Párkapcsolati kommunikációs problémák

Párkapcsolati kommunikációs problémák

A párok közti vita, feszült pillanatok természetesek, hiszen azzal, hogy egy pár leszünk két önálló embernek kell egy új, közös egységet alkotnia. A különböző akaratok, vágyak pedig csak őszinte megnyilvánulások segítségével tudnak felszínre bukkanni. A jól kezelt súrlódások összecsiszolódáshoz, egymás jobb megismeréséhez és mélyebb párkapcsolathoz vezetnek, a hangos viták azonban csak felesleges szenvedést okoznak. Hiszen mondandónk lényege az indulatok hevében nem jut el a kedvesünk lelkébe. (Ha érdekli, mi segíthet abban, hogy konstruktívan kezeljük a párkapcsolati feszültségeket, ajánljuk figyelmébe korábbi cikkünket.) A saját szükségletek nem megfelelő ismerete, vagy nem kielégítő minőségű/mennyiségű kommunikációja tehát sokféle párkapcsolati nehézséget okoz. Gyakran látjuk, hogy a párok közti feszültségek mélyén a szeretett személy elvesztésétől való félelem bújik meg, ami düh vagy féltékenység álcájába bújik. Így önmagunk és társunk előtt is rejtve maradhat. Ha ismerjük önmagunkat és azt, hogy mi tesz minket boldoggá, párkapcsolatunkat is jobb minőségben élhetjük.

Miből érezzük azt, hogy szeret a párunk?

Szinte mindenkinek mást jelent a szeretet és ahányan vagyunk, annyiféleképpen tudjuk kimutatni azt. Vannak azonban ismétlődő jellegzetességek, melyet szeretetnyelvnek nevezünk. A másik szeretetnyelvének ismerete nem más, mint tudni, hogy mivel tudjuk a párunkat boldoggá tenni.
Gary Chapman, amerikai családterapeuta 20 év tanácsadói munka után az alábbi öt szeretetnyelvet azonosította: elismerő szavak, minőségi idő, ajándékozás, szívességek, testi érintés. Ezek speciális kombinációja jellemző minden emberre, melyből általában egy domináns. Ha nem beszéljük kedvesünk szeretetnyelvét, akkor könnyen eltávolodhatunk egymástól.

Elismerő szavak

Minden ember szereti a dicsérő, elismerő szavakat. Akinek ez az elsődleges szeretetnyelve, abból érzi, hogy szeretjük, ha naponta kedves megjegyzéseket teszünk a munkájára, megjelenésére, kedvességére stb. Mire van szükségünk egy nehéz nap vagy egy feszült vita után? Kedves szavakra, becézgetésre, arra, hogy kedvesünk azt mondja, hogy szeret?

Minőségi idő

Akinek elsődleges szeretetnyelve a minőségi idő, leginkább arra vágyik, hogy minél több tartalmas időt töltsön el kedvesével. Érdekes kérdés az is, kinek mire van ezen belül szüksége, mi jelenti partnerünknek a kellemes, feltöltő elfoglaltságot. Lehet ez például egy közös séta, együtt megnézett film, tartalmas beszélgetés, vagy egy jó hangulatú közös kirándulás. Ha nem vagyunk ebben biztosak, nyugodtan kérdezzük meg kedvesünket, minek örülne, vagy figyeljük meg, hogyan tölti legszívesebben a szabadidejét. Mikor van közöttünk több súrlódás, amikor sokat találkozunk, vagy amikor nincs lehetőségünk tartalmas közös programot szervezni a szeretteinkkel?

Ajándékozás

Akinek a szeretetnyelve az ajándékozás, az abból érzi, hogy szeretik, ha ajándékot kap. Lepjük meg többször apró kis figyelmességgel. Persze nem kell mindig tárgyakkal elhalmoznunk, lehet kedves ajándék valamilyen közös program is, melyet párunk élvezni szokott. Egy konfliktus után könnyebben túltesszük magunkat a nehézségeken, ha kapunk valami apró figyelmességet partnerünktől?

