A dohányzásról való leszokás gyógyszermentesen

A dohányzásról való leszokás gyógyszermentesen

A WHO kezdeményezésére 1988. óta május 31. a dohányzásról való leszokás világnapja, melynek kapcsán évről évre felhívják a figyelmet a dohányzás veszélyeire. Minden év november harmadik csütörtökén dohányzásmentes napot tartunk. Ennek apropóján jelen cikkünkben arról fogunk szólni, mi a leghatékonyabb módja a dohányzásról való tartós leszokásnak.

Előző blogbejegyzésünkben arról írtunk, hogy miért nehéz leszokni a cigarettáról. Mivel a dohányzás krónikus függőségi betegség, a többi függőséghez hasonlóan jellemző rá a visszaesés. Ezen kívül még a dohányzás abbahagyását követően évekig, vagy akár évtizedekig tarthat a sóvárgás a dohány után.

A leszokás akaraterő kérdése?

Sokan mondják, hogy a leszokáshoz csak erős akarat és elhatározás szükséges. Fontos tudni azonban, hogy a helyzet a legtöbbször nem ilyen egyszerű. Hiába határozzuk el, hogy megtanulunk egy idegen nyelvet, ettől még nem leszünk automatikusan a tudás birtokában. Hasonlóan van ez a cigaretta elhagyásával kapcsolatban is. A testi-lelki függőség miatt az elhatározás sokszor kevés. Ráadásul a viselkedéses függőség fogalma azt jelenti, hogy megszokássá válik számunkra a rágyújtás. Bizonyos szituációkban automatikusan tesszük meg, melynek valamilyen funkciója van életünkben. Sokan például stresszes helyzetekben (vagy ezek után) dohányoznak. Ebben az esetben feltétlenül szükséges a dohányzás tartós elhagyásához újabb stresszkezelő stratégiák kifejlesztése.

A viselkedésváltozás szakaszai

1. fontolgatás előtt – a személynek nincs szándékában változtatni

2. fontolgatás – a személy felismeri a problémát, komolyan gondolkodik a megoldáson, de még nem tesz aktív lépéseket a cél érdekében

3. felkészülés – megerősödött a szándéka, hajlandó lépéseket tenni a cél felé

4. cselekvés – a személy letette a cigarettát, de a viselkedésváltozás (hogy nem dohányzik) még nem szilárdult meg.

5. fenntartás – a személy letette a cigarettát és a viselkedés megváltozása (nem dohányzik) megszilárdult. Váratlan, ismeretlen, nehéz helyzetekben a visszaesés megtörténhet.

Bármelyik szakasznál is tart, van segítség. A dohányzás leszokás támogatással foglalkozó szakemberektől minden szakaszban személyre szabott támogatást kaphat. Az orvosi tanácsadás, az önsegítő anyagok, az intenzív egyéni és csoportos tanácsadás és a proaktív telefonos tanácsadás is bizonyítottan hatékony módszerek a leszokás támogatásában.

Miért hatékony segítség a csoportos forma a leszokásban?

A nikotinfüggőséget nemcsak a nikotin, hanem sok szokás is fenntartja. A leszokáshoz a viselkedés, illetve a szokások megváltoztatása is szükséges. Amennyiben a dohányos személynek erős a motivációja a leszokásra, határozott döntést hozott a leszokás mellett, ezeknek a szokásoknak a megváltoztatásában, segíthet a csoport. A leszokáshoz sok mindent máshogy kell csinálni. A résztvevő döntése és felelőssége, hogy változtat-e. Ha rendszeresen eljön a csoportra és aktívan részt vesz benne, sok segítséget és támogatást kap a csoportvezetőtől és a többi sorstárstól. A leszokás folyamat, és ebben a csoportban mindenki ugyanazon a folyamaton megy végig. A csoportmunka a tagok aktív részvételére épít.

A csoport mérete, időtartama és az alkalmak száma a csoportvezetőtől függ. Kolléganőmmel szerzett tapasztalataink szerint 6-8 fővel, 60 percben, 6 alkalommal tartjuk leghatékonyabbnak. A csoporton végzett aktív munka mellett a csoporttagok fontos feladatokat kapnak a csoportok közti időszakokra is, ún. házi feladatokat. Ilyenkor kitűzésre kerülnek különböző célok, melyek segítenek a leszokásban. Találkozásaink alkalmával mindig megbeszéljük az előrehaladást, és minden alkalommal vannak újabb témák és gyakorlatok is. Minden tagnak van ideje és alkalma részt venni a közös munkában. Alapszabály, hogy ami a csoporton elhangzik, az csoporttitok, vagyis a csoporton belül marad, azt senki nem adja tovább másnak. Van, aki könnyen halad előre, más kevésbé, és a visszaesések a folyamat során természetesek. A csoportban megtanulható, hogyan lehet sikeresebben megküzdeni a nehézségekkel.

Amennyiben szeretne leszokni a dohányzásról, jelezze a területileg illetékes tüdőgondozóban vagy hívja a 06-80-44-20-44-es ingyenesen hívható zöld számot, ahol szakemberek segítik a leszokásban.

Felhasznált irodalom:

Kovács Gábor (szerk.) (2010.) Dohányzás és leszokás. Medicina könyvkiadó Zrt. Budapest.

Dr. Urbán Róbert PhD (2013) Sorvezető leszokás támogató csoportok vezetéséhez.