Viszlát, unalom! – nyári szabadidős tevékenységek gyermekek részére

Viszlát, unalom! – nyári szabadidős tevékenységek gyermekek részére

Bizonyára sokan vártuk már a nyarat, az egyre hosszabbodó nappalokat, a szép napsütést, az izgalmas családi kirándulások, strandolások, iskola-és óvodamentes, szerencsés esetben felnőttek részére is szabadság lehetőségét biztosító napok időszakát.

Ilyenkor kissé fellélegezhetünk, letehetjük a mindennapi terheket. Nyáron nincs szükség a házi feladatok ellenőrzésére, dolgozatokra való közös felkészülésre, kikérdezésre. A gyermekek számára a nyár nagyobb szabadságot, kevesebb kötelezettséget jelenthet. A korán kelés és reggeli készülődés által okozott stressz is szünetel nyáridőben. Sok esetben a gyermekek és a szülők is boldogabbnak, kiegyensúlyozottabbnak vélik a nyári hónapokat.

Nehézségek a nyári szünet alatt…

Azonban a nagy szabadság, kötöttségek nélküliség is rejthet magában nehézségeket. A nevelési-oktatási intézmények által biztosított keretek nyáron megszűnnek, kötetlenebben a mindennapok, a keretek lazulnak. A napirend kevésbé szoros, kevésbé szabályozott. Sok gyermek és serdülő esetében előfordul, hogy a nyári szünet kezdetén hihetetlenül felszabadultak, örülnek a tanév / nevelési év végének, azonban kis idő elteltével „nem találják a helyüket”, unalomérzetről számolnak be, egykedvűvé válnak.

Sokakban csak nyáron tudatosul, hogy az év közbeni kötöttségek, a sokszor megterhelő nevelési-oktatási intézményekben töltött órák egy mindennapi rendszert, napirendet biztosítottak számukra, mely most megbomlott, szétesett. A megüresedő órákat sokszor számítógépen / telefonon történő, virtuális világokban zajló játékokkal, maratoni film-és sorozatnézéssel, unaloműző evéssel töltik ki a gyermekek, fiatalok. Természetesen ezek a tevékenységek örömteli szórakozást biztosítanak, viszont a rájuk fordított időre érdemes odafigyelni.

Az unalom, a kortársak társasága nélkül töltött idő során esetenként negatív gondolatok is megfogalmazódhatnak a gyermekekben (például: „Már hetek óta nem találkoztam az osztálytársammal, pedig iskolaidőben nagyon jóban voltunk…biztosan megharagudott rám”. avagy: „Azt hittem, nyáron azt csinálok, amit szeretnék, mégis mindig megy a vita, hogy miért ülök mindig a gép előtt és miért nem kezdek magammal valamit”.

Az unaloműzés, strukturáltabb időeltöltés érdekében íme néhány ötlet kisebbeknek és nagyobbaknak:

  1. Kezdd el időben a napot! – A napirend bár nyáron kevéssé kötött, mégis érdemes kissé engedékenyebb módon követni azt. Az elalvás és az ébredés ideje kitolódhat 1-2 órával, viszont javallott törekedni az alvás-ébrenléti ritmus megőrzésére, állandósítására. A huzamosabb időn át zajló rendszertelen alvási szokások kihathatnak a mindennapi közérzetre, aktivitási szintre, hosszú távon a szervezet ellenállóképességét is negatívan befolyásolják. A rendszeres, megfelelő időben –és minőségben kivitelezett alvás által kiegyensúlyozottabbnak, tettrekészebbnek érezhetjük magunkat a nyári napokban is.

  2. Minden nap tölts egy kis időt a szabadban! – Nyáron a testnevelés órák és sporttevékenységek általában szünetelnek (a sporttáborok vagy leigazolt versenyzők edzései kivételt képeznek), testmozgásra azonban szükség van a megfelelő fejlődés, a csontozat, izomzat épségének, az állóképesség megőrzésének végett. Természetesen nem a legmelegebb nyári órákban érdemes kimenni, amikor elviselhetetlen a hőség, inkább a reggeli vagy kora esti idő lehet alkalmas. Akár egy fél-egy órás kutyasétáltatás, biciklizés, rollerezés, vagy egy séta a szabad levegőn is biztosítja a megfelelő mozgást. Mindez egybeköthető baráti találkozókkal, közös tevékenységekkel, kortárs kapcsolatok építésével.

  3. Játsszatok közösen, vonjátok be a családot! – Az egész család bevonására társasjátékok mellett izgalmas és nevettető tevékenység lehet az akadálypálya építés különböző bútorok, használati tárgyak (például: fotel, szárítókötél, nagyobb tárolódobozok) segítségével. A játék célja az akadályok megkerülésével átjutni az adott helyiségen (nappalin, gyermekszobán, erkélyen). A versenypálya teljesítése nehezíthető, ha például pókjárásban, vagy rákjárásban kell végig menni rajta.

    A családi kincskeresés is remek ötlet lehet. Különböző kisebb tárgyakat a lakás és/vagy kert/erkély bizonyos részein elrejtünk, melyeket a többi családtagnak kell megtalálni. Ezek a játékok közös családi élményként, nyári időtöltésként maradhatnak meg a gyermekek emlékezetében.

  4. Segítsetek a vacsora elkészítésében! – A sütés-főzés nem feltétlenül izgalmas, monotonná válhat a szülők számára. A nyár egy jó alkalom arra, hogy ne csak a konyhában, a szabad levegőn is elkészíthessük ételeinket. Lehetőség szerint érdemes olykor a családtagok bevonásával közös grillezést, bográcsozást, szabadtéri főzést szervezni, ahol mindenki besegít az ételek elkészítésében.

  5. Készíts fotómontázst régi családi képekből! – A régi fotók nézegetése, a családi emlékekről való társalgás, élménymegosztás által a gyermekekben erősödhet az összetartozás érzése. A kreatív fotómontázs elkészítése után akár ajándékba is adható valamely kedvelt családtag részére.

Remélhetőleg mindenki talál kedvére való nyári elfoglaltságot, unaloműzőt. Kellemes, élménydús nyarat kívánok!

A blogcikket Móra Katalin pszichológusunk írta. Amennyiben szeretne hozzá négyszemközti online konzultációra időpontot foglalni, azt ide kattintva megteheti.

Móra Katalin online pszichológus