Hatékony kommunikáció a hétköznapokban

Hatékony kommunikáció a hétköznapokban

A legtöbb helyzetben ösztönösen cselekszünk. Nem is gondoljuk végig hogy mit üzenünk a viselkedésünkkel másoknak. Az asszertív kommunikáció egy hatékony konfliktuskezelési eszköz, melyet minden emberi kapcsolatunkban bevethetünk. Ennek alapfeltétele azonban, hogy tisztában legyünk érzéseinkkel, elvárásainkkal, merjük ezeket megfogalmazni a partnerünk felé.

Mi az az asszertív kommunikáció?

Az asszertív kommunikáció önérvényesítést jelent. Lényege céljaink őszinte megfogalmazása. Az asszertivitás fokozza az önbizalmunkat, segít megérteni a másikat és lehetővé teszi, hogy bennünket értsenek meg. Lehetővé teszi, hogy tiszteletteljesen kezeljük a konfliktushelyzeteket. Ezen kívül segít a stresszkezelésben is.

Az asszertív kommunikáció alapja, hogy elfogadjuk, jogunk van saját szükségleteinket kielégíteni, ha az nem sérti mások érdekeit. Amennyiben érdekeink ütköznek, megpróbálhatunk segítségével minden résztvevő számára elfogadható megoldást keresni. Feltétele, hogy ne féljünk segítséget kérni. Kezeljük kedvesen, de hatékonyan a konfliktus helyzeteket. Merjünk bizonyos kérdésekre nemet mondani.

Először is gondoljuk végig, most hogyan reagálunk a konfliktushelyzetekben. Ennek felmérésében segít a Thomas Kilmann kérdőív, amely itt tölthető ki. Vegyük fontolóra, hogy konfliktushelyzetben inkább passzívan vagy agresszíven reagálunk.

Hogyan sajátítható el az asszertív kommunikáció?

Az asszertív kommunikáció első része a számunkra nehézséget okozó helyzet, vagy viselkedés minél pontosabb megfogalmazása. Fontos hogy legyünk világosak és tárgyilagosak (ezzel kapcsolatban figyeljük a kommunikációs partnerünk visszajelzését). Utána tegyük hozzá, hogy ez számunkra milyen nehézséget okoz, miért probléma. Nagyon fontos, hogy első szám első személyben beszéljünk. Például: számomra nehéz, rosszul esik nekem.

Amennyiben kritikát kell megfogalmazzunk, az sose másik ember személyére, hanem annak aktuális viselkedésére vonatkozzon. Például “Rosszul esik a hangerő, amivel beszélsz hozzám“.

Az asszertív kommunikáció kialakítására kell idő, megfelelő helyszín és hangulat. Tehát ne a legnagyobb stresszben próbáljunk asszertíven kommunikálni. Amennyiben tudunk, próbáljunk higgadtak maradni. Ha ez nehéz, mi vagy partnerünk ideges, várjuk meg míg a csillapodnak a kedélyek és akkor tegyünk lépéseket a probléma megoldásának érdekében.

Gyakorolni kell az asszertív közléseket

Az asszertív kommunikációt mindenképpen be kell gyakorolni. Fontos, hogy amikor konfliktusos helyzetben vagyunk, próbáljunk kommunikálni a vágyainkról. Közben tartsuk a szemkontaktust, metakommunikációnk is magabiztosságot sugározzon. Gesztusainkkal kedvességet üzenjünk. Jól megfigyelhető az asszertivitás verbális része az alábbi helyzetben.

Egy étteremben ülünk és felszolgáló a hideg ételt hoz, mi pedig forrón szeretjük. Amikor észleljük a kellemetlenséget, megkérjük a pincért, hogy jöjjön ide. Az alábbi párbeszéd zajlik le köztünk:

Elnézést, uram! Tudna segíteni?
Igen, máris jövök!
Ez a leves nem elég forró a számomra, így nem ízlik. Megtenné hogy megmelegíti?
Nagyon sajnálom, máris megmelegítem.
Köszönöm szépen!

Családi vagy munkahelyi helyzetben is nagyon hasonló konfliktushelyzetek tudnak előfordulni. Fontos hogy ezekben a helyzetekben is bátrak legyünk és nyíltan megfogalmazzuk érzéseinket, vagy vágyainkat. Amikor kedvesünkkel, vagy főnökünkkel ütköznek az érdekeink, hajlamosabbak lehetünk engedni, anélkül hogy felvázolnánk, mi mit szeretnénk. Ilyenkor tartsuk észben hogy, ha nem fogalmazzuk meg nyíltan elvárásainkat, azok nem is fognak teljesülni. Amennyiben meg fogalmazzuk mit szeretnénk, van rá esély hogy megkapjuk, vagy legalább, minden fél számára elfogadható megoldás szülessen.

Asszertív viselkedés elsajátítása egy kicsit olyan, mint a biciklizés. El lehet ugyan magyarázni, hogy hogyan kell csinálni, de az ember valójában csak a gyakorlatban tud ráérezni az ízére. Nagyon hasznos ezért asszertivitás tréningre menni, vagy önismereti munkát végezni, ahol a terapeutával való kapcsolatban jobban megismerjük saját érzéseinket, elvárásainkat és megtanuljuk ezeket hatékonyabban kommunikálni.

Amennyiben szeretné növelni önismeretét, jobban megismerni érzéseit és vágyait, pszichológusaink várják Önt négyszemközti online konzultáció keretei között.