A depresszió hatékony kezelése

A depresszió hatékony kezelése

Korábbi cikkeinkben szó volt róla, hogy mik a depresszió tünetei, mi különbözteti meg a rosszkedvet a depressziótól, jelen blogbejegyzésünkben a depresszió hatékony kezelési módjairól, pszichoterápiájáról írunk részletesen.

Gyógyszerek, vagy pszichoterápia?

A depresszió pszichoterápiája nagyon fontos, mert bár az antidepresszáns gyógyszerek nyilvánvalóan olcsóbbak, nem minden beteg reagál azokra.  Vannak, akik személyes ellenvetéseik miatt mondanak nemet a gyógyszerekre. Valószínűleg, hosszabb távon hasznosabb lehet a pszichoterápia a kémiai terápiánál, mert a pszichoterápia során a páciens tanulhat saját tapasztalataiból, így a későbbi problémákkal is hatékonyabban küzd meg.

Mit csinál a pszichológus?

A depresszió pszichoterápiája során fontos, hogy a terapeuta figyelmesen hallgassa a pácienst és hogy együtt érezni tudjon a szempontjaival. A pozitív megerősítések, mint például „Nincs oka szomorkodni!”, valószínűleg éppen az ellenkező hatást érik el, a páciens ilyenkor meg nem értettnek, magányosnak érzi magát. A legjobb a támogató, de szilárd megközelítés. A pszichológus ilyenkor úgy tud a legjobban segíteni, ha hallgat és próbálja megérteni mit gondol a páciens a betegségéről.
A terapeuta megpróbálja kideríteni, milyen történés, stresszor válthatta ki a depressziót? Ilyenkor a pszichológus álmokkal is dolgozhat, melyek segítenek megérteni a nem tudatos folyamatokat is. A páciens és a terapeuta átbeszélik a páciens kapcsolati rendszereit, önértékelésével kapcsolatos kérdéseket.
A pszichológus megvizsgálja, a depressziónak azon típusáról van-e szó, amelyben a tehetetlenség, a gyengeség és a magányosság érzései dominálnak, vagy az önkritikus típusról.

Mit csinál a páciens?

Vannak kérdések, amelyekre együtt keresik a válaszokat: Milyen események váltották ki a depressziót? Volt-e olyan, amire páciens törekedett, de nem tudta elérni? Van-e olyan ember, akiért a páciens él, de viszonzást nem kap tőle? Van-e agresszióval, dühvel kapcsolatos bűntudata a páciens és kire dühös?
Fontos, hogy a páciens megtanulja, hogyan éljen önmagáért, tudja magát képviselni és ne valaki más elismeréséért, szeretetéért, csodálatáért küzdjön. Ez után egy újfajta életszemlélet kialakítására lehet szükség. Új és reális célkitűzések kellenek, melyeket a páciens meg tud valósítani, de fontos, hogy ezeket ő maga találja ki.

Az arany középút…

A depresszió kezelésében a pszichoterápia és a gyógyszeres kezelés kombinációja tűnik a legjobb megoldásnak.  Enyhébb depresszió esetén gyakran nincs szükség gyógyszeres beavatkozásra (van, hogy az nem is hat), elegendő a pszichoterápia, de mindenképpen fontos, hogy ennek eldöntését szakemberre (klinikai szakpszichológusra, pszichiáterre) bízzuk.

Érdekli, vannak-e depressziós tünetei? Töltse ki depresszió kérdőívünket. Ajánljuk figyelmébe a depressziós családtagok megsegítésével kapcsolatos korábbi cikkünket is.

Felhasznált irodalom:

Gabbard, G. O. A pszichodinamikus pszichiátria tankönyve
Beck, A. T., Rush, A. J., Shaw, B. F., Emery, G. A depresszió kognitív terápiája

Ajánlott irodalom:

Atkinson, S. (2014) Kiút a depresszióból. Harmat
Belső N. (2013) Depresszió : betegség vagy úri huncutság? Jaffa

Rimainé Pulai Virág pszichológus

A blogbejegyzést Rimainé Pulai Virág pszichológus, munkacsoportunk korábbi tagja írta.