Pszichológus válaszol

Kérdezzen pszichológusainktól

Minimális terjedelem: 200 karakter! Maximális terjedelem: 1000 karakter!
0/1000

Ha olyan problémája van, amit néhány mondatban meg tud fogalmazni és úgy gondolja, hogy egy e-­mail terjedelmű válasz is iránymutatást tud adni Önnek, kérjük írja meg kérdését és a válasszal együtt (moderálás után) megjelenítjük azt oldalunkon.

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy az írásos, online pszichológiai tanácsadás nem egyenértékű a pszichológiai vizsgálatra (videobeszélgetés vagy személyes találkozás során létrejövő első interjúra) alapozott szakvéleménnyel, kizárólag a problémafelvetés alapján a szakemberben keletkező benyomásokat és annak személyes véleményét tükrözi. Ez tehát nem minősül pszichológiai tanácsadásnak vagy javaslatnak! A hozzászólás elküldésével Ön automatikusan hozzájárul ahhoz, hogy kérdése a válasszal együtt (egyéb adat nélkül, névtelenül) oldalunkon megjelenjen, ezért kérjük, hogy ha anonim szeretne maradni, akkor a levél szövegébe ne írjon nevet, vagy más beazonosítható adatot. Köszönjük, hogy tapasztalatai megosztásával másoknak is segít: támogatást és reményt ad. A hozzászólás megírásához és a korábbi kérdések és válaszok eléréséhez lejjebb kell görgetni.

A pszichológus válaszol rovatban a válaszadás ingyenes és 15 munkanapon belül történik.

Felhívjuk figyelmét, hogy nem a beküldés sorrendjében válaszolunk a megkeresésekre. A kérdés és válasz megjelenéséig szükséges várakozási idő a választott pszichológus élérhetőségétől függően változik. Amennyiben az Ön által választott szakember egy napon belül nem tudja megválaszolni kérdését, másik kolléga segítségére számíthat.

Az oldal készítői es tulajdonosai fenntartják a jogot, hogy tekintettel a hatályos jogszabályokra, a médiatörvényre, a beküldött kérdések közül válogassanak és eldöntsék az oldalon írásban mely tartalom jelenhet meg. Mivel weboldaunk nem korhatáros, kérjük hogy a szexualitásra vonatkozó kérdéseit diszkrét, kulturált módon tegye fel. A sértő, egyértelműen spam jellegű kérdések automatikusan törlésre kerülnek.

Személyes konzultáció

Ha négyszemközt
szeretne beszélni…

… ellenőrzött, megbízható pszichológusaink valamelyikével, az adott szakember adatlapján oldasható árak befizetése után tudja ezt megtenni. Pszichológsainkkal tehát online is konzultálhat az általuk megadott időpontokban. Gyermeknevelési kérdésekben is szívesen állunk a rendelkezésére.

Sürgős esetben (például öngyilkossági krízis esetén) az alábbi linken elérhető lelki elsősegély telefonszámokon kaphat azonnali segítséget.

szakembereink

Gyakran felmerülő kérdések

Kérdezési szabályzat

1, A kérdés szövegébe kérjük, hogy ne írjon olyan adatot, ami kizárja, hogy, a kérdézés anonim maradhasson.

2, Egy ember egy alkalommal egy kérdést csak egy pszichológusnak küldhet el.

3, Ugyan annak a pszichológusnak lehet válaszolni ezután is, utalva a korábbi levelezésre.

4, Érdemes tudni, hogy a hosszas levélváltások szakmai szempontból kerülendők.

Miért kapom azt a választ, hogy keressek fel pszichológust, ha ezt már megtettem, hiszen azért írok Önöknek levelet?

Az emberek többsége konkrét kérdésre konkrét választ vár, ám a lelki problémák sajnos természetük miatt bonyolultabbak, ezért képtelenség egyértelműen válaszolni az ilyen jellegű kérdésekre. Minden ember más és más és egy adott probléma (pl. párkapcsolati konfliktus vagy válás, gyermeknevelési nehézség) kialakulásához is teljesen egyéni utak vezetnek. Ezért nem érdemes általánosítani. Hiszen ami az egyik embernek beválik, a másiknak egyáltalán nem biztos, hogy be fog.

Egy-egy hozzászólás elolvasása után egy tapasztalt pszichológus el tudja dönteni, hogy valószínűleg elegendő lehet-e egy néhány soros válasz. Néhány átgondolandó, önismereti témájú kérdés megfogalmazása, vagy mindenképp négyszemközti konzultáció szükséges a nehézség megoldásához. Persze nem kellemes azt olvasni, hogy keressünk fel egy szakembert, de vannak olyan helyzetek, amikor nem érdemes az egyéni megoldásokkal bajlódni, mert az nagy valószínűséggel több kárt okozna, mint hasznot.

