Mi a különbség a pszichiáter és a pszichológus között?

Mi a különbség a pszichiáter és a pszichológus között?

 

Előző blogbejegyzésünkben arról írtunk, hogyan győződhetünk meg arról, hogy a lelki tüneteink mennyire súlyosak? Mi a lelki problémák diagnosztizálásának menete az állami intézményekben (pszichiátriai gondozókban).  Ebben az írásban a pszichiáter és a pszichológus eltérő feladatköreiről, kompetenciáiról lesz szó részletesebben.

Mivel foglalkozik a pszichiáter?

Ahhoz, hogy valakiből pszichiáter legyen először is az orvosi egyetemet kell elvégezni, ezután lehet szakvizsgát tenni pszichiátriából, ami a lelki betegségek biológiai alapjaival foglalkozó tudományág. Alapvetően az idegrendszeri átvivőanyagok (ún. neurotranszmitterek) módosulásait célozza meg a pszichés zavarok kezelésében. A gyógyítás alapköve pszichiátriai szempontból tehát a jól megalapozott diagnózis, eszköze pedig általában különféle gyógyszerek felírása. Pszichiáter szakorvos csak valamilyen pszichoterápiás módszerben való képzettség és pszichoterapeuta szakvizsga megszerzése után végezhet pszichoterápiát (ugyan úgy, ahogy a pszichológus alapvégzettségű szakemberek is).

Az állami intézményekben gyakran kevés idő jut egy-egy betegre, ezért a pszichoterápiás kezelést nem pszichiáterek, hanem pszichológus alapvégzettségű terapeuták végzik. Hivatalosan minden pszichiátriai gondozóban kell, hogy legyen lehetőség pszichoterápiás kezelés igénybevételére, az erőforrások azonban gyakran igen szűkösek. Látni kell, hogy míg a gyógyszerfelírás általában igen gyorsan megy (naponta akár 20-30 beteget is elláthat egyetlen pszichiáter), addig a pszichoterápia, heti rendszerességgel (módszertől függően) 30-50 perces időintervallumú találkozásokat és több hónapig vagy akár évekig tartó munkát igényel. A kétféle beavatkozás erőforrásigénye tehát óriási különbséget mutat.

Mit csinál a pszichológus?

A pszichológusokat bölcsészkaron képzik, élettanból és anatómiából nem részesülnek olyan alapos képzésben, mint az orvos-jelöltek. Tanulmányaik inkább az emberi érzékelés, érzelmek és kapcsolatok területeire fókuszálódnak, ezekről szereznek alapismereteket a 3+2 éves képzésük során. Pszichológus alapdiplomával sokféle munkát lehet végezni, például HR területen, vagy iskolában illetve a szociális szférában válhatnak segítővé.

Kórházi kontextusban, tapasztalt klinikai szakpszichológus kolléga felügyelete alatt végezhetnek  a betegekkel explorációt, esetvezetést, vehetnek fel különféle pszichológiai teszteket. A diagnózisalkotáshoz (szakvélemény íráshoz) és pszichoterápiás kezelés végzéséhez azonban klinikai szakpszichológusi, vagy pszichoterapeuta végzettség szükséges.

A klinikai szakpszichológus végzettség megszerzésének feltétele a minimum 4 éves képzés és az ezzel párhuzamosan megszerzett gyakorlati tapasztalat megléte (a rezidensi rendszerhez hasonló módon részesülnek a szakpszichológus-jelöltek ez idő alatt szupervízióban, ami a különféle általuk vezetett esetek szakmai szempontból történő elemzését, tapasztalt kollégával való rendszeres tapasztalatcserét jelent.)

A pszichoterápiás beavatkozás alapja, hogy a lelki tünetet annak kapcsolati és intrapszichés (a beteg saját lelki világában gyökerező) kontextusában vizsgálja, beszélgetés illetve a terápiás kapcsolat segítségével gyógyítja. A tünetek kialakulásában közrejátszó okokat keresi, különféle pszichoterápiás módszerek segítségével ezeket kezeli.

Pszichoterapeuta végzettséggel tehát pszichiáter szakorvos vagy klinikai szakpszichológus is rendelkezhet, az első szakvizsgára épülő második szakvizsga letétele után.

Miért jó, ha pszichiátert és pszichológust is felkeresünk?

A fenti leírásból jól látható, hogy a pszichológus és pszichiáter személetmódja jelentősen eltér egymástól, a két diszciplina (tudományterület) találkozása azonban a legtöbb lelki probléma esetén igencsak áldásos hatású. Gyógyszeres és pszichoterápiás módszerek kombinációjával általában még  a legsúlyosabb személyiségzavarok, pszichotikus állapotok is feloldhatóak, kielégítő életminőség érhető el.

Enyhébb esetben elegendő szokott lenni önmagában a pszichoterápia is. Ám mivel ez igen költséges megoldás, a lelki tünetek kezelésére leggyakrabban javasolt megoldás a gyógyszeres kezelés. Érdemes azonban figyelembe vennünk azt a tényt, hogy a különböző gyógyszerek csak az agyi folyamatokra hatnak, melyekről mai napig nem tudjuk világosan, hogy okai, vagy pusztán következményei a lelki betegségeknek.

Ezek egyoldalú használata tehát nem feltétlenül hoz maradandó változást a kliens életében, kizárólag tünetmódosító (megszüntető) hatása van. A gyógyszerszedés befejezését követő tünetvisszatérés megelőzésével szemben eszköztelen.

Érdekli, hogyan zajlik a terápia? Mit várhat tőle?

Hogyan hat a pszichoterápia?

Hogyan hat a pszichoterápia a testünk működésére?

Gyakori kérdések a pszichoterápiáról.

Habis Melinda klinikai szakpszichológus

A blogbejegyzést az onlinepszichologus.net csapata képviseletében oldalunk alapítója és szakmai koordinátora, Habis Melinda írta.