Egocentrikus személlyel való kommunikáció

Egocentrikus személlyel való kommunikáció

Ebben a videóban Móra Katalin gyermekpszichológusunktól arról tudhat meg többet, hogy hogyan kommunikáljunk egocentrikus személyekkel, hogyan vegyük rá őket egyetértésre, együttműködésre, illetve hogyan utasítsuk el az általuk érkezett negatív kritikákat.

A videóban gyakorlati tippeket és példákat is találhat bizonyos szituációkra – például munkahelyi szituációra -, arra vonatkozóan, hogy hogyan érdemes reagálni, válaszolni az egocentrikus személyek mondataira, viselkedésére. Kattintson és nézze meg a videót:

Kik azok az egocentrikus személyek?

Bizonyára nagyon sokan találkozhattunk már egocentrikus személyekkel. Ők azok az emberek, akik általában nagyon nehezen viselik a kritikákat, viszont előszeretettel fogalmaznak meg akár negatív minősítéseket, kritikákat másokkal szemben.

Nagyon sokszor ők a felszínen sérthetetlennek, nagyon erősnek, legyőzhetetlennek tűnnek viszont, hogyha ezt a felszínt megkapargatjuk, akkor látható, hogy egy sértődékeny, dacos, dühös gyermek üzemmódjában vannak, és nagyon sokszor instabilak és túlzott emóciókkal reagálnak a társas helyzetekben.

Hogyan érdemes kommunikálnunk az egocentrikus személyekkel?

Akár egy családtagról, akár egy főnökről vagy éppen barátról vagy munkatársról van is szó, nagyon fontos néhány dolgot átgondolnunk, hogyha velük kommunikálunk, vagy hogyha valamilyen együttműködésre szeretnénk rábírni őket.

Az első és legfontosabb dolog, hogy általában ezek a személyek nagyon szeretik, hogyha a figyelem 100 százaléka rájuk irányul, ezért fontos lehet, hogy a velük való kommunikáció során figyeljünk oda az apróbb részletekre, és esetleg ezekkel kapcsolatos kérdéseket tegyünk fel.

Érdemes lehet megismételni a mondataik végét néha, hogy ezzel tudassuk velük, hogy figyelünk rájuk, hogy nagyon érdekel minket az, amit ők mondanak. Fontos lehet az empatikus visszajelzések, az empátiás tükrözés alkalmazása a velük való kommunikáció során. Tehát például, hogyha beszámolnak egy őket ért negatívumról akár a munkahelyen, vagy akár az otthonukban, magánéletükben, akkor érdemes velük tudatni, hogy: “Nahát, ez milyen nehéz lehetett neked!” vagy: “Oh, hát ez valóban megterhelhetett téged!”.

Fontos arra is odafigyelnünk, hogy mielőtt kritikát fogalmaznánk meg velük szemben, érdemes lehet dicséretet is alkalmazni. Például, hogyha egy munkahelyi szituációról van szó, akkor kezdjük így a mondatot, hogy: “Nahát, ez a projekt ez nagyon érdekes és kreatív, viszont a gyakorlati megvalósítását lehet, hogy át kellene még beszélnünk.” Nagyon fontos lehet valamilyen korrektív javaslatot, vagy valamilyen alternatívát is felajánlani.

Mit mondjuk egy egocentrikus személynek?

Tehát például, hogyha egy munkahelyi szituációnál maradunk, akkor, ha nem értünk egy vele, akkor mondhatjuk azt is, hogy: “Lehet, hogy szavazásra kéne bocsátani ezt a kérdést a munkatársak között, hogy megnézzük, hogy vajon mindenki egyetért -e vele.” Hogyha bármit magyarázunk vagy előkerül egy olyan kérdéskör, amiben nem értünk egyet, akkor a rövid, tömör, néhány szavas mondatokat alkalmazzuk, hiszen, hogyha hosszan mentegetőzünk, hosszan magyarázunk, akkor nagyon sokszor visszaélhetnek ezzel, és fel tudják használni ellenünk ezeket a mondatokat.

Hogyha úgy érezzük, hogy minősítő megjegyzéseket tesznek és nincs értelme vitába szállni velük, mert idő és energia hiányában mindenképpen szeretnénk elkerülni ezt a konfliktust, akkor csak érdemes közömbösen annyit közölni velük, hogy: “Hát, sajnálom, hogy így érzel. Sajnálom, hogy ezt gondolod.” Nem érdemes őket megváltoztatni, vagy arra törekedni, hogy kicsikarjunk belőlük empátiát, hiszen sok esetben ez egyáltalán nem is lehetséges.

Mit tehetünk, ha átlépik a határainkat?

Hogyha viszont határátlépés történik, akkor fontos, hogy ezeket a határokat mi magunk állítsuk fel. Itt most azokat a helyzeteket érdemes figyelembe venni, amikor valamilyen nagyon szarkasztikus vagy arrogáns levél vagy szóbeli üzenet, minősítő kritika megfogalmazása érkezik részükről, ilyenkor nem érdemes felvenni a kesztyűt, és nem érdemes egy visszabántással, visszasértéssel reagálni, hanem inkább szintén ezt a közömbös hangot érdemes alkalmazni, de közölni azt, hogy mi ezzel nem értünk egyet.

Tehát például úgy fogalmazni, hogy: “Megértem, hogy ez a véleményed, én másképp gondolom”, vagy: “Én ezt másképp látom, de elfogadom, hogy ez a te álláspontod.” Hogyha tiszteletlen hangon beszél velünk, vagy tiszteletlenül ír nekünk, és az akár nagyon erős negatív emóciókat is kiválthat belőlünk, akkor segíthetünk neki abban, hogy megtalálja ezt a fajta empatikus kapcsolódást, vagy legalábbis rábírhatjuk arra, hogy képzelje magát a másik ember bőrébe, esetünkben ugye a mi bőrünkbe.

Tehát például mondhatjuk neki azt, hogy: „Szerintem te se szívesen olvasnád ezt a levelet”, vagy: “Bizonyára téged is bántana, hogyha így beszélnének veled.” Ezekkel a mondatokkal érdemes harcba szállnunk az egocentrikus személyekkel.

Remélhetőleg hasznosak voltak a fent említett tippek!

⬇️Napi pszichológiai tartalmakért és lelki feltöltődésért kövessen minket közösségi oldalainkon:

Instagram
TikTok
Facebook oldal
Facebook csoport

A videót Móra Katalin gyermek és ifjúsági klinikai – és mentálhigiéniai szakpszichológus jelölt, szülőkonzulens készítette. Amennyiben úgy érzi, hogy problémát okoz önnek az egocentrikus személyekkel való kommunikáció, forduljon bizalommal szakemberünkhöz, akihez ide kattintva foglalhat időpontot online pszichoterápiára.

Móra Katalin gyermekpszichológus- OnlinePszichológus.net