Pszichológus válaszol

Kérdezzen pszichológusainktól

Minimális terjedelem: 200 karakter! Maximális terjedelem: 1000 karakter!
0/1000

Ha olyan problémája van, amit néhány mondatban meg tud fogalmazni és úgy gondolja, hogy egy e-­mail terjedelmű válasz is iránymutatást tud adni Önnek, kérjük írja meg kérdését és a válasszal együtt (moderálás után) megjelenítjük azt oldalunkon.

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy az írásos, online pszichológiai tanácsadás nem egyenértékű a pszichológiai vizsgálatra (videobeszélgetés vagy személyes találkozás során létrejövő első interjúra) alapozott szakvéleménnyel, kizárólag a problémafelvetés alapján a szakemberben keletkező benyomásokat és annak személyes véleményét tükrözi. Ez tehát nem minősül pszichológiai tanácsadásnak vagy javaslatnak! A hozzászólás elküldésével Ön automatikusan hozzájárul ahhoz, hogy kérdése a válasszal együtt (egyéb adat nélkül, névtelenül) oldalunkon megjelenjen, ezért kérjük, hogy ha anonim szeretne maradni, akkor a levél szövegébe ne írjon nevet, vagy más beazonosítható adatot. Köszönjük, hogy tapasztalatai megosztásával másoknak is segít: támogatást és reményt ad. A hozzászólás megírásához és a korábbi kérdések és válaszok eléréséhez lejjebb kell görgetni.

A pszichológus válaszol rovatban a válaszadás ingyenes és 15 munkanapon belül történik.

Felhívjuk figyelmét, hogy nem a beküldés sorrendjében válaszolunk a megkeresésekre. A kérdés és válasz megjelenéséig szükséges várakozási idő a választott pszichológus élérhetőségétől függően változik. Amennyiben az Ön által választott szakember egy napon belül nem tudja megválaszolni kérdését, másik kolléga segítségére számíthat.

Személyes konzultáció

Ha négyszemközt
szeretne beszélni…

… ellenőrzött, megbízható pszichológusaink valamelyikével, az adott szakember adatlapján oldasható árak befizetése után tudja ezt megtenni. Pszichológsainkkal tehát online is konzultálhat az általuk megadott időpontokban. Gyermeknevelési kérdésekben is szívesen állunk a rendelkezésére.

Sürgős esetben (például öngyilkossági krízis esetén) az alábbi linken elérhető lelki elsősegély telefonszámokon kaphat azonnali segítséget.

szakembereink

Gyakran felmerülő kérdések

Kérdezési szabályzat

1, A kérdés szövegébe kérjük, hogy ne írjon olyan adatot, ami kizárja, hogy, a kérdézés anonim maradhasson.

2, Egy ember egy alkalommal egy kérdést csak egy pszichológusnak küldhet el.

3, Ugyan annak a pszichológusnak lehet válaszolni ezután is, utalva a korábbi levelezésre.

4, Érdemes tudni, hogy a hosszas levélváltások szakmai szempontból kerülendők.

Miért kapom azt a választ, hogy keressek fel pszichológust, ha ezt már megtettem, hiszen azért írok Önöknek levelet?

Az emberek többsége konkrét kérdésre konkrét választ vár, ám a lelki problémák sajnos természetük miatt bonyolultabbak, ezért képtelenség egyértelműen válaszolni az ilyen jellegű kérdésekre. Minden ember más és más és egy adott probléma (pl. párkapcsolati konfliktus vagy válás, gyermeknevelési nehézség) kialakulásához is teljesen egyéni utak vezetnek. Ezért nem érdemes általánosítani. Hiszen ami az egyik embernek beválik, a másiknak egyáltalán nem biztos, hogy be fog.

Egy-egy hozzászólás elolvasása után egy tapasztalt pszichológus el tudja dönteni, hogy valószínűleg elegendő lehet-e egy néhány soros válasz. Néhány átgondolandó, önismereti témájú kérdés megfogalmazása, vagy mindenképp négyszemközti konzultáció szükséges a nehézség megoldásához. Persze nem kellemes azt olvasni, hogy keressünk fel egy szakembert, de vannak olyan helyzetek, amikor nem érdemes az egyéni megoldásokkal bajlódni, mert az nagy valószínűséggel több kárt okozna, mint hasznot.

Miért van az, hogy nem kapok konkrét tanácsot?

