Pszichológus válaszol

Kérdezzen pszichológusainktól

Ha olyan problémája van, amit néhány mondatban meg tud fogalmazni és úgy gondolja, hogy egy e-­mail terjedelmű válasz is iránymutatást tud adni Önnek, kérjük írja meg kérdését és a válasszal együtt (moderálás után) megjelenítjük azt oldalunkon.

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy az írásos, online pszichológiai tanácsadás nem egyenértékű a pszichológiai vizsgálatra (videobeszélgetés vagy személyes találkozás során létrejövő első interjúra) alapozott szakvéleménnyel, kizárólag a problémafelvetés alapján a szakemberben keletkező benyomásokat és annak személyes véleményét tükrözi. Ez tehát nem minősül pszichológiai tanácsadásnak vagy javaslatnak! A hozzászólás elküldésével Ön automatikusan hozzájárul ahhoz, hogy kérdése a válasszal együtt (egyéb adat nélkül, névtelenül) oldalunkon megjelenjen, ezért kérjük, hogy ha anonim szeretne maradni, akkor a levél szövegébe ne írjon nevet, vagy más beazonosítható adatot. Köszönjük, hogy tapasztalatai megosztásával másoknak is segít: támogatást és reményt ad. A hozzászólás megírásához és a korábbi kérdések és válaszok eléréséhez lejjebb kell görgetni.

A pszichológus válaszol rovatban a válaszadás ingyenes és 7 munkanapon belül történik

Felhívjuk figyelmét, hogy nem a beküldés sorrendjében válaszolunk a megkeresésekre. A kérdés és válasz megjelenéséig szükséges várakozási idő a választott pszichológus élérhetőségétől függően változik. Amennyiben az Ön által választott szakember egy napon belül nem tudja megválaszolni kérdését, másik kolléga segítségére számíthat.

Személyes konzultáció

Ha négyszemközt
szeretne beszélni…

… ellenőrzött, megbízható pszichológusaink valamelyikével, az adott szakember adatlapján oldasható árak befizetése után tudja ezt megtenni. Pszichológsainkkal tehát online is konzultálhat az általuk megadott időpontokban. Gyermeknevelési kérdésekben is szívesen állunk a rendelkezésére.

Sürgős esetben (például öngyilkossági krízis esetén) az alábbi linken elérhető lelki elsősegély telefonszámokon kaphat azonnali segítséget.

szakembereink

Gyakran felmerülő kérdések

Kérdezési szabályzat

1, A kérdés szövegébe kérjük, hogy ne írjon olyan adatot, ami kizárja, hogy, a kérdézés anonim maradhasson.

2, Egy ember egy alkalommal egy kérdést csak egy pszichológusnak küldhet el.

3, Ugyan annak a pszichológusnak lehet válaszolni ezután is, utalva a korábbi levelezésre.

4, Érdemes tudni, hogy a hosszas levélváltások szakmai szempontból kerülendők.

Miért kapom azt a választ, hogy keressek fel pszichológust, ha ezt már megtettem, hiszen azért írok Önöknek levelet?

Az emberek többsége konkrét kérdésre konkrét választ vár, ám a lelki problémák sajnos természetük miatt bonyolultabbak, ezért képtelenség egyértelműen válaszolni az ilyen jellegű kérdésekre. Minden ember más és más és egy adott probléma (pl. párkapcsolati konfliktus vagy válás, gyermeknevelési nehézség) kialakulásához is teljesen egyéni utak vezetnek. Ezért nem érdemes általánosítani. Hiszen ami az egyik embernek beválik, a másiknak egyáltalán nem biztos, hogy be fog.

Egy-egy hozzászólás elolvasása után egy tapasztalt pszichológus el tudja dönteni, hogy valószínűleg elegendő lehet-e egy néhány soros válasz. Néhány átgondolandó, önismereti témájú kérdés megfogalmazása, vagy mindenképp négyszemközti konzultáció szükséges a nehézség megoldásához. Persze nem kellemes azt olvasni, hogy keressünk fel egy szakembert, de vannak olyan helyzetek, amikor nem érdemes az egyéni megoldásokkal bajlódni, mert az nagy valószínűséggel több kárt okozna, mint hasznot.

Miért van az, hogy nem kapok konkrét tanácsot?

