A női és a férfi szexuális vágy különbségei

A női és a férfi szexuális vágy különbségei

Sok megkeresést kapunk szexuális problémák témakörében a pszichológus válaszol rovatunkban, ezért úgy véljük érdemes volna néhány ritkán hallott tényt tisztázni a női és a férfi szexualitás különbségeiről. Mielőtt a konkrét különbségekbe belemennénk, érdemes röviden áttekintenünk a nemi válasz-készség szakaszait, a nemi vágy fogalmát. Szót ejtenünk a szexuális vágy, a szexuális zavarok, a szexuális együttlétek és a szexuális érdeklődés témaköréről is.

A szexuális viselkedés szakaszai

Első az izgalom, majd a plató fázis, ezután jön az orgazmus, melyet az elernyedés szakasza követ. A szexuális viselkedésnek bármely szakaszában előfordulhat nemi zavar, férfiaknál és nőknél egyaránt. Gyakoriak még a fájdalom zavarok (pl. fájdalmas közösülés, vaginizmus), melyek a szexuális problémák körébe sorolhatók.

A szexuális zavarok jelentkezhetnek önállóan, nagy más problémákkal társulva. Minden helyzetben, vagy csak bizonyos szituációkban (pl. adott partnernél).

Mi a nemi vágy kialakulásának oka?

Általánosságban kijelenthető, hogy a férfiak számára fontosabb a vizuális inger, mint a nőknél. A női vágy reszponzív abból a szempontból, hogy szükséges hozzá a nő elégedettsége a párkapcsolattal és a férfi izgalma is. Férfiaknál gyakran előfordul a spontán merevedés. Nőknél először jelentkezik az izgalom, majd ezután alakul ki a szexuális vágy.

Fontos tudni, hogy a férfi és a női vágy jelensége meglehetősen eltér

Basson a női szexuális vágy három komponensét azonosította. Ezek az érzelmi közelség, a szexuális ingerlés és a kapcsolattal való elégedettség. Fontos tehát látnunk azt, hogy egészséges kötődés esetén a női vágy bonyolultabban működik, mind a férfi.

Sok páciens csodálkozva, hitetlenkedve fogadja ezt, hiszen a különféle médiumokból azt a benyomást szerezhetjük, hogy mindennek spontán kellene működnie. Fontos tudni, hogy a női vágy szempontjából fontos tényező a nő érzelmi és fizikai elégedettsége. A „női fejfájás” (szexuális együttlét elől való menekülés), tehát nem csak hiszti, hanem a tudáshiány következménye!

Az orgazmus különbségei

A nemi vágy, így a szexuális élvezet is eltérő. Nők esetén ugyanis rövidebb a platófázis, ezért többszörös orgazmus is előfordulhat. Ezen kívül jó tudni, hogy a fizikai gyönyör és a lelki kielégülés kettéválik. Előfordulhat orgazmus érzelmi kielégülés nélkül és fordítva, érzelmi kielégülés is orgazmus nélkül. Érdemes megjelezni, hogy sok nő számára a lelki kielégülés fontosabb az orgazmusnál.

Előfordulhat, hogy a korábbi akár szexuális akár egyéb traumák például fizikai bántalmazás gátolják az orgazmus átélését. Az is könnyen előfordulhat, hogy ugyan van testi gyönyör érzés, de a lelki kielégülést érzelmi problémák gátolják. Ezek lehetnek egyéni, vagy párkapcsolati vonatkozásúak. Fontos tehát tudni, hogy a nők számára a biztonság és az elégedettség a párkapcsolattól szexuális hatótényezők is!

Összefoglalva elmondható, hogy sok tévhit lengi körül a szexualitást, amelyben a modern kor médiafogyasztási szokásainak is van része. Van benne szerepe a ránk zúduló nyomásnak, a törekvésnek a tökéletességre. Ez kikezdheti önbizalmunkat.

A szexualitás szempontjából is fontos azonban az önismeret és, hogy hangsúlyt fektessünk arra, hogy egyeztessünk egymással az igényekről. A kielégítő szexualitás feltétele, hogy jól ismerjük saját testüket és testi-lelki vágyainkat. Ezenkívül fontos megemlíteni, hogy a kölcsönös bizalom és a jól működő párkapcsolat alapozza meg az egészséges szexuális működést.

Amennyiben szexuális problémáink vannak érdemes szakszerű segítséget kérni ugyanis a szex fontos összekötő erő lehet egy párkapcsolatban.

Felhasznált irodalom:

dr. Barát Katalin: Szexproblémák kezelése a pár- és családterápia keretei között című szemináriuma 2020.06.10-én

Habis Melinda klinikai szakpszichológus


A blogbejegyzést írta az onlinepszichologus.net csapata képviseletében oldalunk alapítója és szakmai koordinátora, Habis Melinda.