Pszichológus válaszol

Kérdezzen pszichológusainktól

Minimális terjedelem: 200 karakter! Maximális terjedelem: 1000 karakter!
0/1000

Ha olyan problémája van, amit néhány mondatban meg tud fogalmazni és úgy gondolja, hogy egy e-­mail terjedelmű válasz is iránymutatást tud adni Önnek, kérjük írja meg kérdését és a válasszal együtt (moderálás után) megjelenítjük azt oldalunkon.

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy az írásos, online pszichológiai tanácsadás nem egyenértékű a pszichológiai vizsgálatra (videobeszélgetés vagy személyes találkozás során létrejövő első interjúra) alapozott szakvéleménnyel, kizárólag a problémafelvetés alapján a szakemberben keletkező benyomásokat és annak személyes véleményét tükrözi. Ez tehát nem minősül pszichológiai tanácsadásnak vagy javaslatnak! A hozzászólás elküldésével Ön automatikusan hozzájárul ahhoz, hogy kérdése a válasszal együtt (egyéb adat nélkül, névtelenül) oldalunkon megjelenjen, ezért kérjük, hogy ha anonim szeretne maradni, akkor a levél szövegébe ne írjon nevet, vagy más beazonosítható adatot. Köszönjük, hogy tapasztalatai megosztásával másoknak is segít: támogatást és reményt ad. A hozzászólás megírásához és a korábbi kérdések és válaszok eléréséhez lejjebb kell görgetni.

A pszichológus válaszol rovatban a válaszadás ingyenes és 15 munkanapon belül történik.

Felhívjuk figyelmét, hogy nem a beküldés sorrendjében válaszolunk a megkeresésekre. A kérdés és válasz megjelenéséig szükséges várakozási idő a választott pszichológus élérhetőségétől függően változik. Amennyiben az Ön által választott szakember egy napon belül nem tudja megválaszolni kérdését, másik kolléga segítségére számíthat.

Az oldal készítői es tulajdonosai fenntartják a jogot, hogy tekintettel a hatályos jogszabályokra, a médiatörvényre, a beküldött kérdések közül válogassanak és eldöntsék az oldalon írásban mely tartalom jelenhet meg. Mivel weboldaunk nem korhatáros, kérjük hogy a szexualitásra vonatkozó kérdéseit diszkrét, kulturált módon tegye fel. A sértő, egyértelműen spam jellegű kérdések automatikusan törlésre kerülnek.

Személyes konzultáció

Ha négyszemközt
szeretne beszélni…

… ellenőrzött, megbízható pszichológusaink valamelyikével, az adott szakember adatlapján oldasható árak befizetése után tudja ezt megtenni. Pszichológsainkkal tehát online is konzultálhat az általuk megadott időpontokban. Gyermeknevelési kérdésekben is szívesen állunk a rendelkezésére.

Sürgős esetben (például öngyilkossági krízis esetén) az alábbi linken elérhető lelki elsősegély telefonszámokon kaphat azonnali segítséget.

szakembereink

Gyakran felmerülő kérdések

Kérdezési szabályzat

1, A kérdés szövegébe kérjük, hogy ne írjon olyan adatot, ami kizárja, hogy, a kérdézés anonim maradhasson.

2, Egy ember egy alkalommal egy kérdést csak egy pszichológusnak küldhet el.

3, Ugyan annak a pszichológusnak lehet válaszolni ezután is, utalva a korábbi levelezésre.

4, Érdemes tudni, hogy a hosszas levélváltások szakmai szempontból kerülendők.

Miért kapom azt a választ, hogy keressek fel pszichológust, ha ezt már megtettem, hiszen azért írok Önöknek levelet?

Az emberek többsége konkrét kérdésre konkrét választ vár, ám a lelki problémák sajnos természetük miatt bonyolultabbak, ezért képtelenség egyértelműen válaszolni az ilyen jellegű kérdésekre. Minden ember más és más és egy adott probléma (pl. párkapcsolati konfliktus vagy válás, gyermeknevelési nehézség) kialakulásához is teljesen egyéni utak vezetnek. Ezért nem érdemes általánosítani. Hiszen ami az egyik embernek beválik, a másiknak egyáltalán nem biztos, hogy be fog.

Egy-egy hozzászólás elolvasása után egy tapasztalt pszichológus el tudja dönteni, hogy valószínűleg elegendő lehet-e egy néhány soros válasz. Néhány átgondolandó, önismereti témájú kérdés megfogalmazása, vagy mindenképp négyszemközti konzultáció szükséges a nehézség megoldásához. Persze nem kellemes azt olvasni, hogy keressünk fel egy szakembert, de vannak olyan helyzetek, amikor nem érdemes az egyéni megoldásokkal bajlódni, mert az nagy valószínűséggel több kárt okozna, mint hasznot.

Miért van az, hogy nem kapok konkrét tanácsot?

Igen gyakori igény, hogy a kérdező konkrét tanácsot, vagy javaslatot vár, a válaszlevélben véleményformálásra kéri a pszichológust. Ez két tényező miatt lenne igen veszélyes: az első, hogy az írásos kommunikáció csak felszínes benyomások alkotását teszi lehetővé a szakember számára. Egy levélváltás alapján nagyon könnyű félreérteni valamit, mind a pszichológus, mind az olvasó részéről. Elég lehet ehhez egy nem jól megválasztott szó, vagy pontatlanul megfogalmazott mondat. Erre a problémára jó megoldás lehet egy négyszemközti beszélgetést kérni a pszichológustól, közösen átgondolni a téma kapcsán felmerülő kérdéseket. A videohívás információtartalma jóval magasabb, ráadásul lehetőség van azonnal reagálni, visszakérdezni egy-egy kétértelmű szituációban. A másik ok, hogy egy magára valamit is adó pszichológus nem ad tanácsot

