A generalizált szorongás gyógyítása

A generalizált szorongás gyógyítása

Ahogy két hete, alvásproblémákkal kapcsolatos cikkünkben írtuk, a generalizált szorongásos zavar esetén a feszültség vagy az aggodalmak eltúlzott mértékben, intenzitással lépnek fel a többféle eseménnyel, helyzettel kapcsolatban, nehezen kontrollálható módon. A diagnosztikai kritériumok teljesüléséhez a tünetek legalább 6 hónapja a napok nagy részében fennállnak. Ezek legtöbbször a nyugtalanságérzés, a fáradékonyság, a koncentrációs zavarok, az ingerlékenység, és az izomfeszülés valamint az alvászavar. Amennyiben úgy érezzük, a fenti tünetek nem teljesen, vagy csak csökkent mértékben igazak ránk, akkor is érdemes felkeresnünk szakembert, hiszen a szorongásos zavarok igen sokfélék, valamint tünbeteikben is nagyon változatosak lehetnek.

Hogyan kezelhető hatékonyan a generalizált szorongás?

A generalizált szorongás terápiája gyógyszeres és/vagy pszichoterápiás módszerekkel történik.
A gyógyszeres kezelés pszichiáter kompetenciája. Ennek során többnyire antidepresszáns és anxiolitikus (szorongásoldó) gyógyszerek alkalmazása történik. A gyógyszerek a szorongás fiziológiai összetevőjére (a feszültségre adott testi reakcióra) hatnak, de a gondolatok, kogníciók megmaradnak. Ezeket kezeli a pszichoterápia. Ahogy korábbi cikkünkben említettük, pszichoterápiát klinikai szakpszichológus és/vagy pszichoterapeuta végezhet. Pszichoterápiás módszerből sokféle létezik, az alábbiakban a leggyakoribbak kerülnek bemutatásra.

Milyen pszichoterápiás módszerek hasznosak a szorongás kezelésében?

A kognitív viselkedésterápia a szorongásos zavarok kezelésében relaxációs és légzéstechnikákat is alkalmaz. A kognitív nézőpont szerint a személynek olyan gondolatai, elképzelései vannak, melyek fizikai vagy szociális (társas kapcsolatokra vonatkozó) veszély közeledtét, esetleg jelenlétét jelzik. Tévesen észlelt veszélyre adott válasz tehát ez esetben a szorongásos reakció. A veszélylehetőségek túlértékelése történik. A terápia során a téves elképzelések korrekciója zajlik. Reálisabb (nem feltétlenül pozitív) gondolat megtalálása révén a szorongás intenzitása csökken.

A rövid dinamikus pszichoterápia a személy aggodalmainak hátterében álló tudattalan veszélyek feltárására és átdolgozására fókuszál. A szorongás eredetét keresi, mely lehet például szeparációs szorongás, szeretet elvesztésére vonatkozó szorongás, megsemmisüléstől, stb. A dinamikus nézőpont központi elképzelése, hogy a szorongás hátterében álló tudattalan érzések tudatosítása és átdolgozása, a szorongás csökkenését eredményezi. Feltáró terápia esetén kellő énerő (lelki teherbíró képesség) szükséges ahhoz, hogy a személy számára a szorongás eredete feltárható legyen. Ehhez fokozatosság, lelki munka és idő szükséges.

Mindkét terápiás módszer átlagosan kb. 20 ülést (20 találkozás) igényel egy tipikus generalizált szorongásos zavar
esetén. Bár ez elsőre magas számnak tűnhet, a pszichoterápia alkalmazása hosszú távon megtérül, hiszen bizonyítottan hatékony a visszaesések megelőzésében. Emellett pedig hosszú távon jobb életminősget eredményezhet.

Ha kíváncsi, Önben mennyire erős a szorongás javasoljuk kérdőívünk kitöltését.

Felhasznált irodalom:

BNO X zsebkönyv. Animula Kiadó, Bp.
Mórotz K.; Percel-Forintos D. (szerk) (2010) Kognitív viselkedésterápia. Medicina Kiadó.
Gabbard, G. O. (2005) A pszichodinamikus pszichiátria tankönyve. Lélekben Otthon Kiadó, Bp.

A blogcikket munkacsoportunk korábbi tagja, Pergel-Száraz Cintia pszichológus írta. Amennyiben úgy érzi, segítségre van szüksége lelki problémái leküzdésében, forduljon bizalommal szakembereinkhez.

Száraz Cintia online pszichológus