Segítség, drogozik a gyerekem!

Segítség, drogozik a gyerekem!

Előző heti blogbejegyzésünkben az alkoholisták családjainak jellegzetességeiről írtunk, most pedig néhány drogozással kapcsolatos tudnivalókról ejtünk szót. Napjainkban ugyanis igen könnyen elérhetőek a legkülönfélébb drogok. Egy egyszerű internetes kereséssel és online fizetéssel szinte bármi beszerezhető. Ennek veszélye hogy az újabbnál újabb szerek hatása teljesen ismeretlen, hiszen képtelenség a folyton változó szerek használatának jeleit számon tartani.
Manapság a fiatalok számára természetes az alkohol és a különféle drogok kipróbálása,  ezek a szerek legtöbb kamasz és fiatal felnőtt társaságban előfordulnak. Ez félelmet kelthet a szülőkben, hiszen aggódhatnak, a droghasználat veszélyei (pl túladagolás, a szer szennyezettségével kapcsolatos problémák) és persze a  függőség kialakulása miatt is.  Vajon mitől függ az hogy gyermekünk rászokik a tudatmódosító szerekre, vagy képes lesz ezektől távol tartani magát?

Mit tehetünk, hogy a gyermekünket felkészítsük a droghasználat veszélyeire?

A szülők joggal aggódnak, ha bulizni engedik gyermeküket, hiszen pontosan senki sem tudhatja előre, mire is kell felkészíteni őt, milyen tünetek jelzik a dizájnerdrogok használatát. Ezek ugyanis az adott szer típusától függően jelentősen eltérnek. Körültekintéssel kivédhető, hogy a fiatal italába  ismeretlenek drogot csempésszenek. A kíváncsiság azonban a legtöbb fiatalban benne van, aminek csillapítására érdemes szülőként előre gondolnunk, egyúttal a droghasználat veszélyeire figyelmeztetnünk csemeténket.
Mindenképpen szükséges tehát beszélnünk gyermekünkkel szerhasználat hátulütőiről és hangulatra, vagy teljesítményre gyakorolt pozitív hatásairól(!) is, valamint a tudatmódosító szerek társaságban betöltött szerepéről (mit szólnak a barátaim, ha visszautasítom a kipróbálását?).  Ha őszintén beszélünk a drogokról, egyébként is bizalmi a kapcsolatunk, joggal bízhatunk benne, hogy ennek segítségével képes lesz majd elkerülni gyermekünk a rá leselkedő veszélyeket, a kíváncsiságának kielégítése után képes lesz leállni a tudatmódosító szerek használatával.

Mik a ‘drogfüggő személyiség’ jellegzetességei?

A drogfüggő személy gyakran nem tud önmagával kellőképpen törődni, megvédeni saját magát. Képtelen felmérni a droghasználattal járó kockázatokat, veszélyeket is. Gyakran megfigyelhető, hogy a szerhasználók nem bírják elviselni a szeretteik közelségét, tudat alatt tehetetlennek érzik magukat az érzelmi kötődés hatására. Igen gyakori a düh, a depresszió, önkritikára való hajlam, és az anyával való szimbiózis utáni vágyakozás érzése. A droghasználatot gyakran bűntudat  és szégyen kíséri. A szer utáni sóvárgás azonban felülírja ezeket a negatív érzéseket és hatalmába keríti a személyt. A különféle szerek egyik legveszélyesebb hatása, hogy kiszorítják a használója életéből az egyéb örömforrásokat pl. sport, kapcsolatok, vagy a szexuális érdeklődés A droghasználók körében még nagyobb különféle lelki betegségek (pl. különféle személyiségzavarok) előfordulásának aránya, mint az alkoholizmus esetén.

Milyen családokban alakul ki leggyakrabban a függőség?

