A falcolás (önsértés) szakszerű kezelése

A falcolás (önsértés) szakszerű kezelése Ahogy korábbi blogbejegyzésünkben említettük, a falcolásnak igen sokféle oka lehet, melynek megértése alapvető a tünet megszüntetéséhez. Lehet, hogy sokkoló, de minden ötödik ember szenved falcolástól vagy „öngyilkosság nélküli önkárosítástól”. A probléma gyakran észrevétlen marad, mert könnyű elrejteni a ruházat alatt, így még a szeretteik sem veszik észre. A falcolás definíciója: a testszövet szándékos, önkényes megsemmisítése, vagy károsítása. A falcolók nem próbálják megölni magukat, inkább a sebük fájdalma segíti őket élni az életben, mivel a fájdalom valójában különféle enzimeket szabadít fel. Noha a végcél nem az öngyilkosság, nagy esély van rá, hogy rosszra forduljon a falcoló állapota. Véletlenül súlyos lehet a fő véna, vagy az artéria falcolása és fennáll a fertőzés veszélye is. Ez tehát egy kockázatos tevékenység, amely maradandó hegeket hagyhat a testen.

Honnan tudhatom, hogy a kamaszom falcol, vagy más önsértő tevékenységet végez?

Azok a tinédzserek, akik falcolnak általában titkolják a szüleik, barátaik és más felnőttek előtt ezeket a tevékenységeket. Amint a szülő észrevesz a kamasz kezén, lábán stb. különböző  hegeket, jeleket, azonnal jelző értékű lehet, hogy önsértés fordulhat elő. Az alábbi jelek fordulhatnak elő:
  • Gyanús kinézetű hegek.
  • Sebek, amelyek nem gyógyulnak vagy rosszabbodnak az idő múlásával
  • Izoláció.
  • Az önkárosodásról beszél (megemlíthetik az önkárosító társaikat).
  • Éles tárgyak gyűjtése.
  • Titkolózó magatartás.
  • Hosszú ujjú felső és /vagy hosszú szárú nadrág viselése meleg időben.
  • A társadalmi tevékenységek elkerülése.
  • Sok kötszer viselése.
  •  A sport, vagy más olyan tevékenységek kerülése, ahol ruhákat kell cserélni mások előtt

Milyen okai lehetnek az önsértésnek?

Nincs egy általános válasz arra, hogy pontosan mi okozza a kamaszoknál ezt a vislkedést, ezért mindig komplexitásában kell megértenünk egy-egy kamaszt az egyéni helyzetének, nehézségeinek megfelelően. A stressz és a különböző fokozott nyomás, szorongás, depresszió mind kapcsolhatók az önsértéshez. Néhány érzelmi és más tényező, amit falcolás követhet: Düh, szomorúság, magányosság érzete, irritábilitás, elutasítottság a kortásrak vagy szülők részéről, szocális problémák, családi viszályok, szociális média használat (videók, fotók, más fiatalok önvagdosásainak példája, mint megküzdési lehetőség az érzelmi fájdalmakkal)

A reakció sokat számít

Teljesen természetes, hogy aggódnak, megrendülnek vagy mérgesnek érzik magukat a szülők, barátok, amikor felfedezik, hogy a tinédzser falcolja magát az érzelmi nehézségeinek kezeletlensége miatt. Talán sürgetni szeretnék a gyógyulást egy számon kérő mondattal pl. “hogy tehetsz magaddal ilyet? Azonnal hagyd abba!” Fontos azonban emlékeztetni magunkat arra, hogy a legtöbb tinédzser, aki falcolja magát ugyanúgy megijed a saját viselkedésétől, bűntudatuk van, szégyellik magukat, mély lelkiismeret furdalásuk lehet, miután károsítják önmagukat. Őszinte és nyitott kommunikációval, higgadt és ítélkezésmentes reagálással érdemes közelíteni a témához. A kritikusság és a túlreagálás még nagyobb izolációt eredményezhet, míg a nyitott végű kérdések az érzelmekkel kapcsolatban és egy odafigelő, kapcsolódó viselkedés arra vonatkozóan, hogy tudja a kamasz gyermek, hogy ott van mellette valaki, aki figyel rá.

