Hogyan válasszunk hozzánk illő partnert?

Hogyan válasszunk hozzánk illő partnert?

Honnan tudjuk, hogy milyen típusú férfiak/nők vonzanak minket? Mi alapján választunk partnert magunknak? Honnan tudjuk, hogy az igazit találtuk-e meg? Ezeknél a kérdéseknél a kötődési stílusok meghatározó szerepet játszanak. A legtöbb kapcsolat úgy kezdődik, hogy hirtelen vonzalom ébred bennünk valaki iránt. De miért éppen az adott személy iránt és miért éppen az adott pillanatban?

Mit mond az evolúció a párválasztásról?

A tudományos kutatások szerint legtöbbször a hasonlóságot keressük a potenciális partnerünkben. Könnyen szimpatikus lehet nekünk a másik, ha hasonló értékrend alapján él, vagy hasonló az ízlése, mint nekünk. Másrészről az olyan emberekhez is vonzódunk, akik titokzatosak a számunkra, akikben van valami megközelíthetetlen.

A férfiak evolúciós szempontból olyan nőkhöz vonzódnak, akikről feltételezhető, hogy egészséges utódot fognak tudni szülni. Ezek pedig a vékony derekú, széles csípőjű nők. A nők pedig általában az olyan férfiakat találják vonzónak, akiknek férfias, határozott a fellépése és valószínűleg meg fogják tudni védeni a családjukat. A férfiakra főleg a vizuális ingerek hatnak, fontos számukra, hogy a partnerük szép és fiatal legyen. Általában könnyebben esnek szerelembe a nőknél. Ez evolúciós szempontból érthető, hiszen nőként honnan lehetnénk rögtön biztosak abban, hogy az adott férfi potenciálisan jó apa lesz-e. Először helyt kell állnia a gondoskodó és védelmező szerepkörben! Nőként tehát azt kell eldöntenünk, hogy a férfi érzelmileg elérhető és megbízható-e, hiszen jól meg kell fontolnunk, hogy belevágjunk-e egy kapcsolatba egy olyan férfival, akitől jó eséllyel terhesek lehetünk. Ezért a nők általában maguknál nagyobb jövedelemmel és magasabb képzettséggel, nagyobb ambícióval vagy tekintéllyel rendelkező partnert keresnek. A férfiak pedig inkább a testi vonzalmat tartják fontosnak.

Hogyan kezdődik a párkapcsolat?

A szerelem manapság leginkább úgy kezdődik, hogy valaki megtetszik nekünk. Amikor összeakad a tekintetünk, a szívünk majd kiugrik a helyéből. Félelmetes érzés ilyenkor kapcsolatot kezdeményezni valakivel, mégis szükséges ahhoz, hogy elindulhasson köztünk valami. „Vajon tetszeni fog a másiknak, amit mondok neki?” Vállalnunk kell a kockázatot ahhoz, hogy megtudjuk, kapcsolat ugyanis csak akkor alakulhat ki kettőnk között, ha valamelyikünk veszi a bátorságot az ismerkedésre. Elutasítástól való félelmünk csökken, ha közeledésünket pozitív reakció viszonozza. Az emberek ösztönösen arra vannak programozva, hogy a félelmet keltő helyzetekben jobban keressék egymás társaságát. Ez evolúciós szempontból szükséges, hiszen a másik társaságában érezhetjük csak igazán biztonságban magunkat. Azok az emberek tehát, akik félelmet keltő helyzetbe kerülnek, például új városba költöznek, vagy valamilyen egészségügyi problémával küzdenek, sokkal jobban vonzódnak embertársaikhoz. A férfiak pedig általában szívesen segítenek, ha egy nő bajban van. Nagyon fontos azonban az időzítés! Ha az ember valamivel túlzottan el van foglalva, akkor nem veszi észre a másik rokonszenvének jeleit.

