Pszichológus válaszol

Kérdezzen pszichológusainktól

Minimális terjedelem: 200 karakter! Maximális terjedelem: 1000 karakter!
0/1000

Ha olyan problémája van, amit néhány mondatban meg tud fogalmazni és úgy gondolja, hogy egy e-­mail terjedelmű válasz is iránymutatást tud adni Önnek, kérjük írja meg kérdését és a válasszal együtt (moderálás után) megjelenítjük azt oldalunkon.

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy az írásos, online pszichológiai tanácsadás nem egyenértékű a pszichológiai vizsgálatra (videobeszélgetés vagy személyes találkozás során létrejövő első interjúra) alapozott szakvéleménnyel, kizárólag a problémafelvetés alapján a szakemberben keletkező benyomásokat és annak személyes véleményét tükrözi. Ez tehát nem minősül pszichológiai tanácsadásnak vagy javaslatnak! A hozzászólás elküldésével Ön automatikusan hozzájárul ahhoz, hogy kérdése a válasszal együtt (egyéb adat nélkül, névtelenül) oldalunkon megjelenjen, ezért kérjük, hogy ha anonim szeretne maradni, akkor a levél szövegébe ne írjon nevet, vagy más beazonosítható adatot. Köszönjük, hogy tapasztalatai megosztásával másoknak is segít: támogatást és reményt ad. A hozzászólás megírásához és a korábbi kérdések és válaszok eléréséhez lejjebb kell görgetni.

A pszichológus válaszol rovatban a válaszadás ingyenes és 15 munkanapon belül történik.

Felhívjuk figyelmét, hogy nem a beküldés sorrendjében válaszolunk a megkeresésekre. A kérdés és válasz megjelenéséig szükséges várakozási idő a választott pszichológus élérhetőségétől függően változik. Amennyiben az Ön által választott szakember egy napon belül nem tudja megválaszolni kérdését, másik kolléga segítségére számíthat.

Az oldal készítői es tulajdonosai fenntartják a jogot, hogy tekintettel a hatályos jogszabályokra, a médiatörvényre, a beküldött kérdések közül válogassanak és eldöntsék az oldalon írásban mely tartalom jelenhet meg. Mivel weboldaunk nem korhatáros, kérjük hogy a szexualitásra vonatkozó kérdéseit diszkrét, kulturált módon tegye fel. A sértő, egyértelműen spam jellegű kérdések automatikusan törlésre kerülnek.

03.29 - 04.08-ig a kérdés feltevés szünetel.

Személyes konzultáció

Ha négyszemközt
szeretne beszélni…

… ellenőrzött, megbízható pszichológusaink valamelyikével, az adott szakember adatlapján oldasható árak befizetése után tudja ezt megtenni. Pszichológsainkkal tehát online is konzultálhat az általuk megadott időpontokban. Gyermeknevelési kérdésekben is szívesen állunk a rendelkezésére.

Sürgős esetben (például öngyilkossági krízis esetén) az alábbi linken elérhető lelki elsősegély telefonszámokon kaphat azonnali segítséget.

szakembereink

Gyakran felmerülő kérdések

Kérdezési szabályzat

1, A kérdés szövegébe kérjük, hogy ne írjon olyan adatot, ami kizárja, hogy, a kérdézés anonim maradhasson.

2, Egy ember egy alkalommal egy kérdést csak egy pszichológusnak küldhet el.

3, Ugyan annak a pszichológusnak lehet válaszolni ezután is, utalva a korábbi levelezésre.

4, Érdemes tudni, hogy a hosszas levélváltások szakmai szempontból kerülendők.

Miért kapom azt a választ, hogy keressek fel pszichológust, ha ezt már megtettem, hiszen azért írok Önöknek levelet?

Az emberek többsége konkrét kérdésre konkrét választ vár, ám a lelki problémák sajnos természetük miatt bonyolultabbak, ezért képtelenség egyértelműen válaszolni az ilyen jellegű kérdésekre. Minden ember más és más és egy adott probléma (pl. párkapcsolati konfliktus vagy válás, gyermeknevelési nehézség) kialakulásához is teljesen egyéni utak vezetnek. Ezért nem érdemes általánosítani. Hiszen ami az egyik embernek beválik, a másiknak egyáltalán nem biztos, hogy be fog.

Egy-egy hozzászólás elolvasása után egy tapasztalt pszichológus el tudja dönteni, hogy valószínűleg elegendő lehet-e egy néhány soros válasz. Néhány átgondolandó, önismereti témájú kérdés megfogalmazása, vagy mindenképp négyszemközti konzultáció szükséges a nehézség megoldásához. Persze nem kellemes azt olvasni, hogy keressünk fel egy szakembert, de vannak olyan helyzetek, amikor nem érdemes az egyéni megoldásokkal bajlódni, mert az nagy valószínűséggel több kárt okozna, mint hasznot.

Miért van az, hogy nem kapok konkrét tanácsot?