Hosszú-hosszú tanulmányok és empátia ide vagy oda, senki sem tudhatja jobban azt, hogy mi magunk mit élünk át, mire van szükségünk, mint mi magunk. A saját kérdéseinkre ezért leghatékonyabban mi magunk tudjuk megtalálni a számunkra megfelelő válaszokat. A pszichológus szerepe ebben az, hogy megfelelő kérdéseket tegyen fel, visszajelzéseivel segítse a problémahelyzet átgondolását. A nehézséghez kapcsolódó vágyak és érzelmek megfogalmazását, megértését. A terápiás kapcsolat elmélyülését. A tapasztalat azt mutatja, hogy egy rendszeres konzultáció sorozat segítségével általában még a legreménytelenebb helyzetéből is talál kiutat a kliens. (Ez azonban nem megy írásban.)

Csak a diagnózis a kérdésem, miért nem mondják meg?

Igen gyakran előfordul, hogy diagnózissal kapcsolatban kérnek tőlünk állásfoglalást. A diagnózis alkotás azonban egy igen komplex, meglehetősen idő és erőforrás igényes feladat, amely mindenképpen személyes találkozást kíván a diagnózist váró klienssel. Ennek menete általában az, hogy a pszichológus először egy beszélgetést (ún. diagnosztikus első interjút) készít, melynek során a probléma forrásával kapcsolatos hipotéziseket (feltételezéseket) fogalmaz meg a saját maga számra. Ezeket aztán különféle pszichológiai tesztek segítségével teszteli. Ezek lehetnek kérdőíves, vagy úgynevezett projektív tesztes eljárások. Utóbbiaknál a kérdésekre adható válaszok teljesen egyéniek, ezeket a szakember sokféle szempont alapján osztályozza és ezután a szakmai standardok alapján értékeli ki. Ez tehát egy hosszú és bonyolult folyamat, melyet minimálisan klinikai szakpszichológus végzettségű szakember végezhet el.

Érdemes azt hangsúlyozni, hogy egyetlen pszichológiai teszt kitöltése sem ad önmagában diagnózist. Ha tehát kitölti valamelyik kérdőívet az oldalunkon, abból legfeljebb a lelki probléma gyanúja és szakember felkeresésének szükségessége merülhet fel, semmiképpen sincs oka az ijedtségre. Az a célunk ezzel a szolgáltatással, hogy egy objektv mérőeszköz segítségével jobban megismerhesse önmagát.

Azért mondják, hogy keressek fel egy pszichológust, mert pénzt akarnak rólam legombolni!

Tény, hogy a pszichológusok is pénzből élnek, a boltban nekünk is ugyan úgy kell fizetnünk az alapvető élelmiszerekért, mint bárki másnak. Ezért tehát nem dolgozhatunk ingyen. Abban viszont nagyon szerencsések vagyunk, hogy olyan hivatást űzhetünk, amivel hatékony segítséget tudunk nyújtani a minket megkereső klienseknek lelki problémák esetén. Gyakran nagyon nehéz helyzetben levő, elkeseredett levélírók keresnek meg bennünket. Sokaknak igen nehéz már az is, hogy megfogalmazzák kérdésüket és hogy egy nyilvános fórumon feltegyék azokat. Ezért aztán könnyen előfordul, hogy a kapott válasszal kapcsolatban csalódniuk kell. Ahogy fentebb kifejtettük, az írásos keretek azonban jelentősen korlátozzák a kommunikációt. Szükség esetén lehet reagálni a válaszainkra, később, vagy más kérdésben is szívesen állunk a kedves olvasók rendelkezésére. Amiben tudunk, segítünk, az ingyenes fórumukon is, de ez nem minden probléma esetén elég. Szakembereink legtöbbszörn azért nem reagálnak részletesen a megkeresésekre, mert sokszor tévútra vinne a hosszúra nyúlt reakció. Van amikor csak javasolt, máskor megkerülhetetlen klinikai szakpszichológus/pszichiáter szakember személyes felkeresése (péládul önsértő magatartás, vagy személyiségzavarok esetén). A nyilvános kérdezéssel minden kedves Kérdezőnk sok más elkeseredett embernek segít a hozzászólásával. Sokszor már az is nagy dolog, hogy azt érezzük: nem vagyunk egyedül a problémánkkal.

Mire jó akkor az írásos online pszichológiai tanácsadás?

Az online tanácsadás sajnos nem csodaszer. Az írásos pszichológus válaszol rovatnak megvannak a maga korlátai és a előnyei is. Meg kell értenünk, hogy a lelki problémák kezelésére nincsen azonnali és hosszú távon is működő megoldás. A legjobb, ha mindent alaposan átgondolunk, megértünk. Írásos válaszaink segíthetnek elindulni egy mélyebb önismeret és sikeresebb életvezetés felé vezető úton. Ha átmeneti elakadásról, vagy egy-egy kevésbé bonyolult konfliktushelyzetről, esetleg átmeneti elbizonytalanodásról van szó, pszichológus válaszol rovatban adott válaszaink hatékony megoldást jelenthetnek. Vannak azonban olyan esetek, amikor szakszerűbb segítségre, négyszemközti konzultációra, vagy személyes pszichoterápiás kezelésre van szükség. Akkor is, ha nehéz ezt elfogadni. A probléma felismerése és elfogadása az első lépést jelentheti a változás felé vezető úton!

Üdvözlöm!

Milyen pszichés hatása lehet egy gyerekre, ha hazugságok kimondására, hazugságok leírására készteti egy felnőtt ember, ha olyan közegben kell lennie, ahol verbálisan zaklatják, az önbizalmát rombolják? Egy olyan felnőtt ember, aki ilyen dolgokat már valaha elkövetett, az meg tud változni, vagy folytatni fogja az eddigi viselkedését?
Köszönöm válaszukat.

