán esetleg egy laborvizsgálat is szükségessé válhat.

Országosan számos olyan TB finanszírozott pszichiátriai rehabilitációs lehetőség is van, amely gyógyszeres és pszichoterápiás technikák kombinációjával segíthetne az életminősége javításában, esetleg erre is rákérdezhet kezelőjénél, hogy milyen megoldás lenne reális és előremutató az ön számára.

üdvözlettel:

Dr Szabó Zsuzsanna Egyéb / 2021.07.22.

Szép napot kívánok!
Hosszú ,évek óta pánikbetegséggel ,agorafóbiával ,és depresszióval küzdök .
Néhány éve, ezekhez társult alvás zavar, állandóan fáradt ,levert vagyok ,szorongok egyedül nem tudok elmenni sehová . 21, éves voltam mikor először jelentkezett nálam ,amihez halálfélelem társult.
Többször voltam kórházban , gyógyszereket kaptam ,és kognitív terápiás kezelést . 3,hónap után némiképp sikerült leküzdenem az agorafóbiát ,így tudtam dolgozni is. Viszont az elmúlt ,kb.15 évben újra visszaestem ,próbáltam ismét kórházi kezelést ,de eredménytelenül!
Escitil, és Rivotril szedek ,amit szeretnék abbahagyni ,,20.kg híztam az escitiltől ,sajnos az orvosom nem cseréli ,fokozatosan elkezdtem csökkenteni , 10mg napi másfél szem ,eddig jól megy de félek az elvonási tünetektől ! Ebben szeretnék segítséget kérni !
Üdvözlettel , Andrea

Tisztelt Kérdező!

Oldalunkon nem foglalkozunk gyógyszeres terápiával, sem ezek módosításával, felülbírálásával, a gyógyszerelés kérdése szigorúan pszichiáter szakorvosi kompetencia, főleg egy hosszan tartó terápia esetén, mint amilyen az ön esete is. Javasolom, hogy próbáljon beszélni a kezelőorvosával még egyszer mindenképpen, mivel ha saját hatáskörében önállóan csökkenti a beállított gyógyszeradagot, annak egyéb előre nem látható mellékhatásai is lehetnek, nem is beszélve az állapotrosszabbodás lehetőségéről. Ha nem megfelelő az ön számára ez az antidepresszáns, nem érzi már hatékonynak, mindeképpen jelezze határozottan orvosa felé, aki módosíthatja ezek alapján, a hízás kapcsán esetleg egy laborvizsgálat is szükségessé válhat.

Országosan számos olyan TB finanszírozott pszichiátriai rehabilitációs lehetőség is van, amely gyógyszeres és pszichoterápiás technikák kombinációjával segíthetne az életminősége javításában, esetleg erre is rákérdezhet kezelőjénél, hogy milyen megoldás lenne reális és előremutató az ön számára.

üdvözlettel:

Dr Szabó Zsuzsanna Félelmek és szorongások / 2021.07.22.

Tiszteletem!
Az utóbbi időben, nehezen megy a stressz helyzetek kezelése. Régen is okozott problémát, de egy ideje, kicsit tovább őrködök egy probléma megoldásán. Nem fogyasztok drogot, alkoholt ritkán. Szükségem volna valakire aki meghallgatja a problémámat és iránymutatást ad, mit változtassak, hogy ismét teljes életet tudjak èlni! Gyakran kapok személyes és Facebookon nagyon meg alázó kritikát egy megosztott kimenet alá (“köcsög” “semmirekellő”rohadj meg”). Ezek sem segítenek, hogy könnyen kezeljem a mindennapi mindamellett,

Tisztelt Kérdező!

Javasolom, hogy kérje pszichológus segítségét, akivel közösen dolgozva akár egy pár alkalmas segítő beszélgetés során volna módja rálátni a problémái gyökerére, és közösen rátalálni azokra a pontokra, amiket megoldva elérheti a célját, hogy “ismét teljes életet tudjon èlni”. Digitális detoxifikálás segítségével – vagyis átmenetileg visszavenni a közösségi médiahasználatot, megosztásokat-  mérsékelni lehetne a toxikus, arctalan, leértékelő és megalázó kommenteket, amik tovább rontják a közérzetét, hangulatát. Próbáljon több személyes kontakust létesíteni azokkal a barátaival, ismerőseivel, akikben nem kellett csalódnia, és szívesen töltene velük időt.

 

üdvözlettel:

Dr Szabó Zsuzsanna Stressz / 2021.07.22.