Igen gyakori igény, hogy a kérdező konkrét tanácsot, vagy javaslatot vár, a válaszlevélben véleményformálásra kéri a pszichológust. Ez két tényező miatt lenne igen veszélyes: az első, hogy az írásos kommunikáció csak felszínes benyomások alkotását teszi lehetővé a szakember számára. Egy levélváltás alapján nagyon könnyű félreérteni valamit, mind a pszichológus, mind az olvasó részéről. Elég lehet ehhez egy nem jól megválasztott szó, vagy pontatlanul megfogalmazott mondat. Erre a problémára jó megoldás lehet egy négyszemközti beszélgetést kérni a pszichológustól, közösen átgondolni a téma kapcsán felmerülő kérdéseket. A videohívás információtartalma jóval magasabb, ráadásul lehetőség van azonnal reagálni, visszakérdezni egy-egy kétértelmű szituációban. A másik ok, hogy egy magára valamit is adó pszichológus nem ad tanácsot

Hosszú-hosszú tanulmányok és empátia ide vagy oda, senki sem tudhatja jobban azt, hogy mi magunk mit élünk át, mire van szükségünk, mint mi magunk. A saját kérdéseinkre ezért leghatékonyabban mi magunk tudjuk megtalálni a számunkra megfelelő válaszokat. A pszichológus szerepe ebben az, hogy megfelelő kérdéseket tegyen fel, visszajelzéseivel segítse a problémahelyzet átgondolását. A nehézséghez kapcsolódó vágyak és érzelmek megfogalmazását, megértését. A terápiás kapcsolat elmélyülését. A tapasztalat azt mutatja, hogy egy rendszeres konzultáció sorozat segítségével általában még a legreménytelenebb helyzetéből is talál kiutat a kliens. (Ez azonban nem megy írásban.)

Csak a diagnózis a kérdésem, miért nem mondják meg?

Igen gyakran előfordul, hogy diagnózissal kapcsolatban kérnek tőlünk állásfoglalást. A diagnózis alkotás azonban egy igen komplex, meglehetősen idő és erőforrás igényes feladat, amely mindenképpen személyes találkozást kíván a diagnózist váró klienssel. Ennek menete általában az, hogy a pszichológus először egy beszélgetést (ún. diagnosztikus első interjút) készít, melynek során a probléma forrásával kapcsolatos hipotéziseket (feltételezéseket) fogalmaz meg a saját maga számra. Ezeket aztán különféle pszichológiai tesztek segítségével teszteli. Ezek lehetnek kérdőíves, vagy úgynevezett projektív tesztes eljárások. Utóbbiaknál a kérdésekre adható válaszok teljesen egyéniek, ezeket a szakember sokféle szempont alapján osztályozza és ezután a szakmai standardok alapján értékeli ki. Ez tehát egy hosszú és bonyolult folyamat, melyet minimálisan klinikai szakpszichológus végzettségű szakember végezhet el.

Érdemes azt hangsúlyozni, hogy egyetlen pszichológiai teszt kitöltése sem ad önmagában diagnózist. Ha tehát kitölti valamelyik kérdőívet az oldalunkon, abból legfeljebb a lelki probléma gyanúja és szakember felkeresésének szükségessége merülhet fel, semmiképpen sincs oka az ijedtségre. Az a célunk ezzel a szolgáltatással, hogy egy objektv mérőeszköz segítségével jobban megismerhesse önmagát.

Azért mondják, hogy keressek fel egy pszichológust, mert pénzt akarnak rólam legombolni!

Tény, hogy a pszichológusok is pénzből élnek, a boltban nekünk is ugyan úgy kell fizetnünk az alapvető élelmiszerekért, mint bárki másnak. Ezért tehát nem dolgozhatunk ingyen. Abban viszont nagyon szerencsések vagyunk, hogy olyan hivatást űzhetünk, amivel hatékony segítséget tudunk nyújtani a minket megkereső klienseknek lelki problémák esetén. Gyakran nagyon nehéz helyzetben levő, elkeseredett levélírók keresnek meg bennünket. Sokaknak igen nehéz már az is, hogy megfogalmazzák kérdésüket és hogy egy nyilvános fórumon feltegyék azokat. Ezért aztán könnyen előfordul, hogy a kapott válasszal kapcsolatban csalódniuk kell. Ahogy fentebb kifejtettük, az írásos keretek azonban jelentősen korlátozzák a kommunikációt. Szükség esetén lehet reagálni a válaszainkra, később, vagy más kérdésben is szívesen állunk a kedves olvasók rendelkezésére. Amiben tudunk, segítünk, az ingyenes fórumukon is, de ez nem minden probléma esetén elég. Szakembereink legtöbbszörn azért nem reagálnak részletesen a megkeresésekre, mert sokszor tévútra vinne a hosszúra nyúlt reakció. Van amikor csak javasolt, máskor megkerülhetetlen klinikai szakpszichológus/pszichiáter szakember személyes felkeresése (péládul önsértő magatartás, vagy személyiségzavarok esetén). A nyilvános kérdezéssel minden kedves Kérdezőnk sok más elkeseredett embernek segít a hozzászólásával. Sokszor már az is nagy dolog, hogy azt érezzük: nem vagyunk egyedül a problémánkkal.