Kedves Anikó!

Az Ön által leírt “tünet”, viselkedési mód mögött egy speciális szeméyliségműködésmód áll, ami a gyermekre sokkal komplexebb módon lehet kihatással. Az, hogy pontosan milyen hatással van pl. egy apuka vagy nagyszülő viselkedése a gyermekre, az a gyermek személyiségétől, a számára fontos másik személy(ek) személyiségétől, azzal a személlyel való kapcsolatától, az életkorától, kortársakkal való kapcsolat, iskolai vagy edzéseken elért sikerek stb. stb. stb. ezer egyéb tényezőtől is függ. Ez azért pozitív dolog, mert lehet, hogy arra a személyre nincs ráhatása, de a többi egyéb tényezőből többre lehet hogy van befolyása, és így a gyermeket érő negatív hatást tudja ellensúlyozni, pozitív módon megerősíteni az önbizalmát, elég erőssé tenni a személyiségét, hogy ő maga ki tudjon kerülni ennek a hatása alól és ő maga tudja ezt – ha más nem, de önmagában kezelni (ez utóbbiak életkorfüggőek!!). Így Ön sem él át tehetetlenséget, ami tehetetlen dühhöz vezet.

Az, hogy konkrétan lássa és megértse a másik személy működésmódját abból a szepontból fontos, hogy tudja kezelni, felmérni a gyermekre való hatását. Ha ezt más tisztán látja, akkor el lehet kezdeni feltérképezni azokat a lehetőségeket, egyéb más pozitív kapcsolatokat, területeket ahol a gyermek megerősítést, elfogadást, pozitív visszacsatolást kap, és ezeket megerősíteni vagy újakat kiépíteni. Ebben a folyamatban nagyon fontos, hogy lással, értse a gyermek személyiségműködésést, belső dinamikáját, gyenge pontjait és erősségeit.

Buzdítanám, hogy ezeknek a feltárásához, megismeréséhez keressen egy tapasztalt szakembert, akivel pár ülés alatt ezt átbeszélhetik!

Üdvözlettel

onlinepszichologus.net csapata

Jakabos Hadassa Konfliktus a családban / 2024.06.02.

Az osztályomban mindenki utall 7 evig bantott 2 lány es toluk nagy nehezen 7 ev bántalmazás utan es 1 év önkárosíttas után kifagadtam elmondtam mindent osztály főnökömnek az ügy meg is lett oldva de ez idő alatt mindenki akit bántottak a szárny alá bújt ezzel nem is lett volna semmi baj csak az ami pár napja történt.nekem mentálisan nem vagyok toppon.nekem szigorú szüleim vannak,megvoltunk beszelve egy lánnyal akit sárának hívnak hogy ott alszunk baratnönknél csak az anyukám nem engedte meg ez nem is volt baj.ők ittak persze nem iszom sosem . berúgtak en p nem ,hazajöttem busszal es felhívtak mivel az egyik lány talalgatott hogy en ilyet meg olyat mondtam miközben nem is nekem az Emma mindennél fontosabb volt o volt az első barátnőm akiben igazan bizhattam es persze o a csajnak hitt nem nekem ki is jott a baj.az osztályban ok a vezér egyenisegek ha ők bunkók valakivel akkorr mindenki más.7 évig voltam egyedül és nagyon rossz dolog.meg akarok halni semmi nem jo otthon sem.utalom magam

Kedves Zsófia! Teljes métékben együttérzek önnel, nagyon nehéz lehet a helyzete. A kortárscsoportok kapcsolati agressziója (ha verbális is)nagyon tud ártalamas s bántó lenni. a barátnők közt rivalizálás, féltékenység nem ismeretlen ebben a korosztályban, és nagyon sajnálom hogy az osztályfőnőke nem segitett. Ha még mindig fennállnak ezek a szituációk, javaslom hogy a intézményben lévő iskolapszichológust is tájékozatassa (ha van). Nagyon tanácsos lenne a szülőkkel is őszintén beszélni problémáiról, mégha szigorúak is érdemes lenne. Továbbá ha suicid gondolatai vannak szakember kezelését is javaslom illetve krizispontok felkeresésée is ajánlatos. (112 -es számon).

 

Kollégáink is állnak rendelkezésre, a honlapon tud választani. üdv

Lengyel Katalin Munkahelyi / 2024.06.02.

Jó napot kívánok.40 èves vagyok ès mozdonyvezető a DB nál Nèmetországba .
Már a közèpiskola befejezèsèvel ès a katonaság után rögtön elkezdtem dolgozni.
Tehát már lassan 20 ève…
Nagyon stresszes a munkám ès sajnos volt egy halálos gázolásom is de nem az én hibám.Azt valahogy feldolgoztam ahogy egyáltalán fel lehet dolgozni de kisebb nagyobb sikerrel..
A feleségem rákban hunyt el 2020 ban de akkor már elváltunk de jó viszonyban maradtunk szó szerint a kezeim között halt meg..
Ezt már alig tudtam feldolgozni
Egyszerűen ilyen vagyok.
A gondom az hogy pl a közösségi oldalakon található emberek,nèha ismerősök posztolnak valamit legrosszabb esetben ha valaki meghalt vagy hasonló szomorú dolgok,mèg ha nem is ismertem az illetőt annyira megvisel a dolog hogy napokig a befolyása alat vagyok.Nem megy ki a fejemből ès kezd a munkámra is negatívan befolyásolni.
Pl most olvastam a Koller Katalin esetét,szintèn rákban hunyt el 35 èvesen ès ilyenkor a feleségem jut eszembe,ès nem tudom mit tegyek

Kedves Attila!