Néhány héttel ezelőttig tulajdonképpen semmi problémám nem volt magammal, kizárólag néha. De az utóbbi időben ez sajnos eléggé megváltozott. Ha belenézek a tükörbe azonnal elkap az undor, ugyanis nagyon csúnya vagyok. Nem tudok ezzel a dologgal mit kezdeni. Eddig nagyon életvidám és viszonylag boldog tinédzser voltam, illetve most is ez szeretnék lenni, de sajnos nem tudok, hisz egyszerűen nem tudok azon túllendülni, hogy milyen ocsmány képem van. Nagyon megköszönném, ha tudna tanácsokat adni!

Kedves Kérdező!

Sorait olvasva úgy tűnik számomra, hogy Ön elég erős negatív töltetű szavakat használ saját magával kapcsolatban. Bizonyára nagyon megterhelő lehet a külsejével kapcsolatos elégedetlenséggel szembesülni. Az Ön által jelenleg megélt serdülőkor magában hordozza a külső megjelenés fontosságát, ebben az időszakban a fiatalok fokozott figyelmet fordítanak arra, hogyan néznek ki, milyen a megjelenésük, más személyek vajon milyen ítéletet alkotnak róluk, hogyan vélekednek róluk a kortársaik. Sokakban élhet az a kép, hogy csak a hibátlan külső elfogadható, minderre ráerősíthetnek a tökéletességet hangsúlyozó média-tartalmak, celebek, sokak által követett személyek is. Említi, hogy néhány hete kezdődtek a problémák. Érdemes lehet visszaemlékezni arra az időszakra, hogy mik történhettek néhány héttel ezelőtt, érte-e Önt negatív minősítés, kritika, történt-e valamilyen fájdalmas, váratlan esemény vagy elutasítás. Illetve fontos lehet átgondolni, hogy a külső megjelenésen kívül, egyéb területekre vonatkozó önbizalma, magabiztossága, önszeretete milyen szinten áll, tapasztalt-e ezeken a területeken nehézségeket. Amennyiben úgy érzi, problémái nem enyhülnek, érdemes lehet szakember segítségét kérni, akár részt venni serdülők számára létrehozott önismereti csoportokon vagy egyéni terápiás ellátáson.

Üdvözlettel,

Móra Katalin

Kamaszkori problémák / 2021.07.21.

Jónapot! 14 éves fiam megbukott matekból az online oktatást kijátszva interneten játszott órák helyett.iskola újrakezdésével is félvárról vette a tanulást.kérdésem mivel segíthetek neki ha magátol rájön mekkora szégyen év elején új osztályt kezdve bukottan? Vagy az csak jót tesz neki ha újra járja? De lehet ugyanúgy nemtanúlna?vagy keressek tanárt neki gyorsan hogy felkèszítse pótvizsgára?

Kedves Kérdező!

Az Ön által feltett kérdés úgy vélem, rendkívül átgondolt, megfontolt döntést igényel. Az online oktatás, és maga a járványügyi helyzet bizonytalansága sokak számára megterhelő lehetett. Lehetséges, hogy gyermekének nehéz volt alkalmazkodni az új körülményekhez, kevésbé megfelelően tudta beosztani az idejét, nehezen számolt a következményekkel, melyek a tanórai feladatok elvégzésének hiányával jártak. Javaslom, hogy kezdeményezzen beszélgetést gyermekével. Érdemes megérdeklődni tőle, hogy miket élt meg az online oktatás alatt, milyen érzései vannak jelenlegi osztályával, osztálytársaival kapcsolatban, mit gondol ő maga az évismétlésről, hogyan képzeli el azt a helyzetet, ha esetleg új osztályt szükséges kezdenie a következő tanévtől. Ebben a döntésben a gyermekének is jelentős felelőssége van. Mivel már megtörtént az évismétlés kilátásba helyezése, szidás, neheztelés, jutalommegvonások és büntetések helyett jelen helyzetben a megoldásra törekvés lehet a legfőbb cél, mielőbb döntést hozni, mérlegelni az előnyöket és hátrányokat, illetve vállalni annak következményeit. Lehetséges, hogy jelen tanulmányi eredmény a gyermeke számára tanulópénz volt, saját maga megtapasztalhatta a felelősségvállalás szükségességét, a döntései következményét, mely fontos lépés lehet felnőtté válásának útján.

Üdvözlettel,

Móra Katalin

vagy iskolai problémák / 2021.07.21.