A falcolás (önsértés) okairól röviden

A falcolás (önsértés) okairól röviden

Amikor egy gyerek, vagy serdülő falcolásával foglalkozunk, mi klinikai szakpszichológusok a lelki folyamat dinamikáját szeretnénk megérteni, hogy mi zajlik a fiatalban. Mi az, ami miatt ezt a “tünetet” “választotta”. Ha valaki élt már át bármilyen lelki szenvedést, akkor tudja, hogy nagyon nehéz kifejezni az adott fájdalmat, sokszor nincsen minta rá, nincsenek gyakorlati használatban rá szavaink, de a fájdalom mégis ott van, amit szükséges valahogy formát öltenie. Nem véletlenül aggasztó, ha falcolni látjuk a környezetünk fiataljait. A gyermekek és a serdülők nem tudják a fájdalmaikat szavakba önteni, sokkal inkább kifejezik egy rossz viselkedéssel, vagy valamilyen tünettel.

Mit jelent a falcolás? Milyen okai lehetnek?

A nem öngyilkosság jellegű önsértő magatartást önbántalmazások, önsértések jelenlétét sok embernek nehéz és bonyolult megérteni. Talán azért is nehéz az önsértő magatartásokról beszélni, mert sokak számára természetellenesek. Minden esetben fontos megérteni az egyéni okokat a tinédzserek önsértése mögött, mert nem mindenki ugyanolyan okból követi el ezeket. A legjobb módja a segítségnyújtásnak az önsértés abbahgyására az, ha abban segítjük szerettünket, ismerősünket, kliensünket, hogy a mögöttes kérdésekkel foglalkozzon. Amikor valaki falcolja magát, akkor nem öngyilkossági kísérletet tesz. A fiatalok, akik bántják, falcolják magukat legtöbbször egyfajta stresszmegküzdési módszerként használják – gyakran a nyugtalanító, belső feszültségeket okozó érzéseik kontrollálásának egyik útja a falcolás. Míg mások azért csinálják, hogy eltávolítsák önmaguktól a problémáikat (pl. az érzelmi fájdalmakat). A kutatások eredményei szerint a falcolás, önsértés olyan különböző kémiai anyagokat tud aktiválni az agyban, amelyek enyhítik az érzelmi zavart egy rövid időre. Különböző motivációk lehetnek a falcolás, önsértő tevékenységek mögött:

Hogyan segíthetünk? Mit tehet a szülő?

Az első és legfontosabb, ha segíteni szeretnénk az, hogy megértjük, miért csinálja, mik a pontos mögöttes okok. Kevés dolog okoz olyan pánik reakciót a szülőknél, mint amikor önsértést, falcolást vesz észre kamasz gyermekén. Sajnálatos módon ez elég gyakori és a szülők reakciója nagyon fontos szerepet játszik a kamasz gyermekek felépülési folyamataiban. A bőr vagdosása, a falcolás a legismertebb önsértő magatartás. A tizenévesek ezt körmökkel, borotvapengékkel, késeikkel vagy akár tollsapkáikkal csinálják leggyakrabban. Az önkárosítás égési sérülések, bőrkivágás, hajtépkedés vagy akár önmagát ütögetés formájában is jelentkezhet.Szorongó, depressziós, evészavaros, borderline személyiségzavaros vagy poszttraumás stresszben szenvedő gyerekek mind magas kockázattal lehetnek önsértők, de ha az előtöténetben valamilyen trauma, elhanyagolás, abúzálás/bántalmazás fordul elő, az is hajlamosítja a gyerekeket önsértő tevékenységekre. Véletlenül is veszélyes sebeket okozhatunk Más lehetséges okok:

  • alacsony önértékelés
  • elutasítottnak vagy magányosnak érzi magát
  • nem érzi magát biztonságban akár az iskolában, akár otthon
  • perfekcionizmus
  • gyakori konfliktus a barátokkal vagy családdal
  • impulzív viselkedés
  • egy általános viselkedési tendencia az egészségtelen kockázatok vállalására (pl. fizikai sérüléseket okozó viselkedések)

Honnan tudhatom, hogy a kamaszom falcol vagy más önsértő tevékenységet végez?

Azok a tinédzserek, akik falcolnak általában titkolják a szüleik, barátaik és más felnőttek előtt ezeket a tevékenységeket. Amint a szülő észrevesz a kamasz kezén, lábán stb. különböző hegeket, jeleket, azonnal jelző értékű lehet, hogy önsértés fordulhat elő. Az alábbi jelek fontosak lehetnek:

  • Gyanús kinézetű hegek
  • Sebek, amelyek nem gyógyulnak vagy rosszabbodnak az idő múlásával
  • Izoláció
  • Az önsértésről beszél (megemlíthetik az önkárosító társaikat)
  • Éles tárgyak gyűjtése
  • Titkolózó magatartás
  • Hosszú ujjú és / vagy hosszú nadrág viselése forró időben
  • A társadalmi tevékenységek elkerülése
  • Sok kötszer viselése
  • A sport, vagy más olyan tevékenységek kerülése, ahol ruhákat kell cserélni mások előtt.

Blogcikkünk következő, január 8-án megjelenő részében a falcolás szakszerű kezelésével fogunk részletesebben foglalkozni. Várjuk vissza szeretettel! A cikket korábbi munkatársunk, Filep Orsolya Veronika írta. 

Filep Orsolya Veronika

Felhasznált irodalom:

http://teenmentalhealth.org/understanding-self-injury-self-harm/ https://www.psycom.net/parent-a-teen-that-self-harms/ https://yelon.hu/cikkek/485/ne-vagj-beszelj-falcolassal-csak-par-percig-jobb