Rossz közérzet, hányinger, étvágytalanság?

Rossz közérzet, hányinger, étvágytalanság?

Az őszi-téli-kora tavaszi időszakban nem csak a kisgyermekes családok tapasztalják meg a hányással és hasmenéssel járó fertőzések minden nehézségét, hanem a fiatal felnőttek és az idősebbek is sokat szenvedhetnek a tünetektől. Nem ritka jelenség, hogy ha felgyógyulunk egy ilyen sok kellemetlenséggel járó emésztőrendszeri hurutból, a félelem a további hányásoktól, vagy váratlan hasmenéstől továbbra is fennmarad. Mi lehet emögött? Mit tehetünk ez ellen?

A leghétköznapibb fertőzés is lelki megterhelést jelent…

Talán nem kell bővebben kifejtenem, hogy teljesen normális és hétköznapi jelenség, hogy egy ártalmatlan nátha vagy hasmenéssel járó vírusfertőzés lelkileg is lever minket. A testi tüneteket legtöbbször lelki fáradtság, rosszkedv is kíséri, hiszen senki sem szeret betegnek lenni. Ráadásul, ha kiesünk a munkából, az sokszor további frusztrációk forrása is. Könnyen előadódhat olyan eset, hogy megvárnak bennünket a felhalmozódott feladatok, távollétünkben azokat nem végzik el a munkatársaink. Több kliensem beszámolt már arról is, hogy a főnökeik vagy a munkatársaik nehezteltek rájuk a távollétünk miatt. Ez újabb terheket rak vállukra. A családi életből is máshogy vesszük ki a részünket, ha gyengélkedünk. Egészséges esetben igyekszünk minél több terhet letenni és a felépülésre koncentrálni, de könnyen előfordulhat, hogy emiatt bűntudatot érzünk. Különösen nehéz lehet ez, ha szeretteink is betegek, vagy kisgyermek van a családunkban, akit akkor is gondozni, nevelni kell, ha legszívesebben ki sem bújnánk a takaró alól, vagy már a mellékhelyiséget is nehézséget okoz elhagynunk. Amennyiben módunkban áll, érdemes ilyenkor megszervezi a segítséget. Akár távolabbi rokonokat, vagy szomszédokat is megkérni néhány kisebb-nagyobb szívességre (a probléma súlyosságától függően), hogy mielőbb túl legyünk a nehezén.

„Az emberi test végtelenül intelligens, bölcs és komplex rendszer, és amíg életben vagyunk, át van itatva tudatossággal, lélekkel, amitől a test él. A kommunikáció a test és a lakója között drámai módon eltűnt például az orvoslásból, és olyan módon vált lélektelenné, érthetetlenné, és megmagyarázhatatlanná egy csomó betegség, hogy ebből a szempontból kollektív analfabétákká kezdtünk válni.” Dr. Buda László pszichiáter és pszichoterapeuta

Milyen lelki jelenségek állnak leggyakrabban a betegségtől (visszaeséstől) való félelem mögött?

Gyakran előfordul, hogy a frissen felgyógyult betegben a korábbi tünetek fokozott szorongást váltanak ki, a kiszolgáltatottság érzését fokozzák. Ez aztán felidézhet korábbi traumákat is, melynek során magányosnak vagy elhagyatottnak éreztük magunkat. Gyakorta kiderül, hogy valójában ezek feldolgozatlansága miatt érezzük magunkat pokolian. További gyakori indok, hogy az ember csalódik a saját szervezetében, egy hétköznapi fertőzést is „cserbenhagyásnak” él meg. Ezt a kontroll elvesztésével asszociálja. Természetesen ez sem önmagában szokott problémát jelenteni, hanem tágabb lelki kontextusában értelmezendő. Volt-e már más helyzet is, amikor azt éreztük, hogy nem tudunk kimászni a gödörből? Gyakran felmerül ilyenkor a segítségkérés lehetősége is. Mennyire vagyunk arra szocializálva, hogy beismerjük a gyengeségünket, vagy akarunk mindent egymagunk megoldani? Szégyelljük-e magunkat a gyengeségeinkért? Meg tudjuk-e engedni azt magunknak, hogy ha rosszul vagyunk, akkor pihenjünk és fel tudjuk-e vállalni az ezzel járó konfliktusokat?

Klinikai praxisom során megfigyeltem, hogy igen sűrűn előfordul hogy a visszaeséstől vagy a hányástól, hasmenéstől való félelem, esetleg az étvágytalanság valamilyen lelki betegség például pánikbetegség, vagy valamilyen evészavar tünete, ezért érdemes mielőbb pszichológushoz fordulni vele. Ha értjük és megfelelő módon kezeljük a félelmeinket, akkor ezek iránytűként szolgálhatnak, hogy lelkileg egészséges, kiegyensúlyozott életet élhessünk. Ehhez azonban megfelelő önismeretre van szükség, amiért mindannyiunknak meg kell küzdenie. Persze szakszerű segítséggel ez könnyebb.

Amennyiben szeretné megérteni félelmét, önismereti munkát kezdeni, javasoljuk, hogy foglaljon időpontot egy négyszemközti konzultációra. Ha pedig kíváncsi, vannak-e szorongásos tünetei, töltse ki kérdőívünket.

Ajánlott irodalom:

Buda László (2013) Mit üzen a tested? Kulcslyuk Kiadó