Az online pszichoterápiás konzultáció jelentősége

Az online pszichoterápiás konzultáció jelentősége

A koronavírus átszabta a szokásainkat, nagyobb teret adott az online kommunikációnak. Egyre elterjedtebbé vált a pszichológiai tanácsadások terén a Skype konzultáció. A járvány berobbanásakor a legtöbb pszichológus hirtelen csöppent bele az online világba. A személyes rendelések bezárásakor változatlan eszköztárral kezdett bele a kényszerű online konzultációkba.

Az onlinepszichológus.net munkacsoportja 2017 óta foglalkozik online konzultációval, tevékenységünk megkezdését alapos szakirodalomgyűjtés és a specifikus módszertan kidolgozása előzte meg. Így szakpszichológusaink és pszichoterapeutáink számára a vírusválság az online pszichoterápiás konzultációra való igény növekedésén túl nem tapasztaltak különösebb szakmai változásokat.

Kik veszik igénybe az online pszichoterápiás konzultációkat?

Először azok a személyek keresték ezt a lehetőséget, akik nem az anyaországban éltek, de szerettek volna anyanyelvű pszichológussal beszélni problémáikról. A 2008-ban kezdődő gazdasági válság sok családot kényszerített arra, hogy elhagyja otthonát, s más országban keressen munkalehetőséget. A kivándorolt családok közül sokan le is telepedtek külföldön. A jobb kereseti lehetőség pedig utat engedett annak, hogy a lelki problémáikra is szakszerű segítséget kérjenek.

Rendszeresen tapasztaljuk, hogy jellemzően pácienseink több már külföldi, idegen ajkú pszichológusnál megfordultak, de a nyelvi nehézségek, a magasabb óradíjak (akár 5x is drágább lehet, az adott országtól függően), a kulturális különbségek mind olyan tapasztalatot adtak számukra, amelyek során jobbnak látták, hogy más megoldást válasszanak. Így egyre többen keresték meg külföldről az anyanyelvi online tanácsadó pszichológusokat.

Online terápia – nem csak külföldön élő magyaroknak

Itthon Magyarországon is egyre több kliens belátja, hogy szakszerű pszichoterápiás segítségre lenne szüksége problémái kezelésében. Akik jobb kereseti lehetőséggel rendelkeznek, s a munkaidejük nem engedi meg, hogy napközben pszichológushoz járjanak, azoknak kényelmes lehetőség otthonról, akár az esti órákban konzultáción részt venni.

Vannak olyan személyek is, akik kisvárosban élnek, s az ott dolgozó 1-2 szakemberhez nem akarnak fordulni, mivel nem akarják, hogy ismerősök meglássák őket, ahogy bemennek a rendelőbe, vagy több ismerősük is már jár az adott szakemberhez, s tartanak attól, hogy ez zavaró lehet a szakembernek. Ők is az online konzultációt választják, ha nem akarnak rendszeresen elutazni egy másik városba.

Olyan kliensek is foglalnak időpontot, akik olyan testi vagy lelki betegséggel küszködnek, amely akadályozza őket az utazásban. Például testi fogyatékossággal élnek (tolókocsival tudnak csak közlekedni), vagy rosszul lesznek utazás közben (pl. pánikbetegségben szenvednek). A koronavírus járvány pedig olyan klienseket is arra késztetett, hogy személyes terápia helyett online pszichológiai tanácsadásban vegyenek részt, akik féltek attól, hogy utazás közben, vagy a rendelőben elkaphatják a vírust.

Milyen előnyei lehetnek az online konzultációnak?

· könnyen, gyorsan elérhető bárki számára

· nagy szabadságot enged a szakemberválasztásban (de ezért könnyebb rosszul választani, mivel a laikusok számára nehéz megítélni mely szakemberek jól képzettek, s megfelelőek a problémáikhoz).
Ráadásul vannak olyan mentális problémák, melyekben korlátozott az önreflexió, s a páciens így torzan észleli a saját problémáját, nem abban kér segítséget, amitől a legjobban szenved. Ilyenkor jó, ha a szakpszichológus szakszerűen reagál, a hozott problematikát más szempontokból, összefüggéseiben mutatja be.

· hatékony iránymutatást nyújt bármilyen lelki probléma esetén. Hiszen a klinikai szakpszichológus/pszichoterapeuta képzettségű szakembertől elvárható, hogy felmérjék a beavatkozás korlátait, szükség esetén pszichiáterhez, vagy egyéb szakorvoshoz irányítsa a pácienst. Online helyett (szükség esetén) személyesen zajló terápiát javasoljon.

· akár hosszabb pszichológus-kliens kapcsolathoz is alkalmas lehet (ez több mindentől függ, mindig egyéni elbírásást igényel, ezért a páciens és a terapeuta megállapodását képezi.)

Amiben nehezebb/más mint a személyes terápia:

· nehezebb benyomást alkotni a páciensről, speciális hozzáállást igényel a szakember részéről. Ezért fontos, hogy kifejezetten ebben tapasztalt klinikai szakpszichológust, vagy pszichoterapeutát keressünk!

· nem minden probléma esetén szerencsés választás. Szükséges kizárni bizonyos tényezőket, pl. komolyabb személyiségzavart, vagy veszélyeztető állapotot a terápiás munka megkezdése előtt..

· fárasztóbb a szakember számára, hiszen főképp a verbális modalitásra korlátozódik (nincsenek jelen a benyomás alkotásban a szagok, vagy egyéb érzékszervi modalitások, amik segítenék bizonyos problémák – pl. függőségek – detektálását).

Összefoglalva a távolság, a kevés munkaidőn kívüli szabadidő, a kisvárosi ismertség, az utazásban való akadályoztatottság testi vagy lelki betegség kapcsán, és a vírustól való félelem mind olyan tényező, amely az online konzultáció mellett szól.

Miért jó, ha az onlinepszichológus csapatából választ valaki szakembert online pszichoterápia céljából?

Mint fentebb említettük, minden szakemberünk előzetes képzést kap az online konzultáció sajátosságait illetően, emellett rendszeres szupervízió biztosítja a magas szakami színvonalat.

Aki egyelőre nem kötelezte el magát az önismereti munka mellett, annak is ajánljuk a támogató közösségek igénybevételét. Lelki egészégmegőrzéssel kapcsolatos ingyenes videós és írásos tartalmainkat, melyekben sok érdekes és hasznos információt találhatnak.

A blogcikket Szabó Lili klinikai szakpszichológus és Habis Melinda klinikai szakpszichológus közösen írta.

Úgy érzi, hogy szakemberünk az ön problémáján is segíthet? Szabó Lilihez ide kattintva foglalhat időpontot négyszemközti online konzultációra.

Szabó Lili klinikai szakpszichológus - OnlinePszichológus.net