Miért van az, hogy nem kapok konkrét tanácsot?

Igen gyakori igény, hogy a kérdező konkrét tanácsot, vagy javaslatot vár, a válaszlevélben véleményformálásra kéri a pszichológust. Ez két tényező miatt lenne igen veszélyes: az első, hogy az írásos kommunikáció csak felszínes benyomások alkotását teszi lehetővé a szakember számára. Egy levélváltás alapján nagyon könnyű félreérteni valamit, mind a pszichológus, mind az olvasó részéről. Elég lehet ehhez egy nem jól megválasztott szó, vagy pontatlanul megfogalmazott mondat. Erre a problémára jó megoldás lehet egy négyszemközti beszélgetést kérni a pszichológustól, közösen átgondolni a téma kapcsán felmerülő kérdéseket. A videohívás információtartalma jóval magasabb, ráadásul lehetőség van azonnal reagálni, visszakérdezni egy-egy kétértelmű szituációban. A másik ok, hogy egy magára valamit is adó pszichológus nem ad tanácsot

Hosszú-hosszú tanulmányok és empátia ide vagy oda, senki sem tudhatja jobban azt, hogy mi magunk mit élünk át, mire van szükségünk, mint mi magunk. A saját kérdéseinkre ezért leghatékonyabban mi magunk tudjuk megtalálni a számunkra megfelelő válaszokat. A pszichológus szerepe ebben az, hogy megfelelő kérdéseket tegyen fel, visszajelzéseivel segítse a problémahelyzet átgondolását. A nehézséghez kapcsolódó vágyak és érzelmek megfogalmazását, megértését. A terápiás kapcsolat elmélyülését. A tapasztalat azt mutatja, hogy egy rendszeres konzultáció sorozat segítségével általában még a legreménytelenebb helyzetéből is talál kiutat a kliens. (Ez azonban nem megy írásban.)

Csak a diagnózis a kérdésem, miért nem mondják meg?

Igen gyakran előfordul, hogy diagnózissal kapcsolatban kérnek tőlünk állásfoglalást. A diagnózis alkotás azonban egy igen komplex, meglehetősen idő és erőforrás igényes feladat, amely mindenképpen személyes találkozást kíván a diagnózist váró klienssel. Ennek menete általában az, hogy a pszichológus először egy beszélgetést (ún. diagnosztikus első interjút) készít, melynek során a probléma forrásával kapcsolatos hipotéziseket (feltételezéseket) fogalmaz meg a saját maga számra. Ezeket aztán különféle pszichológiai tesztek segítségével teszteli. Ezek lehetnek kérdőíves, vagy úgynevezett projektív tesztes eljárások. Utóbbiaknál a kérdésekre adható válaszok teljesen egyéniek, ezeket a szakember sokféle szempont alapján osztályozza és ezután a szakmai standardok alapján értékeli ki. Ez tehát egy hosszú és bonyolult folyamat, melyet minimálisan klinikai szakpszichológus végzettségű szakember végezhet el.

Érdemes azt hangsúlyozni, hogy egyetlen pszichológiai teszt kitöltése sem ad önmagában diagnózist. Ha tehát kitölti valamelyik kérdőívet az oldalunkon, abból legfeljebb a lelki probléma gyanúja és szakember felkeresésének szükségessége merülhet fel, semmiképpen sincs oka az ijedtségre. Az a célunk ezzel a szolgáltatással, hogy egy objektv mérőeszköz segítségével jobban megismerhesse önmagát.

Azért mondják, hogy keressek fel egy pszichológust, mert pénzt akarnak rólam legombolni!

Tény, hogy a pszichológusok is pénzből élnek, a boltban nekünk is ugyan úgy kell fizetnünk az alapvető élelmiszerekért, mint bárki másnak. Ezért tehát nem dolgozhatunk ingyen. Abban viszont nagyon szerencsések vagyunk, hogy olyan hivatást űzhetünk, amivel hatékony segítséget tudunk nyújtani a minket megkereső klienseknek lelki problémák esetén. Gyakran nagyon nehéz helyzetben levő, elkeseredett levélírók keresnek meg bennünket. Sokaknak igen nehéz már az is, hogy megfogalmazzák kérdésüket és hogy egy nyilvános fórumon feltegyék azokat. Ezért aztán könnyen előfordul, hogy a kapott válasszal kapcsolatban csalódniuk kell. Ahogy fentebb kifejtettük, az írásos keretek azonban jelentősen korlátozzák a kommunikációt. Szükség esetén lehet reagálni a válaszainkra, később, vagy más kérdésben is szívesen állunk a kedves olvasók rendelkezésére. Amiben tudunk, segítünk, az ingyenes fórumukon is, de ez nem minden probléma esetén elég. Szakembereink legtöbbszörn azért nem reagálnak részletesen a megkeresésekre, mert sokszor tévútra vinne a hosszúra nyúlt reakció. Van amikor csak javasolt, máskor megkerülhetetlen klinikai szakpszichológus/pszichiáter szakember személyes felkeresése (péládul önsértő magatartás, vagy személyiségzavarok esetén). A nyilvános kérdezéssel minden kedves Kérdezőnk sok más elkeseredett embernek segít a hozzászólásával. Sokszor már az is nagy dolog, hogy azt érezzük: nem vagyunk egyedül a problémánkkal.