Igen gyakori igény, hogy a kérdező konkrét tanácsot, vagy javaslatot vár, a válaszlevélben véleményformálásra kéri a pszichológust. Ez két tényező miatt lenne igen veszélyes: az első, hogy az írásos kommunikáció csak felszínes benyomások alkotását teszi lehetővé a szakember számára. Egy levélváltás alapján nagyon könnyű félreérteni valamit, mind a pszichológus, mind az olvasó részéről. Elég lehet ehhez egy nem jól megválasztott szó, vagy pontatlanul megfogalmazott mondat. Erre a problémára jó megoldás lehet egy négyszemközti beszélgetést kérni a pszichológustól, közösen átgondolni a téma kapcsán felmerülő kérdéseket. A videohívás információtartalma jóval magasabb, ráadásul lehetőség van azonnal reagálni, visszakérdezni egy-egy kétértelmű szituációban. A másik ok, hogy egy magára valamit is adó pszichológus nem ad tanácsot

Hosszú-hosszú tanulmányok és empátia ide vagy oda, senki sem tudhatja jobban azt, hogy mi magunk mit élünk át, mire van szükségünk, mint mi magunk. A saját kérdéseinkre ezért leghatékonyabban mi magunk tudjuk megtalálni a számunkra megfelelő válaszokat. A pszichológus szerepe ebben az, hogy megfelelő kérdéseket tegyen fel, visszajelzéseivel segítse a problémahelyzet átgondolását. A nehézséghez kapcsolódó vágyak és érzelmek megfogalmazását, megértését. A terápiás kapcsolat elmélyülését. A tapasztalat azt mutatja, hogy egy rendszeres konzultáció sorozat segítségével általában még a legreménytelenebb helyzetéből is talál kiutat a kliens. (Ez azonban nem megy írásban.)

Csak a diagnózis a kérdésem, miért nem mondják meg?

Igen gyakran előfordul, hogy diagnózissal kapcsolatban kérnek tőlünk állásfoglalást. A diagnózis alkotás azonban egy igen komplex, meglehetősen idő és erőforrás igényes feladat, amely mindenképpen személyes találkozást kíván a diagnózist váró klienssel. Ennek menete általában az, hogy a pszichológus először egy beszélgetést (ún. diagnosztikus első interjút) készít, melynek során a probléma forrásával kapcsolatos hipotéziseket (feltételezéseket) fogalmaz meg a saját maga számra. Ezeket aztán különféle pszichológiai tesztek segítségével teszteli. Ezek lehetnek kérdőíves, vagy úgynevezett projektív tesztes eljárások. Utóbbiaknál a kérdésekre adható válaszok teljesen egyéniek, ezeket a szakember sokféle szempont alapján osztályozza és ezután a szakmai standardok alapján értékeli ki. Ez tehát egy hosszú és bonyolult folyamat, melyet minimálisan klinikai szakpszichológus végzettségű szakember végezhet el.

Érdemes azt hangsúlyozni, hogy egyetlen pszichológiai teszt kitöltése sem ad önmagában diagnózist. Ha tehát kitölti valamelyik kérdőívet az oldalunkon, abból legfeljebb a lelki probléma gyanúja és szakember felkeresésének szükségessége merülhet fel, semmiképpen sincs oka az ijedtségre. Az a célunk ezzel a szolgáltatással, hogy egy objektv mérőeszköz segítségével jobban megismerhesse önmagát.

Azért mondják, hogy keressek fel egy pszichológust, mert pénzt akarnak rólam legombolni!

Tény, hogy a pszichológusok is pénzből élnek, a boltban nekünk is ugyan úgy kell fizetnünk az alapvető élelmiszerekért, mint bárki másnak. Ezért tehát nem dolgozhatunk ingyen. Abban viszont nagyon szerencsések vagyunk, hogy olyan hivatást űzhetünk, amivel hatékony segítséget tudunk nyújtani a minket megkereső klienseknek lelki problémák esetén. Gyakran nagyon nehéz helyzetben levő, elkeseredett levélírók keresnek meg bennünket. Sokaknak igen nehéz már az is, hogy megfogalmazzák kérdésüket és hogy egy nyilvános fórumon feltegyék azokat. Ezért aztán könnyen előfordul, hogy a kapott válasszal kapcsolatban csalódniuk kell. Ahogy fentebb kifejtettük, az írásos keretek azonban jelentősen korlátozzák a kommunikációt. Szükség esetén lehet reagálni a válaszainkra, később, vagy más kérdésben is szívesen állunk a kedves olvasók rendelkezésére. Amiben tudunk, segítünk, az ingyenes fórumukon is, de ez nem minden probléma esetén elég. Szakembereink legtöbbszörn azért nem reagálnak részletesen a megkeresésekre, mert sokszor tévútra vinne a hosszúra nyúlt reakció. Van amikor csak javasolt, máskor megkerülhetetlen klinikai szakpszichológus/pszichiáter szakember személyes felkeresése (péládul önsértő magatartás, vagy személyiségzavarok esetén). A nyilvános kérdezéssel minden kedves Kérdezőnk sok más elkeseredett embernek segít a hozzászólásával. Sokszor már az is nagy dolog, hogy azt érezzük: nem vagyunk egyedül a problémánkkal.

Mire jó akkor az írásos online pszichológiai tanácsadás?