Szívességek

Kisebb-nagyobb házimunkák elvégzésével, szakmai/technikai segítséggel, a másik kedvében járással tudunk szívességeket tenni párunknak. Ha párunk kifejezetten örül annak, ha levisszük a szemetet, akkor tegyük meg ezt rendszeresen. Lehetséges, hogy fordított esetben mi nem értékelnénk ezt különösebben, de ha rá figyelünk, megtudjuk számára mi a lényeges. Szoktunk összekapni a házimunka elvégzésén, agy azon, kinek mi a feladata otthon vagy a gyerekek körül?

Testi érintés

Szeretetünk kifejezésének fontos eszköze lehet a testkontaktus. A puszik, ölelések, összebújva nézett tv műsorok és a szex is ide tartozik. Kérdés, hogy mire vágyik partnerünk pontosan. Nagyon gyakori, hogy a szerelmesek nem tudják megbeszélni/összeegyeztetni szexuális igényeiket, ehhez nyúlt segítséget korábbi írásunk. Egy veszekedés, vagy feszült nap után mennyire igényeljük a simogatásokat, öleléseket?

 

Hogyan tudjuk meg a kedvesünk szeretetnyelvét?

Nagyon fontos hogy olyan módon fejezzük ki a szeretetünket, amiből a párunk valóban érzi ezt. Hogyan tudjuk meg mi az elsődleges szeretetnyelve? Töltsék ki mindketten kérdőívünket, vagy figyelje meg partnere viselkedését az alábbi szempontok alapján

  • Mire szokott panaszkodni? Ha kedvese rendszeresen elpanaszolja, hogy főnöke nem ismeri el eléggé a munkáját, akkor könnyen lehet, hogy a dicsérő szavak az elsődleges szeretetnyelve. Ha azt hiányolja, hogy nem kap valami apróságot a születésnapjára, akkor bizonyára ajándékozásból érezné a törődést.
  • Hogyan kommunikál a kedvesem az érzelmeiről? Ha gyakran megemlíti kedvesünk, milyen jó volna kettesben elutazni valahová, akkor előfordulhat, hogy a minőségi időt hiányolja, ha folyton ölelgeti a barátait, akkor pedig az érintés lehet az elsődleges szeretetnyelve.
  • Nyugodtan kérdezzük meg tőle, mire vágyik. Egy tartalmas beszélgetés kezdete lehet, ha elmondjuk, szeretnénk boldoggá tenni őt és megérdeklődjük, miből érezné ezt pontosan.

Egymás szeretetnyelvét is épp olyan kitartóan kell tanulnunk, mintha egy idegen nyelvet szeretnénk elsajátítani. Legyünk tehát türelmesek. Ha azt tapasztaljuk, hogy nincsenek kedvező változások, pedig mindent megtettünk ezért, akkor könnyen előfordulhat, hogy érzelmileg annyira eltávolodtunk már egymástól, vagy olyan kimondatlan/feloldhatatlan konfliktusaink vannak a kedvesünk és köztünk, melyeket nem lehet házilagos keretek közt hatékonyan kezelni. Ilyenkor javasolt párterápiás munkába belekezdeni.

Összességében elmondható, hogy nem csak a viták hevében fontos értenünk egymás szeretetnyelvét, hanem önismeretünk egyik alappillére kell, hogy legyen. Tudjuk, hogy mit várunk el a másiktól és mit teszünk mi magunk bele egy kapcsolatba. Milyen módon tudjuk legkönnyebben kifejezni a törődésünket? Ha kitölti szeretetnyelv kérdőívünket, megtudhatja, mi az Ön elsődleges szeretetnyelve. Ha módja van rá, javasolja ezt partnerének is és beszéljék meg az eredményeket.

Javasolt olvasnivalók a témában

Chapman, G (2015) A z 5 szeretetnyelv: Egymásra hangolva – Az életre szóló szeretet titka. Harmat Kiadó
Chapman, G (2015) Az 5 szeretetnyelv – Férfiaknak. Mitől lesz egy jó kapcsolat nagyszerű? Harmat Kiadó

 

Ön szerint hogyan érdemes kezelni a párkapcsolatban előforduló konfliktusokat?