Igen gyakori igény, hogy a kérdező konkrét tanácsot, vagy javaslatot vár, a válaszlevélben véleményformálásra kéri a pszichológust. Ez két tényező miatt lenne igen veszélyes: az első, hogy az írásos kommunikáció csak felszínes benyomások alkotását teszi lehetővé a szakember számára. Egy levélváltás alapján nagyon könnyű félreérteni valamit, mind a pszichológus, mind az olvasó részéről. Elég lehet ehhez egy nem jól megválasztott szó, vagy pontatlanul megfogalmazott mondat. Erre a problémára jó megoldás lehet egy négyszemközti beszélgetést kérni a pszichológustól, közösen átgondolni a téma kapcsán felmerülő kérdéseket. A videohívás információtartalma jóval magasabb, ráadásul lehetőség van azonnal reagálni, visszakérdezni egy-egy kétértelmű szituációban. A másik ok, hogy egy magára valamit is adó pszichológus nem ad tanácsot

Hosszú-hosszú tanulmányok és empátia ide vagy oda, senki sem tudhatja jobban azt, hogy mi magunk mit élünk át, mire van szükségünk, mint mi magunk. A saját kérdéseinkre ezért leghatékonyabban mi magunk tudjuk megtalálni a számunkra megfelelő válaszokat. A pszichológus szerepe ebben az, hogy megfelelő kérdéseket tegyen fel, visszajelzéseivel segítse a problémahelyzet átgondolását. A nehézséghez kapcsolódó vágyak és érzelmek megfogalmazását, megértését. A terápiás kapcsolat elmélyülését. A tapasztalat azt mutatja, hogy egy rendszeres konzultáció sorozat segítségével általában még a legreménytelenebb helyzetéből is talál kiutat a kliens. (Ez azonban nem megy írásban.)

Csak a diagnózis a kérdésem, miért nem mondják meg?

Igen gyakran előfordul, hogy diagnózissal kapcsolatban kérnek tőlünk állásfoglalást. A diagnózis alkotás azonban egy igen komplex, meglehetősen idő és erőforrás igényes feladat, amely mindenképpen személyes találkozást kíván a diagnózist váró klienssel. Ennek menete általában az, hogy a pszichológus először egy beszélgetést (ún. diagnosztikus első interjút) készít, melynek során a probléma forrásával kapcsolatos hipotéziseket (feltételezéseket) fogalmaz meg a saját maga számra. Ezeket aztán különféle pszichológiai tesztek segítségével teszteli. Ezek lehetnek kérdőíves, vagy úgynevezett projektív tesztes eljárások. Utóbbiaknál a kérdésekre adható válaszok teljesen egyéniek, ezeket a szakember sokféle szempont alapján osztályozza és ezután a szakmai standardok alapján értékeli ki. Ez tehát egy hosszú és bonyolult folyamat, melyet minimálisan klinikai szakpszichológus végzettségű szakember végezhet el.

Érdemes azt hangsúlyozni, hogy egyetlen pszichológiai teszt kitöltése sem ad önmagában diagnózist. Ha tehát kitölti valamelyik kérdőívet az oldalunkon, abból legfeljebb a lelki probléma gyanúja és szakember felkeresésének szükségessége merülhet fel, semmiképpen sincs oka az ijedtségre. Az a célunk ezzel a szolgáltatással, hogy egy objektv mérőeszköz segítségével jobban megismerhesse önmagát.

Azért mondják, hogy keressek fel egy pszichológust, mert pénzt akarnak rólam legombolni!

Tény, hogy a pszichológusok is pénzből élnek, a boltban nekünk is ugyan úgy kell fizetnünk az alapvető élelmiszerekért, mint bárki másnak. Ezért tehát nem dolgozhatunk ingyen. Abban viszont nagyon szerencsések vagyunk, hogy olyan hivatást űzhetünk, amivel hatékony segítséget tudunk nyújtani a minket megkereső klienseknek lelki problémák esetén. Gyakran nagyon nehéz helyzetben levő, elkeseredett levélírók keresnek meg bennünket. Sokaknak igen nehéz már az is, hogy megfogalmazzák kérdésüket és hogy egy nyilvános fórumon feltegyék azokat. Ezért aztán könnyen előfordul, hogy a kapott válasszal kapcsolatban csalódniuk kell. Ahogy fentebb kifejtettük, az írásos keretek azonban jelentősen korlátozzák a kommunikációt. Szükség esetén lehet reagálni a válaszainkra, később, vagy más kérdésben is szívesen állunk a kedves olvasók rendelkezésére. Amiben tudunk, segítünk, az ingyenes fórumukon is, de ez nem minden probléma esetén elég. Szakembereink legtöbbszörn azért nem reagálnak részletesen a megkeresésekre, mert sokszor tévútra vinne a hosszúra nyúlt reakció. Van amikor csak javasolt, máskor megkerülhetetlen klinikai szakpszichológus/pszichiáter szakember személyes felkeresése (péládul önsértő magatartás, vagy személyiségzavarok esetén). A nyilvános kérdezéssel minden kedves Kérdezőnk sok más elkeseredett embernek segít a hozzászólásával. Sokszor már az is nagy dolog, hogy azt érezzük: nem vagyunk egyedül a problémánkkal.