Mire jó akkor az írásos online pszichológiai tanácsadás?

Az online tanácsadás sajnos nem csodaszer. Az írásos pszichológus válaszol rovatnak megvannak a maga korlátai és a előnyei is. Meg kell értenünk, hogy a lelki problémák kezelésére nincsen azonnali és hosszú távon is működő megoldás. A legjobb, ha mindent alaposan átgondolunk, megértünk. Írásos válaszaink segíthetnek elindulni egy mélyebb önismeret és sikeresebb életvezetés felé vezető úton. Ha átmeneti elakadásról, vagy egy-egy kevésbé bonyolult konfliktushelyzetről, esetleg átmeneti elbizonytalanodásról van szó, pszichológus válaszol rovatban adott válaszaink hatékony megoldást jelenthetnek. Vannak azonban olyan esetek, amikor szakszerűbb segítségre, négyszemközti konzultációra, vagy személyes pszichoterápiás kezelésre van szükség. Akkor is, ha nehéz ezt elfogadni. A probléma felismerése és elfogadása az első lépést jelentheti a változás felé vezető úton!

Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy nem tudom elviselni, ha nem én vagyok a középpontban. Ezt úgy értem, hogy nagyon zavar, ha a baráti társaságomban mások szorosabb kapcsolatban vannak egymással, mint velem, vagy külön programot szerveznek nélkülem. Betegesen félek attól, hogy kibeszélnek a hátam mögött. A történethez hozzá tartozik, hogy mindig is jó tanuló voltam, jó eredményekkel és úgy éreztem, hogy a barátaim féltékenyek rám (lehet, hogy alaptalanul), illetve hogy nem rég érkezett a baráti társaságunkban egy új tag, aki úgy érzem, hogy elvette tőlem a legjobb barátomat. Ha én is ott vagyok, gyakran levegőnek néznek, elkezdtek nélkülem közös programokat szervezni.
Úgy érzem, hogy az én koromban ez nagyon gyerekes felfogás és hogy baj van a gondolkodásommal, de ezek az erzések a barátaimmal kapcsolatban kisgyermek korom óta fennálnak és nem sikerült azóta sem kinőnöm.

Kedves Andrea!

Köszönjük a levelét!

A féltékenység problematikájával, illetve az ehhez tartozó negatív gondolatokkal úgy gondolom, hogy érdemes lenne mindenképpen pszichológushoz fordulnia, ahol nem csak a féltékenység enyhítésével, hanem a gyökereinek feltárásával is foglalkozni lehet. Emellett pedig fontosnak tartanám a nyílt kommunikációt. Például a barátoknak vissza lehet jelezni, hogy Önt zavarja, hogy kihagyják programokból, illetve a legjobb barátjával is lehet beszélni a félelmeiről, hogy esetlegesen elveszítheti őt.

Üdvözlettel:

Gór Dóra

Félelmek és szorongások / 2022.11.24.

Jó estèt àllandóan fèlek aggodok most pl a fèrjem telefonjàba talàltam iràst egy lelki baràtnővel irogat aki munkazàrsa is ès konfiktus van hogy nem bizok benne meg àllandoan azon agyalok hogy biztos közük van egymàshoz ha ithon felhozom a fèrjem ordit nem èrti meg hogy nem tudom tultenni magam ezen a dolgon sokszor èrzem hogy italhoz fogok nyulni vagy hogy jobb lenne meghalni ès szokszor kilàtàstalannak tartok mindent levert szomorú vagyok sokat sirok vàlaszukat elöre is köszönöm

Kedves Levélíró!

Köszönjük a levelét!

Írásából érzékelhető, hogy ez a párkapcsolati konfliktus már egy ideje feloldhatatlan Önök között, s emiatt megjelenhetnek negatív érzések, szorongások. Ezeknek nem megfelelő és célravezető kezelési próbálkozása az alkohol, vagy az önkárosítás egyéb formái. Ezek helyett mindenképp ajánlanám Önnek szakember, pszichológus, pszichiáter felkeresését, ahol lehetősége lenne beszélni a problémákról, s ezek megoldásán is közösen dolgozhatnának.

Üdvözlettel:

Gór Dóra

Konfliktus a családban / 2022.11.23.

Üdv!