Az elmúlt időszakban átélt halálesetek (még akkor is ha ártatlan az ember) nagyfokú tehetetlenséggel járnak együtt. A “Mi lett volna ha…?”, “Ha ezt vagy azt csináltam volna, akkor…”, “Miért kellett ennek megtörténnie?” stb. megválaszolhatatlan kérdés lélektanilag folyamatosan egyfajta belső feszültséget teremt az emberben, ami ha kívülről még egy hír kapcsán aktiválódik, akkor teljesen eluralhatja a gondolatokat, érzéseket. Ha még a múlt eseményei bűntudattal is párosulnak, akkor ez nagyon negatív érzéseket kelthet.

Mindenképpen indokolt egy gyászfeldolgozás, hogy ezek a múltbeli események, veszteségek a helyükre kerüljenek, és egyfajta megnyugvást tudjon találni, és az élet felé nyitni. Amikor valaki a múltba, a gyászba bentragad, akkor az élet felé nyitás, az élet megélése, a jó dolgok átélése sem megy, ami hosszútávon depresszióhoz, bezárkózáshoz vezethet – ami persze még jobban súlyosbítja a helyzetet, és elindul egy negatív kör.

Mindenképp javasolnám, hogy gyászfeldolgozáshoz kezdjen el egy pszichoterápiás folyamatot vagy egy tapasztalt pszichológussal vagy egy speciális gyászfeldolgozásban járatos szakembert.

Pár cikket ajánlanék a figyelmébe:

Üdvözlettel

onlinepszichologus.net csapata

Gyász… avagy mi zajlik bennünk a veszteségélmény hatására?

Mit érdemes tudni a haldoklás és a gyász folyamatairól?

Jakabos Hadassa Lehangoltság és levertség / 2024.05.31.

Tisztelt Cím! Remélem tudnak nekem tanácsot adni. Férjemnek a kapcsolatunk eleje óta számomra fura reakcióira, fura mondataira lettem figyelmes. Sokáig nem tudtam hogy mire véljem őket, és elkezdtem kutakodni, olvasgatni mentális és személyiségi problémák után. Valószínűsítem, hogy nárcisztikus személyiségi gondjai vannak. Sok jellemvonás illik rá a leírtakból. Ha nem csak megdicsérem valami miatt, hanem 1-2 hibát is említek az elvégzett munkában például, vagy építőleg felhívom a figyelmét dolgokra, megsértődik és jön a “neked semmi nem jó”. Ha valami nem úgy történik és nem akkor amikor ő akarja, akkor szintén sértődés van és arrogánsan cirkuszol. Olyan dolgokért tesz megjegyzést másokra, amit ő hatványozottan tesz. Ő sért meg és távolságtartó vagyok, erre felháborodik, hogy mi a bajom megint. Szerinte őt senki nem érti meg, fogalmam sincs hogy neki micsoda küzdelmei vannak. (gőzöm sincs miről beszél)…stb. Várom szíves tanácsát, mit is tehetnék. Terápiára biztosan nem megy el.

Kedves Lidia!

Megértem aggodalmát és kétségbeesését. A háttér információja kevés bármilyen diagnózis felállitásához. Sokszor mondjuk klienseinknek, hogy nagyon óvatosan bánjon az interneten történő diagnózis- alkotással, mert nagyon könnyen tévútra visznek ezek az oldalak/ismeretek. A személysigégjegyünk része lehet a nárcizmus, akkor van gond, ha mindez személységzavarban nyilvánul meg. Az arrogancia, ellentmondás, elutasitás, kritizásálás egyáltalán nem törvényszerű hogy nárciztikusságot eredményez, és az sem, hogy kizárólag csak ez van a háttérben.

Sajnálom hogy ennyire elzárkózik a párja a pszichoterápiától, de véleményem szerint, önnek is javasolt lenne 1-2 konzultációval felkeresni szakembereink közül valamelyikünket. Úgynevezett pszichoedukáció segÍtségével – feltehetően- jobban rálátna az adott problémára, és tudna segiteni. Várjuk szeretettel időpont foglalás után, Üdv:

Lengyel Katalin Párkapcsolati problémák / 2024.05.29.

Jó estét kívánok! Az lenne a kérdésem hogy az mennyire normális hogyha a férjem a 4 éves gyerekemnek olyan dalokat mond mint pl. Nincs isten, Nem létezik Jézuska meg társai, hiába kérem hogy ne terhelje, ne mondjon ilyeneket mert ö még kicsi miért kell egy 4 éves gyereknek ilyeneket mondani? És ha kérem hogy fejeze be nem fejezei be, tudni kell hogy a férjem egy nárcisztikus pszichopata többit felesleges le irnom. Mit kéne tennem hogy ezt befejeze hogy ilyeneket ne mondjon a gyereknek? Mert mindig az a jó amit ö mond, mindig neki van igaza, más véleménye nem számít csak az övé, És akármit mond a gyereknek ö meg elhiszi neki, imádja az apját,úgy formálja a gyereket ahogy ö akarja mert elhiteti vele hogy az ügy van ahogy ö mondja, Vagyis nem akarom hogy a gyerekem olyan legyen mint ö ami már elkezdödött, a férjem úgy manipulálja az embereket ahogy neki tetszik, . Kérem válaszoljon mi lenne a helyes? Köszönöm ha válaszol!

Kedves Kérdező!

Köszönöm, hogy megosztotta aggodalmait. Fontos, hogy egy gyermek egészséges mentális és érzelmi fejlődése érdekében figyelmet fordítsunk arra, milyen információk és üzenetek jutnak el hozzá. Érthető, hogy a férje által közvetített üzenetek zavarják Önt és aggódik, hogy milyen hatással lehetnek a gyermekre, hiszen még kicsi, ahogy írta.

