Kapcsolatszerviz karácsonykor

Kapcsolatszerviz karácsonykor

Hamarosan itt a karácsony, amit sokan várnak, hiszen az advent hagyományosan az ünnepi készülődés időszaka. Nem kevesen vannak azonban azok is, akik nehezebb szívvel néznek az év vége elé. Karácsonykor ugyanis előtérbe kerülnek az emberi kapcsolataink. Különösen fájó tud lenni, ha a fa alatt egy nemrég elhunyt szerettünkre gondolunk. Nem csak a halottaink okozhatnak azonban nehéz órákat, hanem az is, ha családi kapcsolataink nem kellőképpen bensőségesek.

A karácsony sok családban stresszforrás….

A legtöbb családban kimondott, vagy kimondatlan elvárás, hogy együtt legyünk és jól érezzük magunkat karácsonykor, ami könnyen megterhelheti az ünnepet. Egész évben rohanunk, majd december végén egy hetet összezárva töltünk a szeretteinkkel. Ez már önmagában, a szokatlansága miatt is konfliktusforrás lehet. Érdemes ezért év közben is törekedni arra, hogy rendszeresen szakítsunk időt egymásra. Olyankor lehetőleg teljes figyelmünkkel a szeretteink felé forduljunk.

Sok fejtörést okozhat az ünnepi menü, vagy a karácsonyi ajándékok is. Előbbivel kapcsolatban érdemes olyat választani, amit a családtagjaink is szeretnek, az újdonságokkal nem ilyenkor kísérletezni (vagy ha mégis, legalább próbafőzést végezni, hogy senki se távozzon üres hassal az ünnepi asztaltól). Az utóbbi években nagyon sok figyelem fordult a tárgyi ajándékok felé, pedig sokaknak az együtt eltöltött kellemes percek nagyobb örömet okoznak, mint az agyonreklámozott, drága műszaki cikkek. Érdemes ilyenkor megpróbálnunk a szerettünk helyébe képzelni magunkat, átgondolni hogy ő minek örülne, melyet akár nyugodtan meg is kérdezhetünk tőle.

További stresszforrás lehet a magány, vagy az is, ha túl sok rokont kell az ünnep apropóján meglátogatnunk. Utóbbi esetben jó, ha előre megtervezzük, hová hogyan a legkézenfekvőbb eljutnunk, kinél mennyi időt fogunk eltölteni. Ha túlzottan feszített a tempó, könnyen kimaradhat a pihenés, ami az ünnepi időszak legfontosabb és legkellemesebb része lehetne.

Statisztikai adatok támasztják alá, hogy januárban adják be a legtöbb válást a házas felek. Ez azt mutatja, hogy az együtt töltött idő alatt szertett frusztrációk sokszor fájdalmas döntésekhez vezetnek. Érdemes azonban a döntés meghozatala előtt átgondolnunk a saját részünket a feszült helyzetekben és ezen változtatni, mielőtt mindenért a másikat hibáztatnánk. Karácsonykor koncentráljunk önmagunk és egymás kényeztetésére és foglalkozzunk a fájó érzésekkel hatékonyan az év többi részében! Ha úgy érezzük nem jutunk velük dűlőre, kérjünk bátran segítséget! Nem szégyen ez, hiszen kapcsolataink felépítésével és ápolásával időnként mindannyiunknak meggyűlik a baja.

Alakítsunk ki saját szokásokat!

Jó, ha előre megtervezzük, hogyan kívánjuk eltölteni az ünnepek napjait. , mi a fontos a számunkra és mi nem az. Figyeljünk befelé, az érzéseinkre. Kiindulhatunk abból is, mi okozott örömteli, vagy éppen fájó perceket gyermekként a karácsonyfa alatt. Nyugodtan vessünk véget a kellemetlen gyakorlatnak és alakítsunk ki saját ünnepi szokásokat!

Ha pedig eljön az ünnep, próbáljunk meg ellazulni, az „itt és most”-ban lenni, élvezzük a forralt bor, vagy a mézeskalács ízét, illatát. A számunka kellemetlen dolgokkal pedig foglalkozzunk az év többi részében (akár tervet is készíthetünk erről, hogy semmi se maradjon ki). Az év vége pedig legyen a megérdemelt pihenésé!

