Milyen jelek utalnak arra az ismerkedés során, hogy bántalmazóval van dolgunk?

Milyen jelek utalnak arra az ismerkedés során, hogy bántalmazóval van dolgunk?

” A bántást nem lehet megérdemelni. A bántás mindig a bántóról szól.”
Tisza Kata ‘Most.’ című könyvéből

Korábbi blogbejegyzésünkben már részleteztük a szóbeli bántalmazás formáit, illetve a bántalmazó, s az áldozat működésmódját. Arra is kitértünk, hogyan hat a bántalmazás ténye az agyra. Mai blogbejegyzésünkben kitérünk arra, hogy vajon milyen korai jelekből szűrhetjük le, ha bántalmazóval akadunk össze ismerkedés közben. Mire figyeljünk?

A bántalmazásról röviden

A bántalmazás alatt uralkodásra törő, lenéző, visszatérő manipulatívan kihasználó, vagy megfélemlítő viselkedést értünk, ami történhet szóban, fizikai, vagy szexuális erőszak formájában, vagy gazdasági kihasználásban. A rendszeres bántalmazás felismerésének egyik akadálya az, hogy a legtöbb bántalmazó nem látszik egyáltalán annak. Sokszor lehetnek ezek a személyek kedvesek, szívélyesek, humorosak, sikeresek a munkában, vagy függőségektől mentesek. Az idilli kezdet szinte minden bántalmazó kapcsolat része. Azonban e viselkedés mögött sokszor egy másik „személy” bújik meg, aki idővel szeszélyes, s kiszámíthatatlan hangulattal rendelkező személlyé változik, azaz egyszer megfélemlítő, durva hangnemű, míg máskor sajnálatot ébresztő, sebezhető, s gondoskodásra vágyó képet mutat. A bántalmazás pedig sűrűsödhet minden olyan szituáció által, amelyben a bántalmazó ingerült, vagy ha valami nem az elképzelései alapján történik. A legtöbb kapcsolatban ilyen esetben fokozódik a félelem, s a fenyegetettség érzése. A bántalmazó – miközben a viselkedése egyre durvul – meg lesz győződve arról, hogy a másik fél változik. Ezt azért látja így, mert annyira jogosnak találja, amit tesz, hogy fel sem merül benne, hogy saját magával lenne a probléma. Csak annyit vesz észre, hogy a másik nem felel meg a szerinte elvárt tulajdonságokkal rendelkező partnernek.

Milyen jelek mutatják, hogy a bántalmazás kilátásban van a leendő kapcsolatban?