A családom mindennapjait megkeserítik a veszekedések, amik anyukám viselkedéséből fakadnak. Anyukám teljesen elvesztette a fejét az elmúlt egy évben, mostanában pedig lesüllyedt a mélypontra, olyanokat feltételez, amikben semmi logika nincsen, és elhiszi hogy ezek a beteg gondolatok igazak is. Például azt állítja, hogy a nevelő apukám megcsalja őt velem (a lányával), amikor soha ilyenhez még csak hasonló sem történt, a saját lányaként tekint rám kiskorom óta. Rólam azt hiszi drogozok, iszok, és pasizok, pedig még egy buliban sem voltam, és az első csókom sem volt meg (Úgyszintén anyukám miatt, mivel amikor haza akartam hozni a távol élő barátomat hogy bemutassam neki, anyukám olyanokat mondott, hogy ha ide merem hozni megöli/megveri őt, és féltem őt, hiszen nagyon rendes fiú). Fogalmam sincs hogy mit tehetnék, anyu egy időben járt pszichológushoz, de mivel meg van győződve róla hogy neki van igaza, nem őszinte az orvosához. Fogalmam sincs mit tehetnék.. Kérem segítsen..

Kedves Kriszta!

Köszönjük a levelét!

Az édesanyja viselkedése valóban nagyon nehéz lehet a mindennapokban Önöknek, emiatt mindenképp érdemes beavatkozni. Kérdés azonban az, hogy Önnek is be kell-e, vagy ezt inkább a család felnőtt tagjaira bízni. Érzéseiről és a történésekről mindenképp érdemes lenne beszélnie a nevelőapukájával és esetleg nagyszülőkkel, vagy rokonokkal, akikkel közel állnak egymással és segítséget kérni tőlük. Ha édesanyja ebbe az állapotban került az elmúlt évben, akkor ez Önökre és rá nézve is veszélyes lehet, emiatt pszichiáter felkeresése, vagy pszichiátriai osztályra való bevitele indokolt lehet, de ebben az Ön körül élő felnőtteknek kell intézkednie.

Üdvözlettel:

Gór Dóra

Konfliktus a családban / 2022.11.23.

Tisztelt Cím!
Szeretnék érdeklődni, hogy tudna e választ adni arra a kérdésemre, hogy egy kollégámat a Nyírő Gyula kórházban pszichiátrián kezelték ápolták, bent feküdt 10 napig. Tegnap kiengedték rivotrilt szed és a munkahely vissza vette dolgozni. Személy és vagyonőr. Ez elfogadható? Többen félünk nem fogadjuk el, munkaügyi főfelügyelőséghez forduljunk? Dolgozhat így?
Üdvözlettel

Kedves Tamás!

Köszönöm levelét!

Kérdésének megválaszolása meghaladja ezen rovat keretét,hiszen nem ismerjük a pontos pszichiátriai kórképet, így sajnos nem tudok válaszolni Önnek. Köszönöm megértését, üdv,

Szilágyi Zsuzsanna Munkahelyi / 2022.11.19.

Tisztelt Doktornő!
Mióta az eszemet tudom rettegek a betegségektől. Az anyukám nagyon sokat sírt a szülei halála miatt, és talán ezért kezdtem el rettegni én is a haláltól, a ráktól, és más betegségektől is. 4 éve sajnos annak ellenére, hogy csak két partnerem volt, felelősségteljesen védekeztem sajnos elkaptam a hpv-t. Szemölcseim lettek, de 2-3 hónapos kezelés után megszabadultam tőlük. Volt három tünetmentes évem. Ezalatt a három év alatt viszont mindenféle vizsgálaton jártam már nem a hpv-vel kapcsolatban. Ahogy lett valamiféle fájdalmam, rohantam az orvoshoz, százezreket költöttem el. A végén mindig negatív leleteket kaptam. Három hónapja kiújult hpv fertőzés, ami nagyon agresszív jelenleg. A hüvelyben, a végbélben, és sajnos a torkomban is megjelent. Teljesen elvesztettem a reményt, elvesztettem önmagam, elvesztettem a kontrollt. Rettegek. Ahogy reggel kinyitom a szememet úgy érzem, hogy nem a saját életemben ébredek fel, hanem egy rémálomban. Hogyan fogadjam el a betegséget?

Kedves Kérdező,

Köszönjük levelét!

Levele alapján úgy gondolom, hogy nagyon megviseli Önt most ez a betegség. Érdemes lenne egészségszakpszichológust felkeresnie, hogy az egészségével kapcsolatos félelmeiről tudjon bővebben beszélni, s átbeszéljék, hogy mi minden aggasztja.

Üdvözlettel:

Szabó Lili Félelmek és szorongások / 2022.11.18.