Mire jó akkor az írásos online pszichológiai tanácsadás?

Az online tanácsadás sajnos nem csodaszer. Az írásos pszichológus válaszol rovatnak megvannak a maga korlátai és a előnyei is. Meg kell értenünk, hogy a lelki problémák kezelésére nincsen azonnali és hosszú távon is működő megoldás. A legjobb, ha mindent alaposan átgondolunk, megértünk. Írásos válaszaink segíthetnek elindulni egy mélyebb önismeret és sikeresebb életvezetés felé vezető úton. Ha átmeneti elakadásról, vagy egy-egy kevésbé bonyolult konfliktushelyzetről, esetleg átmeneti elbizonytalanodásról van szó, pszichológus válaszol rovatban adott válaszaink hatékony megoldást jelenthetnek. Vannak azonban olyan esetek, amikor szakszerűbb segítségre, négyszemközti konzultációra, vagy személyes pszichoterápiás kezelésre van szükség. Akkor is, ha nehéz ezt elfogadni. A probléma felismerése és elfogadása az első lépést jelentheti a változás felé vezető úton!

Kedves doktornő !

Egy elég komoly dologgal kapcsolatban szeretnék kérdezni, mit jelent ha szexuálisan vonzódok velem egyneműekhez, de érzelmileg nem tudnék velük kapcsolatot létesíteni?, sokáig azt gondoltam, hogy biszexuális vagyok mert férfiakkal ez pont, hogy fordítva van, valamilyen szinten vonzódok hozzájuk és velük eltudnék képzelni egy kapcsolatot, de ilyen kettős érzésem van, de érzem, hogy ez valami más, nem tudom pontosan, hogy mihez kezdjek, válaszát előre is köszönöm! 🙁

Kedves Kérdező,

Köszönjük levelét!

Levele alapján úgy gondolom, hogy még nem találta meg pontosan azt, hogy melyik nemtől mit is várna el egy kapcsolatban, vagy általánosságban nem találja még helyét a világban. Még abban a korban van, amikor még ez nem forrt ki teljesen a személyisége. Körülbelül a 20-as évek elejére válik egyértelművé, hogy ki melyik nemhez vonzódik szexuálisan, melyik nemtől akar párkapcsolatot stb., ekkora zárulhat le az önmagunk keresése/megtalálása. Igény esetén pszichológus felkeresése lenne javasolt.

Érdemes az alábbi blogbejegyzésünket elolvasnia, amiben ezt a témát is érintjük:

Napjainkban fiatalnak lenni: a kapunyitási pánikról

Üdvözlettel:

Szabó Lili Szexuális zavarok / 2022.10.03.

Szép napot!
A barátommal pár éve már együtt vagyunk,de nem tudom elfogadni, hogy nem én vagyok neki az első, hogy szeretett mást előttem. A helyébe nem tudom képzelni magam, ugyanis nem volt előtte senkim. Sokszor eszembe jut a múltja, méregetem magam az előző lányokhoz. Tudom, hogy nagyon szeret, és mindent megad nekem az ég világon, de mégis kihat a kapcsolatunkra.
Mit tudnék tenni, hogy elfelejtsem ezt az egészet?
Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Kérdező,

Köszönjük levelét!

Levele alapján úgy gondolom, hogy valamilyen féltékenységi probléma állhat a leírt probléma hátterében. Érdemes lenne pszichológussal beszélnie, hogy milyen gondolatok gyötrik Önt, ami miatt nem tudja elfogadni a helyzetet.

Az alábbi blogbejegyzést érdemes lenne megtekinteni:

Féltékenység: normális dolog vagy őrültség?

Üdvözlettel:

Szabó Lili Párkapcsolati problémák / 2022.10.03.

Jó napot kívánok! Lassan 17 éves vagyok és ez a problémám már jó ideje tart. Édesanyámnak ez a 2. kapcsolata miután 2 éves koromban elváltak édesapámmal. 7-8 éves korom óta aggodom estenként még mindig, hogy aktust folyatatnak a háloszobában anyukám és párja. Nem tudom miért, mi az oka ennek, de mostanság mikor itthon van a párja nehezen alszom a szorongástól. Nagyon zavar ez a dolog és nem tudom, hogy mit tehetnék ellene. Nagyon szépen megköszönném valaszát!