Először is, fontos lenne, hogy a férjével egy nyugodt és őszinte beszélgetést folytasson, ahol tud beszélni arról, hogy aggódik azzal kapcsolatban, hogy milyen tartalmakat oszt meg a gyermekkel. Próbáljon olyan helyzetet teremteni, amelyben mindkettejük véleményét figyelembe veszik, és megérthetik egymás álláspontját. Ilyen esetekben gyakori, hogy mindkét fél ragaszkodik a saját álláspontjához, és nem figyelnek egymás szempontjaira.

Másodszor, a közös szülői kommunikáció és együttműködés elengedhetetlen. Érdemes lenne közösen meghatározni azokat az értékeket és elveket, amelyeket mindketten támogatnak és amelyeket szeretnének a gyermeküknek átadni. Ha szükséges, érdemes lehet egy családterapeutát vagy gyermekpszichológust bevonni, aki segíthet a kommunikáció javításában és a közös szülői célok elérésében.

Harmadszor, a gyermek védelme érdekében fontos, hogy mindkét szülő törekedjen a nyugodt és biztonságos környezet megteremtésére. Ha úgy érzi, hogy a férje viselkedése és kommunikációja káros hatással van a gyermekre, érdemes lehet szakember segítségét kérni a helyzet kezelésében.

Én hiszem, és a kutatások is ezt támasztják alá, hogy a gyermek egészséges fejlődése érdekében a házasság fontos szerepet játszik. Az, hogy Önök hogy működnek feleségként és férjként, meghatározó a gyerek számára. A gyereknek szüksége van a hiteles anyára és apára, és hogy ezt Önök házasságban, vagy külön-külön tudják megélni, az Önökön múlik.

Bízom benne, hogy sikerül megtalálni a legjobb megoldást a gyermekük érdekében.

Sárkány Anita Gyermeknevelési nehézségek / 2024.05.28.

Egy olyan kérdéssel írnék, hogy a barátnőmet nemrég enyhébb borderline szindrómával diagnosztizálták. Az összes tünet közül az impulzivitás a legzavaróbb és legkárosabb rám nézve. Rövid időn belül időszerű lenne az eljegyzés, de nem vagyok benne biztos hogy ezzel együtt tudok élni, illetve attól is félek, hogy ha gyerekünk születik, akkor tovább vinné ezt. A jó hír, hogy barátnőm dolgozik magán, van pszicholuga és sokszor tiszában van vele hogy ez egy probléma, vizsont szokszor azt mondja hogy hát ő ebben jött fel (impulzív család, valójában viszont az anyukája diagnosztizálatlan borderline-os). Az dícséreted hogy dolgozik magán és sok problémáját már megoldotta, viszont akkor is ott van bennem a félsz hogy bele merjek-e vágni vele komolyabb dolgokba

Kedves Marcell. Megértem aggodalmát és együttérzek önnel. Az nagyon üdvötítő, hogy a párja folyamtosan jár szakemberhez. Mivel a hozzátartozóknak, társaknak sokszor ajánlatos a “felkészÍtő” terápia (hogyan kezeljük a patolkógiákat a családban?) illetve a csoportos ülések is “szokásosak” ilyenkor, javaslom egy ilyen “kör “mielőbbi megkezdését.  Ha viszont aggódása a mindennapjait is beárnyékolják, javaslom klinikai szakpszichológussal történő pszichoterápia megkezdését.

 

Állunk szives rendelkezésre, a honlapunkon több kolléga közül választhat!

Üdv

Lengyel Katalin Párkapcsolati problémák / 2024.05.28.

Jó napot!
Édesanyám hosszú kérlelés után elkezdett pszichológushoz járni. A helyzete: bántalmazó férj, fizikálisan, verbálisan, én elköltöztem otthonról, viszont többször is volt rá példa, hogy a bátyámnak kellett megvédenie apánktól, hogy ne verje meg. A pszichológusnak mindent elmondott, az elején úgy tűnt hogy segítőkész, és segíteni fog kialakítani neki egy egészséges énképet, önbizalommal, hogy el tudja dönteni mit akar, mert hát elválni valamiért nem.
Viszont a negyedik alkalom után, azt mondta neki a pszichológus hogyha most nyugalom van, (kb két hónapja nem emelt rá kezet, de ettől még semmi nincs rendben) akkor tartson ki, ne a múltban éljen, és ha valami durvaság történik hívja fel, de nem adott több időpontot. Anyám viszont egyáltalán nem érzi magát jobban, továbbra se tudja mit csináljon, állandóan fél, bizalmatlan. Mi történhetett ami miatt a pszichológus úgy döntött nem akar tovább foglalkozni vele? Egyértelmű hogy segítségre szorul. A pszichológus szerint nem?

Kedves Levélíró!

Köszönöm, hogy megosztotta édesanyja helyzetét és megértem, hogy aggódik anyukája helyzete és a pszichológus döntése miatt.

Először is, szeretném hangsúlyozni, hogy a pszichológusok kötelesek betartani az etikai kódexüket, amely magában foglalja a páciensek biztonságának és jólétének biztosítását. Azt csak találgatni lehet, hogy a pszichológus miért döntött így, milyen információk birtokában volt. Amikor egy eset például meghaladja a pszichológus kompetenciáját, akkor tovább szokták küldeni olyan szakemberhez, aki kompetens a témában. Az is elképzelhető, hogy a pszichológus azért nem adott több időpontot, mert úgy ítélte meg, hogy édesanyjának más típusú vagy intenzívebb segítségre van szüksége.
Javaslom, hogy édesanyja próbáljon meg egy új pszichológust keresni, aki kifejezetten a bántalmazással foglalkozik. Az ilyen szakemberek jobban felkészültek az ilyen típusú helyzetek kezelésére, és segíthetnek neki abban, hogy kialakítson egy egészséges énképet és önbizalmat. Emellett, ha még nem tette meg, érdemes lenne felkeresni egy bántalmazott nők számára létrehozott segélyszervezetet, amely további támogatást és jogi tanácsadást is nyújthat.