Mire jó akkor az írásos online pszichológiai tanácsadás?

Az online tanácsadás sajnos nem csodaszer. Az írásos pszichológus válaszol rovatnak megvannak a maga korlátai és a előnyei is. Meg kell értenünk, hogy a lelki problémák kezelésére nincsen azonnali és hosszú távon is működő megoldás. A legjobb, ha mindent alaposan átgondolunk, megértünk. Írásos válaszaink segíthetnek elindulni egy mélyebb önismeret és sikeresebb életvezetés felé vezető úton. Ha átmeneti elakadásról, vagy egy-egy kevésbé bonyolult konfliktushelyzetről, esetleg átmeneti elbizonytalanodásról van szó, pszichológus válaszol rovatban adott válaszaink hatékony megoldást jelenthetnek. Vannak azonban olyan esetek, amikor szakszerűbb segítségre, négyszemközti konzultációra, vagy személyes pszichoterápiás kezelésre van szükség. Akkor is, ha nehéz ezt elfogadni. A probléma felismerése és elfogadása az első lépést jelentheti a változás felé vezető úton!

A háziorvosom szerint elkaptam a korona vírust ami már 2 hete tart, 8 napja tünetmentes vagyok. Mikor a neten olvasgattam a vírussal kapcsolatosan írtak hozzá légszomjat amitől elkezdtem pánikolni. Azóta olyan dolgokat érzek pl.mellkasi nyomás,légszomj,szív szúrás és van amikor gombócot is érzek a torkomba. A szüleim szerint erre csak rá pánikolok és bebeszélem magamnak hogy ezt érzem. A betegség előtt nem voltak ilyen tüneteim ezek mind utána jelentkeztek. Attól félek, hogy valami komolyabb bajom lehet.

Kedves Kérdező!

Érdemes szomatikus vizsgálatot kérni, ha negatív, akkor pszichológust megkeresni.

üdvözlettel Pergel-Száraz Cintia

Félelmek és szorongások / 2020.03.30.

Tisztelt Cím!

Az a problémám , hogy 3 hete már nem is tudom, hogy félig voltam e álomban vagy teljesen, de olyan valósághű érzés volt. Azt éreztem, hogy megakarok ölni mindenkit a házban és abban az állapotban alig tudtam visszafogni magam, hogy ne tegyem meg, levert a víz, rosszul éreztem magam. Semmilyen harag nincs bennem IRÁNTUK, és tényleg teljesen varázslatos gyerekorom volt, soha ilyen meg nem fordult a fejembe. De azóta az éjszaka óta nem tudom elfelejteni, és már azt se tudom, hogy nem-e tudnám megtenni és ettől félek minden este amikor már mindenki alszik, hogy megteszem.
Igazából csak egy visszajelzést szeretnék arról hogy ártalmatlan gondolatok.
Kezdődhet így egy elmebaj? Vagy miért nem tudom elfelejteni?

Kedves Kérdező!

Ennyi információ alapján kérdésére nem lehet választ adni, egy részletes kivizsgálásra lenne érdemes felkeresni pszichiátert, ill klinikai szakpszichológust.

üdvözlettel Pergel-Száraz Cintia

Alvászavarok / 2020.03.30.