Kedves Kérdező,

Köszönjük levelét!

Levele alapján úgy gondolom, hogy egy mélyebb, feltáró beszélgetés során lehetne a szorongásának az okát felfedni. Javaslom, hogy keresse fel az iskolapszichológust, vagy a területileg illetékes nevelési tanácsadót, hogy elmondhassa a problémáit.

Üdvözlettel:

Szabó Lili Félelmek és szorongások / 2022.10.03.

Üdvözlöm, a párommal nem rég óta vagyunk együtt minden a lehető legnagyobb rendben, ám nekem volt egy több mint 2 éves kapcsolatom ami nagy hatással volt rám, megcsaltak, hazudtak, átvertek, sőt még bantott is az illető de inkább lelkileg ez által néha azt érzem hogy nem lehet engem szeretni, és ezt gyakran felhozom a páromnak hogy minden rendben van-e? Van e gond? Haragszik-e? És látom már rajta hogy picit ez már zavarja, tudja mi történt annó, ám szeretnék ezen változtatni ebben szeretnék tanácsot kérni mi tévő legyek,
A választ előre is köszönöm!

Kedves Kérdező,

Köszönjük levelét!

Levele alapján úgy gondolom, hogy Ön még nem tudta feldolgozni azokat a bántalmazásokat, amelyek az előző párkapcsolatában történtek. Én azt javaslom, hogy keressen fel szakembert ennek céljából, hogy az önbizalma is helyreállhasson.

Az alábbi blogbejegyzéseinket javaslom megtekinteni:

Az erőszak rejtett formái a párkapcsolatban

Milyen jelek utalnak arra az ismerkedés során, hogy bántalmazóval van dolgunk?

Üdvözlettel:

Szabó Lili Párkapcsolati problémák / 2022.10.03.

Fél éve vagyunk együtt a párommal, elvált apuka, 2 anyától 3 gyerekkel. Együtt is élünk szinte a kezdetek óta, szeretjük egymást hosszú távra tervezünk. A leggyakrabb konfliktus köztünk, hogy a legkisebb gyermeke (5 éves) még nem ismer, és nem tudhat rólam. Bennem ez rossz érzést kelt elég sűrűn, beszéltünk is erről. Majd valamikor tervez “véletlenszerű” találkozásokat.
Hogyan kezeljem magamban ezt az érzést? Szerintem az lenne a természetes, ha tudnánk akár közösen is programot szervezni.

Kedves Marcsi!

Megértem, hogy rosszulesik Önnek ez a helyzet. Hiszen Ön elfogadta a párja családi hátterét, és közös életet terveznek. Jó lenne többet tudni a párja félelméről, arról, hogy miért halogatja ezt a találkozást. Sok esetben az ex, tehát a gyermek anyukája és a vele való konfliktusos kapcsolat miatt vállalják fel nehezen az új párt a gyermek előtt. Esetleg Önöknél is erről van szó?

Vannak olyan kényes családi helyzetek, amikor fontos a türelem, és várni kell egy-egy ilyen találkozásra. Ugyanakkor a párjának tudnia kell, hogy Ön mellette áll, és nyitott a gyermekére, a vele való találkozásra. Mindenképp próbáljanak beszélni a párja félelemeiről, aggodalmairól, ezzel a helyzettel kapcsolatban.

Üdvözlettel;

Györe Rita Párkapcsolati problémák / 2022.10.03.

Kedves olvasó!
18 éves vagyok es azt hiszem szeretethianyom van.Nagyon szegyellem,de ha valaki kedves velem,vagy torodik velem,esetleg aggodalmat fejezi ki,en bekattanok.Nagyon jol esik,de aztan nagyon rossz.Ugy erzem telhetetlen vagyok e teren.Elkezdek vagyni a torodesre es barmit megteszek,hogy ez igy maradjon.Annyira vagyom egy olyan eletre,ahol lehetek gyenge,es nem kell mindig erosnek lennem.Hogy erezhessem a torodest.De tudom ez sose fog megtortenni.Estenkent csak ugy tudok elaludni,ha ezt elkepzelem.Mar nem a csaladomtol varom ezt,ha azt mondja nekem valaki hogy majd beszelgessunk,akkor vmi tortenik,de olyan rossz(ez tegnap tortent es azota ujra rosszul vagyok).Hihetetlen hogy vki szeretne velem beszelgetni.Sajnos ezek miatt mar sok hulyeseget csinaltam.Nagyon vekony akarok lenni,mert mintha szerethetobb lennek,ha erezhetnem a bordaimat.Ma ujra megtortent,kedvesek voltak velem és ujra nagyon rosszul vagyok.Ön szerint mit tegyek?Nem birom,ez szornyu!Én csak szeretetre vagyom!

