Mitől függ a terápia sikere?

Mitől függ a terápia sikere?

Milyen szakembert válasszak?

A törvényi előírások szerint minimálisan klinikai szakpszichológus végzettség szükséges ahhoz, hogy egy szakember (alap-) pszichoterápiát végezhessen. Igen lényeges a szakmai tudás mellett a tapasztalat és a hitelesség. Tehát alapvető, hogy a terapeuta maga is végig menjen egy átfogó önismereti folyamaton és minél jobban tudatában legyen saját érzéseinek. Oldalunkon csakis ellenőrzött szakembereket talál! A szakmai végzettségről az adott pszichológus profiloldalán tájékozódhat, a pszichológus hozzáállásáról, hitelességéről pedig a blogbejegyzéseiből és a pszichológus válaszol rovatban adott rövid, írásos tanácsaiból szerezhet benyomást.

Az online munka (videohívás) nagyon lecsökkenti kliensről a szakember rendelkezésére álló információk mennyiségét, ezért sokkal nehezebb a pszichológus számára végiggondolni a kezelési tervet, meghatározni a változáshoz szükséges terápiás kereteket. Megítélni a kliens problémájának súlyosságát, online keretek közötti kezelhetőségét. Sokat számít tehát a szakember tapasztaltsága és szakmai háttere (szupervízió) abban, hogy különböző tesztvizsgálatok használata nélkül is reális terápiás célt tűzzön ki a kliensével, szükség esetén továbbirányítsa őt pszichiáterhez vagy háziorvoshoz. A klinikai szakpszichológus vagy pszichoterapeuta végzettséggel rendelkező szakemberek a súlyosabb pszichés kórképek hosszú távú pszichoterápiás kezelését is tudják vállalni, ha a kliens is vállalja a szakember szerint a változáshoz szükséges keretek betartását. (Például pszichiáter bevonását, gyógyszer szedését.)

Mitől függ a terápia eredményessége?

A terápia eredményessége függ a jól megválasztott céltól, módszertől és a cél iránti elkötelezettségtől. Attól, hogy valaki mennyi időt és energiát tud szánni a kitűzött célok elérésére, hogy meg tudja-e oldani, hogy a foglalkozásokon valóban rendszeresen, teljes figyelmével jelen legyen, és attól is, hogy a foglalkozások közötti időben tovább gondolja-e a korábban, az üléseken felmerülő témákat. Egyes módszereknél fontos a segítő által javasolt illetve vele közösen kiválasztott otthoni feladatok, gyakorlatok rendszeres elvégzése.

Minden segítő kapcsolat őszinte, aktív együttműködést igényel a kliens részéről. Nem baj, ha ez nem megy azonnal, az oldódáshoz és a bizalom kialakulásához mindenkinek eltérő időre van szüksége.
Fontos, hogy megbízzunk a terapeutánkban, őszintén elmondjuk neki legkellemetlenebb vagy legfájóbb érzéseinket is. Bár az ülések hangulata pozitív, felkavaró érzések törhetnek elő belőlünk, melyeket a terapeuta empatikus személyiségével és szakmai tudásával segít feldolgozni. A terapeuta tükröt mutat a számunkra, megpróbálja megérteni a viselkedésünket, nem feltétlenül kell azonban egyetértenünk vele, nyugodtan visszautasíthatjuk a terapeuta esetleges értelmezéseit, meglátásait.

Fontos, hogy a közös munka kétoldalú kommunikáción alapuljon! Mint minden emberi kapcsolatban, a terapeuta-kliens viszonyban is adódnak átmeneti feszültségek vagy félreértések. Feltétlenül szükséges ezek mielőbbi tisztázása. Ha tehát valakinek bármilyen rossz érzése vagy hiányérzete támad akár a segítőjével, akár az általa alkalmazott módszerrel kapcsolatban, ne habozzon azt megbeszélni vele – segítője nem fog megharagudni ezért. A tisztázott, átbeszélt problémák általában a terápiás kapcsolat megerősödéséhez és a haladás felgyorsulásához szoktak vezetni.

A pszichoterápia tehát nem tanácsadás. A terápia célja, hogy megtanuljuk felismerni belső konfliktusainkat,  erősségeinket és gyengeségeinket, eligazodjunk érzelmi világunkban. Megtudjuk mire van szükségünk ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. A terapeutának tehát nem  kell megmondania, hogy mit tegyen a kliens a házasságával, vagy a karrierjével kapcsolatban, de úgy irányítja a beszélgetést, hogy a páciens maga találjon rá a kérdéseire adandó válaszokra. Problémáját más szemszögből láttatja, érteti meg Vele, de az, hogy meg is tegye a konkrét lépéseket, a konfliktus feloldásának érdekében, az már a kliens felelőssége.

Hogyan hat a pszichoterápia a testünkre?

A pszichoterápia egyfajta megismerési, tanulási folyamatnak tekinthető, melynek során agyunkban új neuronális (idegi) kapcsolatok keletkeznek, vagy a korábbi gyenge kapcsolódások megerősödnek. Kevésbé köztudott, hogy minden bennünk keletkező érzésnek van fizikai lenyomata, tehát valamiféleképpen a testünkre is hat és fordítva, minden betegségnek van lelki vonatkozása is.

Ha tehát érzelmeinket nem elfojtjuk, hanem komolyan vesszük, máris sokat tettünk a tesi-lelki egészségünkért. Emócióink ugyanis pszichoterápiásan megérthetőek, sőt szükség esetén megváltoztathatóak. Félelmeink professzionális eszközök segítségével leküzdhetőek.

Kutatások bizonyítják, hogy a terápiás munka során lehetőség van az implicit memóriában rögzült, nem tudatos viselkedésminták megváltoztatására is. Ezek a minták tudatosan nem hívhatók elő, azonban ha olyan körülmények közé kerül valaki, amelyek felidézik az eredetit, aktiválódnak. (Például egy korábbi, molesztálás vagy más trauma hatására kialakult lelki feszültség, az erőszaktevőre valamilyen felszínes módon pl. ruha vagy hajszín hasonlító személy hatására is aktiválódhat. A traumatizált személyben az eredeti szituációban megélthez nagyon hasonló, intenzív érzelmi reakciót váltva ki ezáltal.) A terápia segítségével ezek az idegi kapcsolatok átalakulnak, lelki sérüléseink gyógyulása kimutatható agyi változásokat hoz magával. Erről részletesebben olvashat az alábbi linken.

A kognitív viselkedésterápia célja a beteg aktuális problémáinak megoldása a diszfunkcionális gondolkodás és a viselkedésmódjának megváltoztatása során. A pszichoterápiás módszer alkalmazásával olyan hosszabb távú eredmények érhetőek el, amelyek a terápia végeztével is érzékelhetőek. Munkacsoportunkban a kognitív viselkedésterápia és a pszichoterápiás módszer alkalmazásában jártas szakemberek közül is választhat.

Érdekli, mikor érdemes önismereti munkába fognia?

Miben más a terapeutával való kommunikáció, mint egy baráti beszélgetés?

Miben más a személyes és az online pszichoterápia?

Hogyan hat a pszichoterápia a testünk működésére?

Gyakori kérdések a pszichoterápiáról.


A blogbejegyzést írta az onlinepszichologus.net csapatának nevében Habis Melinda, oldalunk alapítója szakmai koordinátora