A figyelemhiányos hiperaktivitás zavar kezelése

A figyelemhiányos hiperaktivitás zavar kezelése

Előző blogcikkünkben szót ejtettünk a figyelemhiányos hiperaktivitás zavar kialakulásának gyakoriságáról, a mögöttes tényezőkről és a konkrét tünetekről is. Jelen blogcikkünkben a betegség diagnosztikájának menetével és a lehetséges kezelési lehetőségekkel foglalkozunk.

Mi a teendő AdHD gyanú esetén?

Alább látható egy segédanyag, mely rámutat a lehetséges intervenciókra, az ADHD-val küzdő gyermek megsegítése érdekében (Cseri & Mohács, 2018).

Az ADHD terápiás lehetőségei

Amint korábbi írásunkból kiderül az ADHD egy több területet érintő klinikai kórkép, hiszen iskolában vagy munkahelyen a teljesítés nehezített, továbbá a szociális kapcsolatokat kedvezőtlenül befolyásolja és a szülő-gyermek kapcsolatra is negatív hatást gyakorol. A hétköznapok irányítása ilyen gyermekek esetében nehéz feladatot jelent a szülő és pedagógusok számára. Ezért lényeges a komplex intervenció, mely bizonyítottan hatékony módszereken alapul, így pl. a pszichoedukációnak kiemelt szerepe van a szülő-gyermek kapcsolat javításában. Bizonyítottan hatékony terápiás módszer az ADHD esetén a kognitív viselkedésterápia, továbbá lehetőség szerint 12. évnél fiatalabb gyermekek esetén szülőcsoport indítása. A pedagógusképzésnek is szerepe van a gyermek javulásában. Amennyiben a korábban említett terápiás elvek nem váltják ki az elvárt hatást, a szakember javasolhat a terápia mellé gyógyszeres kezelést. 

A gyógyszeres kezelésről

Leggyakoribb tévhit a szülők részéről a gyógyszeres kezeléssel kapcsolatosan, hogy a gyermek később szerhasználó lesz, hiszen korábban szedett gyógyszert az ADHD miatt. Nagyon fontos szem előtt tartani, hogy a gyermekpszichiáterek irányelvek mentén dolgoznak, így indikáció szerint javasolják a gyógyszeres kezelést, tehát mindig alaposan megfontolt, evidenciákon alapuló indokok előzi meg a döntést. Fontos, hogy rövid távon a gyógyszeres kezelés hatékonyabbnak bizonyult, mint a nem gyógyszeres kezelés, azonban a kombinált (gyógyszer és terápia) hatékonyabb mint a gyógyszer önmagában. Az egyik ilyen tévhit, mely szerint az ADHD-ban érintett gyermek a gyógyszeres kezelés miatt szerhasználóvá válik számos tanulmány cáfolta, hiszen a függőség alapismerve, hogy kialakul tolerancia, tehát egyre nagyobb dózisra van szükség a korábban elért hatás érdekében, illetve sóvárgás észlelhető a gyógyszer megszakítása után, amely itt nem igaz.

A gyógyszeres kezelést gyermekpszichiáter irányítja, hazánkban kétféle hatóanyag-tartalmú gyógyszer érhető el az ADHD kezelésére: metilfenidat és atomoxetin. A metilfenidat (methylphenidate) a gyógyszer bevétel után kb. fel órával kifejti hatását, javítja az ADHD tüneteit, hatása kiszereléstől függően lehet rövid kb. 4 óra vagy hosszú 8-10 óra. A metilfenidat esetén akkor érdemes alkalmazni a gyógyszert, amikor célzottan csökkenteni akarjuk a tüneteket. Az atomoxetin esetében titrálással érjük el a szükséges dózis beállítását, majd ezt minden nap ugyanabban az időben kell beszedni, így 24. órán át folyamatosan javítja az ADHD tüneteit. Az atomoxetin alkalmazási előírása szerint gyermekek és felnőttek esetében is használható gyógyszer.

Gyakorlati módszerek az ADHD kezelésére

A szülő számára javasolható a napirend bevezetése, mely segítheti a gyermeket a mindennapi tevékenységek elvégzésében, egyfajta önszabályozó rendszerként működik. Továbbá a sporttevékenységek beiktatása a hétköznapokban fontos lehet a gyermek tüneteinek enyhítésében, illetve szociális kapcsolatainak javításában. Érdemes a korábban említett kezeléseket kiegészíteni Omega-3 zsírsav alkalmazásával, hiszen bíztató eredményeket találhatunk az ADHD-ban érintettekkel kapcsolatosan, továbbá számos vizsgálat folyik használhatóságukról világszerte. Az ADHD-et idegrendszeri éretlenség jellemzi, emiatt multimodális terápia javasolt, így gyógypedagógiai szakember bevonása is indokolt lehet egyéni megítélés szerint.

Összefoglalás

A figyelemhiányos hiperaktivitás zavar felismerésében és kezelésében kiemelten fontos, hogy a gyermeket körülvevő felnőttek megfelelően észleljék a problémát. A hétköznapok irányítása ilyen gyermekek esetében nehéz feladatot jelent a szülők és a pedagógusok számára is, a diagnózis felállítása több szakértő bevonásával történik. Nagyon fontos a szülő-gyermek kapcsolat, de a pedagógusképzéseknek is nagy szerepe lehet a javulásban.

A betegség gyógyszeresen kezelhető, mindez gyermekpszichiáter felügyelete alatt történik. Fontos tudni, hogy a gyermek nem válik szerhasználóvá a kezelést követően, de az eredmények javulása érdekében a kombinált kezelés, vagyis a gyógyszeres kezelés és a terápia egyidejű igénybevétele javallott.

Felhasznált irodalom

Balázs Judit (2015). Figyelemhiányos/hiperaktivitás zavar/Hiperkinetikus zavar.Balázs J. & Miklósi M.(szerk.): A gyermek‐és ifjúkor pszichés zavarainak tankönyve. Budapest, Semmelweis Kiadó.

American Psychiatric Association. (2014). DSM-5 referencia-kézikönyv a DSM-5 diagnosztikai kritériumaihoz. Oriold és Társai Kft., Budapest.

Cseri, C., & Mohács, M. (2018). Módszertani segédanyag ADHD-val küzdő gyermekek iskolai megsegítéséhez. Szeged: Csongrád Megyei Pedagógiai Szakszolgálat. https://csmpsz.hu/wp-content/uploads/2019/01/Modszertani-segedanyag-ADHD-val-kuzdo-gyermekek-iskolai-megsegitesehez.pdf

https://www.adhdkozpont.hu/az-adhd-terapias-lehetosegei/

Kép forrás:https://med.stanford.edu/news/all-news/2019/07/school-readiness-impaired-in-preschoolers-with-adhd-symptoms.html

A blogbejegyzést Buligovic Renáta, munkacsoportunk egykori tagja írta. Gyermekpszichológiai kérdésekben Móra Katalin és Balogh Ádám pszichológusainknál tud időpontot foglalni, négyszemközti online konzultációra.