Kedves Niki!

Köszönöm, hogy megosztotta problémáját velem.

Nagyon nehéz lehet az, hogy szeretethiányosnak érzi magát és mégis nehéz fogadni a közeledést, hiszen a szeretet, kapcsolódás és kötődés a legalapvetőbb lelki szükségletünk. Mélyen kapcsolódik a belső biztonság érzetünkhöz. Tehát teljesen természetes az az igénye, hogy törődésre vágyik, hogy fontosnak és értékesnek érezhesse magát. Nem gondolom azt, hogy a testsúlya változásával ezt szabályozni tudná. Egyféle kontroll-érzést valóban adhat, de igazán az segíthetne ha rálátna az elakadásaira. A származási családjából kihez tudna kapcsolódni, a rokonok, esetleg a barátok közül kihez?

Fontos lenne megtanulni, hogyan fogadhatná a szeretetet illetve rálátni arra, hogy milyen elakadások alakították ki ezt a gátat? Ha történt nagyobb veszteség, trauma a gyerekkorában akkor forduljon bizalommal az iskolapszichológushoz akivel négyszemközt át tudják beszélni a problémáját.

Önmagában a terápiás kapcsolódásnak is lehet gyógyító hatása azáltal, hogy megtapasztalja a szakember által biztosított empátiát, megértést, a feltétel nélküli elfogadást.

Üdv,

Szilágyi Zsuzsanna Egyéb / 2022.10.02.

Miért van az hogy a saját korosztályom (13-18) egyáltalán nem érdeklődik irántam, nem néznek rám, nem beszélgetnek velem, nem érdeklem őket, nem értenek meg. De a fiatal felnőttek (20-35) teljesen oda vannak értem. Egy felnőtt társaságban mindig én vagyok a középpontban, beszélgetnek, viccelődnek velem, játszanak velem és inkább érzem magam közéjük tartozónak mint a saját korosztályomhoz. Mikor velem egyidősekkel vagyok általában unatkozok mert nem találok velük közös témát.

Kedves Anna!

Köszönöm kérdését!

Megértem ha nehezen éli meg, hogy nem tud kapcsolódni a saját korosztályához, hiszen kamaszkorban fokozottabb a hasonló érdeklődésű és korú emberekhez való kapcsolódási igény. Segíthet ha elgondolkodik az alábbi kérdéseken:

-Mi az akadálya a kapcsolódásnak?Mit ért az alatt,hogy unatkozik az Önnel egyidősökkel? -Milyen témákkal kapcsolatosan nem érezné azt, hogy nem unatkozik?

-Hogyan nyilvánul meg az, hogy felnőttek körében népszerűbbnek érzi magát, mi lehet ennek az oka? Esetleg egy másik én-részét, arcát mutatja meg nekik?

-Ön mennyire más amikor a gyerekek illetve a felnőttek társaságában van?

Üdv,

Szilágyi Zsuzsanna Céltalanság / 2022.10.02.

Tisztelt doktor Nő/Úr!
Szeretnénk helyre hozni a 15éves kapcsolatunkat a párommal. A probléma az, hogy kb. 5 éve megváltozott. Ő azt mondja, hogy,” kinyílt a szeme” , hogy most már tisztán látja, hogy mindenki csak kihasználja a másik embert, legyen az kolléga, barát vagy társ. Ha beszélünk a problémáról nem fogadja el az én véleményem,szerinte az nem megfelelő érv amit én mondok. Elismerte, hogy nem tudom befolyásolni a véleményét, mert nem érti meg amit mondok. Nem érvelek jól vele szemben. Pl. Nincs hangulatom sokszor a szexhez, mert követeli. Szerinte ő mindent megtesz értünk, de én semmit vagy keveset. Ami nem igaz, csak mindig odaszúr valami bántó dolgot és kedvem sincs semmihez így. Erre az a válasza, hogy így próbál jelezni felém. Stresszes a munkája, tisztában van vele, h sokszor haza hozzá és így rajtunk adja ki a fusztráltságát. Én meg azon görcsölök, hogy az adott napja hogy telt. Érzi ő is,hogy valami nem jó.Sokszor már nem szólok semmit, mert abból csak vita van.

Kedves Dóra!

Köszönjük a levelét!

