Mi jellemző az online kapcsolatokra?

Mi jellemző az online kapcsolatokra?

Napjainkban sokan idő hiányában az interneten keresnek kapcsolatot, akár párkapcsolat, akár barátság kialakításának céljából.  Azonban hosszabb ideig tarthat az internetes ismerkedés, mivel a használt jelzések korlátozottak (pl. nonverbális jelzések), és a szükséges feltételek biztosítása kell a kapcsolat fenntartására (pl. stabil internet kapcsolat, megfelelő tárgyi eszközök). Az idő múltával viszont a kapcsolat kiterjedhet akár hívásokra, információk és fényképek cseréjére, s néha személyes találkozásokra is. Bár lehet mindez soha nem történik meg. Az online kapcsolatok más kapcsolatokhoz hasonlóan igen változatosak, némelyikük különösen intenzív és tartós, míg mások halványabbak és rövidek. Bármilyen vonzalom alakul is ki virtuális “barátok” vagy “szerelmesek” között, maradhat ott is, ahonnan indult: az éterben. Mai blogbejegyzésünkben az online kapcsolatok természetét részletezzük, azaz milyen tényezők segíthetik a tartós kapcsolatok kialakulását a világhálón.

Milyen tényezők segítik a személyközi vonzalom kialakulását az online térben?

A kapcsolatok kialakulásában a személyközi vonzalom döntő szerepet játszik. A való életbeli helyzetekben a személyközi vonzalom legerősebb mágnese a fizikai vonzalom. Több tanulmány bebizonyította, hogy a kellemes külsejű emberekről alkotott sztereotípiák továbblépnek a puszta külsőnél, állandó hatással vannak a másokról alkotott véleményre: vidámabbnak, társaságibbnak, melegebb szívűnek, kedvesebbnek, rokonszenvesebbnek, sikeresebbnek és intelligensebbnek ítélik meg a vonzóbb embereket. A szerelmi kapcsolatokban a külső különösen kritikus szerepet játszik. Az online térben viszont gyakran előnyösebb külsőt mutatnak az emberek egy-egy jól beállított profilképpel, vagy fiatalabb kori képet tesznek ki magukról, így megtéveszthetnek másokat. A csetelések, vagy a videó hívások alkalmával pedig minden tőlük tehetőt megtehetnek azért, hogy a lehető legkedvezőbb színben mutatkozzanak: rendezettebb külsővel, a testalkatuk elrejtésével, sikerek eltúlzásával, kudarcok, tévedések elhallgatásával, készséges, szolgálatkész viselkedéssel léphetnek fel a virtuális találkozások alkalmával.

A térbeli távolság/közelség lehetőséget nyújt a találkozásokra, és az alaposabb megismerkedésre. A való életbeli távolság azért segíti elő a vonzalmat, mert a közelség elvárásokat kelt a jövőbeli kapcsolatra. Ha tudható, hogy valakit újra lehet látni, mert ugyanabban a háztömbben lakik, barátságosabban viselkednek vele. Az interneten a távolság és a meghittség megfelelője a találkozási gyakoriság. Az interneten lehetőség van arra, hogy akár egy nap többször is kapcsolatba kerüljenek az emberek egymással. Viszont a térbeli közelség felvetheti a személyes találkozás lehetőségét, így azokkal a személyekkel barátságosabban viselkedhetnek az emberek az online világban is, akikről tudják, hogy a közelükben laknak.

Az interneten ahol bonyolultabb és időigényesebb megtudni, hogyan vélekednek az emberek összetettebb témákról, a vonzalom törvénye miatt téves következtetések vonhatóak le. A személyközi vonzalom a közös nézetek arányában csökken vagy nő, azaz a hasonló tulajdonságok, érdeklődési körök arányában. Ha például minél több témában egyezik két személy véleménye, akkor annál erősebbé válik a személyközi vonzalom. A nem verbális kommunikáció egy része viszont elveszik az online térben: öltözködés, testtartás, testalkat, test-vagy szájszag, megjelenés, arckifejezés, beszédmintázat, gesztikuláció, akcentus, beszédhibák, amelyek még több információt hordoznak az illetőről. Sajnos sokan idealizálhatnak valakit, amikor a szokásos közvetlen jelzések nincsenek jelen, ez túlzó elváráshoz, téves reményhez vezethet, és a valódi találkozás gyakran a kapcsolat végét jelentheti, hiszen nem olyan személy jelenik meg, mint akit elképzeltek az adott információk alapján. Néha azonban a vonzalom túléli a bonyolult átmenetet a kibertérből a valódi világba, s sikeres kapcsolat kerekedik ki az ismerkedésből.