A biztonság érdekében érdemes lenne édesanyjának megfontolnia egy biztonsági terv kidolgozását, ami lehet így furán hangzik, de tapasztalatom szerint, ha van egy terv, akkor az sokat tud segíteni, mert nem érezzük a tehetetlenséget. Ez a terv tartalmazza azokat a lépéseket, amelyeket megtehet, ha ismét veszélybe kerül. Ez magában foglalhatja a sürgősségi telefonhívások előkészítését vagy hol van olyan biztonságos hely, ahova el tud menni.

Egy bántalmazott kapcsolatból nagyon nehéz kilépni. Pláne akkor, ha sok éve együtt élnek már. Ilyenkor felmerül az a kérdés, egyedül életképes vagyok-e, a bizonytalanságot mennyire bírom el lelkileg. Sokak számára a rossz még mindig jobb, mert bizonyos, mint a lehetséges jó, ami bizonytalan.

Én azt javaslom, ha új pszichológushoz megy édesanyja, jelezze, egy-egy ülésen akár a férj, ha erre van hajlandósága, akár Ön is részt vehessen, hogy a pszichológus több szempontból is lássa a helyzetet.

Remélem a válaszom valamelyest segít és édesanyjának sikerül megtalálni a megfelelő támogatást és biztonságot. Biztos nagyon nehéz ezt látni, tapasztalni.

Sárkány Anita Konfliktus a családban / 2024.05.27.

Miért van az, hogy a barátommal kapcsolatban nem valós dolgokat találok ki (mindig a legrosszabb gondolatok), hogy ő mit érez, mit gondol, mit csinálna, nem szeret stb. Pedig nem ad rá különösebb okot. Megbízni sem tudok benne igazán pedig arra sem ad okot. Egyfolytában generálom a problémákat, aztán szégyellem és utálom magam, hogy miért vagyok ilyen.

Kedves Anna!

Ha jól értettem a leveléből, akkor a barátjával kapcsolatban vannak indokolatlan bizonytalanságai, kételyei, félelmei. Feltehetően még nem alakult ki a kapcsolatukban az a bizalom, amire vágyik, és emiatt érzi magát kellemetlenül. Emögött több minden állhat, akár a gyermekkorból fakadó kötődési nehézség, vagy a bizalom kialakításának nehézségei, aminek feltárásához, megértéséhez szakember segítségére lehet szüksége. Ezért azt javaslom, hogy amennyiben szeretné megérteni, hogy mi állhat ennek hátterében, keresse fel egyik pszichológusunkat.

 

Üdvözlettel: Kovács Gábor pszichológus

Párkapcsolati problémák / 2024.05.25.

Szép napot!

Olyan problémám lenne, hogy nem tudom elengedni, hogy én szűz vagyok, de a jelenlegi párom már nem, és fáj a tudat, hogy mással is volt együtt, és mást is szeretett, érezte jól magát mással előttem. Mit tudnék tenni, hogy ez az érzés véget érjen, és ne játszódjon le a fejemben az, hogy ők hogy csináltak ezt-azt amazt napi szinten, akár óránként,mindig hasonlítgatom magam…úgy érzem teljesen tönkreteszi a kapcsolatomat. Úgy érzem, hogy soha nem leszek annyira jó, mint az exe. Köszönöm válaszát.

Kedves Kérdező!

Teljesen átérzem azt a fájdalmadat és szorongásodat, ami ebből a folyamatos összehasonlítgatásból következik. Talán a párod olyan élményeket osztott meg a múltjából, ami kellemetlenül érintett téged, és ez okozza a folytonos összehasonlítgatást. Talán nem is kell olyan jónak lenned, mint a párod exe, hiszen elvárhatod egy egészséges párkapcsolattól, hogy önmagadért szeressen és elfogadjon olyannak, amilyen éppen vagy.

Az összehasonlítgatás megértéséhez és csökkentéséhez illetve hogy a kapcsolatod jó irányba folytatódjon, pszichológus szakemberre lenne szükséged. Ezért javaslom, hogy keresd fel egyik szakemberünket, aki szimpatikus számodra és keressetek együtt megoldást a problémádra.

Minden jót kívánva:
Kovács Gábor pszichológus

Párkapcsolati problémák / 2024.05.23.

Jó reggelt kívánok
2 éve fogyókúráztam nagyon rosszul
Kevés ch vittem be keveset ettem mértem mindent 6 órától nem ettem féltem meghizok egy csokitől vagy fagyitól de azért néha ettem kicsit
Semmiféle vitamint nem szedtem és nem sportoltam
5- en vagyunk testvérek ebből 2 fiú testvérem itt lakott asszonyaikkal
Sok volt a feszültség idegesség
Aztán anyukám 2 éve lesz lassan hogy elment
Anyagi okok miatt részlet fizetést kértem
Én Kifizettem a rám eső részt és a bátyám helyett adtam fel 2 csekket
De a 3 fiú testvérem még semmit sem fizetett be, alavszavaroman volt a lányom farasnagja
Ott teljes test bizsergést éreztem
Beszaladtam egy terembe mellkasom és arcom bevizetem
Majd kimentem de újra rám jött újra vizeztem magam ájulás érzésem volt
Így a férjemnek szóltam lehozott
És haza szaladtam. Áprilisban jött ez elő, 2 vagy 3 hete jött elő az hogy a férjem mellett érzem magam biztonságban, itthon van velem
Félelem, hogy nem merek boltba menni és hosszabb sétára folytatom

Kedves Julianna. Megértem aggodalmát. A leirt tünetek alapján,(pszichoszomatikus tünetegyüttes pánikbetegség?) , ajánlott minél előbb klinikai szakpszichológus/pszichoterapeuta felkeresése.