Mert van egy problémam Emlékezet kiesésbe szenvedek
és képeket látok meg ojan mintha rosz dolog fog történi
és még ojan is van hogy érzem hogy közeledik körülötem valaki
ojan rosz érzés az de a párom mingyar észre veszi és át ölel és
akor elmulik.
A nevem CSelényi Gàbor.48 éves vagyok SZlovakiábol
10 éve együt élek az új páromal boldogan mert elvalt vagyok
,és ere a 10 évre nem emlékszek. Álitolag atol van mert volt
Agyhartya gyuladasomvolt de szerintem nem atol van mert amin én
Keresztül mentem a volt feleségemel és volt két sujos balesetem
Egy auto garambo ahol kirepültem a hatcsó ablakon és a temetöben
rám eset a sírkő és amit müvelt velem a volt feleségem még ojan
Is volt hogy be ment a csendörségre hogy meg akarom ölni ami nem
Igaz és kivizsgalasi fogságba voltam egy hónapig és ojan féltekeny volt hogy éjszaka ki voltam kötve az ágyhoz pedig csak én dolgosztam munka után haza mentem még megis kelet föznöm hogy legyék eni a gyerekeknek mert ő még ara se volt képes de ö volt a jó
Szüleinek én meg a rosz petig neki volt szeretöje de sikerült elvalnom de a gyerekeket nekem itélte a biroság mert akartam most is velem
Él a fiam a lanyom meg férnél van Mostani párom asz mongya hogy
Atol van az egész emlékezet kiesésem Meg hogy meghaltak szüleim ara se emlékszek nem is akarom elhini hogy igaz ojan rosz ez igy
Hogy nem emlékszem ere a 10 évre de a gyerekoromra és a fiatalkoromra emlékszek.ezért kérem a segitséget a gyógyulasomra elöre is köszönöm

Kedves Gábor!

Köszönjük a levelét!

A fent leírt problémája elég összetett, s megértem, hogy zavaró a mindennapokban az emlékei hiánya, s  a betörő képek és rossz érzések megléte. Elsősorban a szomatikus kivizsgálást ajánlanám Önnek (például neurológiai), mert a története alapján sok trauma érte a fejét az elmúlt években. Ha a vizsgálatok negatív eredménnyel zárulnak, akkor mindenképpen érdemes lenne felkeresnie egy pszichiáter kollgát, aki megvizsgálná a tünetei esetleges pszichés hátterét, s farmako-és pszichoterápiával segíthetné problémái megoldásában.

Üdvözlettel:

Gór Dóra

Egyéb / 2020.03.30.

Üdvözlöm

Nem merek nyelni. Így kezdődőt. Egyszer csak azt vettem észre, hogy nem tudom lenyelni a falatot. Orvosi kivizsgáláson voltam. Nincs semmi baj a nyelőcsövemmel. Félek lenyelni a falatot, mivelhogy “megfulladok”. Ez már október 2019 október óta zajlik, előtte pánikrohamokkal küzdöttem.

Kedves Sándor!

Köszönjük levelét!

A pánik tünetek gyakran okozhatnak testi tüneteket is, ezért ha az orvosi vizsgálatok nem mutattak eltérést a nyelési nehézségével/képtelenségével kapcsolatban, akkor valószínűsíthető a pszichés háttér megléte. Véleményem szerint minél előbb szakemberhez kellene ezzekel a tünetekkel fordulnia, mert a nyelési problémák hosszútávon sok más nehézséghez is vezethetnek (például fogyás, más emésztőrendszeri rendellenesség, étkezési zavarok, stb.), s emellett pedig megkeseríthetik a mindennapjait. Az oldalon található szakemberek szívesen állnak rendelkezésére a probléma hátterének feltérképezésében és megoldásában, ha erre azonban nincs módja, akkor minél előbb keresse fel a terültetileg illetékes lelki egészség gondozót.

Üdvözlettel:

Gór Dóra

Lehangoltság és levertség / 2020.03.30.

Rég óta vannak fura sexuális vágyaim és ez hamarosan tönkreteszi a kaocsolatomat. Ezért szeretnék segítseget kérni. Előre is köszönöm

Kedves Szilvia!

 

Nagyon jó, hogy tud segítséget kérni ebben a helyzetben!

Mit jelent pontosan az, hogy fura szexuális vágyai vannak, és hogy ez hamarosan tönkreteszi a kapcsolatát?

Üdv,

Rimainé Pulai Virág Szexuális zavarok / 2020.03.29.

