A cukorbetegség (diabétesz) lelki oldaláról

A cukorbetegség (diabétesz) lelki oldaláról

Egy krónikus betegség diagnózisát megtudni érzelmileg igen nagy megterhelés. Állapotunk elfogadása és egészségünk elgyászolása azonban igen lényeges ahhoz, hogy végig tudjuk csinálni a megfelelő kezelést és hosszú távon karban tarthassuk a betegségünket. Ismét kialakulhasson a jó közérzet. Mindenki tudja, hogy cukorbetegnek lenni rengeteg lemondással jár. Életmódunkat jelentősen meghatározza a betegség, hiszen oda kell figyelnünk az étkezésekre, rendszeres mozgásra és a cukorbetegséggel járó immundeficit miatt sajnos egyéb krónikus és fertőző betegségek kockázata is megnő. A testtudatosság kialakulása tehát diabéteszes betegeknél elengedhetetlen! Legalább ilyen fontos még lelki állapotunk karbantartása is, mivel a  különféle stresszhormonok felszabadulása gátolja az inzulin megfelelő hasznosulását. Blogcikkünk témája, hogy milyen lelki nehézségekre kell jobban odafigyelnünk cukorbetegség esetén.

A cukorbetegség (diabétesz) és a depresszió kapcsolatáról

A depresszió előfordulása cukorbetegeknél kétszer gyakoribb, mint az átlagnépességben. Egy felmérés szerint a depresszióban is szenvedő diabéteszeseknek csak 17,8 %- a kap megfelelő kezelést depressziójára, mert utóbbi nem kerül diagnosztizálásra. A depresszió kialakulásának esélyét csökkenti, ha cukorbetegségét hatékonyan tudja kontrollálni a beteg. Depresszív állapotban azonban ez a kontrollképesség csökkenhet, így a szövődmények kockázata is nő. Ezért fontos, hogy a depresszív tüneteket felismerjük, és megfelelően kezeltessük.

Már az enyhe depresszió is kezelésre szorul!

Enyhe a depresszió, ha az alább felsoroltakból legalább 2-3 tünet jelen van, ezek zavaróak, de a legtöbb tevékenységét még tudja folytatni a személy:

Ha ezek közül legalább 2-3 jelen van, érdemes pszichológushoz, és/vagy pszichiáterhez fordulni, mert lelki állapota cukorbetegségére is kihatással lehet. A depresszió antidepresszáns gyógyszerekkel (pszichiáter által) és pszichoterápiával (pszichológusi segítséggel) hatékonyan gyógyítható. Bizonyított az is, hogy a depresszió kezelése a szénhidrát anyagcserét javítja, így ezzel a cukorbetegség korai és késői szövődményeinek kockázatát is csökkenteni tudjuk.

A cukorbetegség és a szorongás kapcsolatáról

A szorongásos tünetek is gyakoribbak diabéteszben, mint az átlagnépességben, főleg a diagnózis megkapását követő egy évben. A szorongás fizikai tünetei hasonlíthatnak a hipoglikémia tüneteihez, így fontos, hogy el tudjuk különíteni a kettőt. Jellegzetes szorongásos tünetek: szájszárazság, remegés, zsibbadás, ájulás érzése, mellkasi panaszok, gombócérzés a torokban, nehézlégzés, halálfélelem, mozgáskényszer a lábakban, izzadás, hányinger, hasi panaszok, belső feszültség érzése. A szorongás a depresszióhoz hasonlóan szintén orvosolható gyógyszeresen és pszichoterápia segítségével is.

Miért fontos a cukorbetegek lelki nehézségeinek megfelelő kezelése?

A lelki problémák tehát éppúgy kézben tarthatók, mint maga a cukorbetegség. Fontos, hogy a beteg azt érezze, ura a helyzetnek, sőt, szakértője a saját a betegségének. Ha úgy érzi lelki problémáit egyedül nem tudja uralni, vegyen igénybe szaksegítséget, hiszen lelki állapotunk szoros összefüggésben van fizikai állapotunkkal.

Ajánlott irodalom:

Dr. Vidovszky Gábor: Örömtréning. Gyakorlati tanácsok, hogy azzá válhass, aki lenni szeretnél. Pilis-Print Kiadó, 2009.

 

Pergel-Száraz Cintia klinikai szakpszichológus

A blogcikket munkacsoportunk korábbi tagja, Pergel-Száraz Cintia pszichológus írta. Amennyiben úgy érzi, segítségre van szüksége lelki problémái leküzdésében, forduljon bizalommal szakembereinkhez.