Honlapunkon számos kollégánk közül választhat, állunk rendelkezésre.

Lengyel Katalin Egyéb / 2024.05.20.

Tisztelt Pszichológus!

Én körülbelül 16 éves koromtól kezdve teljesen megváltoztam, elveszett minden önbizalmam és szorongani kezdtem. ez a dolog a mai napig tart, és rengetek helyzetben megkeserítette az életemet. Rengeteg stressz ért az eltelt időben egészségtelenül sok, és teljesen kikészít hogy úgy érzem én teljesen más vagyok a többi embertől különcnek érzem magam, máshogy gondolkodok szerintem és rengeteget, túlgondolok mindent. Szinte ma már mindennap van valami ami miatt stresszelek, és sajnos elkezdtem elengedni a céljaimat mivel úgyérzem én egy túl hatalmas hátrányba vagyok mindennel kapcsolatban egyre jobban kikészít a helyzetem és nemtudom mit tegyek.
Köszönöm előre is a válaszukat! eddig sajnos azt még nem kaptam, De segítségre lenne szükségem mert már azt sem tudom biztosra hogy mi van velem, ezért is írtam egy üzenetet mert nemtudom hova kellene fordulnom.

Üdvözlettel,

Krisztián

Kedves Krisztián. Megértem aggodalmát és elkeseredését. A leirt céltalansága, motiválatlansága stresszhelyzet kezelési elégtelenségre ad okot. Az önbizalomhiányos állapot és a frusztráció- emelkedése miatt érdemes lenne mielőbb szakember segÍtségét kérnie. A honlapunkon számos kollégánk közül választhat, a szabad időpontok függvényében, állunk szives rendelkezésre.Üdvözlettel

Lengyel Katalin Egyéb / 2024.05.19.

Jónapot! Mit tegyek ha rosszul fejeztem ki magam a feleségemnek es most nagyon kellemetlenül érzem magam mert tenyleg nem úgy gondoltam és nem gondolkoztam azon hogy mit mondok és elég sokszor van ilyen hogy nem úgy gondolom és nem akarom ki mondani de megis kicsuszik. Mit tegyek nagyon rosszul erzem magam

Kedves Dávid!

A komminikáció javitása/pallározása tanulható folyamat. Pintér Tamás: Az asszertiv kommunikáció(I-II) remek szakirodalom és segitség ehhez, de ha nagyon zavarja életvezetésében a kommunikációs stÍlusa elégtelensége, állunk szives rendelkezésére a szakembereinkkel.

A honlapunkon tud választani a kollégáink közül, várjuk szeretettel.

Üdv

Maróti Eszter Kommunikációs problémák / 2024.05.18.

Nezek egy felnotteknek valo vicces animacios sorozatot nevezzuk helluva bossnak, az 1.evad nagyon vicces es szórakoztató volt viszont a masodik evadban a foszereplo egyik ,,baratja” nevezzuk Fizzarollinak nagyobb szerepet kap es amikor olyan reszek vannak ahol a Fizzarollin latszik hogy mit érez vagy esetleg kimondja mit érez/gondol (peldaul: meghatódik , fél , panikrohamot kap attol amit mondnak neki) elkezdek könnyezni, sirni, rosszul erezni magam, akarhova megyek furcsa hangulatban vagyok . Ezt a sorozatot azert nezem mert ebben nincs ,,elerzekenyules ” ,,puhanykodas” , de a masodik evadban a tragar vicceken kívül néha van egy ,,mélyebb ” rész . Nem tudom miert van ez az erzes , nem tudom mit csinaljak vele .(Ez mar nem az 1. alkalom hogy hasonlo tortenik velem)Mit tegyek?

Kedves Barbara!

 

Érdemes lenne mielőbb szakemberhez fordulnia, főként ha ez a tünetegyüttes már többször megjelent az életében.

Az ulrasensitivitás nem patológiás, de a szimptómák mélyebb megértése miatt javaslom, hogy kollégáink közül válasszon és foglaljon időpontot!  Várjuk szeretettel

Lengyel Katalin Félelmek és szorongások / 2024.05.17.

Elküldött vérvételre és mellkas rtg re mert sipolt a tüdőm mindent rendben találtak a leleten
Írt hörgő tágítót és frontint 0.25 mg 2×1
Legyengült immunrendszert mondott
Írt isoprinosine 500mg és nutridink étrend kiegészítőt,
2 hete jött elő nálam az hogy a férjem a biztonság érzetem
Itthon van velem egésznap
Lassan 2 hónapja szedem a multivitamin immuner nőknek és magnézium pezsgőtablettát iszom
Bizsergés remegés okozhatta vitamin hiány vagy idegesség?
Ez miatt nem merek elmenni messzire és attól félek újra rám jön
Negatív gondolatok vannak
Volt olyan mikor 2 nap kéz remgeséssel keltem. Alvaszavorm is lehet
Este veszem a frontint 21 órakor mint tegnap és 2:10 kor felébredtem és utána csak forgolódom
Nehezen tudok nyelni aftas nyelv apró pöttyökkel
Nyirokcsomo duzzanat
Kérdésem mi lehet ez
Pánik vagy depresszió vagy szorongás?
Előre is köszönöm szépen a válaszát

Kedves Julianna!