Leveléből ez a kihasználás szó megragadta a figyelmemet, érdemes lenne felderíteni azt, hogy ez Önre is vonatkozik-e, s ha igen, akkor mi miatt gondolja a párja, hogy kihasználja őt. A kommunikációs nehézségek miatt azonban mindenképp ajánlanám párterapeuta felkeresését, hiszen írásából érezhető, hogy fontos dolgokról nem tudnak megfelelően beszélni. Ebben az esetben kérdés, hogy a párja is motivált-e a kapcsolatuk megmentésében, alakításában, vagy csak Ön. Érdemes lehet ezt is végig gondolniuk, mérlegelniük.

Üdvözlettel:

Gór Dóra

Párkapcsolati problémák / 2022.10.02.

Kedves Tanácsadó!

Abban szeretnék tanácsot kérni, hogy hogyan kezeljem anyósommal történő kommunikációt. Rendszeresen előfordul az a helyzet, hogy ő kitalál egy dolgot, majd számonkéri, hogy az megtörtént-e. Például, hogyan töltsük el a szabadidőnket, a gyerekekkel hogyan foglalkozzunk, milyen programokra menjünk, mit ültessek a kertembe, milyen ruhát hordjak, és még sorolhatnám. Ha nem úgy teszek, ahogy elvárná, kijelenti, hogy szándékosan ellenkezem, és megsértődik. De bevallom, bennem már eleve ellenszenvet vált ki ez a viselkedés. Nem rejtem véka alá előtte, hogy nem kérek a “tanácsaiból”. Sok konfliktus volt már közöttünk emiatt. Férjem sem tud hatni rá. Anyósom szerint én “átneveltem” a férjem, amiért mellém állt. Úgy érzem gyerekként kezel, nem bízik bennem. Folyamatosan feszült a légkör amikor találkozunk. Mit tehetek?

Kedves Adrienn!

Köszönjük a levelét!

Az írása alapján az a gondolat fogalmazódott meg benne, hogy az anyósa és Ön között erős rivalizáció lehet, melyek főként az anyósa generál, hiszen Ön “elvette tőle a fiát”. A férje és az ő édesanyja közötti kapcsolat és a leválás mértéke az ő dolguk és feladatuk, mely a konfliktusuk alapján nem megfelelően zajlott le. Ezzel nekik kellene dolgozniuk, a férjének határokat meghúznia az édesanyjával szemben. Ezek a határok lehetnek egyéniek és közösek is, melyek az Ön határai is, s ezeket védeniük kell a családjuk, párkapcsolatuk, szövetségük működése érdekében. Ha az anyós továbbra sem hajlandó ezeket elfogadni, akkor érdemes felülvizsgálni a tőle való távolság kérdését, mert lehet, hogy ez az Önök számára nem megfelelő, például túl közeli a kapcsolat, mely káros hatással van Önökre és a kapcsolatukra.

Üdvözlettel:

Gór Dóra

Kommunikációs problémák / 2022.10.02.

Jó napot.Sajnos 5 év házasság után a feleségem válni akar mivel elmúlt a szerelem és persze bekerült egy 3 ik fel a kalapba.Eleinte egész szépen tudtunk legalább beszélni de mostanra addig fajultak a dolgok,hogy épp egy-ket szót ha beszelünk azt is épp a közös gyerekünről l,hogy mit csinál,hogy van.Nem értem a feleségem úgy beszél velem mintha én lennék a legrosszabb ember a földön teljesen megváltozott csak azt hiszi el amit az új pasasa mond minden más nem igaz és hazugság,már a saját szüleivel és testvérével sem tartja a kapcsolatot. Nem tudom ezt hova tenni mert én nem ilyen ék ismertem őt meg. Lassan kezdem elfogadni a válást amit úgymond ő akart mindenképpen de soha nem volt hajlandó elkezdeni utánajárni mit én nem tettem meg az első lépést. Jelenleg nem értem a viselkedését felém hisz olyan mint a pokroc, lekezelő,durva velem pedig nekem lenne rá okom hisz neki van más.Vajon mitől lehet ez köszönöm

Kedves Valter!

Köszönjük a levelét!

Azt, hogy a felesége mi miatt változhatott meg, vagy mi történik az ő fejében, azt sajnos nem tudjuk bejósolni, s lehet, hogy erre a kérdésre ő maga sem tudná a választ. Ebben a helyzetben érdemes Önmagára fókuszálni, a gyászfolyamatra és az elengedésre. Felesége változása talán ebben segítheti is Önt, hiszen az a személy, akibe beleszeretett, már nincs vagy csak egy nagyon megváltozott formában.

Üdvözlettel:

Gór Dóra

Párkapcsolati problémák / 2022.10.02.

Üdvözlöm!