Az online tanácsadás sajnos nem csodaszer. Az írásos pszichológus válaszol rovatnak megvannak a maga korlátai és a előnyei is. Meg kell értenünk, hogy a lelki problémák kezelésére nincsen azonnali és hosszú távon is működő megoldás. A legjobb, ha mindent alaposan átgondolunk, megértünk. Írásos válaszaink segíthetnek elindulni egy mélyebb önismeret és sikeresebb életvezetés felé vezető úton. Ha átmeneti elakadásról, vagy egy-egy kevésbé bonyolult konfliktushelyzetről, esetleg átmeneti elbizonytalanodásról van szó, pszichológus válaszol rovatban adott válaszaink hatékony megoldást jelenthetnek. Vannak azonban olyan esetek, amikor szakszerűbb segítségre, négyszemközti konzultációra, vagy személyes pszichoterápiás kezelésre van szükség. Akkor is, ha nehéz ezt elfogadni. A probléma felismerése és elfogadása az első lépést jelentheti a változás felé vezető úton!

Tisztelt Doktornő / Doktor úr!

Összetett problémával kapcsolatban szeretnék útmutatást, tanácsot kérni. Az elmúlt durván egy-másfél évben egyre rosszabbul érzem magam mentálisan. Mindig is hajlamos voltam a melankóliára, de a fordulópontot (úgy hiszem) egyrészt a párkapcsolatom vége (már majdnem három éve szakítottunk, ami nagyrészt miattam történt, de egy évvel ezelőttig tartottuk a kapcsolatot, amikor viszont a lány használt ki engem, majd “dobott el”, de a végső elválást én kezdeményeztem), illetve nem sokkal azelőtt a korábbi legjobb barátommal is megszakadt a kapcsolat. Mivel ő volt az első közeli barátom és nehezen nyílok meg emberek előtt (családon belül is, ez is nagy problémám), ez is mélyen érintett. Nem hinném, hogy kizárólag rájuk vezethető vissza a jelenlegi helyzetem, inkább csak felgyorsították a folyamatot. Emellett Tourette-szindrómám és kényszeres, olykor agresszív gondolataim vannak. Ön szerint hova lenne érdemes fordulnom?
Köszönöm segítségét.

Üdvözlettel,
P. G.

Kedves Gergely!

Megértem feszültségét, frusztrációját.Az elhúzodó pszichés teher, mentális gyengeség,  illetve szociális kapcsolatainak meggyengülése miatt érdemes lenne önismereti munkába kezdenie. A megterhelt élethelyzete,kényszeres tüneteivel párhuzamos agressziv gondolatai : teljes mértékben indokolják pszichoterápiás munka megkezdését.

A honlapunkon található, szabad kapacitással rendelkező klinikai szakpszichológusaink állnak szives rendelkezésére.

Üdvözlettel:

Maróti Eszter Egyéb / 2024.03.27.

Tisztelt Doktornő! Sajnos több problémát i se tudnék jelölni de sajnos csak egyet lehet. A problémám a munkahelyen, úgy érzem mindenki utál. Hiába próbálok kedves lenni. Próbálom beszélgetni ami német nyelvi hiányosság miatt kicsit nehezebb. Bár mit csinálok mindig hibázok. Szét szórt vagyok. Semmi önbizalmam..Egyértelmű egy nagy katasztrófának érzem magam..
Apukám 1 éve elvesztettem,anyukám másodszorra is küzd a rák ellen. Testi lelki fájdalmaim nyomasztank.. Esetleg tudna nekem helyes utat mutatni,hogy egy ukicsit megtalálljam önmagam? 😪
Tisztelt: Henrietta

Kedves Henrietta!

Megértem önt, nagyon nehéz lehet most önnek a munkahelyén . A Munkahelyi burnout (érzelmi kiégés), negativ érzések megléte, illetve a nyelvi akadályok is megterhelőek lehetnek az ön számára. A pesszimista gondolkodásmódja, esetleges frusztrációja önismereti munka során feltérképezhető és kezelhető, illetve szétszórtsága- ha extrém módon nehezíti életvitelét- egyéni terápiával “orvosolható. Az oldalunkon található kollgáink közül válaszhat és egyeztethet időpontot! Várjuk szeretettel….

Lengyel Katalin Önbizalomhiány / 2024.03.27.

Másfél éve vagyok együtt a párommal, nekem első kapcsolatom, a partneremnek sokadik. Ez az elején nem is zavart, mert nem mertem kérdezni róla, de most hogy már beszéltünk erről, egyre zavaróbb. Volt már két 4 évig tartó kapcsolata, és a legutóbbival ugyanabban a lakásban élt, amiben most vagyunk. Ez a kapcsolata előttem még egy éve sem volt, hogy befejeződött. Nagyon toxikusnak írta le a kapcsolatot, és csak nemrég tudtam meg, hogy miután szakítottak, még pár hónapig megint összejött vele, pedig egy nagyon rossz kapcsolat volt. És azt is nemrég tudtam meg, hogy előttem pár hónappal is volt egy kapcsolata, amiről eddig nem beszélt, és ez a kapcsolat egy nála 8 évvel fiatalabb kiskorúval volt(elvileg 16 évessel), nem feküdtek le, de csók volt és sokszor volt nála. Ezek engem nagyon rossz érzéssel töltenek el, főleg hogy gyerekkoromban engem is kihasználtak.Azt mondta, hogy hülye volt és azért csinálta ezeket, de ezek csak nemrég történtek.Folyamat ezekre gondolok, pedig nagyon szeretem

