Pszichoterápia és/vagy gyógyszeres kezelés

Pszichoterápia és/vagy gyógyszeres kezelés

Sokak számára rejtély, hogy miből áll a pszichoterápia. Mitől tud gyógyító lenni a terapeutával való beszélgetések sorozata? Miben más ez, mint a többi kapcsolatunk, vagy egy hétköznapi beszélgetés? Mit jelent az, hogy pszichoterápiás munka és hogyan tud segíteni a terápia? Mi a különbség a pszichológus és a pszichiáter között? Milyen esetekben szükséges a gyógyszeres kezelés? Mikor elegendő önmagában a pszichoterápia?

Hogyan zajlik az első találkozás a pszichológussal?


Az első ülés során a hozott problémák függvényében tűzzük ki a célokat a klienssel közösen, majd elindul a terápiás munkafolyamat, amelynek során fokozatosan kompetensebbé, magabiztosabbá, önállóbbá válik a kliens, javulnak a társas kapcsolatai. Kezdi magát jobban érezni a világban és a saját életében.  A terapeuta és kliens között kialakuló elfogadó, biztonságos környezetben rengeteg elfojtott érzés szabadulhat fel. Szabad érezni őket anélkül, hogy ennek negatív következményei lennének. Ezek a terápiás folyamat velejárói, a terápiás munka “munkaeszközei” lehetnek.

Hogyan segít a pszichológus, ha nem ad tanácsot?


Talán meglepő, hogy a terapeuta nem ad tanácsot, nem oldja meg a kliens problémáját, nem dönt helyette, nem támaszt elvárást a klienssel szemben, hanem abban segít, hogy átlássa azokat a viselkedésmintákat – gondolatok és érzések egyvelegét – amelyek a jelenleg fennálló nehézséghez vezettek. Támogatja a kliensét, hogy idővel önmaga is képes legyen a problémái megoldására. Egyre jobban kezelje az élethelyzeteit, tanulja meg elfogadni, esetleg más megvilágításba tudja helyezni azt, amin nem lehet változtatni. Éppen ezért a pszichoterápia egy örök életre szóló tanulás, megtapasztalás önmagunkról. Habár életünk egy hosszabb-rövidebb szakaszában éljük át, az itt szerzett tudtás és tapasztalások (módszertől függően) a legtöbb esetben hosszú távon használhatók.

A félelmek természetesek, de oldódnak


Szinte mindenkiben van első alkalommal egy alapizgalom, ami teljesen természetes, hisz sokszor nehéz a leggyengébb pontjainkról, a nehézségeinkről beszélni, ezekkel szembenézni. Sokszor a pszichoterápiától gyors, szinte azonnali enyhülést vár a kliens. A problémák feltárása azonban csak az első lépés, innen kezdődhet el egy gyógyító folyamat. Amennyiben a tünet erős szenvedést okoz, felmerül a gyógyszeres kezelés szükségessége, aminek menetéről pszichiáter dönthet.

A pszichiáterek orvosi alapvégzettséggel rendelkeznek és ezután szakosodnak pszichiátriára, vagyis a lelki betegségek biológiai alapjaival foglalkozó tudományágra. Így a pszichiáter írhat fel gyógyszeres kezelést vagyis gyógyszereket, míg a pszichológus/pszichoterapeuta nem, mivel ő nem orvos.

Tények a terápiával kapcsolatban

Miben más a terápiás kapcsolat, mint a többi kapcsolatunk, vagy egy hétköznapi beszélgetés?

Legegyszerűbben megfogalmazva: a terapeuta pártatlan marad. Ugyanakkor a terápia egy olyan folyamat aminek a fókuszában maga a kliens áll, aki megtapasztalja azt, hogy a pszichoterapeuta nem minősíti sem az érzéseit, sem a cselekedeteit, empátiával és feltétel nélküli elfogadással fordul felé. Ezek sok ember számára olyan érzések, amit korábban nem tapasztalhatott meg. Az elfogadás, a terápiás kapcsolat légköre, melegsége önmagában is gyógyító hatással van az egyénekre. A pszichoterapeuta objektív, külső szempontot képvisel, nem részlehajló. A terapeuta hiteles visszajelzést nyújt a páciens viselkedéséről, hiszen képes kezelni saját érzelmeit, így a saját megélései nem torzítják a kliens megítélésében. Ebben a biztonságos közegben tapasztalhatja meg a kliens azt, hogy “úgy van jól, ahogy van”, megfeleléseit letéve. Ez nagyon jó kiindulópont tud lenni a lelki gyógyulás és a mentális egészség kialakítása, megőrzése útján, lehetőséget ad új viselkedésmódok begyakorlására.

