Ismerkedjünk online?!

Ismerkedjünk online?!

Korábban az ismerkedés meghatározott rend szerint zajlott. Megvoltak a rendszeres összejövetelek, társasági események (pl. farsangi bál, szüreti mulatság stb.), amik remek alkalmat kínáltak a pártalálásra, hiszen összegyűltek a környező ifjak. Itt volt néhány korban és társadalmi státuszban is hozzánk illő lány vagy fiú, akik közül lehetett választani.

Manapság ez háttérbe szorult, az internet segítségével azonban akár a világ másik feléről is találhatunk társat magunknak, az online társkereső oldalak, applikációk segítségével. Ennek nagy előnye hogy a kapcsolattartás a távolság ellenére is működhet, ha kellő energiát teszünk bele.

A sok örömteli változás mellett azonban nehézségekkel is szembe kell néznünk a modern technika elterjedésének hatására. Az Internet-használat hétköznapivá válása ugyanis a kapcsolataink dinamikáját is megváltoztatta. Pontosan milyen előnyei és hátrányai vannak annak, hogy a virtuális világ egyre nagyobb teret hódít az életünkben?

Milyen lehetőségeket tartogat az online társkeresés?

A mai ember igencsak elfoglalt, ezért szeretjük a gyors megoldásokat.  Egy társkeresőn való regisztráció mindössze néhány percet vesz igénybe és bárhonnan elérhető. Ez az előny egyben a hátránya is, hiszen, ha valamit könnyen megkapunk, hajlamosak lehetünk azt kevésbé megbecsülni. Inkább másikat keresni, mintsem megjavítani azt, ami már nem működik elég jól. Mennyivel egyszerűbb azt gondolni, hogy a másik fél nem illik hozzánk, mint elgondolkodni azon, nekünk milyen részünk van az adott konfliktushelyzet(ek)ben?

Persze sok más előnye is van az online társkereső oldalaknak, hiszen míg a való életben az első benyomás (külsőségek) mentén döntünk arról, megismerjük-e a másikat, itt lehetőségünk van bizonyos kritériumok (például jövőbeli célok, vagy hasonló értékrend, gondolkodásmód) mentén keresni a potenciális partner jelöltek között.

Milyen hátulütőkkel járhat az online ismerkedés?

Ha valakivel túlnyomórészt online beszélgetünk, nem ismerjük meg őt teljes valójában, hiszen csevegéseink töredékesek (gyakran nem áll rendelkezésünkre kép, nem látjuk a másik metakommunikációját, gesztusait, az üzenetváltások során igyekszünk minél tömörebben fogalmazni.) Így tehát nagy tere van a félreértéseknek.

Ráadásul, ha szerelembe esünk valakivel, hajlamosak vagyunk nem észre venni annak rossz tulajdonságait (ki ne hallott volna a kezdeti lila ködről?!). Az online ismerkedés és az internetes kapcsolattartás esetén ez fokozottan igaz, hiszen sokkal kisebb az általunk értelmezhető, másik félről rendelkezésünkre álló információhalmaz.

Lépten-nyomon online társkereső hirdetésekbe botlunk a különféle médiumokban, ezért a hétköznapi konfliktushelyzetek során is könnyen felmerülhet bennünk a kérdés, hogy mással könnyebb volna-e. Ha a közérzetünk nem megfelelő egy kapcsolatban akkor manapság sokkal előbb merül fel az hogy új társat keressünk, minthogy megjavítjuk azt ami már nem működik tökéletesen. Hiszen a kapcsolat illúziója könnyebben elérhető, mint eddig bármikor.

Az ismerkedésből azonban csak akkor lesz valódi, mély kötődés, intim viszony, ha ezért a felek hajlandók rendszeresen erőfeszítéseket tenni. Közölni saját igényeiket és figyelembe venni a másik szükségleteit is. Ha kell, annyiszor elővenni a korábbi félreértéseket, mígnem mindkét fél számára megnyugtató lezárás születik.