Érdemes megjegyezni hogy a drogfüggő gyermekek  családjában rendszerint többféle probléma is megfigyelhető melyekről feltételezzük, hogy összefüggnek a függőség kialakulásával. Ilyen például az, hogy a gyermek elhanyagolva érzi magát, azt éli meg, hogy nem kap elég támogatást a szüleitől,  vagy épp ellenkezőleg, azok ‘nem hagyják őt élni’, mindenbe beleszólnak,  mindenről tudni akarnak. Gyakran megfigyelhető hogy a fiatal részéről a droghasználat rendszeressé válása egyfajta szabadulási kísérletet  jelent a szigorú családi szabályok elől. Szintén sokszor látjuk azt, hogy a fiatal önállósodása, érzelmi leválása a szülőről nehezített. Például valamilyen veszteség hatására, vagy amikor a szülő egyedül neveli gyermekét. A droghasználat ilyenkor  tudattalanul a felnőtté válás elkerülését szolgálja. Szintén sokszor megfigyelhető hogy a szülők  kimondhatatlan, vagy megoldhatatlan konfliktusára reagál úgy a gyermek,  hogy a szer használata rendszeres lesz az életében. Ezáltal magára tereli a figyelmet. A gyerek  problémája miatt a szülők ismét egymásra találnak, vagy legalábbis megpróbálnak ebben az ügyben összefogni.

Mikortól számít károsnak a droghasználat?

Nagyon sok fiatal a hétvégi bulik természetes velejárójaként tekint az alkoholra és a partidrogokra.  Egy idő után azonban használat rendszeressé válhat, a fiatal gondolatai fokozatosan a szerhasználat köré csoportosulhatnak, ezáltal más örömforrások háttérbe szorulhatnak. Problémás szerhasználatról akkor beszélünk ha a drog miatt kárt szenvednek a családi és baráti kapcsolatok, egyre inkább domináns élvezet forrásként szolgál.

Mit tehetünk ha gyermekünknek problémája akadt a drogokkal?

Nagyon fontos, hogy a szülők következetesen képviseljék álláspontjukat, miszerint a tudatmódosító szerek használata nem elfogadható.  A fiatal ilyenkor is sokszor kijátssza az egyik szülőt a másik ellen és tovább folytatódik a szerhasználat. Érdemes tudni, hogy a függőség egyik legfontosabb ismérve hogy a szerfüggő nincsen annak tudatában hogy neki bármiféle droggal kapcsolatos problémája volna.  Ez a tagadás gyakran a családtagok részéről is megfigyelhető.  A probléma megoldása azonban csakis összefogással lehetséges! A gondokkal való szembesülés sokszor minden fél számára fájdalmas,  melynek elviselésében sokat segíthetnek a hozzátartozói csoportok.  A leghatékonyabb kezelést az addiktológiai gondozás, egyéni pszichoterápia és a családterápia kombinációja  jelenti.
Gyakran megfigyelhető hogy a drogfüggő fiatalban az absztinencia (szer használatának abbahagyása) iránti elköteleződés a család problémáinak megoldása után következik be.  Téves elképzelés tehát kizárólag a drogfüggő fiatalt kezelni.  Ráadásul a visszaesés  megelőzésében a család szerepe óriási.  A családterápia során egy rugalmas, megértő családi rendszer kialakítása a cél. A pszichoterápiás kezelés alapköve pedig gyakran az érzelmi szükségletekkel kapcsolatos kommunikáció javítása, ami hosszú távon kedvező változást okoz a társas kapcsolatokban is.

 

Felhasznált irodalmak

Barát Katalin: Családterápiás alapképzés. 2017.05.26.

Füredi J., Németh A. (szerk) (2015) A pszichiátria magyar kézikönyve. Medicina

Gabbard, G.O.  (2008) A pszichodinamikus pszichiátria tankönyve. Oriold és Társai Kft

További olvasnivalók a témában

Gerevich J., Veér A. (szerk) (1992) A kábítószer kihívása. Győr: Széchenyi Nyomda

Szappanos J. (2017) Drog, család, társadalom. Szolnok: HSZK

Szummer Cs. (2016) LSD és más ‘csodaszerek’ : a pszichedelikumok tündöklése, bukása és feltámadása a nyugati kultúrában. Budapest : HVG Kiadó

Habis Melinda klinikai szakpszichológus


A blogbejegyzést írta az onlinepszichologus.net csapata képviseletében oldalunk alapítója és szakmai koordinátora, Habis Melinda.