Állatok a terápiás térben

Állatok a terápiás térben

A nemzetközi szakmai körökben már nagy népszerűségnek örvendő állatasszisztált terápiás módszer, már Magyarországon is egyre több helyen elérhető. Ebben a módszerben nem csupán a terapeuta és kliense számítanak, hanem van egy plusz kapcsolódási pont. Ez az új résztvevő egy terápiás állat, aki általában Magyarországon egy kutya vagy szokott lenni.

Cikkünkben röviden kitérünk rá, hogy ez a módszer hogyan is működik, és milyen haszna van a terápiában. Elsőként Boris M. Levinson volt aki állatot vitt be magával a terápiába, azzal a céllal hogy segítse az érzelmi rapport kialakulását a kliensekkel a gyógyulás érdekében. Mindeközben azonban észrevette, hogy további kiemelt fontosságú hatása is van az állatoknak. Ezzel megteremtődött az állat asszisztált terápia, amely során egy célorientált terápiába állatot vonnak be, azon okból, hogy segítse a kapcsolódást, továbbá a terápiás cél elérését.

Állatok által kiváltott hatások

Az állatasszisztált terápiában elsőként is fontos a fizikai hatás. Egy állat jelenléte már önmagában megnyugtató hatást kelt a tanulmányok alapján. A vizsgálatok során egy kutya, vagy egy kisebb állat jelenléte csökkentette a vérnyomást és stabilizálta a pulzust. Az emberek általában nagyobb nyugalmat éreznek, ha a közelükbe van egy állat, és esetleg hozzá is érhetnek.

Természetesen ez a hatás akkor valósul meg, ha nem félünk az adott állatfajtól. Szervezetünkre jól mérhető hatások gyakorolnak kedvenceink. A légzés egyenletesebb lesz, kevésbé érezzük magunkat streszesnek. Ezek a változások kimutathatóak, a kortizol szint képes csökkenni, ha egy aranyos állatot simogatunk. Az érintés és kellemes bőr érzet korai emlékeket idéz fel, így jótékony hatással lesz az idegrendszeri problémákra is, továbbá a pszichére.

Pszichés hatások a terápiában

Az állat jelenléte a terápiában, vagy bármilyen foglalkozáson nagy változásokat tud elindítani. Legfőbb ereje az őszinte, feltétel nélküli elfogadásban rejlik. Egy kutya például ugyanúgy szereti azt aki éppen simogatja, akkor is ha az illető nagyon depresszív, és nem képes elfogadni önmagát. Nem elutasítóak, és nem követelnek a szeretetért. Egy nehéz helyzetben társként képesek helytállni, és terápia során biztonságot ad jelenlétük.

További pszichés hatásuk az érzelmi válaszkészségben található. Képesek felismerni a környezetükben lévő személy érzelmi állapotát, és képesek erre megfelelően reagálni. Egy ló, vagy egy kutya tükörként mutatja nekünk saját érzelmeinket, így nem csupán edukálásként is hasznos, hanem visszacsatolást ad nekünk valódi érzéseinkről.

A terápia szociális hatásai

Egy állat közelében ritkán érezzük magunkat magányosnak. Nagyon könnyen tudunk elmélyülni, és csökkenti a helyzet okozta szorongásokat. Egy csoport esetén kapcsolódási pontot jelent, így azonnal adódik egy közös tematika a beszélgetéshez. Az emberek, főként a gyermekek sokkal könnyebben kapcsolódnak egy állathoz mint egy másik emberhez. Hamarabb képesek egy kutyával vagy egy lóval kommunikálni, és azok jelzéseit felismerni.

A kommunikáció letisztultabb, és nincs szükség szociális szorongásra, hiszen nincsenek elvárásai az állatnak feléjük nézve. A gondoskodás érzete továbbá hatalmas terápiás haszonnal rendelkezik, hiszen kompetenciát ad a személynek. Szükség van rá, van értelme a mindennapoknak. Egy mentálisan sérült vagy akár pszichiátriai zavarokkal rendelkező személy is könnyebben teremt kapcsolatot egy állattal, hiszen kevesebb bizonytalansággal jár számukra.

