Hogyan növelhetjük lelki ellenálló képességünket?

Hogyan növelhetjük lelki ellenálló képességünket?

Mai blogbejegyzésünkben a reziliencia (azaz a lelki ellenálló képesség) növelését részletezzük, azaz, hogy mi minden szükséges ahhoz, hogy könnyebben alkalmazkodjunk, s kevesebb negatív érzést éljünk át a mindennapi kapcsolatainkban.

Mi is a reziliencia, milyen helyzetekben nehéz alkalmazkodnunk?

Rezilienciának nevezzük a meglepetésekkel, változásokkal és váratlan akadályokkal való megbirkózás képességét. Egyik legfőbb haszna, hogy megelőzhető vele a kiégés is, amely negatív stresszhatások során alakul ki.

Negatív stresszt kutatások alapján az alábbi helyzetekben éltek át sokan:

Milyen képességek szükségesek a reziliencia növeléséhez?

Nézzük meg, hogy a lelki ellenálló képesség elengedhetetlen feltételeit közé melyeket soroljuk:

1. Megbékélés a múlttal, és érzelmi stabilitás.

  • Aki megbékél a múltjával és érzelmileg stabilnak mondhatja magát, nem cipeli folyamatosan a múltból eredő rendezetlen problémáit, sérelmeit, és félelmeit, így kisebb igénybevétel mellett képes megbirkózni az aktuális érzelmi nyomással. Ahhoz, hogy ez megtörténhessen, fejlődni kell abban, hogy
  • helyzetektől vagy eseményektől elhatárolódjunk
  • megértsük a fájdalmat okozó személy(ek) motivációját, képességét, határait
  • saját magunk szerepét, reakcióit, reményeit megértsük
  • kevesebb vádaskodással éljünk
  • tovább tudjunk lépni a múlt lezárásával
  • elismerjük, hogy mi is megbántottunk másokat
  • a sérelmekből le tudjuk vonni a pozitív tanulságokat, s a jelenben kamatoztatni azokat.

2. Realista optimizmus


Ez egy minimális bizalmi szintet feltételez, az életbe, másokba, s önmagunkba vetett alapvető bizalom révén pozitívabban tekinthetünk a nyomasztó kihívásokra. Ahhoz, hogy bízni tudjunk szükség van arra, hogy

  • viszonylag jól ismerjük az illetőt
  • biztosnak kell lenni, hogy szavahihető
  • el kell tudni hinni, hogy jó szándékkal fordul felénk.

Ebben segíthet, ha:

  • minél több embert ismerünk vagy megismerünk, mivel annál könnyebben fel tudjuk ismerni, hogy kiben lehet megbízni, azaz ha növeljük az emberismeretünket
  • növeljük az önbizalmunkat azáltal, hogy igazságosan s szeretettel bánunk önmagunkkal (pl. rendszeres sport, helyes táplálkozás, megfelelő alvás, kikapcsolódunk, határainkat, s alapvető emberi jogainkat megismerjük).

3. Problémamegoldó képesség

Ha nincs állandóan leterhelve az agyunk, akkor világosabban gondolkodunk, tisztábban látunk, s könnyebben rálelünk a megoldásra. Magabiztosabban viselkedünk, s nemet tudunk mondani az értelmetlen elvárásokra, jobban kézben tudjuk tartani a stresszhelyzeteket. A konfliktuskezelési és problémamegoldó képesség fejleszthető, korábbi írásainkban részleteztük ezeket.

4. Képességek kamatoztatása

Fontos, hogy megismerjük egyedi, természetes képességeinket és adottságainkat, majd módot találjunk a minél gyakoribb kamatoztatásukra a munka és a magánélet terén. A hivatásunk megtalálása sokat segíthet ebben, hiszen ha valaki a munka idejének legalább a húsz százalékában értelmes és motiváló környezetben hasznosíthatja egyedi, természetes képességeit, abból elegendő energiát meríthet a fennmaradó időben történő munkavégzésre. Aki a munkájában energiaforrásra talál, sokkal inkább felül tud emelkedni a kríziseken, változásokon, kritikán és egyéb nehézségeken.

5. Önfegyelem

A megfelelő önfegyelem segíthet abban, hogy átgondoltabban tudjunk megbirkózni a különböző helyzetekkel, s sokkal inkább elviseljük a tartósabban fennálló feszültséggel teli időszakot. Ezt egészséges testmozgással, megfelelő mennyiségű és minőségű alvással, helyes táplálkozással, rekreációval, relaxációval, s önismerettel fejleszthetjük.

6. Egészséges kapcsolatok keresése és kialakítása

A negatív stressztényezők gyakran az egészségtelen vagy fájdalmas kapcsolatokban gyökereznek, amelyek lehetnek akár rokoni, baráti, szerelmi, ismerősi vagy munkatársi kapcsolatok is. A kapcsolatok áldozatai, elszenvedői nem kell, hogy legyünk, ezen akár szakemberrel közösen is dolgozhatunk. Kerüljük azokat, akik romboló hatással vannak ránk. Az alábbi csoportokba lehet ezeket az embereket sorolni Paul Ch. Donders tanácsadó szerint:

  • piócák: Az áldozat szerepében tetszelegve különféle feladatokra és teendőkre vesznek rá minket. Egyre több energiát igényelnek idővel, nem eresztik el az áldozataikat könnyen.
  • gáncsoskodók: Ők azok, akik mindennek a negatív oldalát látják mindennel kapcsolatban, s ahelyett, hogy reményt kínálnának, csak a kétely magvait vetik el, s titokban örülnek is a kudarcainknak.
  • kritizálók: Nagy örömüket lelik abban, ha különféle hibákon kaphatnak minket. Mondanivalójuk tetemes része a gyengeségeinkkel és hiányosságainkkal kapcsolatos, sikereinkről nem beszélnek.
  • manipulátorok: Ezek az emberek művészi fokra fejlesztették, hogy rávegyenek bennünket különböző szívességekre, sokszor nagyon kedvesek velünk.
  • erőszakosak: Rájuk jellemző az agresszív magatartás és beszédmód, nyomásgyakorlás és becsmérlés.

Fontos, hogy támogató, megbízható, motiváló emberekkel vegyük körbe magunkat, akiktől sok pozitív impulzust kapunk, ami által nő az önbizalmunk, ez pedig segíti a stresszel való megküzdést.

Miben segíthet a szakember?

A szakember egy segítő, akinek a feladatai közé tartozik a reziliencia erősítése is. Ez megtörténhet azáltal, hogy segít a klienseknek felismerni a nehézségeit, határait, hiányosságait, visszatérő élethelyzeteit, ugyanakkor támogatja képességei kibontakozásában, céljai felismerésében, ön- és emberismerete elmélyítésében, probléma-, konfliktus, s stresszkezelés fejlesztésében.  Meghatározott ideig van jelen a kliens életében a szakember, ugyanakkor előre nem látható nehézség esetén bármikor folytatódhat a közös munka a jövőben.

Szabó Lili klinikai szakpszichológus


Amennyiben problémájára ismer, s szeretné önismeretét növelni, szeretettel várja az onlipszichologus.net csapata négyszemközti online konzultációra. A blogbejegyzést Szabó Lili írta, akihez időpontot négyszemközti konzultációra az alábbi linken tud foglalni.

Felhasznált szakirodalom:

Donders, P. CH. (2019) Reziliencia Hogyan fejlesszük lelki ellenállóképességünket, és előzzük meg a kiégést? Harmat Kiadó, Budapest.

Ajánlott szakirodalom:

Forward, S. (2018) Érzelmi zsarolás. Háttér Kiadó, Budapest.