Karantén kutyák – avagy miért négylábú barátainkkal a legjobb bekuckózni?

Karantén kutyák  – avagy miért négylábú barátainkkal a legjobb bekuckózni?

Ha körbenézünk, tagadhatatlanul jön szembe velünk a tény: kutyák mindenhol. Az elmúlt egy évben még azok az anyukák és apukák is beadták a derekukat a négylábú bundás barátért könyörgő gyerkőcöknek, akik eddig azt mondták „Ide nem jön kutya!”. A sok home officeban töltött óra áll a változás hátterében? Esetleg a felszabaduló üres órák? Netalán a vágy, hogy este 8 óra után is sétálhasson egyet az ember? Vajon tudják-e az újdonsült gazdik, hogy mentális egészségük védelmének szempontjából  az egyik lehető legjobb döntést hozták, amikor befogadtak egy kutyust a családba?

Hogy hat ránk a karantén, a pandémia?

A COVID-19 járvány életünk egészen alapvető aspektusaira volt nagy hatással. Kapcsolatainkban előkelő helyre kerültek a telefonos és online platformok, az eddig élen járó személyes találkozókat, összejöveteleket megelőzve. Egy a 21. században ritka jelenség ütötte fel a fejét, méghozzá a fizikai szeparáció, a közösségi távolságtartás. Talán már mindenkinek a könyökén jön ki, de az izoláció negatív hatásai vitathatatlanok. Alapvető jóllétünk szempontjából elengedhetetlen a társas támogatás, és a másokhoz való kapcsolódás megélése. Utóbbiak védőfaktorként hatnak a magánnyal, az unalommal, sőt akár olyan egészségügyi problémákkal szemben is, mint a szorongás és a depresszió. Ráadásul olyan tényezőkkel is fel kell vennünk a kesztyűt, mint a bizonytalanság, a kontroll elvesztése és distressz. Nem meglepő hát, hogy világszerte minden második ember stresszesebbnek érzi az életét, mint a pandémia előtt.

Kutya, mint a mentális egészség őre? Mégis hogyan?

Rengeteg kutatás foglalkozott már azzal, hogy milyen előnyökkel jár az ember és a kutya barátsága. Bundás barátainktól feltétel nélküli szeretet kaphatunk és bizonyíthatóan kevesebb fizikai és mentális problémával kell megküzdeniük a kutyásoknak.

Egy kutya jelenléte már önmagában is szorongásoldó hatással bír. Beszélni ugyan nem tudnak, ennek ellenére kiváló érzelmi támaszaink lehetnek. Meghallgatják, mi bánt minket és majd kiugranak a bőrükből, ha eközben úgy nyugszunk meg, hogy simogatjuk őket. A kutyások érzelmeiket is jobban képesek kifejezni és általános félelemszintjük is alacsonyabb.

Vajon a karantén hatásaival szemben is megvédenek minket négylábú lakótársaink?

Egy huzamosabb ideig tartó kijárási tilalom alatt készült kutatás rávilágított, hogy a válasz igen! Segítenek…

  • megfelelő szinten tartani az észlelt stresszt
  • csökkentik az izoláció és a magány érzését
  • elterelik az ember figyelmét a pandémiához kapcsolódó aggódásról
  • fokozzák a mentális egészséget

És arról még nem is beszéltünk, hogy segítenek napi rutinunk megőrzésében, a rendszeres sétákkal pedig lehetőséget kapunk a mozgásra, más gazdikkal való esetleges találkozásra (természetesen megfelelő távolságból).

Egy szó mint száz, kutyával könnyebb átvészelni a pandémia okozta nehézségeket! Azonban fontos, hogy egy kutya befogadása átgondolt döntés legyen, tekintetbe véve a vele járó elköteleződést, és a megfelelő gondoskodás, szeretet, idő és anyagi biztonság fontosságát!

Felhasznált irodalom:

Bussolari, C., Currin-McCulloch, J., Packman, W., Kogan, L., & Erdman, P. (2021). “I Couldn’t Have Asked for a Better Quarantine Partner!”: Experiences with Companion Dogs during Covid-19. Animals11(2), 330.

Cloutier, A., & Peetz, J. (2016). Relationships’ best friend: links between pet ownership, empathy, and romantic relationship outcomes. Anthrozoös29(3), 395-408.

Oliva, J. L., & Johnston, K. L. (2020). Puppy love in the time of Corona: Dog ownership protects against loneliness for those living alone during the COVID-19 lockdown. The International Journal of Social Psychiatry.

A blogbejegyzést Maróti Eszter pszichológus írta, akihez ide kattintva tud időpontot foglalni négyszemközti online konzultációra. 

Maróti Eszter OnlinePszichológus.net