Az édesanyám azt képzeli, hogy be van kamerázva a ház és a villamoson és mindenhol róla beszélnek. Egyre többször mondja és apukámmal nem tudunk már mit csinálni mert szakemberhez nem akar fordulni hiába mondjuk neki.
Albérletben lakunk egy 3 szintes családi házban a tulajok pedig fölöttünk laknak. Azt hiszi, hogy a rádióban is róla van szó pedig nem. Mi tevőek legyünk? Anyukám 55 éves és Irénnek hívják.

Kedves Kérdező,

Köszönjük levelét!

Levele alapján úgy gondolom, hogy a területileg illetékes pszichiátriai gondozót lenne érdemes felkeresniük, ott tudna az édesanyja diagnózist kapni a vizsgálat alapján, illetve gyógyszeres kezelést is szükség esetén.

Üdvözlettel:

Szabó Lili Egyéb / 2022.11.18.

Üdvözlöm!
Olyan problémával fordulok Önhöz, hogy vezetés közben (én csak városon belül vezetek, hosszabb útra Férjem) amikor piros lámpánál meg kell álljak az autóval, akkor érzem, hogy rám tör a pánik. Ez abban nyilvánul meg, hogy érzem forrósodik az arcom, ilyenkor lehúzom az ablakot, bekapcsolom a zenét, próbálok másra figyelni és túl élni azt az 1-2 percet, mire indulhatok. Évekkel ezelőtt amikor elkezdtem vezetni éreztem ilyet, hamar felül kerekedtem rajta, magától megszűnt. Most viszont már lassan félek bárhová is elindulni autóval, veszek be magnéziumot hogy nyugodtabb legyek, meg cukorkát, hátha segít. Az autóm a korábbi esetek óta is ugyanaz, napi szinte vezetek. Zavar nagyon, nem akarom hogy rosszabb legyen, esetleg más autós szituációkban is előjöjjön. Férjemnek van egy másik, jobb autója, nagyon szívesen vezetném azt is, fel is merült, hogy használnám, de amíg ezen nem leszek urrá addig nem szeretném.
Mi lehet a gond? Hogy tudnék ezen urrá lenni?
Köszönöm a válaszát.

Kedves Kérdező,

Köszönjük levelét!

Levele alapján úgy gondolom, hogy valamilyen szorongás kapcsolódhat Önnél a várakozáshoz, a haladás akadályoztatásához kapcsolódóan. Érdemes lenne szakemberrel felgöngyölíteni, hogy mi lehet ennek a tünetnek az oka. Kognitív viselkedésterápiával pedig hatékonyan lehetne kezeltetni.

Erről részletesebben itt olvashat:

A szorongás kognitív viselkedésterápiája

Üdvözlettel:

Szabó Lili Félelmek és szorongások / 2022.11.16.

Tisztelt Doktornő!
A tinilányommal vannak problémák. 15 éves lesz februárban. Eddig sem volt könnyű vele, de most…az arcán van néhány tinikori pattanás.Ez annyira a mániája,hogy ki se mozdul otthonról amég egy bizonyos alapozót magára nem ken.Viszont most hiánycikk. Vettem 5 másfajtát,de egyik sem felel meg neki. Ma betegség miatt mennünk kellett volna orvoshoz. Óra hosszakig könyörögtem, hogy induljunk már, de ő hajthatatlan volt. Helyette teli torokból üvöltött hagyjam békén, csúnya szavakkal illetett. Azt mondta utál, és minden az én hibám, el akar innen menni…stb. amikor kézen fogtam, hogy jöjjön, kitépte magát a kezemből és még jobban üvöltött. Esélytelen, hogy rábeszéljem arra, hogy menjünk el pszichológushoz.Ezt már próbálom egy ideje. Kérem, adjon tanácsot mit tegyek, mivel tudnám nyugtatni,a dührohamait kezelni. Ijesztő számomra. Az egyik hugom is problémás volt ebben a korban, de nem ennyire. A lányom egyedüli gyerek.
Szép napot kívánok:
Orsolya

Kedves Orsolya!

Nehéz helyzetben vannak, nehéz egy szülő számára megélni azt, hogy segítő szándékkal fordul gyermeke felé, de falakba ütközik.

A kamaszkorban természetesnek mondhatóak a hatalmas mértékű hangulatingadozások, és akár az indulatkezelési nehézségek is. Ám ez nem azt jelenti, hogy szó nélkül kell hagyni az olyan heves érzelmi reakciókat, mind amikről levelében ír.