Amit tudnunk érdemes a szerelemről…

A szerelembe esés egy biológiailag jól meghatározott folyamat. Ilyenkor testünkben számtalan különféle hormon termelődik. Ha szerelmesek vagyunk, testünket annyira elárasztják a boldogsághormonok, hogy többé nem vagyunk képesek tisztán gondolkodni. Folyton álmodozunk és mosolygunk, idealizáljuk a másikat: a negatív tulajdonságairól alig veszünk tudomást a pozitívokat felnagyítjuk. A boldogsághormonok elnyomják a fájdalom érzést, ezek szinte függőséget alakítanak ki a másik iránt. Ha valaki szerelmesen pillant ránk, az mindig nagyon vonzó. A másik félben is felébresztheti a szerelmet. Ennek is evolúciós alapja van, hiszen ugyanez zajlik a csecsemő és édesanyja kapcsolódásakor. Amikor az anya csecsemőjét szoptatja nagyon erős a szemkontaktus. Ennek során a külvilágot kizárják, a kapcsolatukon kívül más nem számít.

A szerelmesek észrevétlenül is utánozzák egymást testtartását, amit úgy nevezünk, hogy szinkronizáció. Ennek funkciója, hogy testünkön keresztül átérezzük, hogyan érzi magát a másik. Gyakran spontán kialakul mozgásuk közös ritmusa. Amikor a másik arcán fájdalmat látunk, elképzeljük, mit érezhet. Ezt nevezzük empátiának. Ennek alapja, hogy a másik érzelme láttán a mi agyunkban is hasonló jelek termelődnek. A cselekmény érzékelése ugyanazt a reakciót váltja ki, mint maga a cselekmény. Ha kedvesünk boldog, az minket is boldoggá tesz. Amikor szerelembe esünk, sokkal jobban figyelünk egymásra. Ezért az empátiánk is erősebb. Minden egyes jel nagyon fontos számunkra ahhoz, hogy a kapcsolatot fenntartsuk és tovább alakítsuk. A másik illata nagyon meghatározó a szerelem kialakulásához. A nem tudatosan észlelt feromonok határozzák meg, vonzódunk-e valakihez, vagy sem. A feromonok tudattalanul szexuális ingert jelentenek és arra ösztönöznek, hogy a számunkra genetikailag optimális partnert válasszuk. A legtöbb ember számára fontos hogy a másik testének kellemes tapintása legyen. A mozgások, amiket együtt végzünk, összhangot alkossanak. Csodás érzés kéz a kézben egyszerre lépve sétálni. Az érintés módjának is megfelelőnek kell lennie. Sem túl erősnek, sem túl lagymatagnak. Sokszor tudatos odafigyelést igényel, hogy ezeket a dolgokat a párok összehangolják. A kérdés az, akarunk-e energiát ölni ebbe. Ha más dolgokat vonzónak találunk a másikban, lehet, hogy ezen felül emelkedünk. Amikor szerelmesek vagyunk, annyira ráhangolódunk a partnerünkre, hogy szinte eggyé válunk. A szoros közelség, majd a lélegzetvételnyi szünet váltakozik egymással. Ez az interakció boldogító érzést kelt. Olyan mintha önmagunk kicsit elveszne. Mintha minden gond lehullana a vállunkról és csupán az itt és most számítana. Ez az érzelmi alap később erőforrásként szolgál a pár tagjai közti konfliktusok megoldásához és az egymáshoz való alkalmazkodáshoz. Hogy egy szerelmi kapcsolatban milyen problémák lehetnek, nagyban függ kötődési stílusunkról.

Tesztünkből megtudhatja, nagy valószínűséggel milyen az Ön kötődési stílusa. Sorozatunk következő részében pedig arról ejtünk majd szót, mely kötődési mintázat esetén mire ügyeljünk a kedvesünkkel való kapcsolatban.

Felhasznált irodalom:

Wagenaar, K (2018) Hogyan legyek boldog veled? A párkapcsolat megjavítása az érzelmekre fókuszáló terápia módszerével. Ursus Libris. Budapest

 

Ön szerint hol a legjobb ismerkedni?