A való életben a megfigyelhető tulajdonságok, gesztusok által kitalálható, hogy szimpatikus-e az egyik fél a másiknak. Az interneten azonban korlátot támaszt, hogy kevesebb eszköz áll a rendelkezésre az érzelmek kimutatására. Például nem tudható, hogy online csevegés közben milyen hangsúly, vagy arckifejezés kísérné az adott mondatot (pl. csalódottság vagy gúnyosság), így nehéz e nélkül megfelelő következtetést levonni. A legfontosabb talán ebben a helyzetben a figyelem, a másikra való megfelelő reakció adása.

A kialakuló kapcsolatok sebezhetőek az emberi természet, és az internet természete miatt: az emberek túl sokat tárhatnak fel magukból, megtéveszthetnek másokat, képzeleghetnek virtuális párjukról, vagy idealizálhatják azt. A szerepjátszás, a megtévesztés kissé kockázatos hellyé teszik a kapcsolatok kialakítására a kiber teret, s nem ritka, hogy akit a világhálón egyre jobban megkedvelnek, hirtelen eltűnik.

Hogyan kezelik az emberek a gyorsan jövő kapcsolatokat az online térben?

Az interneten létrejövő kapcsolatok abban különböznek a személyes kapcsolatoktól, hogy sokkal könnyebb kiszállni egy kapcsolatból, és belépni egy másikba. Ha valaki ellenszenvet mutat már a kezdetekkor, kevés késztetést érezhet a másik személy az alaposabb megismerésre, mivel könnyebb valahol máshol próbálkozni, és nem időigényes folyamat. Olyan sok emberrel lehet gyorsan kapcsolatba lépni, hogy egyetlen ellenszenvet jelző kommunikáció hatására az ismerkedés véget érhet. A való életben pedig sok olyan szituáció van, ami nem hagyható ott ilyen könnyedén. Az interneten lehetőség van gyorsan kialakítani kapcsolatokat, így könnyen elhagyhatók a létrejövő, kevésbé érdekesnek tűnő kapcsolatok, hiszen sokszor még arckép sem társul hozzájuk, s következménnyel sem jár a kapcsolat megszakadása. Gyakran magyarázat és elköszönés nélkül hagyják ott a másik felet, amit nagyon frusztráló lehet átélni.

Mire érdemes figyelni az online kapcsolatok kialakításakor?

Az online térben az ismerkedés során kölcsönös szimpátia esetén érdemes rövid időn belül a csetelés helyett videó vagy hanghívást kérni a másik féltől. Így több adathoz jutnak a felek a nem verbális kommunikáció által: a megjelenés, hanghordozás, gesztikuláció, akcentus mind nagyon fontos információval szolgálhat, továbbá többet lehet beszélni adott idő alatt szóban, mint írásban. Több élő beszélgetés által alakulhat ki reálisabb kép a másikról. Javasolt megfigyelni, hogy a másik fél milyen témákról beszél szívesen, s mennyire érdeklődő a partner iránt. Amennyiben az látszik, hogy csak magáról, vagy a saját érdeklődési körével kapcsolatos dolgokról szeret beszélni, s nem tesz fel kérdéseket a partner megismerése érdekében, akkor érdemes tisztázni, hogy mi állhat e mögött (pl. nem akar túl szoros kapcsolatot kialakítani). Idővel javasolt felvetni, hogy személyesen is találkozzanak a felek (ha a távolság nem akadály), hiszen sok közös programmal még szorosabbá lehet fűzni a kapcsolatot.

Miben segíti a meglévő párokat az internet?

Az internet fontos szerepet játszik a való életbeli szerelmekben is. Azok, akik szerelmi kapcsolatot ápolnak távolság esetén használhatják a hálót hívásokra, online csevegésre, együttes játékra is, azaz közös időtöltésre. Amikor fizikailag távol vannak egymástól a párok, a háló nyújthat olyan eszközt, amellyel elkerülhető a drága távolsági hívás, ugyanakkor élménydúsabb együtt töltött időt eredményezhet. Például vannak olyan párok, akik a külön töltött napok esetén közös online vacsorát tartanak, vagy együtt tornáznak videóhívás keretén belül. A minőségi idő együtt töltése nem a személyes jelenléten múlik sok esetben. Párkapcsolati probléma esetén pedig online is kérhetnek segítséget közösen a párok szakembertől, akár online párterápia keretén belül.

Felhasznált szakirodalom:

Wallace P. (2002) Az internet pszichológiája. Osiris Kiadó, Budapest.

Ajánlott szakirodalom:

Biland C. (2013) A hazugság pszichológiája. Háttér Kiadó, Budapest.

Szabó Lili klinikai szakpszichológus

Amennyiben problémájára ismer, s szeretne segítséget kérni megbízható szakemberektől, szeretettel várja az onlipszichologus.net csapata négyszemközti online konzultációra. A blogbejegyzést Szabó Lili írta, akihez időpontot négyszemközti konzultációra az alábbi linken tud foglalni.