Fontos, hogy a gyermeke tudja azt, hogy Ön látja a néhézségeit, együttérez vele és igyekszik segíteni. Azonban azt is fontos tudnia, hogy Önt bántják az ilyen kitörések. Mondja el gyermekének, mit érez ilyen esetben; tehetetlenséget, sajnálatot, aggodalmat? Akármi is az, fogalmazza meg felé. A kamaszkor “feladata”, hogy a gyermekből felelősségteljes felnőtt válhasson, és ezért fontos a nyílt kommunikáció. Ennek az is részét képezheti, hogy amikor a gyermeke épp nyugodt és tudnak beszélni egymással, akkor kérdezze meg tőle, hogy neki mi segítene olyankor, amikor indulatos, és üvölt. Kérdezze meg tőle, hogy Ön szülőként hogyan reagáljon erre, hogy ő ne ellenségnek, ellenfélnek érezze Önt, hanem lássa a segítő szándékot. Ugyanígy a nyugodt pillanatokban beszélhetnek arról is, hogy miért nem akar pszichológushoz menni? mitől tart, mit gondol, mit érez ezzel kapcsolatban. Általános tapasztalat, hogy a kamaszok az iskolapszichológust nem szívesen keresik fel, mert félnek, hogy meglátják társaik, hogy hozzá jár, és emiatt bántások céltáblája lehet. Cikinek tarthatja azt a társai előtt, hogy pszichológushoz jár. Érdemes tehát inkább a területileg illetékes pedagógiai szakszolgálathoz fordulni, vagy magánúton segítséget kérni. A gyermekkel pedig érdemes kompromisszumot kötni ezügyben; pl. menjen el 3 alkalommal, tapasztalja meg, hogy ez milyen, és ha utána azt mondja, hogy neki ez nem jó, akkor nem kell többet mennie. Egy kamasz esetében nagyon fonts az elköteleződés;belső motiváció nélkül nem fog elmenni a pszichológushoz.

Üdvözlettel;

Györe Rita Gyermeknevelési nehézségek / 2022.11.16.

Hogyan kell nem félni online hírszerkesztőként? Egyszerűen rettegek már mindentől. Félek a szomszédunkban zajló háborútól, félek a támadásoktól, félek, hogy nem tudunk elmenekülni, rettegek, hogy a családommal történik valami ezek hatására. Munkám miatt nem tehetem meg, hogy ne kerüljenek velem szembe a legfrissebb hírek. Akkor érzem magam kicsit biztonságban, ha itthon van a férjem, és a 4 éves kisfiam is hazaért az óvodából. Tehetetlennek érzem magam ebben a helyzetben, rémálmaim vannak: lövöldözésekről, üldözésekről, menekülésről, és arról, hogy mindenki gonosszá válik körülöttem. Van hobbim, vannak céljaim, kitöltöm a napom, pihenek is. Értelmes embernek tartom magam, de a rettegéssel nem tudok mit kezdeni. Kaptam gyógynövény alapú enyhe nyugtatót, többször előfordult már, hogy csak remegve sírtam az ágy szélén éjjel, amikor elaludt a kisfiam, mert épp valami nagyobb támadás érte Ukrajnát. Tudom, hogy én nem tudok ellene tenni semmit, de valahogy a mentális egészségem megőrizném.

Kedves Kérdező,

Köszönjük levelét!

Levele alapján úgy gondolom, hogy a jelenlegi világhelyzetben nem a legszerencsésebb, hogy online hírszerkesztőként dolgozik, hiszen az olvasott hírek félelmeket, rémálmokat hoznak Önből elő. Érdemes lenne átgondolnia, hogy van-e olyan más munkakör, amiben kevésbé jönnek elő a szorongásai, illetve a tünetek hosszútávú fennállása esetén a területileg illetékes pszichiátriai gondozót felkeresnie.

Üdvözlettel:

Szabó Lili Félelmek és szorongások / 2022.11.16.

A párom paranoid skizofrén és
Állandóan a múlttal foglalkozik. Szeretett egy nőt és eltűnt már van már három éve
Kérdésem az lenne
Hogy mit kezdjek vele mert én szeretem őt nagyon

Én itt vagyok a jelen időben
Azt mondta hogy szeret
Vvv
Köszönöm

Kedves Kérdező,

Köszönjük levelét!

Levele alapján úgy gondolom, hogy javasolt lenne a párjának szakembert felkeresnie, hogy a múlton könnyebben át tudjon lendülni. Abban tudna segíteni neki, ha támogatná őt ebben.

Üdvözlettel:

Szabó Lili Párkapcsolati problémák / 2022.11.16.

