Hogyan érdemes felkészülni a terhességre, illetve a szülésre?

Hogyan érdemes felkészülni a terhességre, illetve a szülésre?

Korábbi blogbejegyzésünkben részleteztük, hogy kismamaként milyen esetekben érdemes pszichológus szakemberhez fordulni. Ma ezt a témát tovább bontva arról írunk, hogy mi mindent érdemes végiggondolni, milyen módokon javasolt felkészülni az áldott állapotra, s magára a szülés folyamatára.

Milyen lelki nehézségek léphetnek fel a terhesség kapcsán?

A problémákra példaként közlünk egy részletet az egyik hozzánk érkező levélből:
„Az a helyzet, hogy 20. hetes kismama vagyok. Azt nem állítom, hogy boldog kismama, mert pont az ellenkezője miatt írok. Az a helyzet, hogy a terhességem eddigi időszakát végig bőgtem, de nem azért, mert nem akartam a picúrt, aki nagyon is tervezett baba volt. A munkahelyemen amikor szóltam, hogy kismama vagyok, teljesen megaláztak. Úgy felidegesítettek, hogy másnap kórházba is kerültem vérzéssel, de szerencsére a baba jól volt. Továbbá albérletben lakunk, és amikor a tulajdonos megtudta, hogy baba lesz, kétszeres lakbért követelt, vagy távozzunk. Újabb kiborulás következett be, közben újra kórházba kerültem a 12. héten, annyira ideges voltam már emiatt. Nagyon szorongtam a lakhatásunk miatt, mert amikor kijöttem a kórházból a helyzet nagyon kaotikus volt. Ami még a legrosszabb: az édesanyám bipoláris, és a betegsége most tetőzik csak igazán. Annyi gyűlölet van már bennem mostanra iránta, mint még soha. Most itt vagyok 20. hetes, és már azon is két napig sírtam, hogy fiam lesz, nem lányom, ahogy eddig mondták, de már azóta imádom.”

A babával való kapcsolatteremtés fontos része a lelki felkészülésnek, erre szintén érdemes időt szánni a terhesség alatt, akár egyszerű technikákkal pl. belső beszélgetés, a baba rugdalózásának csendes figyelése, vagy az éneklés a babának.
A szülés és a szülővé válásnak fontos eleme az önállóság. A jól felkészítő módszerek, technikák ezt erősítik az anyában. Mindenképpen hasznos a megfelelő tájékozottság elérésére, ezt lehet azáltal, hogy ha hiteles, s informatív könyveket, internetes oldalakat olvas a kismama, vagy megnéz a témához kapcsolódó dokumentumfilmeket. A szüléssel kapcsolatos tudás további lehetséges forrásai az informatív szülésfelkészítő előadások, műhelyek. Sokszor a szülészeti ellátástól független kurzusok tudják a leginkább objektívan közvetíteni az információkat.

A jó szülésfelkészítő tanfolyamtól a szülőpár tájékozottabb, céltudatosabb, rugalmasabb, nyugodtabb, több önbizalommal, s kevesebb félelemmel kerül majd az éles helyzetbe. A kórházi tanfolyamok, előadások közül is nagyon hasznos, ha lehetőséget biztosítanak arra, hogy a szülők megnézhessék a szülőszobákat, a családi, s közös kórtermeket. A helyismeret, és a személyzet megismerése biztonságérzetet kelt a szülőkben, ami fontos a zökkenőmentes szüléshez. Érdemes rákérdezni, hogy az adott kórházban milyen alternatív lehetőségek állnak rendelkezésre a szülés lefolyásának megkönnyítésére. Az összegyűjtött tudás birtokában érdemes szülési tervet készíteni, amiben írásos formában lefektetésre kerülnek a legfontosabb döntéseink, kéréseink, vágyaink (pl. kik legyenek bent a szülésnél, milyen technikákat, eszközöket próbálnánk ki a vajúdás alatt, szeretnénk-e fájdalomcsillapítást, szeretnénk-e levetetni a baba köldökzsinór vérét stb.). Ez lehet egy egyszerű vázlat, amit a szülőpár saját maga állít össze, vagy a várandósgondozás során egyeztetett forgatókönyv. A szülési terv megírása alkalmat ad a szülőknek arra, hogy elgondolkodjanak a lehetőségeikről, a választásaikról, a motivációs tényezőkről. Érdemes mások szülési terveit is átolvasni, hogy további ötleteket lehessen meríteni, illetve, hogy ne maradjon ki semmi lényeges elem a saját listából. Javasolt továbbá egy „B tervet” is kigondolni „mi történne, ha…” elven (pl., a szülés választott kísérője valamiért nem ér rá, vagy a szaksegítség bizonyos beavatkozásokat javasolna).

Mit érdemes tudni a szülésről?