Kedves Kira!  Megértem a leveléből kiérződő frusztrációját. Párkapcsolati nehézség esetén- hiába a hosszú stabil kapcsolat- hajlamosak vagyunk a féltékenységbe “mélyebben bezsilipelni.” A régi kapcsolatok/ exek miatt érzett feszültsége is megterhelő lehet önnek, az állandó összehasonlitás az önbecsülést-önértékelést sokszor aláássa, gyengíti. Javaslatom szerint- ha az ön által felvázolt, fenti probléam- nehezíti mindennapjait-, oldalunkon keresse fel munkatársunk valamelyikét.

Üdvözlettel.

Lengyel Katalin Párkapcsolati problémák / 2024.03.26.

Tisztelt Maróti Eszter!

Segítséget szeretnék kérni párkapcsolati kérdésekben. Az első, hogy 28 éves leszek, viszont még szűz vagyok. Két rövidebb kapcsolatom volt, s nagy nagy önbizalomhiányom, rossz önértékelésem, nem tudtam a fiúkban sem megbízni, így nem tudtam magam átadni a kapcsolatnak. Ezen sokat dolgoztam az utóbbi időben, viszont évek óta nem volt kapcsolatom, leginkább a tanulmányaimra koncentráltam. Eddig féltem, hogy soha nem lesz senkim, viszont egy ideje már úgy érzem, tudnék működni egy kapcsolatban. Már csak meg kellene találni a “zsákomat”.
Úgy gondolom, a tapasztalatlanságomat nem szeretném a jövőbeli párommal (ha lesz) megosztani, főleg a kapcsolat elején nem.
Normális az, hogy még nem voltam együtt senkivel ennyi idősen? Valamint az probléma, ha erről a jövőbeni parteremmel nem szeretnék beszélni, el szeretném titkolni? Félek, hogy mi szólna. Nem szeretném, hogy ez alapján elítéljenek.

Köszönöm válaszát!

Kedves Fanni!

Nagyon köszönjük őszinte levelét, és emellett maximállisan megértem szomorúsággal vegyes elakadását, Az önbizalomhiányos állapota, negativ önértékelése- s ennek minimális megjelenése -kiérződik írásából: nagyon ügyes és elismerésre méltó hogy fejlődött ebben. A párkapcsolat teremtése, keresése, kiépítése (intimitásra vonatkozó megnyilvánukása) önismereti munkát igénylő “feladat” lehet, illetve a bizalmatlanságával kapcsolatos elkadása szakember felkeresését indokolja. Honlapunon számos kollégánk közül választhat, várjuk időpontfoglalását szeretettel,

üdvözlettel:

Lengyel Katalin Párkapcsolati problémák / 2024.03.23.

Üdvözlöm!
A férjem és én 14 éve vagyunk egy pár és 7 éve házasok.Van egy 5 éves fiúnk és úton van a kistestvér.A férjem fotós, minden kategóriában dolgozott (esküvő,portré,óvoda,stb.)már a kapcsolatunk elején észervettem,hogy sok lányról van az internetről lementve kép a gépén,ami annyira nem zavart,szép művészi képek voltak.Ahogy teltek az évek egyre jobban szaporodtak a képek,egyre alpáribbak lettek. Már többször említettem neki,hogy ez nagyon zavar engem,mert látom hogy szinte elvonási tünete van ha nem töltögethet le újabbakat, ráadásul nekem évek óta nem mondta hogy csinos vagy szép lennék.Amúgy is nagyon alacsony az önbecsülésem, mindig kívülről várok megerősítést.Már többször mondta,hogy leáll vele,de bocsánatot sosem kért.Nemrég a külső adathordozóról elszálltak az adatok és nagyon mérges lett.Egyszer megnéztem 1 terrányi ilyen gyűjtemény volt rajta.Nem szóltam hogy tudok róla, de hetekig mérges volt,majd 200ezer forintot képes volt fizetni a helyrehozásért.Tényleg függő?

Kedves Diána!

Köszönjük a bizalmát, hogy megosztotta velünk a kérdését, kételyét a férje függőségét illetően! A leírtak alapján nem lehet diagnosztizálni, hogy fennáll-e a függőség, mindenképp a férjével kéne személyesen beszélni. 1 TB tárhely nagyon nagy. Kérdés, hogy milyen céllal tölti le a férje ezt a hatalmas képanyagot. Ezt csak ő tudná megmondani.
Az viszont már közös megbeszélés – akár párterápiás ülés témája – lehetne, hogy ez Önt zavarja. Külölnösen most, hogy a második gyermeküket várja, még fontosabb lenne, hogy biztonságban érezze magát nem csak anyaként, hanem nőként is a párkapcsolatukban. Remélhetőleg, a nyílt kommunikáció során a férje megnyugtató magyarázatot, okot tud mondani, hogy mi van annak hátterében, hogy ilyen nagy képanyagot gyűjtött össze.