Ugyanakkor a terápiás ülések strukturáltan, a kliens problémáinak eredetét és jellegét figyelembe véve, tematikusan zajlanak- a pszichoterápiás módszerek és eszközök bő eszköztárát felhasználva.

Mit jelent az, hogy pszichoterápiás munka? Mi az ami nehézség lehet ebben?

A pszichoterápia általában hosszabb távú együttműködést igényel a terapeuta és kliens között ami akár nehézséget is jelenthet, hiszen akadhatnak objektív akadályok. Ugyanakkor bekapcsolhat hárítás, tagadás a kliens részéről amely ülésről ülésre feloldható lehet, éppen ezért fontos a terapeuta és kliens közötti biztonságos kapcsolat, ahol a maga gyengeségeivel együtt is felvállalhatja önmagát az egyén.

Milyen esetekben szükséges mindenképpen a gyógyszeres kezelés?

A pszichoterápiák során igen gyakori a pszichotrop gyógyszerekkel való kezelés. Megfelelő indikáció (például közepes vagy súlyos depresszió, szkizofrénia, agorafóbia pánikrohamokkal) esetén a kombinált gyógyszeres és pszichoterápiás kezelések hatékonyabbak, mintha csak az egyik terápiát alkalmaznánk. A gyógyszeres kezeléstől azt várjuk, hogy a páciens engedje át magát a gyógyszer hatásának, pszichoterápiában azt, hogy vegye egyre jobban kézbe problémái megoldását. Ezért szerencsés, ha a kétfajta kezelést nem ugyan az a személy végzi, de szükség esetén megvalósulhat a szakemberek között zajló kommunikáció.

Mikor elegendő önmagában a pszichoterápia

A gyógyszeres kezelés alapvetően akkor indokolt, ha az agyban olyan kémiai zavar van, ami felett a páciensnek nincs ellenőrzése. Pszichoterápia során arra számítunk, hogy a páciens olyan lelki, viselkedésbeli zavarban szenved, mely felett kontrollt nyerhet. A pszichológiai változás létre hozhat neurobiológiai szintű változást, és a neurobiológiai szintű változás következtében pszichológiai változás jöhet létre. Vannak azonban olyan esetek, amikor a páciens nem, vagy csak korlátozottan alkalmas a pszichoterápiás kezelésre.

Önmagában akkor elég a pszichoterápia, ha a páciens mentálisan (viszonylag) egészséges, ellenben elakadásai vannak az élete bizonyos területein és önmaga nem képes ezek megértésére, feloldására. A terápiás beszélgetések segítenek megérteni a bennünk zajló a folyamatokat. Ha a kliensek élettörténetét megnézzük, azt látjuk, hogy gyakran már gyerekkortól kezdve tiltva, vagy büntetve volt az érzelemkifejezés. Esetleg nem volt minta a családban erre, így ezekkel nem tudnak mit kezdeni. Óriási felszabadító hatással van mentálisan a páciensre az, hogy meg szabad élni ezeket, hogy a terapeuta által elfogadottá válnak. Szintén megerősítő hatású, ha tágabb kontextusban tudjuk vizsgálni a problémákat, feltárjuk és feloldjuk a traumatikus élményeket, esetleges bántalmazásokat. Ha a kliens megérti problémái összefüggéseit, rálát a gyökerükre. Ez segíthet erőt találni önmagában a változáshoz, a pszichoterápiás cél eléréséhez és a lelki gyógyuláshoz.

Felhasznált irodalom

Unoka Zs.,Purebl Gy.,Túry F.,Bitter I. : A pszichoterápia alapjai, Semmelweis Kiadó, 2012

Szőnyi G.,Füredi J., A pszichoterápia tankönyve, Medicina Kiadó, 2000

A cikket Szilágyi Zsuzsanna pszichoterapeuta írta, akihez ide kattintva tud időpontot foglalni négyszemközti online konzultációra.

Kovács Zsuzsanna online pszichológus, pszichoterapeuta