Móra Katalin

Gyermek és ifjúsági klinikai - és mentálhigiéniai szakpszichológus jelölt, szülőkonzulens

Bemutatkozás

Manapság könnyű elbizonytalanodni a szülő szerepben, s ilyenkor jól jön egy pszichológussal történő négyszemközti beszélgetés. A szülőkonzultáció során lehetőség van körbejárni nevelési kérdéseket, megfogalmazni elakadásainkat anyaként, apaként, vagy akár aggodalmainkat nagyszülőként. Sok esetben akár egy konzultációs is alkalom irányt mutathat a nevelési elvekben, a szülő, nagyszülő, vagy más családtag segítséget, gyakorlati javaslatokat kaphat. Gyakran a szülők, családtagok számára egy-egy ijesztőnek tűnő viselkedésről kiderülhet, hogy a gyermek életkorában teljesen normatív, átlagos jelenségről van szó. Más esetekben a sokszor kevésbé zavaró magatartásokról derülhet ki, hogy komolyabb probléma húzódhat meg a háttérben. Bizonyára sok szülőben felmerül a kérdés: “mit rontottam el?”, “valóban jól csinálom?”, szülői kompetenciák erősítése, határozott és következetes nevelési gyakorlat kialakítása is képezhetik a szülőkonzultációk céljait.

Mivel elsősorban gyermekek és serdülők illetve fiatal felnőttek terápiáját vállalom, szakértő segítséget tudok nyújtani a megterhelő helyzetek kapcsán felnőttnek és gyereknek egyaránt. Ezen kívül életkezdési, fiatal felnőttkori problémákkal is szívesen foglalkozom. Manapság rengeteg információ és lehetőség közül lehet választani, ami megterheli a formálódó személyiséget. Ilyenkor jól jöhet egy szakember, aki végigkísér ezen az életszakaszon. A munka világába való bekerülés rendkívül sok stresszel járhat, az önálló élet megkezdése során szükség lehet az alkalmazkodókészség erősítésére, magabiztosság és önbizalom fokozására, új célok és tervek megfogalmazására és ezek érdekében megteendő lépések feltérképezésére. Fiatal felnőttként a reális énkép és jövőkép, a munka világához, társas környezethez való megfelelő kapcsolódás kialakítása szintén esszenciális jelentőséggel bír. A felnőttkorba lépett fiatalok mentális egészségének megőrzésében, illetve visszanyerésében segítséget nyújthat az elfogadó, értékítéletektől mentes légkör, melyet a pszichológiai konzultációk során megtapasztalhatnak.

Óradíj 15 000 Ft 50 perc

SZEMLÉLETEM BEMUTÁSA

Munkám során megbízhatóságra, az elfogadó, empatikus légkör biztosítására, a hozzám fordulók számára nyújtott biztonságos légkör kialakítására törekszem. Célom, hogy a pszichés nehézségekkel, lelki terhekkel, küzdő gyermekek, serdülőkorúak, fiatal felnőttek és családjaik számára a lehető legteljesebb körű, hatékony segítségnyújtást biztosíthassak. Támaszt nyújthassak a problémák kialakulási útjának megismerésében, hatékony megoldási stratégiák, rugalmas megküzdési módok kifejlesztésében, a pszichés jóllét állapotának elérésében.

MÓDSZEREK

Integratív szemléletet képviselek, a hozzám fordulók által megnevezett problémához, személyes feltételeikhez igazodva közös munkánk során egyaránt hangsúlyosak lehetnek a kognitív terápiás eszközök, a viselkedésterápia, projektív technikák, progresszív izomrelaxáció elsajátítása, relaxált állapot elérése . Rendkívül fontosnak tartom, hogy szükség esetén segítséget nyújthassak önismeret bővítése, az egyéni látásmód szélesítése, adaptív gondolkodás –és reakciómódok kialakításában.

SZAKTERÜLETEK

Gyakorlati tapasztalataim szülőkkel, gyermekekkel, serdülőkorúakkal, fiatal felnőttekkel való pszichológiai ellátásból származnak. Óvodás korú gyermekekkel kapcsolatos problémák megoldása érdekében a gyermek életkorából, mentális fejlettségéből adódóan a szülők részére nevelési tanácsadás, valamint szülőkonzultációs lehetőségek állnak rendelkezésre. Kisiskolások, serdülőkorúak, fiatal felnőttek részére egyéni konzultációs alkalmak során nyújtok segítséget.

