Vigasz doboz – Miért hasznos és mi kerüljön bele?

Vigasz doboz – Miért hasznos és mi kerüljön bele?

Mai videónkban Móra Katalin gyermekpszichológusunk arról fog beszélni, hogy miért fontos egy vigasz doboz, hogyan készítsük el, mivel töltsük meg a dobozunkat és miben segíthet nekünk ez. Maradjon velünk és tudjon meg többet a vigasz dobozról! Tekintse meg videónkat és készítse el a saját vigasz dobozát:

Mire jó a vigasz doboz?

A vigasz doboz nagyon sok szakember által javasolt és ismert módszer, a sérülékeny gyermeki énrészünk kezelésére. Ez az énrész akkor tör elő, amikor valamilyen rossz élmény ér minket, rossz tapasztalataink vannak. Egyedül érezzük magunkat, szorongunk, elhagyatottság érzést élünk meg, és azt gondoljuk, hogy bárcsak lenne mellettünk valaki. Segítségre lenne szükségünk, de úgy érezzük, hogy senki sem segít nekünk, nem vagyunk elég értékesek. Jó lenne, hogyha törődnének velünk.

Nagyon sok esetben ennek a sérülékeny gyermeknek a kezelését meg tudjuk oldani egy egyszerű stratégiával, egy vigasz doboz elkészítésével, így megelőzhetjük a további rossz hangulatot.

Mit tartalmaz a vigasz doboz?

Ez a doboz lehet akár egy egyszerű cipősdoboz vagy akár kosárka, amit kidekorálhatunk saját igényünk és fantáziánk szerint alakíthatunk. Ez csak egy tipp, egy ötlet, hogy milyen eszközökkel, milyen tárgyakkal lehet ezt a dobozkát megtölteni.

Nagyon sok olyan dolog lesz benne, ami akár a gyermekkorunkat idézi fel, a gondoskodást, velünk való törődést hozza majd elő emlékeinkből.

Nézzük is meg, hogy mit tartalmaz ez a doboz.

 • Lehet beletenni egy plüss állatkát, ami emlékeztet minket a gyermekkorunkra. Nagyon sok gyermek átmeneti tárgyakkal, babákkal vagy plüssökkel szokta megnyugtatni magát, és jobban érzi magát a nehezebb helyzetekben.
 • Tehetünk a dobozba valamilyen illatosítót, illóolajat vagy bármilyen párologtatót, hiszen a jó illatok emelik, fokozzák a jobb hangulatot és csökkentik a negatív érzéseket.
 • Rakhatunk bele egy stresszlabdát. Ez a labda nagyon sokszor arra emlékeztet minket, amikor tanultunk vagy iskolába jártunk, készültünk egy dolgozatra és nagyon idegesek voltunk. Javasolta nekünk például egy tanár vagy egy szülő, hogy ilyen kisebb eszközzel nyugtassuk meg magunkat, miközben nyomogatjuk.
 • Rakhatunk a dobozba egy lufit, ami szintén a gyermekkorra, a felhőtlen felszabadító emlékekre emlékeztethet minket.
 • Tehetünk bele egy kisebb gyertyát gyufával. A gyertya szintén az érzelmi melegséget, a gyermekkort a gondoskodást tudja felidézni bennünk. Ha illatos gyertyák van, akkor még az illatok is hathatnak a hangulatunkra.
 • Készíthetünk be egy kisebb bögrét teafűvel vagy kakaóporral, aminek az elkészítése során szintén gyermekkori emlékeket, a gondoskodást, esetleg a szülőket, nagyszülőket idéző hangulatot tudjuk majd elérni.
 • Rakhatunk bele fényképet számunkra kedves személyekről és emlékeknek a felidézése kapcsán ezt is elővehetjük.
 • Tehetünk bele egy kis füzetkét vagy naplót, amibe a saját gondolatainkat írtuk bele. Ez is sok esetben megnyugtató lehet, hogy kedves, szép emlékeket is tudunk felidézni.
 • Tehetünk bele olyan emléket, amit kaptunk valakitől, aki számunkra nagyon fontos. Ez is egy kicsit emelheti a hangulatunkat.
 • Tehetünk bele egy pendrive-ot, amin akár fotók vagy videók szerepelnek, életünk korábbi fontos eseményeiről.
 • Rakhatunk bele önmagunknak fontos üzenet kártyákat.
 • Készíthetünk listát és berakhatjuk egy borítékba olyan filmekről vagy zenékről, amik számunkra nagyon fontosak emlékezetesek. Sokszor derítettek már minket jókedvre, űzték el a negatív hangulatot.
 • Szintén írhatunk listát olyan kedves emberekről, akiket bármikor felkereshetik, hogyha bajban vagyunk, hogyha úgy érezzük, hogy valamilyen negatív életesemény ért minket és mindig számíthatunk rájuk.
 • Szintén készíthetünk listát, és bezárhatjuk egy borítékba azokról a tevékenységekről, amik általában jókedvre szoktak minket deríteni.
 • S végül, de nem utolsó sorban írhatunk magunkról önmagunknak kedves szavakat, gondolatokat, amik által érezhetjük, hogy értékesek és szerethetők vagy.

Ezt a dobozt kivehetjük valamilyen terítővel, vagy akár párnával, fűcsomókkal vagy bármilyen természeti anyagokkal, amiket szeretünk, és amit egy kicsit jobb kedvre derítenek minket.

Remélhetőleg a vigasz doboz mindenkinek hasznos ötletekkel szolgált a negatív hangulat elűzésére és a rosszabb napokra.

⬇️Napi pszichológiai tartalmakért és lelki feltöltődésért kövessen minket közösségi oldalainkon:

Instagram
TikTok
Facebook oldal
Facebook csoport

A videót Móra Katalin gyermek és ifjúsági klinikai – és mentálhigiéniai szakpszichológus jelölt, szülőkonzulens készítette. Amennyiben szeretne önismereti terápiába kezdeni, forduljon bizalommal szakemberünkhöz, akihez ide kattintva foglalhat időpontot online pszichoterápiára.

Móra Katalin gyermekpszichológus- OnlinePszichológus.net