A bipoláris depresszió tünetei és kezelése

A bipoláris depresszió tünetei és kezelése

Mi az a bipoláris zavar?

A bipoláris zavar a hangulatzavarok közé tartozó krónikus betegség, régi elnevezése: mániás depresszió (vagy szokták még bipoláris depressziónak is nevezni). A  hangulat epizódokban megjelenő váltakozását jelenti a depressziós mélypont és a mániás felhangoltság között. Ún. kevert epizód esetén mind a mánia, mind a depresszió tünetei egyszerre állnak fenn.
A mánia tünetei lehetnek péládul: eufórikus hangulat és/vagy, ingerlékenység, csökkent étvágy, csökkent alvásigény, saját képességeinek eltúlzott formában való érzékelése (nagyzásos fantáziák), bőbeszédűség, a gondolatok felgyorsulásának érzése, fokozott energiaszint, és aktivitás, vakmerő viselkedés.
A depresszió tünetei: lehangoltság, örömképesség elvesztése, koncentrálási nehézség, meglassultság az aktivitásban és gondolkodásban is, étvágy és alvás zavara, fáradtság, önértékelési zavar, öngyilkossági gondolatok, késztetések.

Mitől alakul ki a mániás depresszió?

A szakirodalom szerint a bipoláris zavar kialakulásában elsősorban genetikai tényezők játszanak szerepet, ugyanakkor az első epizód utáni epizódok sokszor környezeti hatásra jelentkeznek (pl. stressz hatás, veszteségek, alvás-ébrenlét ciklus felborulása, megterhelő munkahelyi vagy családi konfliktusok, alkohol-, vagy droghasználat).

Hogyan kezelhető hatékonyan a bipoláris depresszió?

Olyan hangulatzavarról van szó, mely krónikus jellegéből adódóan folyamatos gyógyszeres kezelést igényel, melynek során ún. hangulatstabilizáló gyógyszereket szed a beteg. A gyógyszer elhagyása sajnos újabb epizód kiváltásához vezethet. Az epizódok sűrűsödhetnek, ezzel együtt a beteg szenvedése, szociális, munkahelyi konfliktusai is növekednek.

A bipoláris zavar kezelése terhesség alatt

Terhesség esetén a pszichiáter szakorvos felkeresése mindenképp javasolt, ugyanis a hangulatstabilizáló gyógyszerek a magzatot károsíthatják, ugyanakkor a gyógyszer elhagyása önhatalmúlag nem ajánlott, hisz az a beteg állapotára, ezzel közvetve a magzat állapotára kihatással lehet.

A gyógyszeres kezelés kiegészülhet pszichoterápiával (ez nem csak terhesség esetén, hanem ezen kívül is ajánlott), melynek az ún. euthym állapotokban van létjogosultsága, azaz azokban az időszakokban, mikor sem depresszió, sem mánia állapotában nincs a személy. ILyenkor úgynevezett normál hangulati fekvés, tünetmentesség jellemzi, illetve amikor kezd kilábalni az akut szakaszból és kezd stabilizálódni a hangulata, de még jelen vannak a tünetek.
Fontos, hogy a beteg megismerjen önsegítő technikákat, melyek azt célozzák, hogy felismerje azokat a tényezőket, melyek újabb epizódot válthatnak ki. Így pl. ha az alvás-ébrenlét ritmus felborul, vagy stresszhelyzetnek van kitéve, napi rutinja jelentősen megváltozik, stb. A pszichoterápia segíthet beazonosítani az epizódokat kiváltó rizikó helyzeteket, illetve segít kordában tartani ezeket, megoldási lehetőségeket találva az egyes problémás helyzetekre pl. kognitív viselkedésterápiás technikák révén. A kapcsolati problémákat, ezek betegséggel való összefüggéseit az ún. interperszonális pszichoterápia vagy a családterápia segíti megoldani. Továbbá fontos szerepe a pszichoterápiának a betegség elfogadásának segítésében.

A hatékony kezelés első lépése a betegség elfogadása…

Mint bármely betegséget, főleg ha az pszichiátriai betegség, nehéz elfogadni. Az elfogadást segítheti, ha megtanulja elkülöníteni a tüneteket a személyisége jellemzőitől. Fontos, hogy a család, a közvetlen környezet is ismerje a tüneteket, mert az egy újabb epizód kezdetét jelezheti, amikor fontos a kezelőorvos felkeresése. A kezeletlen állapot rontja az életkilátásokat, kapcsolatokat rombolja, munkahelyen való helytállást rontja és a beteg szenvedését is fokozza.
Érdemes tudni a bipoláris depresszióról, hogy a mániás állapotban a személynek nincs reális énképe, így ahogy önmagát látja az eltér attól, ahogy az epizódok között érzékeli önmagát. A pszichodinamikus pszichoterápia törekszik arra, hogy felismerjük ezeket és integráljuk, hogy ne egy töredezett, hanem egy folyamatos élettörténeti narratívát (történetet) tudjunk alkotni.
Fontos tudatosítani, hogy én magam több vagyok, mint a betegségem, a betegség az csak egy szelete az életemnek, melyre oda kell figyelnem, meg kell értenem mi ez a része az életemnek és integrálnom kell pszichoterapeuta szakember segítségével.

Ajánlott irodalom:

Miklowitz, D.J. (2012) Mániás depresszió a családban. Zafír Press, Bp.
Moberg, A; Inczédy-Gombos Á. (1999) Ádám könyve. Egy őrület naplója. Jószöveg Műhely Kiadó, Bp.
Rados V.(2011) Bipoláris. Egy mániás depressziós nő regénye. Jaffa Kiadó.
Jamison, K.R. (2005) A nyughatatlan lélek. Egy mániás depressziós pszichológus visszaemlékezései. Park Kiadó, Bp.

A blogcikket munkacsoportunk korábbi tagja, Pergel-Száraz Cintia pszichológus írta. Amennyiben úgy érzi, segítségre van szüksége lelki problémái leküzdésében, forduljon bizalommal szakembereinkhez.

Száraz Cintia online pszichológus