Kedves Doktornő/Doktor Úr,
két éve küzdök vörösödéssel, ami már elmondhatatlanul zavar. Nem kell, hogy “kellemetlen” legyen egy téma, ha leesik a toll pl munka közben es lehajolok érte is képes rák vörös lenni az arcom. (Talán mert kicsit szigorú vagyok magamhoz és ilyenkor is szerencsétlennek tartom magam.) Munkába nagyon sok a főnök, előttük is rendszeresen elvörösödök ha elkezdenek velem beszélgetni. Ha sokan néznek is zavarba jövök vagy ha emberek előtt beszélnem kell. Fogalmam sincs, hogy tudnám ezt kezelni vagy mi az oka ennek a reakciónak amit a szervezetem állandó vörösödéssel jelez. Milyen terápia tudna segíteni rajtam? Próbáltam már nem foglalkozni ezzel, elnyomni ezt a dolgot, gondoltam akkor majd elmúlik de csak rosszabb és kellemetlenebb így szeretnék megoldást találni erre a problémára, mert ez sajnos az élet minden területén visszahúz. Könyv ajánlásért is hálás lennék!

Kedves Kérdező,

Köszönjük levelét!

Levele alapján úgy gondolom, hogy érdemes lenne elmennie szakemberhez, akivel tudna beszélnie a félelmeiről/feszültségeiről, amelyek a kipirosodást is okozhatják. Úgy gondolom, hogy kognitív viselkedésterápiás módszerrel hatékonyan lehetne kezelni a problémát.

Üdvözlettel:

Szabó Lili Önbizalomhiány / 2022.11.15.

A párommal lassan 6 éve együtt vagyunk, az elején jókedvű, nagyon előzékeny, kedves és egyben intelligens arcát mutatta. Aztán miután össze költöztünk hamar megváltozott . Kiderült hogy mindent rosszul csinálok, igénytelen, trehány a rendrakásban vagyok önmagammal, rosszul nevelem a gyerekeim, alkalmatlan vagyok helyesen kiválasztani a ruhámat amit hordok, nem adok az egészségemre keveset sportolok.
Én egy egyedül álló anya vagyok két gyermeket nevelek akik ginmasiumba járnak, mindkettő jó tanuló itthon is segítenek. Minden ismerősöm mindig pozitívan beszél róluk és arról ahogy én nevelem őket.
Én 164 cm vagyok és 50 kg sportos alkat a sport mindig az életemben jelen volt.
A lakásunkban rendet tartok a gyerekeimet is erre nevelem az én szülő anyám egy rendetlen gyűjtögető volt ezt a viselkedést kerülöm es elítélem, amíg nincs rend soha nem fekszem le. Minden nap kétszer főzök reggel munka előtte es délután is. Magamra is adok. Megis mindig mindent rosszul csinálok. Mi a gond?

Kedves Kérdező,

Köszönjük levelét!

Levele alapján bennem felmerül a gyanú, hogy bántalmazó férfival ismerkedhetett meg. Érdemes lenne az alábbi bejegyzéseinket megtekintenie, ami alapján valószínűsíteni lehetne, hogy az-e.

@onlinepszichologusteam

Hogyan ismerd fel a bántalmazót?🥺 #onlinepszichológus #tiktokpszichologus #szerelem #párkapcsolat #kapcsolat #parkapcsolatitippek #tipp #pszichológus #nekedbelegyen #nekedbele #nekedbelegyenbenne #menjenforyou #tiktoktipp #jelek #szerelmi #menjenfyba #menjenfy #magyartiktokker #magyartiktokosok #önismeret #bántalmazás #bántalmazó

♬ Music In Your Heart (Instrumental) – BLVKSHP

@onlinepszichologusteam

5 jel, hogy bántalmazóval ismerkedsz #onlinepszichológus #pszichológus #bántalmazás #bántalmazó #párkapcsolat #parkapcsolat #ismerkedés #kapcsolat

♬ Chill Vibes – Tollan Kim

Milyen jelek utalnak arra az ismerkedés során, hogy bántalmazóval van dolgunk?

Üdvözlettel:

 

Szabó Lili Párkapcsolati problémák / 2022.11.13.

Jónapot!
Stella vagyok 25 éves.
Van egy három éves kislányom.
Azzal a problémával fordulok önhöz,hogy minden egyes nap szorongással és megfelelési kényszerrel nevelem,ami már rettentő megterhelő számomra pszihésen.Ennek oka,hogy az édesanyám sose tudta kimutatni a szeretetét és egész gyerekkoromban arra vágytam,hogy szeressen.Felvágdostam az ereimet és hasonló drasztikus dolgokat is tettem gyerekként de sosem ölelt,puszilt vagy bíztatott.Rettento sok serelem ert emiatt.Ebből kifolyólag minden egyes nap rettenetes megfelelési kényszerrel probálom a lányommal tudatni,hogy o nekem a legfontosabb a vilagon,es sosem akarom hogy ugy erezzen egy perce is ahogy akkor en ereztem.17 éves koromban elköltöztem külfödre ahol tallálkoztam a drogokkal és sajnos ha nagyon sok mar a felgyulemlett stessz most is azzal csillapitom a bennem levo fusztraciokat.Nem tudom hogy jo anya vagyok e de azt tudom hogy szeretni es szeretet kimutatni arra kepes vagyok.Kerem segitsen!! Mert mar felemeszt.