A felsorolt tünetek és gyógyszeres terápia elég összetett, komplex problémára utal. Mind pszichés (félelem, negatív gondolatok stb.), mind testi (nyirokcsomó duzzanat, aftás nyelv, alvászavar) tünetek és hozzájuk kapcsolódó gyógyszerek jelen vannak.

Mivel az ember 1 rendszer, nem lehet különválasztani a testet a lélektől, így nem is célravezető ok-okozati összefüggésben gondolkodni, hanem sokkal inkább egymásra hatásban gondolkodhatunk. Azaz a testi legyengült immunrendszer a lelki immunrendszerünk gyengeségével jár együtt, és fordítva, ha lelkileg le vagyunk gyengülve, akkor testi szinten is gyengébben fog működni az immunrendszer vagy más szervünk. Az aftás száj fájdalommal jár, ami szintén pszichésen kimerítő, az alvászavar pedig nehezíti, hogy mind testi, mind lelki síkon regenerálódni tudjunk.

Amikor ilyen komplex állapot alakul ki, mindenképp orvosi csapatmunkában gondolkodunk, vagyis ahol a különböző szakorvosok együtt próbálják a leginkább hatékony kezelési módot megtalálni. Vagy egy olyan orvost keresni, aki holisztikus módon nézi és látja az egész embert – testestül, lelkestül.

Ezek miatt is nem az a feladat, hogy találjunk 1 db diagnózist, ami magyarázatot ad a panaszaira (lehetetlen is lenne), hanem hogy meg tudjuk határozni azt a rendszerbeli működésmódot, ahogy Ön működik és ezen a működésmódon több területet megcélozva változtassunk, hogy jobb irányba menjen.

Kívánjuk, hogy találja meg azt a orvosi csapatot aki komplexen, mint egy ember tudja látni Önt, és ennek megfelelően egy komplex gyógymódot tud az Ön számára biztosítani!

Üdvözlettel

onlinepszichologus.net csapata

 

Jakabos Hadassa Egyéb / 2024.05.17.

Jó napot kivánok,

Érdeklődnék: kb 1,5 éve veszitettem el háziállatomat.
A mostani aki egyedül maradt már öreg és attól tartók megint át kell élnem a szenvedést amit átéltem hosszú hónapokon keresztül az elöző kisállattal: állatorvosok-rohangálások stb….
Azóta sem pihentem ki.

Voltam magán pszichológusnál, 2 kineziológusnál, céges pszichológusnál, de nem segitett.
Szedem a szertralint +este Agomelatint.
Hát ezek a gyógyszerek szerintem annyira nem váltak be.
Attól, hogy elmondom a pszichológusnak nem vagyok jobban.

1 fórumban olvastam a generalizált szorongásról.
Magamra ismertem a tűnetek miatt.

Kérdésem: van-e erre specializálodott pszichológus?
Ha igen miben külömbözne akinél eddig voltam?

Szép napot,

üdv: Zsolt

Kedves Levélíró!

Megértem, milyen fájdalmas lehet elveszíteni egy szeretett háziállatot, és hogy milyen nehéz lehet újra átélni ezt a veszteséget. Nekem is vannak kutyáim, és nagyon kötődöm hozzájuk, így teljes mértékben együttérzek Önnel. Fontos azonban, hogy hasonlóan szoros kapcsolataink legyenek emberekkel is, mert ezek a kapcsolatok is nagyban hozzájárulnak az érzelmi jólétünkhöz. Sokszor egy háziállat nagyon is ki tudja tölteni a napjainkat, bizonyos érzelmi igényeinket és szinte észre sem vesszük, mennyire elhanyagoljuk társas kapcsolatainkat.

Az elmúlás sajnos az élet része, és tudomásul kell vennünk, hogy állataink is meghalnak. Az ilyen veszteségek feldolgozása nehéz, és természetes, hogy időre van szükségünk, hogy megbirkózzunk a fájdalommal és a gyásszal. Azonban a gyásznak is van egy időtartama, amit ha meghaladunk, az komoly problémákhoz vezethet.

A leírtak alapján úgy tűnik, hogy a jelenlegi kezelések és terápiák nem hozták meg a kívánt eredményt. A generalizált szorongás valóban magyarázhatja a tüneteit, és fontos, hogy megfelelő kezelést kapjon. Azonban, hogy valójában generalizált szorongása van-e, kell kapnia egy diagnózist. Konzultáljon egy erre szakosodott szakemberrel, mert hatékonyabb megoldást tud adni Önnek. Érdemes lehet kipróbálni más terápiás módszereket is, például a kognitív viselkedésterápiát (CBT), amely bizonyítottan hatékony a szorongás kezelésében.

Érdemes lehet a gyógyszereket felülvizsgálni, ezt beszélje meg kezelőorvosával. Lehetséges, hogy más gyógyszerek vagy dózisok jobban megfelelnének az Ön igényeinek.

Én ilyen esetben azt is hasznosnak tartom, ha csatlakozunk olyan támogató csoportokhoz, ahol mások is hasonló tapasztalatokkal küzdenek. Ezek a csoportok érzelmi támogatást nyújthatnak és segíthetnek abban, hogy ne érezze magát egyedül a problémáival.

Továbbá fontos, hogy időt szánjon magára és pihenésre. Az önmagunkkal való törődés, mint például a relaxációs technikák, a mindfulness és a fizikai aktivitás, hobbik, sport szintén segíthet a szorongás csökkentésében.

Próbáljon új kapcsolatokat kialakítani emberekkel, amelyek segíthetnek abban, hogy érzelmi támogatást kapjon és csökkentse a szorongást.

Remélem, hogy ezek az ajánlások segítenek Önnek megtalálni a megfelelő támogatást és kezelést. Ne adja fel a keresést, mert van remény a javulásra és a jobb közérzet elérésére.

Sárkány Anita Szorongások / 2024.05.16.