Problémám akkor kezdett erősebb lenni, miután ez év áprilisának végén édesapám, végbéldaganat által okozott szövődmény miatt elhunyt a kórházban.
Ezután egyre erősödött bennem egyfajta félelem, szorongás, mely azóta is hullámokban tör rám. Ezen érzés fő tárgya az, hogy vajon melyik szerettemnél fog kialakulni ez a szörnyű kórság, vagy bármely más daganatos megbetegedés. Ez a szorongás azóta más területet is érint az életben. Kihat az anyagi helyzetre, a lakhatásra. Feleségemmel egy régebbi lakást tudtunk csak kivenni immáron két évvel ezelőtt, amit nem a komfort jellemez semmilyen tekintetben.
Amikor rám tör ez a félelem, szorongás hullám, akkor borzasztóan érzem magam. A kérdésem az lenne, hogy hogyan lehetne legyőzni ezt? Vagy ezzel már szakemberhez forduljak, vagy próbáljam meg egyszerű szorongásoldó technikákkal, enyhe nyugtatóteákkal kezelni az állapotot?

Köszönettel:

P. Dávid

Kedves Dávid!

Köszönjük a levelét!

Egy, a családban váratlanul bekövetkező haláleset sok esetben beindíthat a saját és mások egészségi állapotával kapcsolatos szorongásokat, melyet a szeretett személy elvesztésével kapcsolatos gyászfolyamat is nehezít. A természetes megjelenés ellenére az intenzitás az Ön esetében a levele alapján már olyan mértékű, mely indokolja a szakemberhez való fordulást. Emellett meg tudja próbálni az Ön által felsorolt módszereket is (relaxáció, stb.), de ez nem helyettesíti a szakemberi kompetenciát.

Üdvözlettel:

Gór Dóra

Félelmek és szorongások / 2022.10.02.

Tisztelt doktornő

Olyan problémával fordulok Önhöz, hogy édesanyámat mint nagyszülőt nem tudom hogyan kezeljem. Borderline szindrómás, amiből a dühkitörések és az öngyilkos hajlam/fenyegetés kb. 10 éve megszűnt, emellett nárcisztikus és passzív-agresszív is. Jellemző volt ránk a parentifikáció is mind lelki mind fizikai értelemben. Én ezt pszichológusi segítséggel is és önfejlesztéssel is feldolgoztam/elfogadtam. Mai napig is fejlesztem magam és rengeteget olvasok a témában. Viszont azóta lett 2 gyermekem, és bizonytalan vagyok a határok meghúzásában. Mint nagyszülő jogot formál az unokájával való kettesben történő időtöltésekre, amit én nem szeretnék engedni. Nem feltétlen a mi rossz kapcsolatunk miatt, hanem mert mindent jobban tud nálam és ebből kimarad a gyerekem személyisége. Pl. kértem hogy fogja a kezét ha kint vagyunk az utcán, mert elszalad, mondván minek mi is tudtunk sétálni mellette, elengedte. Szaladt is a kocsi elé. Jogos a félelmem vagy túl szigorú lennék? Köszönöm!!

Kedves Dia!

Köszönjük a levelét!

A gyermek nevelésének felelőssége és ennek kereteinek meghatározása minden esetben a szülők feladata! Önnek és a párjának kell eldönteniük azt, hogy milyen módon szeretnék nevelni gyermeküket, kikre számíthatnak ebben és ki az, aki rossz hatással van a normál fejlődési folyamatra. Ha úgy érzi, hogy az édesanyja ennek nem tud megfelelni, nem tartja be az Ön kéréseit és a családi szabályokat, akkor meg kell húzni a határokat, ahogy Ön is mondta. Édesanyja formálhat jogot, ezt azonban, ha Önök úgy érzik, hogy veszélyeztető a gyerekekre nézve, akkor  megtagadhatják, s nemet mondhatnak a gyermekek és a családi rendszer védelme érdekében.

Az édesanyja diagnózisával kapcsolatban érdemes azt figyelembe vennie, hogy a személyiségzavar nem gyógyul, csak a kezelések hatására az az idő előrehaladtával csitulhat, mérséklődhet, azonban az alap működés, a gyökerek megmaradnak.

Üdvözlettel:

Gór Dóra

Konfliktus a családban / 2022.10.02.

Szép estét!
Megismerkedtem egy fiúval körülbelül két hónapja, Nagyon jól elvagyunk bár a fiú egy három éves kapcsolatból most lépett ki és azon szerintem még nincs túl teljesen, és minden rendben van, mégis folyamatosan szorongok, görcsbe van a gyomrom, és rosszul vagyok.
Akkor sem vagyok teljesen felszabadult és boldog ha vele vagyok, mikor találkozunk azaz a találkozó előtt görcsbe van állandóan a gyomrom, nem bízom alapvetően az emberekben, benne viszont bízom, de nem az a jó érzés kerít a hatalmába amit szerintem ilyenkor érezni kellene.
Voltam már szerelmes tuti ,hogy nem ilyen volt.
Állandó rettegésbe érzem magam, gondolkozok, és görcsbe van a gyomrom, enni is alig tudok néha.
Mi lehet a probléma gyökere? Hogy tudnék ellene tenni bármit is ,hogy ne érezzem magam így?

