Kismamának lenni… felhőtlen boldogság?

Kismamának lenni… felhőtlen boldogság?

Milyen változásokat hoz magával az anyává válás?

A várandósság nemcsak testi, de lelki változásokkal is együtt jár. A kismamának új szerepre kell felkészülnie: az anya szerepre. Az anyává válás során megváltozik kapcsolatrendszere: férjéhez, édesanyjához, önmagához való viszonya is. Ennek kapcsán a pszichológia ún. normatív krízisről beszél: egyrészt lelki fejlődést hordoz magában ez az állapot, másrészt ez az időszak számtalan korábbi belső konfliktust, megoldatlan problémákat hozhat újra felszínre. Lehetőséget adva ezek leküzdésére, egy magasabb érettségi és konfliktuskezelési szinten való tovább élésre.

Nem minden kismamának jelent felhőtlen boldogságot a várandósság

Anyává válni olykor nem egyszerű, van, akinek a szó szoros értelmében terhesség a kismama lét. Ilyenkor a pszichológus segíthet a félelmek, lehangoltság, kapcsolati, vagy egyéb problémák leküzdésében.
Szülés után az anyuka újabb nehézségekkel találhatja szembe magát, például az úgynevezett ‘nehéz csecsemők’ (hasfájás, sok-sok sírás) esetén.

Szintén nehézséget okozhat ha jelentősen eltér az anya és gyermekének temperamentuma, ennél fogva nehéz lehet az összehangolódás. Ha a gyermek rossz étkű vagy nem akar aludni, stb. Ilyenkor nem ritka, hogy az anyuka önmagát hibáztatja, tehetetlennek, lehangoltnak, „rossz anyának” gondolja magát, vagy épp csecsemője iránt táplál agresszív érzéseket. Ez utóbbi jellegzetes tünete a szülés utáni depressziónak. Tehát nem arról van szó, hogy rossz anya lenne az illető, hanem egy gyakori hangulatzavarban szenved. Fontos, hogy ilyenkor segítséget kapjon a kismama.

A férjével való kapcsolatban is támadhatnak nehézségek, párkapcsolati krízis léphet fel. A férj is új feladatokkal találja szembe magát: az apa szerepre kell felkészülnie, és mint családfenntartó még nagyobb lesz a felelőssége. Az apuka esetleg háttérben érezheti magát, hisz az anya első sorban a gyermekre koncentrál.
Sokszor megváltozik a tágabb családdal való kapcsolat is. Konfliktusforrás lehet például, hogy a nagyszülők túl gyakran szeretnék látni az új jövevényt, vagy épp ellenkezőleg: a kismama több segítséget, támogatást kívánna, mint amit kap az anyává válás útján. Az egész családi rendszer megváltozik, átalakul, hisz új tag érkezik a családba.

Ezen kívül még számos nehézséggel találhatják szembe magukat a kismamák az anyává válás során. Idealizmus azt gondolnunk, hogy a várandósság, a GYED, GYES időszaka mindenkinek felhőtlen boldogság.

Mit lehet kezdeni a nehézségekkel?

Vannak, akik attól való félelmükben, hogy „rossz anyák”, szégyellenek segítséget kérni. Aki így érzi magát, épp annak a legfontosabb, hogy megkapja a pszichés támogatást, kezelést.
Nemcsak saját életminősége, közérzete, hangulata javulását, hanem kapcsolati problémáinak javulását is remélheti a pszichológusi segítség igénybevételétől. Ugyanis az anya pszichés állapotjavulása az anya – gyermek kapcsolatra és az anya – apa – gyermek kapcsolatra is pozitív hatással van.

Az „elég jó anya” kifejezés egy Winnicott nevű pszichológus fogalma. Arra utal, hogy ideális anya nem létezik, mint ahogy más területen sem teljesíthetünk 100%-osan.

Aki a gyermeknevelésben maximalizmusra törekszik, sajnos saját magát ítéli kudarcra, hisz a szüntelen aggódás, bizonytalanság, hogy megfelelően viseli-e gondját a gyermeknek, nemcsak neki jelenthet szenvedést, de az anya-gyermek kapcsolatra is hatással van. Az „elég jó anya” el tudja fogadni önmagát és korlátait, így tisztában van saját képességeivel, lehetőségeivel.

Nincs általános gyermeknevelési recept, a legtöbbet a gyermek tud segíteni az anyának, ehhez viszont az szükséges, hogy az anya ráhangolódjon gyermeke szükségleteire. Fontos, hogy az újdonsült anyuka bízzon a saját képességeiben, el tudja viselni, hogy időnként hibát követ el.

Fontos az is, hogy nem tudjuk gyermekeinket minden nehézségtől megvédeni, de nem is előnyös, ha erre törekszünk, hiszen a megküzdő képesség, mely az életben mutatott rátermettséget is biztosítja, már gyermekkortól alakul és fejlődik.

További olvasnivalók a témában

Fraiberg, S. H. (2009) Varázsos évek. Park Kiadó

Hidas, Gy; Raffai, J; Vollner, J. (2011) Lelki köldökzsinór. beszélgetek a kisbabámmal. Helikon Kiadó

Ranschburg J.(2009) Szülők könyve. A fogantatástól az iskolakezdésig. Saxum Kiadó

Vida Á. (2011) Babapszichológia. Lélek, viselkedés, fejlődés 2 éves korig. Kulcslyukkiadó

Pergel-Száraz Cintia klinikai szakpszichológus


A blogcikket munkacsoportunk korábbi tagja, Pergel-Száraz Cintia pszichológus írta. Amennyiben úgy érzi, segítségre van szüksége lelki problémái leküzdésében, forduljon bizalommal szakembereinkhez.