Az alábbi problémákkal várom a hozzám fordulókat:

 • Gyermekneveléssel kapcsolatos kérdések, nevelési tanácsadás
 • Gyászfolyamat megsegítése
 • Fiatal felnőttek nehézségei, életkezdési problémák
 • Szülői kompetenciák fejlesztése
 • Családban felmerülő konfliktusok
 • Szorongással kapcsolatos problémák
 • Beilleszkedési nehézségek
 • Ürítési problémák
 • Evészavarok
 • Szomatikus problémák
 • Hangulatzavarok
 • Önértékelési problémák
 • Kommunikációs, önkifejezéssel kapcsolatos nehézségek
 • Érzelmek kifejezésével kapcsolatos gondok
 • Magatartási problémák
 • Iskolai problémák és tanulással kapcsolatos motivációhiány
 • Önismereti kérdések
 • Kapunyitási pánik
 • Serdülőkori problémákkal kapcsolatos kérdések
SZEMÉLYES

Egyetemi tanulmányaim alatt többféle módszerrel, területtel találkozhattam, melyeket munkám során széles körben alkalmazok. Fontos számomra a problémák lehető legteljesebb megismerése a rendelkezésre álló szakmai eszköztár segítségével, a hozzám fordulók részére nyújtott pszichoedukáció, valamint a feltétel nélküli elfogadáson alapuló bizalmi kapcsolat kialakítása. Jelentősnek tartom a segítséget nyújtó pszichológus és a segítséget kérő személy illeszkedését, egymás kölcsönös elfogadását, az alkalmazott módszerekbe vetett hitet, mely a terápiás munka alapjául szolgál. Jelenlegi tanulmányaim (Gyermek –és Ifjúsági Klinikai és Mentálhigiéniai Szakpszichológus Képzés) során megismert új módszerek, eszközök gyakorlati alkalmazását is felhasználom az általam nyújtott pszichológiai ellátás során. Törekszem a továbbképzéseken való részvételre, szaktudásom mélyítésére, önismeretem szélesítésére, korszerű és hatékony segítségnyújtási eszközök elsajátítására.

RÉSZLETES SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ
DIPLOMAMÁSOLAT

Interjú Móra Katalin pszichológussal

HIVATALOS ADATOK

Adószám: 56940875-1-27
Nyilvántartási szám: 55650674
Telephely: 2400 Dunaújváros, Római krt. 37. ¼.

 

Időpontfoglalás

A szolgáltatást csak magánszemélyek vehetik igénybe.

Vélemények szakemberünkről

Névtelen
Katalin rengeteget segített nekünk gyermekünk szorongásának kezelésében, osztálytársai előtti megszólalások, felelések, szereplés alatti félelmek leküzdésében. Ma már bátrabban áll ki nyilvánosság elé, több barátja is lett, jobban kezeli a váratlan és korábban félelmetesnek tűnő helyzeteket.

Mondja el a véleményét!

Az email címet nem tesszük közzé.

szakemberünk írásai

Kórházi kezelés vagy hosszabb elválás gyermekünktől

Hogyan készítsük fel beteg gyermekünket a hosszabb időtartamú, osztályos kivizsgálásra? Sok esetben még a felnőtteket is megriaszthatja a gondolat, hogy hosszabb időre betegség miatt kórházban, vagy esetleg pszichiátriai intézményben lesz szükséges tartózkodnia valamilyen szomatikus vagy pszichés probléma kivizsgálása, kezelése miatt. A felnőttek által átélt félelem, bizonytalanság, kiszolgáltatottság hatványozottan jelenhet meg beteg gyermekek és serdülők esetében.

Iskolaváltás – Mikor érdemes a gyermeket új iskolába íratni?

Valószínűleg sokan ismerünk olyan családokat, – vagy akár személyes tapasztalatokkal is rendelkezünk- ahol a gyermekek valamely okból kifolyólag idő közben új intézményben kezdték a tanévet, vagy esetleg év közben került sor iskolaváltásra. Ehhez a döntéshez számos tényező vezethet, és mindez a legtöbbször rendkívül megterhelő lehet a gyermek és a szülő számára egyaránt. Sok esetben pszichés

Viszlát, unalom! – nyári szabadidős tevékenységek gyermekek részére

Bizonyára sokan vártuk már a nyarat, az egyre hosszabbodó nappalokat, a szép napsütést, az izgalmas családi kirándulások, strandolások, iskola-és óvodamentes, szerencsés esetben felnőttek részére is szabadság lehetőségét biztosító napok időszakát. Ilyenkor kissé fellélegezhetünk, letehetjük a mindennapi terheket. Nyáron nincs szükség a házi feladatok ellenőrzésére, dolgozatokra való közös felkészülésre, kikérdezésre. A gyermekek számára a nyár nagyobb

Gyermekkori stresszcsökkentő gyakorlatok – progresszív izomrelaxációval

Bizonyára mindannyian szembesültünk már a stresszel teli napok negatív hatásaival, a kevés pihenés, állandó rohanás, tervezés, szervezés folyamatos készenléti állapotot, magasfokú stressz-szintet generálhat. Felnőttként is rendkívül nehéz a mindennapok terheivel való megküzdés, a nyugalmi állapot elérése és fenntartása és a megfelelő relaxáció. A gyermekek számára mindez még jelentősebb kihívás, mivel ők életkorukból, még fejlődő önreflexiós

Kíváncsi további érdekességekre? Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Ha kérdése vagy javaslata van szolgáltatásunkkal kapcsolatban, kérjük lépjen kapcsolatba velünk!