2 éve halt meg a nagyapám. Azóta képtelen vagyok akár csak 1 napot is eltölten sírás vagy üvöltözés nélkül. Azóta kisebb indulatkezelési problémáim vannak, az addig kitűnő átlagom leromlott, folyamatosan ideges vagyok, az emberekhez bunkón viszonyulok, nem bírok megnyílni, keresem a bajt és a veszekedéseket. Önkéntes száműzetésben élek.

Kedves Levélíró,

Köszönjük levelét!

Biztos nagyon közel állhatott a nagyapja Önhöz, hogy még ennyi idő után is ilyen erős panaszai vannak. Mivel iskoláskorú, így javaslom, hogy keresse fel az iskolapszichológust, s mondja el a problémáit. A mostani helyzetben sok iskolapszichológus online is dolgozik, így érdeklődjön, hogy lenne-e lehetőség vele beszélnie. Amennyiben szülei is partnerek lennének a segítségben, magán úton is kereshetnek szakembert. Munkacsoportunkban Filep Orsolya és Balogh Ádám foglalkozik serdülőkkel is, igény esetén hozzájuk is foglalhatnak időpontot.

Üdvözlettel:

 

Szabó Lili Gyász / 2020.03.29.

Nem kaptam 2 hete választ….

Kedves Kérdező,

Március 24-én megválaszoltam levelét, a pszichológus válaszol rovatban a régebbi bejegyzésre kattintva a 2. oldalon találja.

Üdvözlettel:

Szabó Lili Egyéb / 2020.03.29.

Jó napot kívánok.fél éve elkezdődött nálam egy agorafóbia szerűség.ezt még meg tudtam oldani, nem utaztam buszon kerültem azokat a helyzeteket ahonnan nem tudtam elmenekülni.viszont egy hónapja levegő szorult a bordaim közé és egész éjjel nem aludtam bepánikoltam…másnap egy nagy levegővételtől elmúlt viszont a pánik nem. Majd egyszer a kocsiban is elkapott a pánikroham és most már kocsit vezetni sem merek. Hogyan tudnék újra teljes életet élni, munkába kell járnom.
Köszönöm a segítséget

Kedves Kérdező,

Köszönjük levelét!

Levele alapján úgy gondolom, hogy érdemes lenne pszichológus szakembert felkeresnie tüneteivel, hogy vajon milyen félelmek húzódhatnak meg tünetei mögött. A területileg illetékes pszichiátriai gondozóban tb alapon kaphat ellátást, illetve magán úton kereshet szakembert (munkacsoportunk is szívesen a rendelkezésére áll).

Az alábbi bejegyzéseinket javaslom megtekintésre:

A szorongásról röviden

A szorongás kognitív viselkedésterápiája

Üdvözlettel:

Szabó Lili Félelmek és szorongások / 2020.03.29.

Már régebb óta bajlódok ezzel a problémával!
Nagyon szeretem a zenéket, kézzel és lábbal is megvan a ritmusérzékem és nagyon jó elképzeléseim is vannak a mozgásban!
Viszont annak a gyakorlati megvalósításával van a baj mikor oda kerülök hogy táncoljak nem megy! Kérem segítsen ha tud valamilyen tippel tanácsal hogyan orvosolhatnám ezt!!??

Kedves Kérdező,

Köszönjük levelét!

Levele alapján úgy gondolom, hogy érdemes lenne táncterápiában jártas szakember felkeresését, ahol a problémáján tudnának segíteni. A Magyar Mozgás ás Táncterápiás Egyesület felkeresését javaslom.

Üdvözlettel:

Szabó Lili Önbizalomhiány / 2020.03.29.

Kedves Balogh Ádám!

Erik vagyok 23 éves, és 1,5 éve találkoztam életem szerelmével akinek előző kapcsolatából, van egy kislány aki most nyáron lesz 4 éves. A vérszerinti apuka semmilyen kapcsolatot nem tart a kislánnyal.
A kislány úgy szeret engem mintha, az igazi apukája lennék, és én is így szeretem őt, mert egy gyönyörű kis tündér. De “sajnos”, ahogy növekszik, ugye egyre több lesz vele a gond, amit feleségem és én is máshogy kezelnénk, és ebből van köztünk vita, amitnem szeretnék ha rá menne a kapcsolatunkra.Régóta szerettem volna már családot, ésnagyon nagyon örülök annak, hogy úgymond egy készet kaptam, ahol apaként kezelnek.
Nekem szüleim 6 éves koromban elváltak, anyukkám egyedül nevelt fel, 17 éves korom óta dolgozom.
Sajnos nehéz gyermekkorom volt, de ugyanúgy a feleségemnek is.
Igazából abban nem vagyok biztos, hogy jól csinálom, csináljuk-e a gyermeknevelést?
Én szigorúbb szeretnék lenni, de az anyukája engedékeny.