A szülés lelki, és testi folyamat is egyben, így érdemes rá érzelmileg is készülni. Ez többféle formában történhet meg: egyénileg, csoportosan, szakember vagy önállóan használt módszerek segítségével, szóbeli vagy más formában (pl. naplóírás, művészi alkotások készítése, relaxációs technikák stb.). A lelki felkészülés egyik legfontosabb feladata az, hogy ha vannak múltbeli traumatikus élmények, akkor azok olyan szinten legalább feldolgozásra kerüljenek, hogy a szülésnél már lehetőleg ne okozzanak váratlanul előforduló pszichés elakadásokat, amelyek a szülés folyamatát megakaszthatják. Ilyen traumák lehetnek a szülés körüli gyász (pl. abortusz, vagy spontán vetélés), a nemiséggel kapcsolatos traumák (pl. szexuális bántalmazás átélése), előző szülések nehezen feldolgozható élménye, valamint a saját családtagokkal való problémás viszonyok, a párkapcsolatban lévő nehézségek, vagy egyéb stresszhelyzetek, amelyek szorongást okozhatnak. A kismama létre, s a szülésre való felkészülésben jó, ha a leendő anya aktív szerepet vállal, ő maga dolgozik a saját problémáin a fent felsorolt módszerekkel, s nem pedig másoktól, vagy az idő múlásától vár megoldást.

Milyen egy jó szülésre felkészítő csoport, vagy tanfolyam?

Az igazán alapos tanfolyamokon felhívják a figyelmet arra, hogy nem csak a szülésre, hanem a szülés utáni időszakra is javasolt felkészülni. Vannak már csecsemőgondozási, baba elsősegély ellátási, s babahordozási kurzusok is. A szoptatás kezdetekor érdemes szülésznő vagy szoptatási tanácsadó véleményét is kikérni, hogy helyes technikát alkalmazunk-e.

A saját testünk felkészítése is fontos a szülésre. A megfelelő táplálkozás, testmozgás, a bőrápolás, vitaminok szedésén keresztül, a kialakult derék vagy hátfájások kezelése is lényeges. A kismamák egy részénél például kialakulhatnak a megváltozott testtartás következtében becsípődések a gerinc mentén, amiket javasolt szakképzett masszőrrel kezeltetni.

A szülésre való felkészülés szempontjából fontos a kismamának a két legjelentősebb személlyel való kapcsolata: a párjával, illetve a szülés választott kísérőjével. Meg kell beszélni, hogy a szülőpár milyen szerepet szán az apának, a lehetőségek szélesek: a nagyon aktív bevonódástól a passzív, szemlélődő jelenléten keresztül egészen addig, hogy az apa ne legyen jelen. Lehetőleg olyan személy legyen bent a szülő nőnél, akivel semmilyen módon nem problémás a kapcsolata, és akinek a jelenlétében maximálisan el tud lazulni, semmiféle teljesítmény- vagy viselkedési kényszert nem érezve. A szülészeti szolgálatot nyújtó személy kiválasztása azért lényeges, mert a kísérési szemléletet is választhat ezzel az ember. A várandósság során van lehetőség felmérni, mennyire elkötelezett azok iránt az értékek iránt, melyek a szülőpár számára fontosak. A várandóság alatti találkozások segítenek felépíteni azt a bizalmi kapcsolatot is, amely lehetővé teszi, hogy a szülőpár ne idegenként találkozzon a vajúdásnál a szülésznővel.
A környezeti, tárgyi dolgokon keresztüli felkészülés egyik legfontosabb része a családi fészek előkészítése a baba fogadására. Ez jelenthet nagyobb előrelépést (pl. nagyobb lakásba költözést), de apróbb változtatásokat is (pl. babaholmik megvásárlása). Érdemes még a szülésznőtől és a védőnőtől kérni listát, arra vonatkozóan, hogy mi mindent kell beszerezni a szüléshez, s a baba érkezésére. A baba fogadásával kapcsolatos hivatalos teendők intézéséről is fontos még a várandóság alatt tájékozódni (pl. milyen dokumentumokat kell beszerezni, milyen anyagi támogatást igényelhet a kismama).
Lényeges, hogy tisztában legyünk azzal, hogy a szülés után milyen pszichés betegségek jöhetnek elő a gyermekágyas időszakban, ezeket korábbi blogbejegyzéseinkben részleteztük.

Felhasznált szakirodalom:

Antoine, C. (2010). A terhesség és az anyaság pszichológiája. Saxum Kiadó, Budapest.
Noll, A. (2017). Vajúdástámogatás mindenkinek. Jaffa Kiadó, Budapest.

Amennyiben problémájára ismer, s szeretné önismeretét növelni, szeretettel várja az onlipszichologus.net csapata négyszemközti online konzultációra. A blogbejegyzést Szabó Lili írta, akihez időpontot négyszemközti konzultációra az alábbi linken tud foglalni.

Szabó Lili online pszichológus