Miben más a pszichológussal való konzultáció, mint egy baráti beszéltetés?

Miben más a pszichológussal való konzultáció, mint egy baráti beszéltetés?

Mindannyiunk számára fontos szükséglet, hogy az élet kihívásaival ne egyedül kelljen megküzdenünk, hanem nehézségeinket megoszthassuk szeretteinkkel, legyenek azok családtagok, vagy barátok. Ezeknek a társas kapcsolatoknak – ha azok kellemesek a számunkra – támogató, egészségvédő szerepük is van.

Mi a különbség a pszichoterápia és a baráti beszélgetés között?

Azáltal, hogy elmondjuk problémáinkat, egyúttal az ezzel kapcsolatos feszültségünk is lecsökken. Sokat segíthet tehát a stressz levezetésében, ha találkozunk, beszélgetünk másokkal. Mindenki számára hasznos lehet az is, ha ezáltal új nézőpontokkal is megismerkedhet. Egy őszinte baráti kapcsolat tehát fontos támasz, hiszen egy állandó erőforrást jelenthet életünkben, kölcsönös előnyöket nyújtva mindkét fél számára.

A pszichoterápiás kapcsolat azonban életünknek csak egy rövid szakaszát kíséri végig, hiszen célja nem a folytonos támogatás, hanem a kliens megküzdési és problémamegoldási stratégiáinak fejlesztése, a saját önállóságában való megerősítése.

Fontos különbség még, hogy míg szeretteink elfogultak velünk, a pszichológus nem az. Bármennyire is szeretnének a szeretteink objektívek maradni velünk, képtelenek erre, hiszen érzelmi kapcsolatban vagyunk velük, s mivel életünk részei, a döntéseink negatív vagy pozitív irányban érintik őket.

A pszichoterapeuta egy professzionális kapcsolatot tart fent a kliensével a megfelelő pszichoterápiás módszer alkalmazásával, melynek lényeges része a magázódás, egy speciális távolságtartás, melyben az egymással folytatott beszélgetés teljes mértékben a kliensről szól.

Ennek során a tapasztalt klinikai és mentálhigiénés szakpszichológus gondolatai és érzései általában háttérben maradnak, csak annyiban számítanak, amennyiben a kliens érzelemvilágában való tájékozódást szolgálják. A terápiás munka célja a kliens érzéseinek és önálló gondolatainak előcsalogatása, problémamegoldó stratégiáinak fejlesztése a terapeuta professzionális, pszichoterápiás módszerének és eszköztárának segítségével. Ennek fontos része a terapeuta empátiája (együttérzése és ítélet mentessége), kizárólagos figyelme, segítő visszajelzései, feltáró kérdései. Támogatja, hogy a kliens a saját érzéseiről beszéljen, hogy ezeket megértse, hatékonyabban kezelje.

A pszichológus rávilágít a problémahelyzet és a korábbi események összefüggésére is, ami segít abban, hogy a helyzet ne ismétlődhessen meg. Fontos különbség a kliens-terapeuta kapcsolat és a baráti kapcsolatok között, hogy bár a kapcsolat itt (is) szimmetrikus, de csak és kizárólag a kliens helyzetéről, élményvilágáról szól.

Mit várhatok a pszichoterápiától?

Elsősorban egy megtartó emberi kapcsolatot, melyben egyre inkább Önmaga lehet.

A megfelelő pszichoterápiás módszer hatására fel tudja ismerni és ki tudja bontakoztatni saját erőforrásait, de egyúttal megismeri saját képességeinek korlátait, személyiségének sötétebb oldalát is. Megérti ennek összefüggéseit, megtanulja kezelni ezeket.   Fontos tisztázni tehát, hogy a terápiás folyamatban lesznek nehéz pillanatok is. A sikeres pszichoterápia azonban élete egyik legjobb befektetése lehet.

Hogyan zajlik a kezelés?

A pszichoterápia nem más mint egy professzionális kapcsolat a kliens és terapeutája között, melynek része a közös gondolkodás, és amelynek során sokféle érzelem és indulat is megjelenik.

Ezek megfelelő kommunikációja és kezelése az együttműködés legfontosabb része. Érdemes ezért a pszichoterápiás folyamat közben felmerülő kérdéseinket (is) nyíltan feltenni a pszichoterapeutának, hogy azokon közösen gondolkodhassanak el. A tapasztalt klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus képes átérezni és megérteni a kliensét és annak helyzetét, sőt megértetni a pácienssel annak lelke mélyén rejlő, elfedett okait. Segít megfejteni és megváltoztatni kapcsolataink dinamikáját (tudatosabbá tenni, hogyan hatunk egymásra). A kliens és a terapeuta egyenrangú, bizalmas kapcsolatában lehetőség van belátásra és változásra.

A terápia menete mindig attól függ, a terapeuta milyen pszichoterápiás módszerben járatos és mit tart hatékonynak a kliense számára. Bizonyos pszichoterápiás módszerek (például kognitív és viselkedésterápia) esetében a pszichológus az ülések közötti időre is ad feladatot a kliens számára, melyet a következő alkalommal megbeszélnek, így haladva a pszichológiai tanácsadás folyamatában az előre kitűzött cél felé.

Meddig tart a pszichoterápia?

A módszertől, a probléma jellegétől, megfogalmazhatóságától és mélységétől függ, hogy meddig tart egy terápia, vagy egy online pszichológiai tanácsadás sorozat. A terapeuta és kliens a terápia elején megbeszélik az együttműködésük kereteit. Megállapodnak a terápia céljáról, hosszáról és egyéb feltételekről is (például az ülések gyakorisága). Ezek a feltételek menet közben  szükség szerint módosíthatóak a kliens igényeinek megfelelően.

Ha a kliens elégnek érzi a tüneti javulást és nem kíván mélyebb önfeltárásba fogni, ezt nyugodtan jelezheti az Öt kezelő szakembernek. Ez azonban azzal a rizikóval járhat, hogy nem történik tartós változás, esetleg tünetváltás következik be. Ettől függetlenül a terápia addig tart, míg a kliens szükségét érzi. Abból is lehet érezni, ha valóban szükségtelen a szakemberrel való munka, hogy a pszichológussal való beszélgetések megváltoznak, kiüresednek, okafogyottá válnak. A páciens azt éli meg, hogy az önbizalma a helyére került, a problémáit egymaga is hatékonyan, könnyűszerrel oldja meg.

Kíváncsi rá, hogyan hat a terápia?
Mitől függ a terápiás folyamat tempója, sikere
?

Mikor érdemes önismereti munkába kezdeni?

Hogyan hat a pszichoterápia a testünk működésére?

Gyakori kérdések a pszichoterápiáról.


A blogbejegyzést írta, az onlinepszichologus.net csapatának képviseletében Habis Melinda, az oldal alapítója és szakmai koordinátora