Depresszió teszt

Depresszió teszt

A depresszió viszonylag gyakori lelki betegség, a nők közel 10%-át, a férfiak 5%-át érinti élete során legalább egyszer. Korábbi írásunkban szóltunk róla, mi a különbség a rosszkedv és a depresszív hangulat között. Ha érdekli milyen tényezők hatására alakul ki a depresszió, itt olvashat róla. A depresszió tüneteit itt most csak röviden soroljuk fel.

Milyen jelek utalnak depresszióra?

  • Levert hangulat a nap legnagyobb részében
  • Az érdeklődés és vagy örömképesség elvesztése.
  • Nehéz koncentráció, szórakozottság. 
  • Fáradtság.
  • Alvászavar.
  • Testsúly változás.
  • Bűntudat vagy érzéketlenség érzés.
  • Meglassultság vagy nyugtalanság a beteg mozgásában.
  • Merev testtartás.
  • A halál gondolatával való foglalkozás, öngyilkossági fantáziák.

Amennyiben Önnek, vagy szerettének vannak depressziós tünetei, javasoljuk depresszió pszichológiai tesztünk kitöltését, ami ezek súlyosságáról tud képet adni. Az általunk is ajánlott Beck depresszió kérdőívet a klinikai gyakorlatban számos pszichológus és pszichiáter használja rendszeresen megbízhatósága miatt. Ide kattintva Ön is néhány perc alatt kitöltheti ezt, eredményei alapján pedig eldönthető, szükséges-e szakembert felkeresnie, vagy várhatóan elegendő lesz az alább részletezett stratégiák alkalmazása állapota javítására.

Mit tegyünk depressziós tünetek esetén?

Az átmeneti rosszkedv enyhítésében sokat segíthet a több pihenés (feszültséglevezető stratégiák alkalmazása). Jó hatású ha többet tartózkodunk napfényben. Ez különösen őszi-téli időszakban ajánlott, bár kétségtelenül ilyenkor a legnehezebben megoldható. A friss levegő és a rendszeres testmozgás nem csak hangulatunkra hat kedvezően, hanem fizikai kondíciónkat is javítja. Szakirodalmi adatok húzzák alá a bensőséges kapcsolatok egészségvédő- és javító szerepét.

Ha ezek a stratégiák néhány héten belül nem hoznak érdemi javulást, gyanakodhatunk rá, hogy klinikai depresszióval van dolgunk, ezért érdemes pszichiátert, valamint pszichológust felkeresnünk.

Hogyan gyógyítható a depresszió?

Míg a kezdődő depresszió jól reagál a pszichoterápiára, középsúlyos és súlyos esetben (ennek eldöntése pszichiáter vagy klinikai szakpszichológus hivatott, depresszió tesztünk eredménye önmagában nem mérvadó) hangulatjavító pszichiátriai szerek szedése szükséges a mélypontról való kimozduláshoz. A pirulák szedésétől önmagában azonban csak tüneti javulást várhatunk, ezért a legtöbb esetben javasolt pszichoterápiás munka megkezdése is. A pszichoterápia során a páciens tanulhat saját negatív tapasztalataiból, így a terápia lezárása után jelentkező problémákkal is hatékonyabban küzd meg.

Ha érdekli, vannak-e depressziós tünetei, töltse ki depresszió kérdőívünket. Ha vannak depressziósnak tűnő szerettei, ajánljuk figyelmébe a depressziós családtagok megsegítésével kapcsolatos korábbi cikkünket is. Ha érdekli milyen tényezők hatására alakul ki a depresszió, itt olvashat róla. A kezeletlen depresszió következményeiről pedig itt írunk bővebben.

További olvasnivalók a témában:

Atkinson, S. (2014) Kiút a depresszióból. Harmat

Belső N. (2013) Depresszió: betegség vagy úri huncutság? Jaffa

 

Mit tenne Ön, ha egy ismerősén azt látná, hogy gyakran lehangolt, tán depressziós?