Buzdítanám, hogy akár nyugodt napon, estén beszéljék meg nyíltan a férjéval, vagy ha ez nem vezet megnyugtató helyzethez, akár 1 alkalommal egy párterápiás ülésen a pszichológus, mint mediátor segítségével tudják ezt megbeszélni, elrendezni.

Üdvözlettel
onlinepszichologus.net csapata

Párkapcsolati kommunikációs problémák

Az asszertív kommunikáció – avagy hogyan kezeljük hatékonyabban a konfliktusainkat?

Jakabos Hadassa Párkapcsolati problémák / 2024.03.22.

Tisztelt Doktornő/úr!
Gyermekem 16 éves középiskolás.Telefon és internet függő.Napi 10-15 óra. Általános iskolában nem volt szinte semmilyen követelmény, takarítók felügyeltek az órákon,papíron mindenki jól tanult, de tudás nem volt a jegyek mögött. Nem szorgalmas.Nem meglepő, hogy egy informatikai technikumban tanulàsi nehézségekkel küzd a gyermek. Ami miatt főként aggódom:pl.matematika órán aktív ,tud mindent.Itthon 40 feladatból 40 jó.Másnap ezekből a feladatokból 1-es dolgozat. Ez más tantárgyak esetében is előfordul. Nem tudok másra gondolni,mint hogy nem tudja értelmezni a szöveget,hogy pontosan mi a feladat és összezavarodik, illetve felmerült bennem, hogy valamilyen tanulási zavar is lehet a háttérben.
Ebben kérem a szakmai segítségét.
Tisztelettel; Mezei Lászlóné

Kedves Krisztina!

Köszönjük levelét, teljes mértékben megértem aggodamát. A túlzott internethasználat (internetfüggőség-ahogy ön fogalmazott) kezelhető, de ehhez/ennek megállapÍtásához mindenképpen szakember diagnózisalkotása szükséges. Egyértelmű a példából, hogy  gyermeke”tanulási nehézséggel” küzdhet (vagy részleges koncentráció hiánnyal?), de az mindenképpenjelzés értékű hogy az otthoni, védett környezetben hibátlanul teljesíti feladatait! A szövegértés feltérképezése, ADHD felmérése a helyi, lakóhelyhez közeli Szakszolgálatnál kezdeményezhető, de előtte mindenképpen egyeztessen oszályfőnöklvel és az adott tantárgy szaktanárával is. Várjuk szeretettel egyéni konzultációnkon.

Üdvözlettel

Lengyel Katalin Koncentrációs vagy tanulási nehézségek / 2024.03.21.

Üdvözlöm!
Olyan gonddal kuzdok, hogy akarki akarmit mond ami pozitív a külsőmet illetően nem hiszem el, maximum par óraig feltolt de utana ugy latom magam. Hogy ronda vagyok nem eleg jo, mindenki jobb és szebb nalam. Paromra féltékeny vagyok, vagyis az exeire akik szerintem sokkal szebbek es sexysebbek nálam! Es nem ertem miert velem van.de ő mindig megerősít hogy en vagyok a legszebb az összes exe közül es sexys is vagyok es csodaszép.. Megis mindem nap erre vágyom es igazan el sem hiszem. En nem ezt látom a tükörben. Es mar vitaznk is emiatt. Összes exe fekete haju volt en világos haju vagyok. Nem illek a képbe, nem illek a többi lany közé külsőleg. Folyton hasonlítom magam es faggatom hogy kinek a legjobb pl a feneke vagy kinek szebb az arca kivel jobb a csok? Valamiféle rajongast szeretnék, megkapom mégsem elég csak ideig óraig. Es mar engem zavar nagyon es persze őt is.. Azt hiszi nem hiszek neki es nem bízom benne. Es engem felemeszt h minden nőt jobbnak latok. Mi lehet a baj?

Kedves Tamara!

Kiérzem leveléből frusztációját és  teljesen együttérzek önnel. Az önbizalomhiány, illetve az extrémen megmutatkozó féltékenység, bizalmatlanság önismereti munkával orvoslható. Ha a test-és én-képe zavart szenved és alacsony önértékelést mutat, ráadásul a párjával (környezettel )szembeni bizalmatlanság továbbra is fennáll, indokoltnak találom szakember mielőbbi  felkeresését. Oldalunkon kollégáink közül választhat, állunk szíves rendelkezésére.

Lengyel Katalin Önbizalomhiány / 2024.03.21.