Az állatok szerepe terápiában

Az állatok az állatasszisztált terápiában betölthetnek passzív vagy aktív szerepet. A passzív szerep során főként a fentebb felsorolt pozitív hatásokat használják a szakemberek. Ezeket a pozitív hozadékokat könnyen belehet építeni a terápia menetébe, és segítik a szakembert a munkájában. Az állatok jelenléte kellemes érzéseket vált ki, és a bevonódás is könnyebb a jelenlétükben. A szakembereknek így máris hatalmas segítséget adnak.

Ugyanakkor van aktív szerepük is. Bizonyos fajokat megfelelő kiképzéssel aktívan is be lehet vonni a terápia menetébe. Magyarországon főként lovakat és kutyákat használnak ilyen célokra, azonban madarak és delfinek is aktívan betudnak lépni a folyamatba. Ilyenkor már nem csupán a pozitív hatás érvényesül, hanem egy közös munka, állat és terapeuta között. A pszichológus mellett a négy lábú asszisztens megtanítható különböző terápiás módszerek alkalmazására, melyet a megfelelő összhang kialakulása esetén a megfelelő időben tudnak közösen alkalmazni.

Gyermekek esetén főként a mozgás és kommunikáció fejlesztés a fő irányvonal, amelyet hiperaktív, vagy mentálisan sérült gyermekek esetén alkalmaznak. Felnőtteknél gyakoriak a depresszív hangulatnál történő segítségnyújtás, továbbá a traumák feldolgozásában is bevonhatóak az állatok.

Az állatasszisztált terápia során a feladatok elvégzésekor az állat egyfajta énhatékonyság érzetet ad, kompetenciával ruházza fel a klienst. Már a ráhangolódás során is tanítja, és érzékenyíti az állat a terápiában résztvevő személyt. Folyamatos tükrözése és érzelmi reakciói dinamikusan viszik előre a folyamatot. Ezen túl hatalmas segítséget adnak a korrekciók során. Egy nehezen kapcsolódó személy fél más emberekkel interakcióba kerülni saját berögzült sémái, szorongásai miatt. Egy állattal azonban könnyebben teremt kapcsolatot. Ha ebben a viszonyban elront valamit, akkor nincs sértődés, nem szükséges a magyarázkodás. A bevont állat, például kutya, a következő ülésen ugyanolyan örömmel, elfogadással várja majd a közös munkát.

Az állatasszisztált terápiáknak tehát kiemelten sok haszna van, és ezek az aranyos segítők lelkesen részt vesznek az emberek lelki állapotának javulásában. Érzelmi kapcsolódási készségeiknek és aktív részvételüknek köszönhetően a célorientált terápiákat tudnak végig kísérni. Legnagyobb erejük a feltétlen elfogadásban, és szeretetben rejlik, amellyel könnyedén fejlesztik a mozgást, kommunikációt, önértékelést, hangulati stabilitást.

Ők is érző lények!

A cikkünk végén kiemelnék egy nagyon fontos gondolatot. Az állatasszisztált terápia segítségével ezek az állatok hatalmas segítséget képesek adni gazdájuknak és a segítséget kérő személyeknek is, azonban ők is érző lények. Ahogyan ők szeretetet, és elfogadást képesek adni, így ugyanezt ők is kiemelten megérdemlik.

Sosem szabad rájuk eszközként tekinteni, akiket csak terápiás hasznuk miatt tartunk vagy fogadunk el. Rengeteg munka és odaadás van tanításukban, képzésükben ami sok törődést hordoz magában. Egy állatot pusztán azon célból vásárolni, hogy örömet okozzon félrevezető.

Ezek a fent említett fizikai, pszichés és szociális hatások akkor tudnak igazán érvényesülni az állatasszisztált terápiában, ha mi is képesek vagyunk társként tekinteni az állatra. Ő segít minket fejlődni, de lépéseket nekünk is kell tenni felé. A gondoskodás, törődés nekünk is pozitív hatású, az állatnak pedig létfontosságú.

A blogcikket munkacsoportunk korábbi tagja, Balogh Ádám pszichológus írta. Amennyiben úgy érzi, segítségre van szüksége lelki problémái leküzdésében, forduljon bizalommal szakembereinkhez.

Balogh Ádám online pszichológus