Várom válaszát!

Tisztelettel: Gáspár Erik Márk

Kedves Erik!

Szép és becsülendő, hogy vállalja gyermekeként párja kislányát. A gyermeknevelés nem egyszerű feladat, és ebbe belecsöppenni még inkább kihívás elé állíthatja Önt. Véleményem szerint azzal semmilyen probléma nincs, hogy másképp gondolkoznak bizonyos kérdésekben a gyermeknevelés kapcsán. Ez minden családnál a legtöbb esetben hasonlóképp van. A fő szempont, hogy ezeket az eltéréseket képesek legyenek egymásközött megbeszélni és kompromisszumot kötni úgy, hogy az mindkettőjük számára megfelelő legyen, de főképp a kislány érdekeit, fejlődését szolgálja. Javaslom, hogy a vitás kérdéseket négyszemközt beszéljék meg, és a fontosabb szempontoknál tartsák a következetességet. Például, ha egyikük megtilt valamit, akkor a másiknál is ugyanúgy tiltva van, az ellenérzését nem a gyerekkel beszéli meg. A nevelés kérdéskörében az eggyüttműködés a fontos, ettől még lehet más véleménye mindkét félnek.

Balogh Ádám Gyermeknevelési nehézségek / 2020.03.28.

Tisztelt Pszichológus!

Az lenne a kérdèsem , hogy ez a
F4120 Kevert szorongásos depressziós zavar
Diagnosztizálták kb 15 èvvel ezelött, Ki újjulhat e ?? Ennyi idő utan?
Felvehet e vele a hazi orvos tp re?
Pánikbetegsèg is bele tartozik a disgnózisba ???

Akkoriban nagyon fèltem, szabályossan
Pánikoltam nem kaptam levegőt stb…
Nem tudtam utcara kimenni , dolgozni
9 hónapig. (Terápiara jártam,azota másik városba költöztem) 🙁

Hálás köszönet a válaszokért!!
(Tudom forduljak szakemberhez)
Minden jót kivánok!
J.

Kedves Kérdező!

Bármilyen pszichés probléma kiújulhat, ezt nem tudjuk előre bejósolni.

Érdemes újra pszichológushoz fordulni.

A pánikbetegség egy másik diagnózis, ebbe nem tartozik bele.

Miért szeretne táppénzre menni? Szerintem terápiát érdemes lenne kezdeni (pszichoterápiára gondolok).

üdvözlettel Pergel-Száraz Cintia

Félelmek és szorongások / 2020.03.28.

Tisztelt Cintia!

A párom biszex barátja még mindig szerelmes belé? Mit tegyek, ha ez nekem kellemetlen?

A párommal lassan két éve vagyunk együtt. Szeretjük egymást, és minden rendben van köztünk. Azonban, régen volt egy baráti köre, ahol az egyik barátjáról kiderült, hogy szerelmes belé. Akkor a párom nagyon megijedt tőle és megszakította a kapcsolatot vele. Tavaly viszont összefutottak véletlenül az utcán, és mivel a párom nem szeret rossz viszonyban lenni az emberekkel, újra felvették a kapcsolatot. És azóta gyakran beszélnek, néha találkoznak is. Viszont. Én is találkoztam már többször ezzel a sráccal, és kb levegőnek néz..nem érdeklődik felőlem, le se … A párommal gyakran chatelnek, és mindig jön a meleg”vicceivel” stb. Engem ez kicsit elkezdett zavarni, hogy milyen már az, hogy mi együtt vagyunk, de ő ezt kb. nem tiszteli. A párom összes barátjával jóban vagyunk, de ő a kivétel.. Beszéltem erről a párommal is, és kérdeztem, hogy szerinted még mindig szerelmes beléd? Mondta, hogy meglehet, neki is fura ez, hogy így viszonyul hozzám, dehát a barátja, mit kezdjen vele? Viszont nekem ez így nagyon kényelmetlen érzés. Ön mit tenne a helyemben? Mert fura ezt így elfogadni, meg ki tudja mit csinál majd..Azt kihagytam, hogy anno úgy vallot neki szerelmet, hogy részeg volt, és kiakart ugrani egy szálloda erkélyéről, amikor a párom visszautasította..

