Szerelmes vagyok, de ő nem szeret! Mit tegyek?

Szerelmes vagyok, de ő nem szeret! Mit tegyek?

A mai világban sokféle benyomás ér minket arról, hogy milyen is a tökéletes nő/férfi, amelyek hatására a fejükben egy elérhetetlen, nem létező ideális társ képe alakul ki. Mivel sokszor a leírtak alapján keresünk, egyre többet csalódunk, hogy nem találjuk a megfelelő társat, egyre kevésbé is merünk őszintének lenni, félünk a visszautasítástól, s egyre bizalmatlanabbá válunk másokkal szemben.

Hogyan hatnak ránk a párkapcsolati kudarcok, csalódások?

Társkeresési próbálkozásaink csökkenhetnek a negatív élmények hatására, hiszen amikor valaki visszautasít bennünket, sérül az önképünk, ami által jóval alacsonyabbnak értékeljünk személyes képességeinket, adottságainkat, és sérülékenyek is vagyunk ebben az állapotban. A kudarctól való félelem miatt sokszor egy újabb kapcsolat kezdeményezéséig sem jutunk el.

Plátói szerelem is a kudarckerülés egyik példája, hiszen itt az elutasítástól nem kell tartanunk, mivel a másik fél nem is tud a feléje irányuló érzéseinkről. Ebben a helyzetben nem ismerhetjük meg a másik hibáit, ezáltal elkerülhető a kiábrándulás érzése, mivel a fantáziánkat mi irányíthatjuk, ahol minden úgy történik, ahogyan mi szeretnénk. Sokszor feszültségcsökkentő hatású ez a szerelem, a való élet problémái elől a fantáziavilágba menekülünk, ahol kiélhetjük vágyainkat.

Olyan viszonzatlan szerelemi kapcsolatba is belemehetünk, ahol a másik fél szórakozásból, míg mi az érzésektől vezérelve vagyunk benne a kapcsolatban. Ilyen esetben csalódásként élhetjük meg, hogy a másik nem tudja viszonozni az érzéseiket, s felvállalni a kapcsolatot. Ha reménykedünk s beleéljük magunkat olyan szenvedélybe, ami nem teljesülhet, csak sóvárogni fogunk, elzárva magunkat újabb lehetőségektől.

Mit tehetünk ezekben a helyzetekben?

Hatalmas erő kell ahhoz, hogy szembe tudjuk nézni önmagunkkal, a félelmeinkkel, gondolatainkkal, s beismerjük, hogy nehezen tudunk kilépni ebből a helyzetből. Gondoljuk végig, hogy vajon többször kerültünk-e bele hasonló szituációba, vagy ez az első ilyen eset. Érdemes pszichológus segítségét kérni, hogy hamarabb felszínre kerülhessenek azok a tudattalan tartalmak, negatív gondolatok, amelyek a viselkedésünket okozzák.
Szakemberrel való beszélgetések során elfogadóbbakká válunk önmagunk és mások irányába is, fejlesztetjük önismeretünket, önbizalmunkat és probléma megoldási képességünket.
Ha nem is találkozunk sok olyan emberrel, akivel megtaláljuk az összhangot, mindenképp megjelenhet még az életünkben valaki, aki pozitív értelemben nagy meglepetést okozEl kell hinnünk, hogy átélhetünk még viszonzott szerelmet, s meg is érdemeljük azt. Úgy kell hozzáállnunk, hogy megismerhetünk valakit, aki nagyon értékes ember lesz számunkra, és fordítva.

Hogyan ismerkedjünk?

Ma az internet sok lehetőséget ad az ismerkedésre. Jelenleg olyan oldalakkal is találkozhatunk, ahol személyiségközpontú társkeresés működik, azaz tesztek kitöltésével, a hozzánk közel álló értékrendű potenciális partnerekkel ismerkedhetünk, illetve olyan oldalak is léteznek, ahol úgynevezett „élményrandevúkat” szerveznek, ahol több ember tud egyszerre egy helyszínen ismerkedni valamilyen program keretén belül pl. túrázás vagy közös főzés. Érdemes ezeket a modern lehetőségeket is végiggondolnunk, amennyiben már készen állunk nyitni mások felé.

Amennyiben problémájára ráismer a cikkben, s szeretne segítséget kapni, szeretettel várja az onlipszichologus.net csapata négyszemközti online konzultációra, további ismerkedéssel és párkapcsolattal kapcsolatos cikkeket pedig a blogunkon olvashat.

 

Felhasznált irodalom:

Atkinson R. L., Atkinson R. C., Smith E. E, Bem D. J.  (2003) Pszichológia. Osiris, Budapest.
L. Stipkovits E. (2013) Közelebb egymáshoz – 11 tévhit párkapcsolatainkról. HVG könyvek, Budapest.

További olvasnivalók a témában:

Forgács J. (2011) A párkapcsolatok pszichológiája. Kairosz, Budapest.
Pease B., Pease A. (2011) Miért hazudik a férfi? Miért sír a nő? A nemek harca. Park Könyvkiadó, Budapest.

Szabó Lili klinikai szakpszichológus

 A blogbejegyzést Szabó Lili írta, akihez időpontot négyszemközti konzultációra az alábbi linken tud foglalni.