Üdvözletem!
Egy olyan problémával állunk szemben, hogy van egy lányunk 6 éves. 2 éve járunk szakemberekhez. Orvosok, pszichiáterek, specialisták vizsgalták, 3 hetes megfigyeléssel és tesztekkel és kaptunk egy diagnózist, hogy a kislánynak autizmus spektrumzavara van és nem osztályozott mentalis retardációja viselkedés romlással. A helyi Pedagogiai szakszolgálatnál pedig azt véleményezték h nincs autizmus a háttérben, ill az intelligencia felmérésen 125-s pontszámot kapott. Így nem is küldtek minket tovább a vármegyei pedagogiai szakszolgálathoz.
Kérdésem az lenne hogy tényleg lehet ekkora eltérés? És most akkor hogyan tovább? Kihez forduljunk? Mert sajnos az itthoni problémák továbbra is fennállnak.

Kedves Zoltán!

Köszönjük levelét, teljesen együttérzek önnel a családjában megmutatkozó nehézségek miatt. Biztosan nagyon nehéz lehet (önnek és az egész családjának) szakemberek , specialisták – sokszor egymásnak ellentmondó- szakvéleményével szembesülni. Meglátásom szerint:a lakóhely szerinti Pedagógia Szakszolgálatok ellátottsága magas színvonalúnak tekinthetők hazánkban, de sajnos a szakemberek leterheltsége miatt sokszor “sérülhet” az ellátás minősége. Javaslatom az, ha tehetik- keressenek fel magánellátásban gyermekklinikus (és/ vagy gyermekpszichiáter szakembert, akinek segjtségével talán tisztábban látnak majd a továbbiakban.

Továbbiakban is várjuk szives megkeresését,(akár egyéni, tanácsadás keretében) :oldalunkon kollégáink közül választhat….

Üdvözlettel

Lengyel Katalin Gyermeknevelési nehézségek / 2024.03.19.

Szep estet!

Azert kerestem meg onoket mert mostmar ugy erzem a cselekvo kepessegemnek a hianya mar a maganeletem tul a kapcsolataimra is rateszi a pecsetjet. Amint megigerek valamit valakinek szinte mar torvenyszeruen nem fog megtortenni. Ahogy kimondom, hogy, “persze, megcsinalom”, mar elkezdek belul feszengeni, hogy valojaban megfog e tortenni es, hogy mikor. Addig addig halogatom, varok vele, hogy a vegen nem csinalom meg. Egyszeru dolgokrol beszelve is. Igy csalodast okozok masoknak, magamnak es a maganeletben is hatraltatom onmagam ezzel.

Nagyon koszonom, hogyha valaszolnak.
Minden jot,
E.

Tisztelt Cimzett!

A halogatás,belső vivódás, tanácstalanság érződik a leveléből. Ha a magánéletében, mindennapi életvezetésében hátráltatja a demotiváció és cselekvőképtelenség érdemes lenne szakember felkeresnie. Annál is inlább, ha a belső feszültésge szomatikus (testi ) tünetekben is megnyilvánul, illetve önostorzó gondolatokat okoz, az életében: indokolt az önismeteti munka  mielőbbi megkezdése.

 

Kollégáink állnak a honlapunkon szíves rendelkezésére.

Üdvözlettel

Lengyel Katalin Egyéb / 2024.03.15.

19 éves lány vagyok, pánikbeteg, kórosan megfelelési kényszerem van, a nap 0-24 órájában szorongok, és sokszor az intenzív szorongás miatt egyre tobb pánikrohamom van. Illetve nincs semmi önbizalmam se, meg folyamatosan túlgondolok mindent, aztán a félelmeim berögzülnek, és végül ismét pánikroham meg allandó megszűnni nem akaró szorongás követi. Emiatt munkát sem tudok találni, nagyon kevésre tartom magam, amihhez elég jónak érzem magam, az szemétszedés, vagy mosogatás. Már takarítást se merem, mert ott is túlgondolok mindent, aztán ismét megfelelési kényszer meg pánikroham a vége. A szüleim nem vesznek komolyan, szerintük csak lusta és semmirekellő vagyok. Azok amik korábban lenyugtatták a szorongásom, meg enyhitették a pánikrohamom, már semmit sem használnak. Régebben lenyugtatott meg elterelte a figyelmem, ha más emberekkel voltam, vagy zenét hallgattam, kimozdultam, filmet néztem, de már ezek se segítenek. És a szorongás miatt önkáros szokásaim lettek.

Kedves Noa.

Megértem a nehéz helyzetét. Meglepődve olvasom- az ön szavaival élve “intenziv szorongását, pánikbetegségét”! Nagyon megterhelő lehet a munkanélkülisége okozta belső feszültsége is, illetve ha erős önbizalomhiánnyal is küzd, erősen indolokolt, mielőbb szakember segitségét kérnie. Ha az önkárosításíró magatartása továbbra is fennáll, javasolt klinikai szakpszichológus, pszichiáter (és/vagy pszichiátriai gondozó+ házi orvosa)megkeresése is.

 

A weblapunkon kollégink állnak szíves rendelkezésére, várjuk.

Üdvözlettel

Lengyel Katalin Félelmek és szorongások / 2024.03.14.