  • Korábbi partnereiről lekezelően beszél Önnek.
    Intő jel lehet, ha valaki már túl korán lekezelően, vagy megalázó stílusban mesél előző kapcsolatairól. Ilyen esetben sokszor szóba kerül, hogy hamisan vádolták korábban bántalmazással, vagy egyszeri esetben bántalmazta partnerét, aki kiprovokálta ezt a helyzetet. Óvatosságra figyelmeztető jel lehet az is, ha a korábbi partnereiről dicshimnuszokat zeng, s panaszkodik arra, hogy Ön nem elég sportos, házias, szexi, vagy sikeres, mint az előző párja, hiszen ilyen esetben azt érzékelteti, hogy nem képes megfelelni a számára. Javasolt még megfigyelni, hogy mennyire vállal felelősséget bármiért, ami rosszul működött a kapcsolataiban, vagy minden az előző partner hibája volt.
  • Lekezelően bánik Önnel.
    A lenézés, a tisztelet hiánya a bántalmazás táptalaja. Érdemes itt is megvizsgálni, hogy mennyire gúnyosan reagál a véleményére, csípős megjegyzéseket tesz-e Önre, gorombán viselkedik-e Önnel mások előtt, vagy kifejezi-e valamilyen módon, hogy nem tiszteli Önt. Megeshet az is, hogy piedesztálra emeli Önt, mint tökéletes partnert, ilyen esetben egy ideát, álomképet láthat Önben, tehát nem a valódi egyéniségét, személyiségét. Amikor erre ő rájön, szintén melegágya lehet a gorombaságnak a későbbiek folyamán.
  • Sok felesleges szívesség, vagy bőkezűség.
    Teljesen szükségtelen szívességeket tesz meg Önnek, s olyan nagylelkű mindenben, amitől Ön kényelmetlenül érzi magát. Sokszor ezzel próbálhatja a másik elérni, hogy úgy érezze, hogy tartozik neki, azaz lekötelezettje.
  • Uralkodik és irányít.
    A bántalmazó szép lassan veszi át az irányítást, eleinte elejthet egy-két megjegyzést az Ön megjelenéséről (pl. túl szexi ez a ruha), kissé negatívan nyilatkozhat az Ön családjáról, kezdhet nyomást gyakorolni Önre, hogy töltsön vele egyre több időt, vagy keressen jobban fizető állást, illetve állandóan tanácsokat adhat, hogy hogyan élje az életét, s idegeskedni kezdhet, ha Ön nem osztja a véleményét.
  • Birtokolni akarja Önt.
    A féltékenység az egyik legbiztosabb jele annak, hogy bántalmazásra számíthat. Ez megnyilvánulhat abban, hogy naponta többször felhívja Önt, hogy nyomon kövesse, hogy mit csinál, s ragaszkodik ahhoz, hogy minden estén együtt legyenek. A birtoklási vágy azt mutatja, hogy nem önálló, független lényként szereti Önt, hanem félve őrzött kincsként, amit egy idő után fullasztó érzésként élhet át.
  • Soha semmi sem az ő hibája.
    Ha valami rosszul sül el, akkor mindig másokat hibáztat érte, s ahogy múlik az idő Ön is egyre gyakrabban lesz a ludas minden problémáért. Az ilyen személyre az is jellemző lehet, hogy ígéreteit nem tartja be, s mindig mentséget talál, hogy mi miatt történt az adott helyzet.
  • Önző, saját magát helyezi a középpontba.
    Érdemes megfigyelni, hogy többet beszél-e, mint Ön, vagy amikor Ön beszél, akkor magára tereli-e ő a beszélgetést. Az énközpontúság nehezen megváltoztatható személyiségvonás, s gyakran abban a meggyőződésben gyökeredzik, hogy „neki minden jár.
  • Alkoholista vagy drogfüggő.
    Különösen figyeljen arra, hogy rá akarja-e venni Önt a másik fél, hogy vele együtt igyon, vagy kábítószerezzen. Lehet, hogy elhiteti Önnel, hogy segíthet neki leszokni, vagy éppen most akar leszokni.
  • Szexre kényszeríti Önt.
    Ha a partner nem tiszteli az Ön szexszel kapcsolatos érzéseit, vagy kívánságait, akkor az azt jelenti, hogy kihasználja Önt, s ez bántalmazásnak minősül. Ezenkívül azt is jelentheti, hogy szexuális tárgynak tekinti Önt, s nem pedig önálló emberi lénynek.
  • Túl hamar dönti el, hogy ez egy komoly kapcsolat.
    Ha túl hamar akarja tervezni a másik fél a közös jövőt, anélkül, hogy alaposabb időt hagyna arra, hogy megismerkedjenek, szólhat arról is, hogy birtokolni akarja Önt. Próbálja meg lassítani a dolgokat, ha nem tartja tiszteletben a másik az Ön kívánságait, akkor valószínűleg nem sok jó várhat Önre.
  • Félelemet kelthet Önben, amikor dühös. A megfélemlítés, ha nem is tűnik szándékosnak, annak a jele is lehet, hogy érzelmi bántalmazás van kilátásban. Javasolt figyelni az alábbi jelekre:
  1. Amikor dühös, túl közel megy Önhöz, ujjával az arca felé bökdös, vagy elállja az útját, esetleg lefogja Önt.
  2. Felemeli az öklét, Ön fölé magasodik, rákiabál Önre.
  3. Fenyegető megjegyzéseket tesz: pl. „Ne akard megtudni, hogy milyen vagyok, ha feldühítenek”.
  4. Gondatlanul vezet, vagy felgyorsít, ha dühös.
  5. Ököllel veri a falat, vagy rugdossa az ajtót.
  6. Tárgyakat vág a földhöz, vagy a falhoz. Máshogy bánik Önnel a társaságban.
  • A bántalmazókra jellemző lehet, hogy mások társaságában tenyerükön hordozzák a partnereket, s a bántalmazást a kétszemélyes helyzetre hagyják.Vonzza a sérülékenység
  • Egyes bántalmazók olyan személyeket keresnek, akiket nemrég átélt traumatikus élmény tett sérülékennyé, vagy nehéz gyerekkor, egészségügyi problémák jellemeznek, esetleg anyagilag kiszolgáltatott helyzetben vannak. Ilyenkor megmentő szerepbe kerülhetnek a bántalmazók, ami egy egyenlőtlen hatalmi helyzetet hozhat elő, s visszaélésre adhat okot.

Hogyan védhető ki, hogy ne menjen bele egy olyan kapcsolatba, ami később bántalmazóvá válhat?

Önmagában egyetlen jel sem ismertető jegye a bántalmazó magatartásnak, de ha gyakran vagy halmozottan veszi észre ezeket az intő jeleket, érdemes megtenni a következő lépéseket:

  1. Tegye világossá a lehető leggyorsabban, hogy mely viselkedésformák, és vélekedések elfogadhatatlanok az Ön számára, s Ön hogyan kívánja folytatni a kapcsolatot.
  2. Ha újra megtörténik, egy darabig ne találkozzon vele.
  3. Ha harmadszorra is megtörténik, vagy ha más figyelmeztető viselkedésformák is megjelennek, akkor nagy valószínűséggel bántalmazóval akad dolga. Ilyen esetben érdemes akár mások véleményét is kikérnie, vagy szakemberhez fordulnia, hogy megbizonyosodjon, hogy benne akar-e maradni egy ilyen kapcsolatban. Fontos, hogy a bántalmazás ne maradjon titokban, legyen valaki, akit bármikor felhívhat, ha bajban van!

Amennyiben problémájára ismer, s szeretné önismeretét növelni, szeretettel várja az onlipszichologus.net csapata négyszemközti online konzultációra.
A blogbejegyzést Szabó Lili írta, akihez időpontot négyszemközti konzultációra az alábbi linken tud foglalni.

Időpontfoglalás Szabó Lili - Onlinepszichologu.net


Felhasznált szakirodalom:


Bancroft, L. (2015). Mi jár a bántalmazó fejében? Háttér Kiadó, Budapest.
Forward, S. (2018). Érzelmi zsarolás. Háttér Kiadó, Budapest.
Ajánlott irodalom:
Evans, P. (2012). Szavakkal verve. Háttér Kiadó, Budapest.