A gyermekkori depresszió kialakulása

A gyermekkori depresszió kialakulása

Sokan azt gondolják, hogy a gyermekeknél átmeneti a lehangoltság érzése, őket nem érinti a felnőtteknél oly gyakori depresszió problémája. Ez sajnos koránt sincs így. Alább kifejtjük, amit tudni érdemes erről a mentális zavarról, mik a tipikus tünetek.

Tényleg létezik gyermekkori depresszió?

Igen. A gyermekkori depresszió különbözik a normál rossz kedvtől és a mindennapi érzelmektől, amelyek a gyermek fejlődésekor jelentkeznek. Csak azért, mert egy gyermek szomorúnak tűnik, nem feltétlenül jelenti azt, hogy súlyos depressziója van. Ha a szomorúság tartósan fennáll, vagy zavarja a megszokott társas tevékenységeket, iskolai munkát vagy a családi életet, ez már jelezheti, hogy depressziós betegségben szenved. Azonban minden esetben alapos vizsgálatra van szükség, hogy valóban megállapítsuk egy gyermek depresszióját és annak okait. Ne feledjük, hogy bár a depresszió súlyos betegség, ez is kezelhető és gyógyítható.

Hogyan tudom megmondani, ha gyermekem depressziós?

A gyermekek depressziós tünetei eltérőek. Sajnos gyakrabban marad diagnosztizálatlan és kezeletlen a gyermekkori depresszió, mert sokszor a növekedés során fellépő normális érzelmi és pszichológiai változásokként gondolnak a tünetekre. A korai orvosi vizsgálatok a “maszkolt” depresszióra összpontosítottak, ahol a gyermek depressziós hangulatát leginkább a dühös viselkedés jelzi. Noha ez is előfordul, különösen a fiatalabb gyermekekben, sok gyermeknél a főbb tünet a tartós szomorúság vagy alacsonyan fekvő hangulat, ugyanúgy, mint a depressziós felnőtteknél. A depresszió elsődleges tünetei a szomorúság, a reménytelenség érzése és a hangulatváltozások körül alakulnak.

A gyermekkori depresszió tipikus tünetei

  • Irritáció vagy harag
  • Folyamatos szomorúság és reménytelenség érzése
  • Szociális visszahúzódás
  • Fokozott érzékenység a kiközösítés iránt
  • Az étvágy megváltozása – növekszik vagy csökken
  • Alvásváltozások – álmatlanság vagy túlzott alvás
  • Hangos kitörések, vagy sírás
  • Koncentrációs nehézségek
  • Fáradtság és alacsony energiaszint
  • Fizikai panaszok (például hasfájás, fejfájás), amelyek nem reagálnak a kezelésekre
  • Csökkent érdeklődés az otthoni programokra vagy barátokkal való eseményekre, iskolai, tanórán kívüli tevékenységek során és egyéb hobbi területeken
  • Értéktelenség, vagy bűntudat érzése
  • A gondolkodás megváltozása, koncentráció-képesség csökkenés
  • Halállal, vagy öngyilkossággal kapcsolatos gondolatok


Nem minden depressziós gyermek rendelkezik ezekkel a tünetekkel. Valójában a legtöbb gyermek eltérő tüneteket jelenít meg különböző időpontokban és különböző mintázatokban.
Bár egyes gyermekek továbbra is ésszerűen jól működnek a strukturált környezetben, a súlyos depresszióban szenvedő gyermekek többségén észre lehet venni a társas változásokat, az iskola iránti érdeklődés elvesztését és a rossz tanulmányi teljesítményeket, vagy a megjelenés megváltozását. Előfordulhat, hogy az érintett gyermekek is elkezdenek drogokat vagy alkoholt fogyasztani, különösen, ha 12 évesnél idősebbek.

Noha a 12 év alatti fiataloknál viszonylag ritka az öngyilkosság megkísérlése, ha kifejezetten feszültek, vagy mérgesek, akkor előfordulhat, hogy megpróbálják. A statisztikák szerint a lányok nagyobb valószínűséggel kísérlik meg az öngyilkosságot, de a fiúk nagyobb valószínűséggel valósítják meg, ha erre a borzalomra szánják magukat. Azok a gyermekek, akiknek családi kórtörténetben szerepel erőszak, alkoholfogyasztás, fizikai vagy szexuális visszaélések, nagyobb eséllyel jelenik meg az öngyilkosság veszélye.

Mennyire gyakrori a gyermekkori depresszió?

Az Egyesült Államokban a gyermekek 3% -a és a serdülők 8% -a szenved depresszióban. A depresszió szignifikánsan gyakoribb
a 10 év alatti fiúknál. De 16 éves kortól a lányok esetében nagyobb a depresszió előfordulási gyakorisága.

A bipoláris zavar gyakrabban fordul elő serdülőknél, mint fiatalabb gyermekeknél. A gyermekek bipoláris rendellenessége súlyosabb lehet, mint a serdülőknél. Előfordulhat mellette figyelem és hiperaktivitási rendellenesség (ADHD), rögeszmés-kompulzív rendellenesség (OCD), vagy magatartási rendellenesség (CD).

Következő, két hét múlva megjelenő blogcikkünkben a gyermekkori depresszió okairól és a kezelési lehetőségekről szólunk majd bővebben.

A A blogcikket munkacsoportunk korábbi tagja, Filep Orsolya Veronika klinikai szakpszichológus írta.

Felhasznált irodalom:

https://www.webmd.com/depression/

http://www.gyermekklinika.semmelweis.hu/upload/seaok1gyermek/document/2008.12.08.pszthygyermekkoridepresszi.pdf