Kedves Csenge!

Köszönjük a levelét!

A szorongás és a szorongás okozta szomatikus tünetek hátterében sok probléma és ok állhat, emiatt érdemes lenne feltárni ennek okát. Próbálja megfigyelni, hogy milyen helyzetekben jelentkezik, milyen ingerek hatására aktiválódik, ez a fiú mindig aktiválja, vagy csak bizonyos helyzetekben. Illetve felmerült bennem kérdésként, hogy  lehetne-e ezzel a fiúval beszélni erről, az érzéseiről, gondolatairól, félelmeiről, bizalmi problémákról. Az erről való kommunikáció és nyitottság oldhatóvá tehetné a tüneteket.

Ha azonban a szorongásos tünetek olyan szintig fokozódnak, melyek már a mindennapi működést is akadályozzák, akkor mindenképp ajánlom pszichológus felkeresését!

Üdvözlettel:

Gór Dóra

Félelmek és szorongások / 2022.10.02.

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Az utolsó hosszú távú kapcsolatom kb. 2 évvel ezelőtt ért véget. Az elkövetkező években magamra koncentráltam, karriert építettem, iskolát végeztem. Aztán megérkezett az életembe egy olyan férfi, akit még az akkori párkapcsolatom után ismertem meg, de a kapcsolatot csak ezen az éven vettük fel egymással. Pár találkozás után sajnos ő úgy döntött, hogy nem szeretne még kapcsolatot. A munkája sokszor külföldre szólítja, mellette pedig egyetemen tanul. Azonban a közösségi médiában ismerősök maradtunk, és nyár vége óta folyamatosan jelez minden aktivitásomra, de kapcsolatba nem lép velem. Próbáltam továbblépni, mással kapcsolatot kialakítani,de nem jön össze, valamiért mindenben őt látom és keresem, úgymond egy kihívást jelentett számomra.Tanácsot szeretnék kérni, hogy felvegyem-e vele újra a kapcsolatot vagy pedig mi lenne a legjobb megoldás, módszer, annak érdekében, hogy végre másokkal is kedvem legyen találkozni. Válaszát előre is köszönöm! Üdv: Anita

Kedves Anita!

Köszönjük a levelét!

A közösségi média felületek lehetővé tesznek alternatív kapcsolattartási módokat, melyek adott esetben nehezíthetik az elengedést. Elengedés kapcsán fontos, hogy egy ismerkedési fázis után is megjelenhetnek gyásszal kapcsolatos érzések, gyászfolyamat, melyen végig kell haladni ahhoz, hogy túl tudjon lépni ezen a férfin. A kapcsolat ismételt felvétele lehet, hogy hátráltathatná Önt ebben, hiszen ő kifejezte, hogy most nem szeretne párkapcsolatot. Próbáljon időt adni magának, hogy megélhesse az elengedéssel kapcsolatos negatív érzéseket. Ebben a témában ajánlom Önnek Almási Kitti: Lezárás, elengedés, újrakezdés c. könyvét.

Üdvözlettel:

Gór Dóra

Párkapcsolati problémák / 2022.10.02.

Jó napot kívánok! Olyan problémám van hogy mindig az van bennem hogy meghalok,sajnos nem kellene eszembe jusson mert egeszseges vagyok de sajat magam felemlitem ezzel hogy meghalok,semmilyen eletcelom nincs mar. Sajnos az egesz ott kezdodott hogy interneten utanna olvastam ilyeneknek es annyira meg maradt bennem hogy azota is csak erre gondolok mert nem tudok másra. Hogy kuzdjem le? Segitseget elore is koszonom! Hogy tudnám a gondolatom teljesen szabályozni? Hogy kapcsoljam ki? Semmilyen lelki problémám nincs a hattérben csak ez.😞

Kedves Szabina!

Köszönjük levelét!

Kérdésére az alábbi blogcikket ajánlom:

A halál, amiről szükséges beszélnünk

Ha a halálfélelme továbbra is jelen van, forduljon pszichológushoz négyszemközti beszélgetésre, hogy közösen tárják fel a probléma gyökerét.

Üdv,

Szilágyi Zsuzsanna Személyiségzavarok / 2022.09.30.