Ahogy korábban már említettem, manapság mindent azonnal akarunk és a világhálón nem is kell sokat várni semmire, amit ma megrendelünk, azt legfeljebb néhány napon belül kézhez kapjuk. Gyakran megfigyelhető, hogy az interneten kötött ismeretségekből igen hamar összeköltözés, házasság, majd gyermekvállalás lesz, aminek szintén megvannak a maguk buktatói annak ellenére is, hogy esetleg mindkét fél vágyik már erre. Hiszen nincsen idő arra, hogy valóban kiismerjék egymást, kialakuljon a problémák megoldásának hatékony, közös mintázata.

Milyen tapasztalatok vannak az online társkeresőkkel?

Klienseim körében gyakran tapasztalom, hogy az évekig interneten keresztül működő kapcsolatok 1-2 találkozás után zátonyra futnak, hiszen ekkor derül ki, milyen is a másik valójában.  Ezek az online ismerkedések ráadásul sokszor csak a magány aktuális csillapításáról szólnak. Akik csak online ismerkednek, kommunikálnak, többnyire nem is vágynak ‘élő párkapcsolatra’, mindössze csevegni szeretnének valakivel.

Ahhoz pedig tényleg sok-sok találkozás kell, hogy kiderüljön, mennyire közös a jövőképünk, tudunk-e egymással hatékonyan együttműködni, hajlandóak vagyunk-e a kapcsolatért áldozatot hozni. (Hiszen ha hűek akarunk lenni a barátnőnkhöz, sok szép nőről kell lemondanunk emiatt.)

Gyakran találkozom a munkám során a másik véglettel is, hogy a párok sok-sok éven keresztül ismerkednek, együtt is élnek, a házasságra és a gyermekvállalásra azonban nem, vagy csak igen nehezen szánják rá magukat, aminek szintén sok oka lehet.

Hogy hat az “online életforma” a kapcsolatainkra?

Mivel sokkal több lehetőségből tudunk párt választani magunknak, mint korábban, elköteleződni is nehezebb lesz majd a társunk mellett. Hiszen honnan is tudhatnánk, hogy ő-e az igazi?! A nagy szabadság tehát gyakran bizonytalanságot, túlérzékenységet szül, vagy felerősít már meglevő személyiségvonásokat (pl. féltékenység). 

Újabb nehézség, hogy a mai ember szinte folyamatosan online van. Sokak számára nehéz a munkát és a magánéletet különválasztani, mert a cégnek nagy része elvárja, hogy folyton elérhetőek legyünk, vagy a suliban egy fontos szavazásról maradunk le, ha nem lessük folyton a közösségi oldalunkat. Így tehát ha együtt is vagyunk a párunkkal, a figyelmünkön mégis másokkal kell osztoznia, ami nem segít a kapcsolat mélységének kialakításában.

Gyakori tendencia tehát, hogy a párkapcsolatban az egyik, vagy mindkét fél túl sokat internetezik, más emberekkel (kollégákkal, vagy netes barátokkal cseveg), esetleg pornót néz a közös tevékenységek rovására.

Bár bizonyos szempontból felgyorsult a világ körülöttünk, emberi érzéseink és vágyaink nem tudtak ezzel lépést tartani. Az online ismerkedés és online társkeresés megjelenésével ugyan más lehetőségeink adódnak az ismerkedésre, mint régen, de változatlanul sok-sok személyes találkozásra van szükségünk ahhoz, hogy kiismerjük azt a nőt vagy férfit, aki tetszik nekünk. A párkapcsolatunk elmélyüléséért ugyan úgy meg kell dolgoznunk. Konfliktusok árán felépíteni egy olyan közös életet, amely minkét fél számára megfelelő.

Nehézsége akadt az (online) ismerkedéssel vagy gondok vannak a párkapcsolatában? Kérdezze pszichológusainkat a problémáiról, szívesen válaszolunk Önnek!

A következő hetekben tipikus párkapcsolati problémákról lesz szó. Amennyiben érdekli a téma, várjuk vissza szeretettel. Ha nem szeretne lemaradni cikkeinkről, ajánljuk figyelmébe hírlevelünket.

Habis Melinda klinikai szakpszichológus


A blogbejegyzést írta az onlinepszichologus.net csapata képviseletében oldalunk alapítója és szakmai koordinátora, Habis Melinda.