Mit érdemes tudni a test és lélek kapcsolatáról?

Mit érdemes tudni a test és lélek kapcsolatáról?

„A test és lélek összetartozik.” Az ebben a gondolatban meglévő veszélyre hívja fel a figyelmet  Anselm Grün keresztény lelki tanácsadó könyvében. A manapság egyre népszerűbb gondolatot sokan ok-okozati kapcsolatként írják le, ami könnyen rossz irányba terelheti, hosszabbá teheti a gyógyulás felé vezető utat.

Hogyan gondolkodtak régebben a test és lélek kapcsolatáról?

Sigmund Freud és Carl Gustav Jung pszichoanalitikusok elméletei közötti különbség megértésével jól szemléltethető, hogy miért nem megfelelő a kauzális (ok-okozati) test-lélek kapcsolat alkalmazása:
Freud kauzálisnak írta le a betegségeket és álmokat, vagyis úgy próbálta megérteni azokat, hogy az okait kereste. Például „beteg, mert túl sokat dohányzott”, „rákos, mert haraggal mérgezte magát”Az érzelmeinkről nem mindig könnyű tudomást venni vagy „gyomorfekélye van, mert lenyelte a bosszúságot”. Természetesen nem kell teljesen elhatárolódni ettől az elképzeléstől sem, azonban nem veszélytelen, hiszen egyrészt bűntudatot ébreszt a gyógyulni vágyóban, ami súlyosbíthatja a betegséget, másrészt folyamatosan a múltra összpontosít kérdéseivel. Mit tettem rosszul? Mit száműztem a tudattalanba? Mi lehet helytelen az életvitelemben? Tehát a kauzalitás könnyen moralizálásba torkollik és rossz lelkiismeretet ébreszthet. Ez oda vezethet, hogy egyeseknek túl nehéz lesz lelkileg ez a feladat és ezért inkább az egész test-lélek kapcsolati gondolatot száműzik az életükből. És ezáltal bezárul egy olyan ajtó, amivel a lélek fejlődését is elősegíthetnék. A lélek ugyanúgy, mint a test folyamatos fejlődésben, átalakulásban van. Azonban ez nem egy időben történik a testi fejlődéssel és üteme is eltérő: lelki ugrások jellemzik.

Milyen modernebb elképzelések vannak a test és lélek viszonyáról?

Jung értelmezése az álmokra és a betegségekre vonatkozóan barátságosabb, nem az ok-okozatiságot keresi, hanem azt a kérdést teszi fel, hogy mi ennek a végső értelme? Mit akar egy álom, vagy  egy betegség mondani nekem? Minek kellene nagyobb hangsúlyt adnom az életemben? Hol lehetne változtatnom? Abból indul ki, hogy a test és a lélek összefüggnek, azonban nem azt mondja, hogy a lélek a testi betegség oka, hanem inkább egyidejűek. Nem mondható meg pontosan melyik volt korábban.

Milyen elképzelések vannak a testi betegségek lelki oldalával kapcsolatban?

Ken Wilber pszichológus a Mut und Gnade című könyvében írja le, hogyan küzdött meg szintén pszichológus felesége a rákkal. Ebben a könyvében kitér arra, milyen nézetekkel találkoztak a betegségekkel kapcsolatban: a betegség Isten büntetése (keresztény fundamentalisták), a betegség lecke (New Age), biofizikai zavar (hagyományos orvostudomány), a negatív karma következménye (reinkarnációs modell), elfojtott érzelem (pszichológia), illúzió (gnózis), kikerülhetetlenül hozzátartozik a világunkhoz (buddhizmus).

Van a betegségnek célja?

Ha egy testi vagy lelki betegség megjelenik az életünkben Grün azt javasolja, hogy tegyük fel magunknak ezeket az önismerti kérdéseket: Mit üzen nekem a betegség? Mit üzen Isten általa? Milyen spiritKerüljünk összhangba lelki állapotunkkaluális feladat elé állít a betegség? A betegség rákényszerít, hogy megszabaduljak az önmagamról alkotott illúziókról. Szerinte a gyógyító spiritualitás nagyobb elevenséghez, szabadsághoz és szeretethez vezet, nem okoz szorongást, szemben az ideologikus spiritualitással, ami nagyon veszélyes dolog. Ebből ugyais nem fakad élet,  félelmet keltő és inkább a felettes én dominanciája érezhető, másoknak okoz szenvedést. Pl. azért nem természetesen szültél, mert nem hangolódtál rá a babádra, testedre. A gyógyító hozzáállás azt mondja ugyanebben az esetben: mit üzen neked az, hogy császármetszéssel szültél? Mit jelent ez neked? Mit szeretnél ebből továbbvinni pozitívumként? És mi az, ami megvisel, amit elengednél ebből a gondolatból?

A blogbejegyzést Filep Orsolya Veronika klinikai szakpszichológus írta, akihez az alábbi linken lehet időpontot foglalni négyszemközti online konzultációra.Filep Orsolya Veronika - OnlinePszichológus.net

Ha érdekli, milyen mechanizmus által lesz a lelki feszültésgből testi tünet, ajánljuk figyelmébe el ezt a blogcikkünket.

Ha a pszichoszomatikus kórképekről szeretne olvasni, azt ide kattintva teheti meg.

Felhasznált irodalom:

Grün: Az emberélet útjának felén
Grün, Dufner: Az egészség, mint lelki feladat című könyvek

 

 

Ön szerint a testi egészsége érdekében fontos-e a lelki egészségét is karban tartani?