Iskolaváltás – Mikor érdemes a gyermeket új iskolába íratni?

Iskolaváltás – Mikor érdemes a gyermeket új iskolába íratni?

Valószínűleg sokan ismerünk olyan családokat, – vagy akár személyes tapasztalatokkal is rendelkezünk- ahol a gyermekek valamely okból kifolyólag idő közben új intézményben kezdték a tanévet, vagy esetleg év közben került sor iskolaváltásra. Ehhez a döntéshez számos tényező vezethet, és mindez a legtöbbször rendkívül megterhelő lehet a gyermek és a szülő számára egyaránt.

Sok esetben pszichés problémák, magatartási nehézségek, a gyermek személyiségét érintő negatív irányú változások is előfordulhatnak, hiszen a változás és az ahhoz való alkalmazkodás gyermekként nehéz, bizonytalan helyzetet jelenthet.

Fontos, hogy megfelelően ráhangolódjunk a változásra, és a gyermeket is készítsük fel az új helyzetre. Érdemes elgondolkodni rajta, hogy milyen okok vezethetnek az iskolaváltáshoz, illetve milyen megoldási lehetőségekben gondolkodhatunk a gyermekek érdekében.

Az iskolaváltás leggyakoribb okai:

1. költözés
Amennyiben lakóhely-és iskolaváltás is történik, fokozottan figyeljünk a gyermek igényeire, biztosítsunk számára a korábbi lakóhelyéhez, osztálytársaihoz való kapcsolódást, segítsük őt, hogy kortárs kapcsolatai a távolság miatt ne szakadjanak meg.

2. a gyermek nem felel meg tanulmányi teljesítménye alapján az iskola elvárásainak
Ha a gyermek az osztálytársakhoz képest lemarad, nem tudja követni a tanóra menetét, érdemjegyei erőfeszítések ellenére sem érik el az elégséges szintet, lehetséges, hogy a gyermek specifikus tanulási zavarban (pl. dyslexia) érintett, és egyéni bánásmódra, esetleg felmentésre lehet szüksége adott tantárgyból. Ebben az esetben mérlegelendő az iskolaváltás, hiszen a tanulási zavar más intézményben folytatott oktatás során is megmarad.

Amennyiben az adott iskola követelményei a gyermek teljesítőképességéhez mérten túl magasak, intellektuális képességeinek felmérése indokolt, mely eredmények alapján szakértői javaslat is biztosíthat támpontot a megfelelő döntéshez. Fontos a szülő részéről biztosítani az elfogadást, értékelni a gyermek igyekezetét, kerülni a túlzott elvárásokat. Az érdemjegy kiválósága helyett a tanulásba fektetett energiát, törekvést, szorgalmat jutalmazzuk.

3. a gyermek rosszul érzi magát a közösségben, mert nem fogadják el
Amennyiben a gyermek úgy érzi, nem fogadják el őt a többiek, tényleges bántalmazás, megalázás, kiközösítés történt, érdemes részletesen feltárni a kialakult helyzetet. A pedagógusok, iskolai szociális segítő, iskolapszichológus bevonásával megvizsgálni a kortársak általi bántalmazás körülményeit (milyen gyakorisággal fordul elő, kik vesznek részt benne, milyen okból történik, verbális/fizikai agresszió megjelenik-e, kizárják-e a gyermeket közösségi tevékenységekből), és a teljes iskolai közösséget érintő stratégiát kidolgozni a bántalmazás megszüntetésére.

Ha a közösség zártnak bizonyul, és a pedagógusok támogatása nem valósul meg, vagy érzékenyítő beszélgetések sem használnak, érdemes lehet megfontolni az iskolaváltást.

4. a gyermek szorong, szociálisan gátolt, fél a közösségben
Ha azt tapasztaljuk, hogy a gyermek az iskolába indulás előtt gyakran mutat testi tüneteket (fáj a feje, hasfájásra, hányingerre, gyomorgörcsre panaszkodik, „gombócot érez a torkában/gyomrában), az iskolában elájul, de az orvosi vizsgálatok nem mutatnak szervi okot a problémák hátterében, gyanakodhatunk arra, hogy szorongásos problémákról, pszichés tényezőkről lehet szó.

Mikor indokolt gyermekpszichológushoz fordulni?

Sok esetben a szülőről való leválási nehézség, szociális kompetenciák deficitje, szociális szorongás, önértékelési problémák állhatnak a háttérben, melyek megoldására szakember segítsége, pszichológiai ellátás felkeresése lehet indokolt.

Az iskolaváltással kapcsolatos döntés előtt mindenképp érdemes figyelembe venni a gyermek érzéseit, osztályközösségében átélt élményeit, pszichés állapotát. Pszichológus felkeresésére akkor lehet szükség, amikor a gyermek tünetei olyan intenzitással és gyakorisággal fordulnak elő, ami jelentősen károsítja a társas közösségben, iskolában, otthonában történő funkcionálását.

Milyen tünetekre kell figyelni a gyermeknél? Mi indokolhatja az iskolaváltást?

A tünetek számos formában megjelenhetnek. Sok esetben szorongással összefüggésbe hozható testi tünetek észlelhetők (hányinger, fejfájás, hasfájás, körömrágás, haj csavargatása, kitépkedése), néhány gyermeknél az étvágy, az alvás és az ürítési funkciók is jelentősen megváltoznak (a korábbihoz képest fokozódik vagy csökken az étvágy, nyugtalanná válhat az alvás, rémálmok és éjszakai felriadások fordulhatnak elő, éjszakai vagy nappali vizelet-és székletürítési zavarok is fennállhatnak). Pánikrohamok is előfordulhatnak.

Egyes gyermekek esetén irritálttá válik a viselkedés, dacosabb, dühösebb reakciókat mutatnak. Vannak gyermekek, akik szociálisan izolálódnak, elvonulnak, nem vesznek részt társas tevékenységekben. Némely esetben hangulati érintettség is fennállhat, alacsony fekvésű, deprimált hangulat, örömtelenség lehet jellemző.

Ezekben az esetekben nem érdemes hezitálni, mielőbb szakember segítségét javasolt igénybe venni. Fontos tudatni a gyermekkel, hogy a kialakult helyzetnek nem ő az oka, nem vonható felelősségre, nem hibáztatható. Hangsúlyozzuk erősségeit, feltételek nélküli elfogadását.

A blogcikket Móra Katalin gyermekpszichológusunk írta. Amennyiben úgy érzi, hogy gyermekének szüksége van segítségre, forduljon szakemberünkhöz bizalommal. Ide kattintva foglalhat időpontot négyszemközti online konzultációra.

Móra Katalin online pszichológus