Segítségkérés szükséges

Ha a tinédzser falcol, vagy más önsértő tevékenységet végez, akkor valamilyen szaksegítségre van szükség. Ugyan a falclás általában nem öngyilkossággal kapcsolódik össze, de növeli annak kockázatát. Ha van valamilyen mentális probláma a háttérben, például szorongás vagy depresszió, akkor előfordulhat, hogy átmenetileg orvosság vagy pszichoterápiás ellátás szükséges az egészséges működés újbóli eléréséhez. A pszichoterápia sokat segíthet a pozitív megküzdési stratégiák elérésében, a negatív gondolatok és önsértő viselkedés csökkentésében. A terápiás kezelési lehetőségek között:
  • családterápia, családterápiás megközelítés (otthoni kommunikáció és érzelmi helyzetek kezelésének javítása, stresszkezelés
  • kognitív viselkedésterápia, a negatív és distresszt okozó gondolatok feltérképezésére és helyettesítő gondolkozási stratégiák megtanulására
  • viselkedésterápiás lehetőségek: például megtanulni, hogyan lehet tolerálni a kényelmetlen érzelmeket, a szorongás, düh, félelem érzelmeket szabályozni és pozitív megküzdési módokat elsajátítani

Érzelmi támogatás nyújtása

A kamaszoknak (is) feltétel nélküli támogatásra van szükségük, ahogyan megtanulják a maladaptív (rosszul működő) stratégiákat egy adaptívabbra cserélni ahhoz, hogy az érzelmi fájdalmaikat képesek legyenek átdolgozni. A rögzült rutin megtörése nem könnyű. A kamaszoknak empátiára, elfogadásra van szükségük a gyógyulási folyamatuk során. Szülők részéről:
  • Legyen idő a kapcsolódásra kettesben.
  • Ha tizenéves elfoglalt, nagy nyomás alatt van, keresse meg a napi ritmusában a lassulási és csökkentési lehetőségeket.
  • Bátorítsa a tinédzsert, hogy kapcsolatba lépjen pozitív, támogató barátokkal.
  • Gyakorolják együtt a pihentető tevékenységeket (sétálni, naplót készíteni, rajzolni).
  • Gyakoroljanak együtt megküzdési módokat, érzelmi kifejezéseket.
  • Segítsen a tizenéveseknek abban, hogy felállítson egy listát az emberekről, akiket felhívhat vagy szöveges üzeneteket küldhet, ha túlterheltnek érzi magát.
  • Felismerje a tinédzser fájdalmát, és igazolja, elfogadja a tinédzser érzelmeit.
  • Legyen türelmes – időbe telik a ciklus megszakítása.
  • Vegye fel az iskolai tanácsadóval vagy szakemberrel a kapcsolatot
Fontos a probléma korai azonosítása. A szakmai támogatás és a megértő otthoni és iskolai környezetben a tizenévesek megtanulhatják a pozitív stratégiák alkalmazását, hogy megbirkózzanak a bonyolult negatív érzelmekkel.

Néhány érdekesség a falcolás pszichoterápiájáról

Az egyik falcoló lány terapeutája úgy segített neki megszakítani a falcoló tevékenységet, hogy vágás helyett azt javasolta, rajzoljon a bőrére. A művészi megküzdési mechanizmus annyira jól működött  a tini számára, hogy a làny az Internetre is feltölti a magára rajzolt alkotásokat. Ugyanez a terápiás elv működik az úgynevezett butterfly/pillangó projekt keretein belül. Ezt a projektet szakemberek alakítottak ki azoknak a falcolóknak, akik motiváltak a gyógyulásra, de mégsem tudják abbahagyni a tevèkenységüket. Két részből àll a projekt: Az egyik, hogy a vágások helyére rajzoljon pillangót, és ha magától kopik le, nem történik vágás, akkor azt jelenti a pillangó elrepült és él. Lehet a vágások helyére írni a barátok, családtagok nevèt, amire ha ránéz emlékezteti, hogy fontosabbak, mint a falcolás. A projekt másik része, amikor karkötőt/nyakláncot készít egy kreatív boltból lehet hozzà venni apró pillangókat és minden héten, amikor nem falcolt, rákerül egy pillangó az ékszerre. A pillangók száma jelzi, hogy hány hét telt el önsértes nélkül. A cikket munkacsoportunk korábbi tagja, Filep Orsolya Veronika írta. Filep Orsolya Veronika

Felhasznált irodalom:

http://teenmentalhealth.org/understanding-self-injury-self-harm/
https://www.psycom.net/parent-a-teen-that-self-harms/
https://gyogyhirek.hu/onserto-tevekenysegek-falcolas-hattereben
https://yelon.hu/cikkek/485/ne-vagj-beszelj-falcolassal-csak-par-percig-jobb
http://powerfulmind.co/therapist-suggested-drawing-on-her-body/
https://www.adolescentselfinjuryfoundation.com/the-butterfly-project


Ön, hogyan segítene a gyermekének, ha kiderülne, hogy bántalmazza önmagát?