Jó estét kívánok!
Nekem olyan problémám lenne,hogy a feleségem elfordul tőlem, nem figyel rám sem a gyerekekre. Egy dolog érdekli a Facebookos idegen barátok, valamint a barátnője. Rájuk fordít minden idejét, nekem 5percet nem ad. Kívülállónak érzem magam a saját családomban. A feleségem egy kábítószer függő Facebookos idegen miatt el akart hagyni akivel sosem találkozott, még meztelen képet is küldött neki. Ez nem lehet normális. Emellett még nekem kell küzdenem a kapcsolatunkért, mondván hogy ő már elégett küzdött, és már nem tesz semmit. Lehet el kellene vállnunk? Ez a helyzet lassan három éve tart,kezdek bele örülni. Mit tegyek?

Kedves Gergő! Maximálisan megértem tanácstalanságát és együttérzek önnel. A párkapcsolati instabilitás megterhelő lehet önnek és joggal feszíti ez a helyzet.Ha azt érzi, hogy a párja elhanyagoló attitűdöt képvisel a családja felé, illetve ön is elakadást érez önmagában-és a kommunikációjuk működőképtelen- érdemes lenne szakember segítségét/szakmai tanácsát kérnie. Weboldalunkon kollégáink közöl választhat, várjuk szeretettel foglalását.

Üdvözlet.

Lengyel Katalin Párkapcsolati problémák / 2024.03.13.

A FÉRJEM BETEGESEN FÉLTÉKENY,ITTHON A KAMERA ELŐTT KELL ÜLNÖM, HA DOLGOZOK KÉPEKET KELL KÜLDENEM NEKI, HOGY TÉNYLEG A MUNKAHELYEMEN VAGYOK, HA PÁR PERCCEL KÉSŐBB INDULOK HAZA A MUNKAHELYEMRŐL RÖGTÖN MEGVÁDOL, HOGY BIZTOS VALAKIVEL VOLTAM, BÁR EHHEZ NEM IS KELL MÉG ENNYI SEM SOKSZOR,OK NÉLKÜL VÁDOL,MEG MONDJA , HOGY NEM VAGYOK SZENT..NEM CSALTAM MEG SOSE, Ő VISZONT MÁR MEGTETTE! HA MEGSÉRTŐDIK ELKÖLTÖZIK VAGY NEM SZÓL HOZZÁM NAPOKIG.NEM ÉRZEM HOGY SZERETNE.HA OLYAN KEDVE VAN KEDVES VELEM, HA MEG AMOLYAN KEDVE VAN,AKKOR VÁDOLGAT, HOGY “A KANODDAL VAGY?”AZ ANYUKÁJA FOLYTON CSALJA AZ APUKÁJÁT NYILVÁNOSAN, ŐT IS MEGCSALTA AZ ELSŐ BARÁTNŐJE, ÉS SZERINTEM EZÉRT HISZI, HOGY MINDENKI OLYAN, DE HA OLYAN LENNÉK NEM SÍRNÉK, HOGY EZT CSINÁLJA, MEG NEM TŰRNÉM A FOLYAMATOS ELLENŐRZÉST, HANEM EGYSZERŰEN KERESNÉK MÁST, DE ÉN NEM TUDOM EZT MEGTENNI. SAJNOS SZERETEM, DE NEM AKAROK MÁR HOZZÁ RAGASZKODNI TOVÁBB. NEM FÜGGÖK TŐLE ANYAGILAG,ÉRZELMILEG VISZONT IGEN,NEM TUDOM ELENGEDNI,DE ÖRÜLNÉK HA ELTUDNÁM.

Kedves Enikő!

A férje fétékenysége valóban túlzott mértékű, a leírtak alapján az Ön életminőségét és normál életvitelét is megnehezíti. Arról nem ír a levelében, hogy mikor kezdődtek ezek a problémák és hogy beszélt-e már a párjának arról, hogy ez a helyzet milyen nehéz Önnek, nyitott-e a párja a megoldás keresésére. Ha igen, akkor érdemes lenne egy párterápiás folyamatba kezdeni, illetve párjának a bizalmatlansága okának feltárása érdekében, egyéni terápiás folyamat is javasolt.

Ez a helyzet mindenképp változásért kiált, hiszen gyakorlatilag egy bántalmazó kapcsolatban él. Egy ilyen kapcsolatban olyan traumák érik, amelyek hosszú távon is negatív hatással vannak az életminőségére.

Amennyiben segítségre van szüksége, vegye fel a kapcsolatot a NANE Egyesülettel. Ha támogatásra van szüksége, keressen fel egy pszichológust, aki a konzultáció során átsegíti Önt ezen a nehéz időszakon.

Üdvözlettel,

Tán-Cseh Vivien Párkapcsolati problémák / 2024.03.13.

A nevem Edit , 51 éves vagyok a fiam 27 éves a lányom 17. A férjem 19 éve kamion sofőr , nagyrészt külföldön van hetekig aztán haza , vissza.
Nagyon eltávolodtunk egymástól most már úgy tűnik lehet soha nem is szerettem főleg ezt az embert nem. Elválni nem tudtam az anyagi biztonság miatt a gyerekek miatt viszont mára felnőttek.
Úgy gondolom érzelmi intelligencia terén nagyon lent van , nemrég ,, venasszonynak ,, nevezett (régebb is voltak nagyon bántó megjegyzései) de ez nagyon melyen érintett. Soha nem ismeri el ha hibázik vagy megbánt, ha sirmi lát nemhogy megvigasztal méginkább goromba lesz.
Az eszem és a lelkem is azt mondja hogy váljak el tőle mert semmi tisztelet irányomba Nincs és nőnek sem érzem magam mellette évek óta … miért van mégis félsz bennem megtenni ezt a lépést ? A lányom is arra ker valjak el.
Kérem segítsen !Mondhatni h egyedül neveltem fel a gyerekeket o általában minden esemény esküvő , kicsengetés egyedül vagy a gyerekekkel mentem.
Tisztelettel Edit

Kedves Edit!

