Összefoglaló írásaink a depresszióról

Összefoglaló írásaink a depresszióról

Korábbi depresszióról szóló írásainkról egy összefoglaló jegyzetet készítettünk, amelyben megtalálható, hogy melyik cikkünkben milyen témákat érintettünk a depresszióról: Milyen testi és lelki tünetek figyelhetőek meg a gyermekkori és a felnőttkori depresszió esetén? Miért alakul ki? Milyen kezelési lehetőségek lehet választani? Milyen fajtái vannak a depressziónak? Milyen betegségekkel hozható összefüggésbe?

Mit lehet tudni a gyermekkori depresszióról?

A depresszió nemcsak a felnőtteknél előforduló betegség, ezért is fontos, hogy mielőbb észleljük, ha gyermekünknél is felüti e hangulatzavar a fejét. A gyermekkori depresszió kialakulása c. írásunkban részletezzük, hogy milyen tünetekre kell figyelni a gyermeknél, ha arra gyanakszik, hogy hangulatzavarban szenved. A gyermekkori depresszió kezelési lehetőségeit is kifejtetjük egy másik blogbejegyzésben, amelyben a diagnosztizálás menetét ismertetjük, a terápiás formákat mutatjuk be bővebben. Egy nagyon lényeges témát is érintünk itt, mégpedig azt, hogy a kezeletlen depresszió öngyilkossághoz is vezethet már gyermekeknél is, ennek a szuicid veszélynek a jeleivel is alaposabban foglalkoztunk ebben a bejegyzésben.

Milyen tünetekkel jár együtt a depresszió?

„A depresszióról röviden” c. videónkban elmondjuk, hogy mi a különbség a rosszkedv és a depresszió között, milyen eltéréseket lényeges megkülönböztetni közöttük. „A depresszió tünetei” és „A kezeletlen depresszió” c. írásunkban kifejtjük, hogy milyen jelekre, tünetekre javasolt felfigyelnie, ha gyanítható, hogy a depresszió betegségében szenvedne, s milyen fokozatok különíthetőek el a betegség súlyosságát illetően. A  „Depresszió teszt” c. blogbejegyzésben arról nyújtunk információkat, hogy milyen tünetekre is kérdez rá e teszt. Javasolt hangulatzavar esetén kitöltenie a honlapunkon megtalálható depresszió kérdőívet is, mely tájékoztatást ad e betegség meglétéről, vagy súlyossági fokáról.

Mit lehet tudni a depresszió kialakulásának okairól?

A „Miért alakul ki a depresszió” c. irományunkban az eddigi kutatási eredményeket foglaljuk össze, azaz, hogy milyen biológiai háttér szükséges ennek a betegségnek a kialakulásához, milyen veszteségek fordulnak elő ebben a betegségben szenvedő személyeknél, milyen gondolkodási hibákat találtak a kutatók a depressziósoknál, s a társas támasznak mi lehet a szerepe e betegség súlyosságánál.

Mivel gyógyítható a depresszió?

Több blogbejegyzésünkben is kifejtjük, hogy milyen típusú terápiák lehetnek szükségesek a hatékony kezelésben: „A  depresszió tünetei” –ben a természetesen módon kipróbálható hangulatjavító technikákról írunk. Ha ezek nem segítenek a hangulatváltozásban, érdemes eldöntenie, hogy gyógyszeres vagy pszichoterápiás kezelést lenne-e hasznos igénybe vennie, melyet „A depresszió hatékony kezelése” c. cikkünkben fejtünk ki részletesebben, de biztatjuk, hogy ebben kérje ki szakember tanácsát is. „A kezeletlen depresszió” írásunkban a szupportív, pszichoanalitikusan orientált, viselkedésterápiás, s párterápiás lehetőségeket taglaljuk.

Milyen fajtái vannak a depressziónak?

A bipoláris depresszió tüneteit, s hatékony kezelési lehetőségeit két blogbejegyzésünkben is ismertetjük: „ Az érzelmek hullámvasútján…a bipoláris affektív zavarról” és „ A bipoláris depresszió tünetei és kezelése” c. írásainkban. „A kevert szorongásos és depressziós zavar” c. publikációnkban részletezzük, hogy milyen tünetek jellemzik a szorongásos és kevert és depressziós zavar betegséget, s milyen kezelési lehetőség közül lehet választani. Szülés utáni avagy posztpartum depresszióról is írunk bővebben a „Mikor érdemes kismamaként pszichológushoz fordulni?” című írásunkban.

Mit tegyünk, ha gyanítjuk, hogy depressziós egyik családtagunk?

Depressziós a párom!? A pszichológus válaszol.” cikkünkben részletezzük, hogy milyen lépésekkel lehet beszélgetést kezdeményezni a családtaggal depressziós tünetek esetén, milyen témákat fontos érinteni, milyen viselkedést javasolt mutatni ebben a helyzetben, miről érdemes közösen gondolkodni, hogy hatékonyan lehessen segíteni ennek a személynek.

Milyen más betegségekkel hozható összefüggésbe a depresszió?

Segítség, munkafüggő (munkaalkoholista) vagyok!” publikációnkban kitérünk arra is, hogy a munkafüggő személyek körében gyakori a depresszió. Megemlítjük ezen felül a „Mit érdemes még tudni még az alkoholizmusról” c. blogbejegyzésünkben, hogy amennyiben valamely pszichiátriai betegség, pl. depresszió  talaján jön létre a függőség, másodlagos az alkoholbetegség. Továbbá részletezzük „A krónikus fájdalomszindrómáról bővebben” cikkünkben, hogy a betegek nagy része már a fájdalomszindróma előtt depressziós volt. Végül megtudhatjuk a „Mit érdemes tudni a haldoklás és a gyász folyamatairól” című írásunkból, hogy a depresszió, mint betegség szerepelhet a komplikált gyászra hajlamosító tényezői között.

A pszichoterápia segítségével ön is kigyógyulhat ebből a betegségből! Amennyiben problémájára ismer, s szeretné önismeretét növelni, szeretettel várja az onlipszichologus.net csapata négyszemközti online konzultációra. A blogbejegyzést Szabó Lili írta, akihez időpontot itt tud foglalni.

Szabó Lili klinikai szakpszichológus - OnlinePszichológus.net