Köszönettel,
Petra

Kedves Kérdező!

Talán nem bízik  párja heteroszexualitásában? Valóban nehéz helyzet, de a leírásából nekem úgy tűnik a párja barátként tekint a biszexuális fiúra. Nem tudom ön hogyan áll a féltékenység érzésével, volt-e már ilyen nehézség az életében. Ha szenved a helyzettől érdemes lehet pszichológussal beszélni, hogy jobban megértse mi zajlik pontosan önben.

üdvözlettel Pergel-Száraz Cintia

Párkapcsolati problémák / 2020.03.28.

Kedves Cintia!

Lehet normális egy házasság szex nélkül? 3 éve szülés után meghalt a babánk (első gyermekünk volt) rá pár hónapra megbeszéltük hogy több baba nem lesz… Azóta nem élünk nemi életet… (egyikünk sem kezdeményez) engem ez kicsit sem zavar… Minden tökéletes a kapcsolatunkban… Nem is foglalkoztam a témával, de pár napja beszélgettünk a barátnőmmel és szerinte nagyon nincs rendben ez és szerinte fix a válás… Félre lépésről egyik félnél sincs szó… Terápiára sem tudunk menni (próbáltam pár éve a baba miatt hogy menjünk el de a férjem részéről esélytelen) én úgy gondolom hogy ha zavarná ez a helyzet a férjemet biztos megtudnánk oldani a “problémát” de az tény hogy beleültette a barátnőm a bogarat a fülembe.
Előre is köszönöm válaszát!

Kedves Kérdező!

A szexuális élet abbahagyását a baba halálához köti? Talán teherbe eséstől való félelemről van szó? Vajon a férje miért nem kezdeményez? Tudnak erről beszélni? Ön egyedül is fordulhat pszichológushoz, ha szükségét érzi.

üdvözlettel Pergel-Száraz Cintia

Párkapcsolati problémák / 2020.03.28.

53 éves vagyok, eddig nem volt gond, minden esetben eljutottam a csúcsra.Lassan 1 éve külön vagyok a férjemtől, kb 2 hete vettem észre, hogy

Kedves Levélíró,

Sajnos a levele vége lemaradt, így kérem, hogy küldje el újra a teljes szöveget.

Üdvözlettel:

Szabó Lili Szexuális zavarok / 2020.03.27.

Kedves Veronika!
39 éves nő vagyok, aki férjnél van, de külön él férjétől. 12 hónapja hagyott el egy 20 éves tanítványáért. Jóban vagyunk, barátok vagyunk továbbra is, mindennap beszélünk, van egy közös nagylányunk is.
Amikor elhagyott én sérülékeny voltam és bele mentem egy viszonyba egy nős férfival.
Rövid távú kapcsolatnak indult, szerelem lett belőle. Szinte mindenben passzolunk. 1 év alatt még soha nem veszekedtünk. A gyerekei miatt a családját nem hagyja el, ezt már az elején megmondta. Meg is értettem azután, ami velem történt.
1 év után úgy döntöntünk, hogy ennek véget kell vetni, ez a tisztességes.
A szakítás után 1 héttel találkoztunk munka miatt. Én olyan összetört, fáradt arcot még soha nem láttam. Megesett rajta a szívem és azt mondtam legyünk barátok, menni fog. Ő bele is ment. Lehetséges, hogy azok legyünk? Én nagyon szeretném, nagyon aggódok érte.
Vagy ostobaság?

Tudna tanácsot adni?

Üdvözlettel

Mónika

Kedves Mónika!

Nagyon nehéz lehet Önnek ebben az érzelmileg igen szövevényes helyzetben, ezért érdemes volna önismereti munkába fognia. Ennek segítségével alaposabban át lehetne gondolni a férjével és a szerelmével való viszonyát is. Azt gondolom, hogy ha barátságban állapodnak meg, de Ön a szíve mélyén többre vágyik, nagy csalódásoknak teszi ki önmagát és persze a férfit is.

Ha szeretne online keretek közt belefogni ebbe, jó szívvel ajánlom munkacsoportunk pszichológusainak valamelyikét.

Üdvözlettel:

Habis Melinda Párkapcsolati problémák / 2020.03.27.