Hosszú ideje van egy olyan kapcsolatban, amelyben az élethelyzet adta fizikai távolság okán mindig is nehéz volt fenntartani az intimitást. Azt írja, hogy válni szeretne, de nem tudja hova tenni az ezzel kapcsolatos bizonytalanságát. Ez az érzés természetes, hiszen ez a lépés nagy változást és egy igen hosszú időszak lezárását jelentené.

A döntést Önnek kell meghoznia, de az odáig vezető úton, az érzelmei megértésében és a változások feldolgozásában nagyon sokat segíthet egy pszichológus.

Minden jót!

Tán-Cseh Vivien Párkapcsolati problémák / 2024.03.10.

Kedves Doktornő!
Ön szerint mennyire elfogadható egy párkapcsolatban, ha a férfinek megvan a telefonján az összes korábbi exéről/egyéjszakásáról/tinder randiról készült és küldött meztelen/erotikus kép illetve videó? Kb 60-100 darab. Illetve ha szingliként/párkapcsolatban el is fogadható, később ha eljegyzést/gyermeket vállal az ember, akkor is rendben van?
Mappában vannak,azért, hogy ne legyenek ott a többi kép között ömlesztve, mert akkor bárki megláthatja.Engem ez őszintén zavar, de ő mondta el ezt nekem, és nem akarom arra kérni, hogy törölje őket (valószínűleg nem lenne a válasz amúgy is) nem tudom, hogy az ilyesmi normális-e, vagy aggódnom kellene-e. Mi az oka annak, hogy egy férfi ilyet csinál? Tőlem is kért többször erotikus képet az első pár hónapban, de én nem szeretek ilyet küldeni, ebből konfliktus volt, mert rosszul esett neki, hogy nem megyek bele a játékba és nem bízom benne.
Ön szerint normális ez? El kellene ezt fogadnom?
Köszönöm

Kedves Reni! Szívből együttérzek önnel és megértem, hogy felzaklatja ez a helyzet. Kiérzem leveléből a tanácstalanságot és azt is, hogy úgy érzi a párja maszkulin (férfias) működésmódja nem megfelelő az ön számára. Nagyon nehéz lehet önnek a régi “ex /egyéjszakás és fényképes-alkalmi , régi kapcsolatok” emlékét “tálcán kapnia”, mégha keresnie is kellett ezeket a mappákat. Az aggódása, felháborodása át-és feldolgozást igényel: javaslatom szerint, érdemes lenne önismereti munkába kezdenie.

Honlapunkon számos kollégánk közül választhat, állunk szíves rendelkezésre.

Üdvözlettel

Lengyel Katalin Párkapcsolati problémák / 2024.03.10.

Szép napot! Sokszor úgy érzem megfulladok,hogy belülről tépem szét magam.Mikor átmegyek az úton,elképzelem,hogy elütnek.Kiegyensúlyozott kapcsolatom van,jó munkahelyem,szerető barátaim.És mégsem szabadulok ettől.Fáj a mellkapom,szétkarmolom magam.Hogy szenvedhetek ennyire oktalan?Sírnom kell,ha nevetek..Éheztetem magam.Nem tudom mi a baj velem.Már nem emlékszem rá,hogy mikor volt napom,amikor ez nem tört rám. Nem tudom merre induljak.Rettegek,hogy tönkreteszem magamat.

Kedves Lívia!

A levele alapján nagyon nagy belső feszültség van Önben! Ez nem jó, az egész napját, életét tönkre tudja tenni, hisz ilyen állapotban sem koncentrálni, sem élvezni nem tudja az életet.

Mindenképp ki kéne deríteni, hogy mi áll ennek a hátterében. Sok oka lehet: testi betegség (pl. pajzsmirigy túlműködés), jelenben egy nagyon feszítő probléma amiből nem tud kilépni (pl. stresszes munkahely, rossz pár- vagy szülőkapcsolat), múltbeli traumák, sérülések (pl. gyermekkori bántalmazás) stb. Ezek kombinációi is lehetnek.

Fiatal, még rengeteg jó élmény, élet van Ön előtt, amit jó lenne minőségi módon megélni, átélni! Buzdítanám, hogy jelentkezzen be pszichoterápiára, ahol a belső feszültsége mögött álló ok(ok) felderítése és azok változtatása, kezelése, feldolgozása által a feszültsége, ön-agressziója csökkenne.

Üdvözlettel

onlinepszichologus.net csapata

Jakabos Hadassa Félelmek és szorongások / 2024.03.09.