A gyermekkori depresszió kezelése

A gyermekkori depresszió kezelése

Előző blogcikkünkben arról ejettünk szót, mennyire gyakori ez a betegség, milyen tipikus tünetei vannak a gyermekkori depressziónak? Ebben a blogcikkben pedig arról fogunk írni, mi okozza a gyermekkori depressziót. Hogyan diagnosztizálható? Milyen kezelési lehetőségeink vannak? Milyen jelek hívhatják fel a figyelmünket arra, hogy a gyermek öngyilkosságon gondolkodik? Néhány szóban érintjük a gyermekkori biploláris zavart is.

Mi okozza a gyermekek depresszióját?

A felnőttekhez hasonlóan a gyermekek depresszióját a fizikai egészség megromlása, az élet különböző eseményei, a családi anamnézis, a környezeti tényezők, a genetikai sebezhetőség, és a biokémiai zavarokkal kapcsolatos tényezők bármilyen kombinációja okozhatja (vulnerabilitás).
A depresszió nem egy átmeneti hangulat, alkalmi érzés és nem is olyan állapot, amely megfelelő kezelés nélkül elmúlik.

Mi növeli a gyermeki depresszió valószínűségét?


Azoknál a gyermekeknél, akiknek a családja kórtörténetében megtalálható depresszió, nagyobb a kockázata annak, hogy ők idő a megtapasztalják a depressziót. Azoknál a gyermekeknél, akiknek a szüleik depresszióban szenvednek, általában a depresszió első epizódja korábban alakul ki, mint azoknál a gyermekeknél,
akiknek a szülei nem érintettek.
A kaotikus, vagy konfliktusos családokból származó gyermekek esetében, valamint az olyan gyermekek és tinédzserek körében, akik alkohol és kábítószer használók, szintén nagyobb a depresszió kockázata.

Hogyan diagnosztizálják a depressziót gyermekeknél?

Ha a gyermek depresszióra utaló tünetei legalább két hétig tartanak, mindenképp egyeztetni kell az orvosával, hogy egyrészt megbizonyosodjon arról, hogy a tüneteknek nincs fizikai oka, másrészt hogy gyermeke megfelelő kezelést kapjon.
Javasoljuk továbbá a gyermekekre szakosodott klinikai szakpszichológus és mentálhigiénés szakemberrel való konzultációt.

A gyerekek mentális egészségére vonatkozó pszichológiai vizsgálatnak tartalmaznia kell interjúkat a szülővel vagy az elsődleges gondozóval és gyermekével is, valamint a szükséges pszichológiai teszteket. A tanárok, a barátok és az osztálytársak által nyújtott információk is hasznosak lehetnek a pontos diagnosztikához és ezáltal a megfelelő kezeléshez.

A kérdőívek (mind a gyermek, mind a szülők számára), a tesztek (pl.rajz) személyes adatokkal kombinálva, nagyon hasznosak lehetnek a gyermekkori depresszió diagnosztizálásában. Időnként ezek a vizsgálatok és terápiás foglalkozások felfedhetnek olyan problémákat, amelyek hozzájárulhatnak a depresszió kialakulásához, például ADHD (figyelem és hiperaktivitás zavar), magatartási rendellenesség és OCD (kényszerbetegség).
Ajánlott, hogy a gyermekorvosok a gyermekek 11. éves kontrollján és utána minden évben szűrhessék a gyermekek mentális egészségét egy jól használható kérdőív és check-list segítségével.

Melyek a kezelési lehetőségek?


A depressziós gyermekek kezelési lehetőségei hasonlóak a felnőttek kezelési lehetőségeihez, beleértve a pszichoterápiát (tanácsadást) és a gyógyszeres kezelést. A család és a gyermek környezetének szerepe a kezelési folyamatban különbözik a felnőttek terápiájától.
Gyermekorvosa és gyermek pszichiáter először javasolhatja a pszichoterápiát, és további lehetőségként megfontolhatja az antidepresszáns gyógyszert, ha nincs jelentős javulás.
A kognitív viselkedés terápia és más pszichoterápiás módszerek is hatékonyak a gyermekkori depresszió kezelésében. Minden gyerekekkel történő kezelés során fontos, hogy a szülők partnerek legyenek a gyermek gyógyulása érdekében a szakemberekkel.

Bipoláris zavarú gyermekek kezelése

A bipoláris zavarban szenvedő gyermekeket általában pszichoterápiával és gyógyszerek kombinációjával kezelik (antidepresszánssal és hangulatjavítóval).
Az antidepresszánsokat óvatosan kell használni, mivel ezek bipoláris rendellenességben szenvedő gyermekek mániás, vagy hiperaktív viselkedésének kiváltását idézhetik elő.

Hosszú távú kilátások

A depresszió gyakran fizikai betegségekkel egy időben fordul elő. Mivel a tanulmányok kimutatták, hogy a depresszió a későbbi életkorban súlyosabb mentális betegségeket megelőzhet, a diagnózis, a korai kezelés és a szoros monitorozás elengedhetetlen.
Szülőként néha könnyebb tagadni, hogy egy gyermek depresszióban szenved. A mentális betegséggel kapcsolatos társadalmi stigmák miatt elmaradhat a mentálhigiénés szakember segítségének igénybe vétele. Nagyon fontos, hogy a szülő, megértse a depressziót és felismerje a kezelés fontosságát, hogy gyermeke egészséges módon fizikailag és érzelmileg tovább növekedhessen. Fontos az is, hogy tájékozódjunk arról, hogy milyen következményekkel járhat a depresszió gyermekére a serdülőkor és a felnőttkor között.

A gyermekkori depresszió kezelés nélkül öngyilkosságba torkollhat

A szülőknek különös figyelmet kell fordítaniuk olyan jelekre, amelyek arra utalnak, hogy gyermekét az öngyilkosság veszélye fenyegeti.

A gyermekek öngyilkos viselkedésének figyelmeztető jelei:

  • Több depressziós tünet megléte (étkezés, alvás, tevékenységek változásai)
  • Szociális elszigeteltség, ideértve a családtól való elszigeteltséget
  • Öngyilkosság, reménytelenség vagy tehetetlenség érzéseiről, gondolatok megemlítése
  • A nemkívánatos viselkedések fokozott megjelenése (szexuális / viselkedési)
  • Megnövekedett kockázatvállalási magatartás
  • Gyakori balesetek
  • Szerhasználat
  • Összpontosítás a morbid és negatív témákra
  • Halálról és haldoklásról beszél
  • Gyakoribbá váló sírás, vagy csökkent érzelmi kifejezés
  • Saját tárgyi értékeinek elosztogatása

Az öngyilkosság veszélye szakszerű kezelés esetén drasztikusan lecsökken, ezért is fontos, hogy a szülő komolyan vegye a gyermek tüneteit és segítséget kérjen. A fentebb említett pszichoterápiásés gyógyszeres kezelés mellett a depressziós gyermeket nevelő család komplex, családterápiás megsegítése is indokolt. Hogy adott esetben melyik kezelési forma(formák) a leghatékonyabb(ak), klinikai szakpszichológus/gyermekpszichiáter döntheti el.

A blogcikket munkacsoportunk korábbi tagja, Filep Orsolya Veronika klinikai szakpszichológus írta.

Felhasznált irodalom:

https://www.webmd.com/depression/

http://www.gyermekklinika.semmelweis.hu/upload/seaok1gyermek/document/2008.12.08.pszthygyermekkoridepresszi.pdf