 

Ne legyenek túlzó elvárásaink

Leégett a karácsonyi menü, vagy parázs otthon a hangulat? Figyeljünk az érzéseinkre és ne nagyjuk, hogy a kellemetlen körülmények tartósan megmérgezzék a hangulatunkat! Ha beszól az anyósunk, finoman jelezzük vissza neki, hogy nincs kedvünkre a csipkelődése. Az, hogy karácsony van nem jelenti azt, hogy jó képet kell vágnunk valamihez, ami nincs az ínyünkre. Igaz, azt sem feltétlen javasoljuk, hogy ilyenkor beszéljék meg életük legnehezebb problémáit (ami bár kétségtelenül hasznos, cseppet sem kellemes). Mindennek megvan a maga helye és ideje. Tökéletes ünnep nincs, de törekedhetünk rá, hogy erre a pár napra minél kellemesebben érezzük magunkat.

A magány súlya ilyenkor a legnehezebb

Ha egyedül élünk, nem meglepő, ha kevesebb lelkesedéssel várjuk a karácsonyt. Amennyiben vágyunk a társaságra, de nincs meghívásunk, nézzünk körül az ismerőseink között. Talán vannak olyan barátaink, akiket elhívhatnánk magunkhoz, vagy akár meglátogathatnánk. Ha valamilyen aprósággal (pl. finom ennivalóval) készülünk, az segít elterelni a figyelmünket a magányról. Ha nem találunk ilyet, keressünk fel helyi közösségeket, vagy látogassunk el egy templomba.

Adni és kapni is öröm

Karácsonykor ne feledjük, hogy mindig jó érzés adni valamit. Felkereshetünk karitatív szervezeteket, vagy egyszerűen vigyünk meleg teát/ételt egy utcán élő embernek. Gondoljuk végig, mit tennénk szívesen másokért, hiszen akár egy apró gesztussal is nagyobb örömöt szerezhetünk, mint gondolnánk.

Ha eljött az ünnep, kényeztessük magunkat és szeretteinket

Karácsonykor előtérbe kerülhet a pihenés és a közösen megélt feltöltő órák.  Minek örülne a legjobban a kedvesünk? Valamilyen romantikus, kettesben elötlött programnak? Egy bensőséges beszélgetésnek, vagy néhány forró ölelésnek? Nem is kell választanunk, mindet kipróbálhatjuk… éreztessük kedvesünkkel többféleképpen a törődésünket. Nem csak drága ajándékokkal fejezhetjük ki érzelmeinket, hanem apró, mindennapi gesztusokkal is. Szóljon az ünnep a kedves üzenetekről, közös sétáról vagy filmnézésről. Bármiről, amitől mi és kedvesünk is jobb kedvre derül!

Az újév pedig a számvetés ideje lehet, amikor végiggondoljuk milyen kihívásokat tartogatott számunka a 2018-as év, számba vehetjük az ezzel kapcsolatos érzéseinket, levonhatjuk a megfelelő tanulságokat. Mi az, amit ezentúl másként szeretnénk csinálni? Hogyan lehet ezt reálisan, apró lépésekben elérni? Miből merítünk majd motivációt az változás felé vezető úton? Együtt mindig könnyebb! Ha kérdése van, írjon bátran pszichológus válaszol rovatunkba, szívesen válaszolunk.

Az ünnepek alatt mi is pihenünk, ezért friss blogcikkel január elején jelentkezünk legközelebb. Érdekes posztokkal addig is szeretettel várjuk Facebook oldalunkon, vagy beszélgetős Facebook csoportunkban. Az ünnepek között pedig négyszemközti keretek közt találkozhat pszichológusainkkal is az általuk megadott időpontokban.

Bensőséges percekkel teli, izgalmas élményekkel feltöltő karácsonyi időszakot kíván az OnlinePszichológus.net csapata!

 

Mit vár Ön az idei karácsonyi időszaktól?