Kedves Stella,

Köszönjük levelét!

Levele alapján úgy gondolom, hogy nehéz lehet Önnek a mindennapokat vinnie a jelenlegi állapotában. Mivel ilyen sok feszültség, szorongás van Önben, amely valószínűleg gyermekkorától is eredetezhető, érdemes lenne minél előbb segítséget kérnie szakembertől. Nem tudom, hogy melyik országban él, de érdemes lenne akár személyesen önsegítő csoportba eljárnia, vagy akár online formában is, ha van erre lehetőség (felkereseheti a narcotics anonymous oldalt is, magyaroknak készült honlapuk is van, itt is vannak csoportfoglalkozások megadva).  Egyéni terápia/segítő beszélgetés is mindemellett segítené a jobb stresszkezelést is Önnél. Javaslom, hogy gondolja végig ezeket a lehetőségeket.

Üdvözlettel:

Szabó Lili Drogproblémák / 2022.11.12.

Tisztelt Doktor úr/doktornő!
2 hete megfàztam, ami után kialakult egy erős szorongásos roham. Nem tudtam aludni, megmaradni a lakásban, a gyomrom görcsben volt folyamatosan, az agyam zakatolt, öngyilkossági gondolataim is voltak. Kaptam Xanaxot és altatót, ez utóbbit csak 2-3 alkalommal vettem be, de a Xanaxot többször. Volt, hogy egész nap egyet sem, de volt, hogy kettőt is. Ez segített, de félek, hogy függő leszek. Problémáim különösen nincsenek, annyi, hogy 2 hónapja kivették mindkét pajzsmirigyemet, daganatgyanús göbök miatt. Szedek gyógyszert, a korábbi mennyiség 3X-osát, csökken is a TSH értékem, de még mindig jóval a normális felett van (10). Igazából a szorongástól szorongok, azaz azzal idegesítem fel magam, hogy mi lesz, ha megint szorongásos rohamaim lesznek.
A kérdésem az lenne, hogy megoldást jelenthet-e átmenetileg a nyugtató, mennyi ideig szedhetem, hogy ne legyek függő, illetve, hogy összefüggésbe hozhatóak-e a szorongásos rohamok a pajzsmirigy problémával.

Kedves Kérdező,

Köszönjük levelét!

Levele alapján úgy gondolom, hogy a szorongásos tünetei összefüggésben lehetnek a pajzsmirigy problémáival is. Érdemes lenne a pajzsmirigy kezelőorvosának jeleznie a tüneteit, hogy minél előbb megtalálhassák a megfelelő kiszerelésű gyógyszert, hogy a normál tartományba essen a pajzsmirigy értéke. Amennyiben nem változnak a tünetei javasolt lenne a területileg illetékes pszichiátriai gondozót is felkeresnie, ahol gyógyszeres és pszichoterápiás kezelésekkel is tudnának segíteni Önnek a tünetein, az átélt betegségével kapcsolatos félelmei átbeszélésével.

Üdvözlettel:

Szabó Lili Félelmek és szorongások / 2022.11.12.

Szép Estét!

Kezdeném azzal, hogy nagyon szép családom van rendben van minden, de mégis azt érzem, hogy senkivel nem tudok le ülni és nyíltan beszélgetni. Ha bele akarok kezdeni nincs erőm bele kezdeni azt érzem, hogy túl fáradt vagyok a folytonos magyarázkodáshoz, így csak magamba fojtom el. Megrémít a halál gondolta, anyukám, apukám esetleg bármelyik családtagom….sokszor elborzadom és azt érzem, hogy velem nem történhet majd meg, hogy elveszítsek bárkit is. Ha a családom beszél a múltról én egyszerűen kihúzom magam belőle, nem szeretek a múltamról beszélni ami számomra gyalázatos, dühítő ki akarom törölni az egészet, szégyenkezem ha a családom el kezd a múltról beszélni. Haragszom magamra, mert nem vagyok, okos, ügyes sosem voltam egyik sem, úgy mond háttérbe szorult selejt a két testvéremmel szemben. Nem tudom el viselni ha valaki le hülyéz, minősít, de ugyan azt gondolom magamról is és ez lelkileg megterhelő!
Köszönöm szíves válaszát!

Kedves Kérdező,

Köszönjük levelét!

Levele alapján úgy gondolom, hogy sok frusztrációs, szorongás van Önben, amiért nem tudhat nyíltan, őszintén beszélni a családjával a problémáiról. Érdemes lenne szakemberrel megpróbálnia beszélgetnie a nehézségeiről első lépésként. Ha ez sikerül, akkor valószínűleg könnyebben fog megnyílni a családja felé is.

Üdvözlettel:

Szabó Lili Félelmek és szorongások / 2022.11.08.